icon

Ako dunútiť priatela na spoločné bývanie?

9. jún 2022

Ahojte, s priatelom čakáme babatko. Žijeme u jeho rodičov čo sa mi už ale dlhšiu dobu prieči od kedy som otehotnela aby som bola presná. Svokrovci sú fajn su na mňa velmi milý a mám s nimi super vzťah viac menej kamarátsky, rozprávame sa o všetkom, jednoducho vzťah ktorý by chcel mať asi každý so svokrovcami. Problém je ten že kedže čakáme spolu bábetko chcela by som aby sme sa osamostatnili, vlastné bývanie, vlastné súkromie, rada by som bola v domácnosti ja gazdinka, takziež pri výchove nášho dieťaťa nechcem aby mi nahodou do toho niekto brblal. Moj priatel sa však stále velmi k ničomu nemá aj keď mu to dokola rozprávam že je najvyšší čas, povie “dobre” ale stale nič. Už neviem čo mám spraviť/povedať aby sa trochu nakopol. Niekedy mám pocit že nechce z domu odísť no to bude potom problém pretože ja tam naozaj ostať nechcem. Som z toho celkom frustrovaná.

Strana
z3
maribell
10. jún 2022

No neviem, mne sa moc nepozdáva, ako tu píšu viaceré, že vybav bývanie a postav ho pred hotovú vec. 🧐 Veď sú partneri, tak aj o tomto by mali rozhodnúť spolu. Tiež by sa mi nepáčilo, keby ma manžel postavil pred takúto vec a ja by som nemala šancu sa vyjadriť k výberu. Skôr by som sa opýtala, prečo mu iba povieš o vlastnom bývaní, on povie dobre a tým to končí? Prečo čakáš na jeho prvý krok? Veď keď sedíte večer spolu pred telkou, alebo ležíte v posteli tak otvor stránku s nehnuteľnosťami a začni pozerať, ukazuj mu, dohodnite sa ktoré sa vám páčia. Potom keď sa zhodnete povedz, že ok zajtra ich obvolám a dohodnem prehliadky. 👍

kormino
10. jún 2022

@karelova súhlasím.Este dve malé poznámky.Mne to je divné mať dieťa s priateľom.Ja keď som bola mada,s priateľom sa randili.Viem starosvetsky názor.🤣Ďalšia vec,takmer všetky ženy nazývajú svojich priateľov,že môj muž,alebo môj manžel.Nielen v reálnom živote,ale aj tu na koňovi.,žeby to lepšie znelo?

sissy27
10. jún 2022

@ankasek a ako inak by si poradila vyriešiť si bývanie ak hypotéka je samovražda? 😀
Ostať rodičom na krku do konca života?
Platiť komerčný podnájom a splácať tým hypo niekomu cudziemu a čakať, kedy sa rozhodne ťa vysťahovať?
Dobre sa vydať a ešte lepšie rozviesť?
Vyplatiť byt len tak z vrecka? Tu by som ťa poprosila aj o návod, ako sa legálne vlastnými silami dostať v 20-25 rokoch k aspoň 200k €, ďakujem 😀
Nie každý sa narodí so zlatou lyžičkou v ústach, nie každý zdedí majetok po rodičoch v deň plnoletosti... A nie každému schvália hypo, takže tí, ktorým ju schvália, tak sú ešte z tých šťastnejších.

iv007
10. jún 2022

@veronikaszabova poznam plno takychto "spolubyvajucich" s detmi ktori sa vo vyssom veku zobrali z praktickych aj financnych dovodov.A tiez dlhe roky nepotrebovali papier.Zistis casom..🙂

bukajka_mata
10. jún 2022

Keď vzťah nefunguje, tak ako hnať sa do manželstva nemá vôbec zmysel. Aj tak by v takýchto prípadoch asi dlho nevydržalo

levandulova111
10. jún 2022

Ja som bývala u mami a on v prenajatej garsónke. Chcel jednoizbak, že keď k nemu príde mladšia dcéra z predchádzajúceho manželstva, nech je viac miesta. Položila som otázku, prečo nemôžme rovno vziať dvojizbový a ísť tam spolu, povedal, že dobre.. tak som hneď vytiahla telefón a začala googlit byty na prenájom. Keď sa mi niektorý zapáčil, ukázala som mu.. Potom som natrafila na posledný, ktorý sa páčil nám obom. Bolo na ňom vidieť váhanie, predsa len sťahovanie nie je sranda všetko pobaliť, previesť, rozbaliť, nájsť tomu miesto, zútulniť ten byt... Ale ja som bola proste rozhodnutá, hovorím, že zavolám majiteľke, pôjdeme ho pozrieť a uvidíme, nikde nie je napísané, že keď niečo ideme pozrieť, tak to zákonite musíme aj vziať. Povedal znovu, že dobre... V byte sme boli dvakrát. Raz na prehliadku a potom podpísať zmluvu a už to bude rok a neľutujeme. To súkromie, vlastný priestor a aj keď to nikdy naše nebude, je to pocit na nezaplatenie, že mi nikto nestojí za zadkom, aj keď vzťahy s našimi rodinami a rodičmi máme fakt super. Jednoducho pogoogli, keď sa ti nejaký zapáči, ukáž mu ho, pozrite aj iné. A potom jednoducho dohodni prehliadku nezáväznú, ja som môjmu už len oznámila dátum a čas obhliadky, tak sa musel prispôsobiť... A teraz máme kľud, s našimi sa stretávame kedykoľvek chceme a keď zas nemáme náladu, pekne si obaja lezime pri tv a oddychujeme, užívame si pokoj... Kľudne do toho, väčšina chlapov síce frfle alebo vyzerá, že sa im do sťahovania nechce, ale poväčšine je to tým, že ich nebaví vybavovanie 🙂 ale keď žena vybaví, zariadi, nadšene už potom spolupracujú, keď to najhoršie (papierovačky a iné kraviny) už vybavené sú... Držím palce, určite choď do toho 🙂

vikss1
10. jún 2022

@levandulova111 nooo tak som rada, ze sa vam to nakoniec takto podarilo. Hej to mas pravdu, clovek aj ked s rodicmi vychadza neviem ako dobre, proste potrebuje mat sukromie

levandulova111
10. jún 2022

@vikss1 áno, súkromie je súkromie.. aj keď mne sa tiež neodchádzalo ľahko, predsa len, keď je človek zvyknutý žiť x rokov na jednom mieste a zrazu zmena... Ale veľmi dobrá zmena ☺️

lujza123
10. jún 2022

Nechápem tomu slovu "donútiť". Ved samostatné bývanie navrhol on, odsťahovať sa chce tak k čomu ho potrebuješ vlastne nútiť.
Mali by ste sa k tomu postaviť ako partneri a riešiť to spolu. Nieže ty čakáš kým to on vybaví a on čaká kým to vybavíš ty, takymto štýlom budete u rodičov do dôchodku.
Zas pozrieť si ponuky na prenajom zaberie tak 5 min času, tak keď budete spolu si pozrite ponuky nehnuteľnosti a rovno si to obvolajte.

Ináč len pre zaujímavosť, zhodli sme sa s kamoškou realitackou ( ja zas robím v stavebnicte) ze tak 80% nehnuteľnosti riešia ženy - ci už obvolavaju ponuky, zháňajú majstrov a pod. Takže aj keď to tak nevyzerá zháňanie a zariaďovanie domova je skôr ženská parketa

kubkovamama
10. jún 2022

Ahoj.To,že bývate u rodiny nie je predmetom diskusie.Ja by som tak nemohla,ale do toho ako to máte ma nič,takže problém je pre teba ak som správne pochopila partner zápecník.Isto ste spolu dosť dlho na to aby si vedela ako ho ošáliť.Zrejme nemáte napriek úsporám toľko,aby ste si hneď teraz vybavili hypo.Takze to vezmi do vlastných rúk,obvolaj si nájmy,dohodni obhliadku a berieš ho so sebou.Zavolas mu do práce o koľkej a kde a nech tam láskavo príde.Ak by sa nechytal,jednoducho podpis zmluvu,zbal sa a choď.Uvidis,či je mamahotel preňho tá naj možnosť alebo s tebou niekde a raz vo svojom.Aspon si ho očekuješ-myslim,že v izbe u rodičov na to doteraz nebol priestor.

malykonik
10. jún 2022

Nečítala som všetko. Nepočúvaj tu rady o tom, že je neschopný a radšej je v mama hoteli. Jednoducho sú typy ľudí, ktorý majú problém sa rozhýbať, treba ich trochu nakopnúť. Nielen muži, ale aj ženy. Ak po tom túžiš, vybav to ty, nečakaj na ňho, to že všetko musí zabezpečiť muž a žena len tupo čakať je v dnešnej dobe prežitok. Nájdi inzeráty, poukazuj mu ktorý by sa vám obom páčil, choďte na obhliadky a vyberiete si niečo. Urob ten prvý krok k tomu ty, o nič vážne nejde 🙂

zmrzlinka2021
10. jún 2022

@malykonik Jasne, vsetko nech robi zena jak taka mulica... lebo chlap nemoze, nechce, nevie....
Ak je neschopny, nech to robia spolu, najdu inzeraty, vyberaju, komunikuju o tom...

My zeny nesmieme preberat vsetko na seba, potom padame na hubu, sme frustrovane, unavene...

Otazka je, ci on ma zaujem sa takto s nou viazat.

kiki234
10. jún 2022

Tazko napisat nazor, ked neznesies pravdu od nestrannych ludi. Ak by ste obaja cgceli byvat sami, byvali by ste, zvysok su vyhovorky.

alexalexka
11. jún 2022

Niektore z Vas mudre ako radio 😄 vydat, hypoteka, babo a ked to niekto urobi inak tak mu treba nalozit, ze tak sa to predsa nema 🤣 tak napriklad my mame s partnerom dokopy 4 nehnutelnosti (kazdy dve, kazdy jedna splatena hypo), sme spolu 6 rokov a az teraz v 33 rokoch (ja) a 34 (partner) cakame vytuzene dietatko a napriklad svadbu zatial ani neplanujeme..to akoby som teraz zacala vypisovat najmudrejsim manzelkam/matkam, ze robte si dieta az ked sa budete naozaj same vediet o seba aj o babo postarat (aj manzel moze odist, vykaslat sa na Vas, zamilovat sa inde, umriet, atd..). Tym som len chcela povedat, ze kazdy ma tu situaciu inu a autorka sa nepytala na vyhodnotenie jej situacie ale radu. A parkrat to zaznelo, chopit sa iniciativy a dufat, ze pojde s tebou! Ci uz najom alebo vlastne byvanie 😊vela stastia!!!

stanulienkat
11. jún 2022

@alexalexka medzi tebou a autorkou je veľmi veľký rozdiel!! Sobášny list nemusí byť, ste obidvaja dostatočne zreli, hlavne zabezpečeni a dieťa plánujete. Oni su nevyzreti, finančne nezabezpečeni a dieťa asi ani neplánovali, proste sa prihodilo. Takže tu presne vidíš, že sú to dve veľmi rozdielne situácie. Kým autorka teraz býva v detskej izbe svojho partnera, v prípade rozchodu sa presťahuje do svojej bývalej detskej izby aj s dietatom. Keď sa rozídes s partnerom ty, máš na výber z dvoch nehnuteľností, pretože si zabezpečená. Takže presne pre tieto rozdiely tu ženy mudrujú. Presne preto sú múdre ako rádio .Uplne iné východiskove situácie, že?

alexalexka
11. jún 2022

@stanulienkat, no ja tomu rozumiem, ale to nic nemeni na tom, ze autorka nechcela hodnotenie ako to spravit mala ci nemala (v minulosti).. to sa uz neda zmenit.. A pisala som to aj preto, ze napriklad ja som sa presne takto hnala za tym, ze vlastnit najprv (idealne teda viac nehnutelnosti a az potom zakladat rodinku)..A prisiel cas kedy sme dostali od lekarov cierne na bielom, ze mozno dieta mat prirodzene nebudeme kvoli zdravotnym veciam a nie najnizsiemu veku..a posledne co som vtedy potrebovala pocut, preco som sa tak posledne roky orientovala na karieru/materialne veci a neriesila babo alebo zdravotne veci s tym spojene..Ale treba verit, ze vsetko dobre dopadne a urobit preto nieco do buducnosti 🙂 a nie nakladat jej, ze nemala mat nechraneny sex🙄

saxana000
11. jún 2022

Necakat riesit hned.sadnut za pocitac pozret ponuku bytov ci podnajmy alebo na predaj.. Oznamit mu v stredu o 18 mame obhliadku v piatok druhu v po delok tretiu.28 ideme do banky na poradenstvo

Strana
z3