Ako hovoriť s manželom?
Možno mi poradíte. S manželom sme svoji už viac ako 15 rokov, poznáme sa viac ako 20 rokov, takže by som mala čo to o komunikácii vedieť. Ale poznáte to, ľudia sa menia. V poslednej dobe sa mi s manželom veľmi zle komunikuje. Vždy, keď mu chcem povedať, že ma niečo trápi (v našom vzťahu), že mi niečo vadí, že mi to je nepríjemné, vyústi to do hádky a konfliktu. Každú takúto debatu berie ako útok na seba. Začne sa brániť, resp. útočiť na mňa. Trápi ma to, lebo vie o mne tajomstvá, ktoré nevedeli ani moji rodičia, ani najlepšia kamoška. Ale v poslednej dobe proste komunikácia medzi nami strašne viazne a ja som z toho frustrovaná. Nehovorím, že vždy na mňa reagoval dokonalo, ani ja na neho samozrejme, ale paradoxne, komunikácia medzi nami je len horšia a horšia. Niekedy si hovorím, že by bolo lepšie byť ticho, ale to ja nedokážem, ja neviem ani riadne klamať, nie tak ešte sa tváriť, že mi nič nie je.
Máte radu, ako zlepšiť komunikáciu? Myslím, že som skúsila asi už všetko, ale možno niečo poradíte. Mimochodom, aj debata o tom, že komunikácia medzi nami je nafigu a môže za to AJ on skončí tak, že "ale veď ty......."
a nie sa tváriť, že mi nič nie je.
@andrejka1974 vieš čo, u neho to nuda nebude ani náhodou, ten má toľko záľub a aktivít, že mi z toho ide hlava "kolem" a nestíham. Ale možno máš pravdu v tom egu, ťažko berie, ak je v niečom horší, ak niekto vie niečo lepšie a zle sa mu pripúšťa, že niečo nevie, že niekto robí veci inak a pritom lepšie. A už mám overené, že odo mňa rady berie ťažko, kdežto od kolegov a kamarátov a cudzích ľudí s tým nemá problém. Premýšľam, či si toho nenaložil na plecia priveľa, nestíha to tak, akoby chcel a "odnášam" si to ja v takejto forme.
@loliki možno máš v niečom pravdu, ale nie v tom, že by som sa rýpala v minulosti, ja vždy riešim aktuálny problém, aktuálnu situáciu, to on sa vracia k minulosti, to on vie vytiahnuť frázu "to je ako u vašich".... Kedysi dávno som to robila aj ja, ale prestala som s tým, uvedomila som si, že je to chyba. A sex nie je na figu, je super, len nie tak často, akoby chcel on. A ver, že oproti tomu, ako býval je to lepšie, oveľa lepšie a v čase, keď to bolo o dosť horšie takéto problémy neboli. A nechcem ho meniť, nie sme spolu rok, na jeho zlozvyky som si zvykla, tak ako on na moje. Ak by som ho zmenila, už by to nebol on. Len mám pocit, že k jeho starým zlozvykom pribudli ďalšie. Ale prinútila si ma zamyslieť sa nad pár vecami a považujem nad tým. Možno som taká frustrovaná z tohto problému, že som sa v tom zamotala a som viac negatívna ako pozitívna.
@elizabet173 určite ten vzťah zahodiť nechcem, nie kvôli tomuto, ak sme zvládli problémy predtým, verím, že zvládneme aj toto. Niečo vymyslím.
@mihulam
@sisulia myslím, že by nám to mohlo pomôcť, ale tadiaľto cesta nevedie, to už viem. Za 20 rokov ho poznám a aj jeho názor na poradne. Kedysi dávno som to navrhla, resp. spomenula ako možné riešenie a nesúhlasil s tým. Ale neviem sa zbaviť pocitu, že dobrá terapia by nám prospela. Určite neuškodila. Uvidíme. Verím, že sa z toho dostaneme a ja prídem na to, ako s ním opäť komunikovať aj o nepríjemných veciach bez toho, aby mal pocit, že ho neľúbim, nevážim si ho a chcem na neho "útočiť".
Sama si to teraz povedala zasiahnuť mužské ego je ťažké a tak ja sa doma snažím je ísť timto smerom hoci sám vie že ja som na tom v určitých veciach lepšie ako v rozpoznanie ľudí on mi občas pripadá strašne naivný ale keď mu to poviem že mám pravdu začne sa hádať a po čase keď na to dôjde tak mu poviem vidíš ja som ti to vravela a on vtedy prizná mala si pravdu ale ako ho to ego skre že sa muselo znížiť
Za pokus nic nedas, a kto vie mozno ta prekvapi, ja by som to navrhla s tym ze ty tam chces ist aby si mu lepsie porozumela, a potesilo by ta keby to bolo obojstranne. Cez Upsvar je to vraj bezplatne, to ako motivacia, a zrejme by ste to nemali ani daleko. Urcite mu daj cas na rozmyslenie par dni. Predtym vsetkym by som mu vsak samozrejme skusila vysvetlit ze vo vztahu nie si stastna. Rada by som inak pisala z vlastnej skusenosti ze sa to moze podarit, ale bohuzial u nas to bolo podobne ze muz nebol moc za to, teraz sa znova chcem pokusit vytiahnut tuto temu, tak som sama zvedava ako zareaguje ten moj.
@andrejka1974 hej, zasiahnuť mužské ego je ľahké, ale nebezpečné.
@mihulam určite budem nad touto možnosťou premýšľať, najmä, ak mi nenapadne, ako sa k nemu zas priblížiť po tej emocionálnej stránke.
Presne ako píšeš. Život nie je len o príjemných veciach, to by bolo ideálne. A keď žena už dopredu je frustrovaná z toho ako povedať tie nepríjemné veci, aby sa to neotočilo proti nej, je to veľká psychická záťaž a pocit blízkosti sa postupne vytráca. Vtedy ani sex nie je pojitkom, naopak. Keď začne "to ty si povedala, to ty za to môžeš", opýtaj sa ho, či je podľa neho normálne a dobré, keď namiesto toho, aby si mu mohla bez strachu povedať, čo sa ti nepáči, alebo čím ťa sklamal, alebo to je jedno čo, tak to budeš v sebe dusiť, budeš na to myslieť, bude ťa to žrať a on on tom nebude vedieť? Tak to je lepšie? Áno, ale len pre neho, aby mal pocit, že je bezchybný. Je to ťažká povaha, poznám to. Snaž sa ukončiť debatu s tým, že obidvaja viete ako to je jeho bu-bu na teba neznamená, že tak ako ho dokážeš pochváliť, zdieľať s ním aj príjemné veci tak ťa neodradí, aby si mu nepovedala aj tie nepríjemné. Daj mu najavo, že jeho reakcia ťa opätovne sklamala a že to veľmi ovplyvňuje tvoje pocity z neho.
Ak si ochotná chodiť na "terapiu", neber to v zlom, ale choď tam sama. Ja si neviem predstaviť chlapa na párovej terapii. Ešte by sa terapeut/ka s manželkou zhodli na tom, že ON urobil chybu a má sa zmeniť. 🙄 Nikoho nezmeníš. V podstate ani seba. Ty budeš stále uvažovať, čo ako prečo, lebo si proste taká. On bude taký aký je. A keďže je dobrý (to si o sebe myslíme všetci), ani neuvažuje nad zmenou. 😀
niekedy je dobre byt ticho, nediskutovat o vsetkom, ukludni sa to , rozlezi sa to a idete dalej.
Tak, musí mužovi na tebe niečo vadiť, keď tak reaguje.
Alebo je z niečoho podráždeny.
Už ho poznáš, mohla by si vedieť
@katkati úplne si to vystihla a ver, že presne takým spôsobom som sa mu to snažila povedať, zatiaľ to nezabralo a nepomohlo, vždy sa to otočilo proti mne. Verím, že sa to vráti do starých koľají a budem mu môcť povedať aj to najväčšie trápenie bez strachu z reakcie.
@loliki asi hej, možno aj to by išlo, že by som chodila sama.
@galioska hej, veľakrát to robím, často si kusnem do jazyka, ale na druhej strane ma to potom trápi, ja som typ, že neviem hrať, to fakt nie.
@sono2 možno hej, viem, že ho trápi sex, nie je tak často, akoby chcel, na druhej strane, myslím, že to nie je také zle, naozaj bolo aj horšie a takéto problémy sme nemali.
@zanka777 tiez mi to napadlo
@zuzuliennka1 nie, nie je, je kozorožec.
No vidíš. Tak s ním komunikuj.
No keď chlapi nemajú sú zúrivi.
Skus nemať takú dlhu pauzu, skôr to urobiť kvalitne aby potom dlho spomínal možno popritom nejakú variantu.
Áno viem, nekrúti sa svet len okolo toho ale Chlapi.
Ja osobne radšej navrhnem sama, a vidím fakt že je spokojný. A máš pokoj
No kolegov rešpektuje, lebo musí. Klasika!
Tebe môže všetko švacnuť a povedať. Preto
Tiež Klasika.
Toto je úplne normálne.
Nikdy to nebude opačne
Nechcem ťa sklamať, ale on aj keď na krátku dobu sa možno zmení, opäť sa vráti k svojim spôsobom. A čím bude starší, viac sa to bude prejavovať .Nič iné ti neostáva, len sa nedať zastrašiť, ale na druhej strane niektorí veci si nevšímať a riešiť tie, ktoré vám narúšajú alebo zasahujú do bežného života.
@sono2 vieš, ale ako písala katkati, je ťažké mať sex s niekým, pri kom nemám pocit, že mu môžem povedať čokoľvek. Ja potrebujem mať k spokojnosti pocit, že sa mám komu "vyžalovať", že mi je naozaj blízky emocionálne a potom mi bude aj fyzicky. Ale máš vo veľa veciach pravdu, len si nie som istá, či to dokážem aplikovať tak, aby som zistila, či to pomôže. Ale mám nad čím premýšľať a uvažovať.
@katkati ďakujem, budem nad tým premýšľať.
Si ako ja. 🙂
@katkati evidentne ani, aspoň v tomto určite.
Joooj chápem ťa, ale muži sú na takéto neni stavaní. Že žalovať sa. Chlapi vidia len seba.
Nemôžeš byť taká precitlivela
My sme s mužom rovnako ako vy
@sono2 vieš, keby to ale medzi nami predtým nebolo, tak ma to netrápi. Problém je, že toto sa zmenilo, práveže ma často počúval, fakt som mu povedala veci, ktoré sa nikdy nedozvedeli ani moji rodičia a ani najlepšia kamarátka a mne strašne chýba tá blízkosť.
Chápem.
Môj muž bol tiež kadejaký iný. Ale aj ja.
Nič. Chlapi, ak to je teda sex na to sú niektorí zaťažení. Zmen v tento frekvenciu. Troška sa mu prispôsob a bude aj on iný.
myslím, že komunikácia s mužom vo všeobecnosti je mnohokrát ťažká, viem to aj podľa toho môjho doma, niekedy ozaj si všetko berie, že len mu vytýkam, ale to neni žeby som ho karhala, len proste by som bola rada, keby si veci viac všímal, ale teda nehádame sa kvôli tomu

A on si hovorí podobne: Ako sa s ňou mám rozprávať, keď sex je na figu. Teba ničí to, že chceš stále s ním niečo riešiť, niečo z minulosti, niečo o ňom ako ho zmeniť, čo sa ti na ňom neľúbi. Mňa by to tiež nebavilo počúvať, keby ma niekto neustále chcel meniť a riešil čo som kedy a prečo urobila. Minulosť už nie je. Treba to vypustiť z hlavy. Teraz máš fajn chlapa, nie si sama a ste spolu. Teš sa z neho a s ním. Zmeň svoj postoj aj k sexu, aj rýpaniu sa v problémoch.