icon

Ako máme bývať spolu?

22. aug 2022

S priatelom sme cez 3 roky spolu, ja idem na VŠ do iného mesta ako on pracuje, cize nemame ako byvat spolu, nechcem aby on isiel za pracou do mesta kde budem ja studovat, kedze sama tam ostat nechcem a je to iba 3 rocny odbor, za ten cas sa moze vybudovat doma, rozmyslala som, ze by som neskor sla externe (aj ked moc sa mi skolu natahovat nechce) a robila ju z mesta kde chceme ostat obaja, popri tom pracovala, iné vychodisko nevidím, lenze ked som aj navrhla toto, on platit najom nebude, ze on sa chce uz budovat, posuvat dalej, platit si radsej svoje, reku ok, chapem, ale co my? Povedal ze nevie, chce kupit byt a prenajimat ho, nejaku garzonku napr, podporujem ho, ale stále, co my? Dokedy budeme takto fungovat? Nechce sa mi cakat kým skoncim skolu, vztah na dialku nam nikdy moc nesiel a vzdy to narobilo viac skody, vraj by vzal este jeden byt, a v nom by sme mohli bývat my, ale to mi nepride take realne dostat 2 hypotéky, ci je to reálne? Chcem uz posunut nas vztah dalej, nechcem o 6 rokov zistit ze s tym clovekom neviem zit v jednej domacnosti a prist o 6 rokov zivota, opustit ho iba kvoli tomu ze teraz nemozme byt spolu urcite nechcem, chcelo by to iba nejake realne riesenie, vedeli by ste mi nejako poradit?

autor
22. aug 2022

@zuzuliennka1 prosim vas, nemate si do koho rypnut? My nie sme ten typ, co sa rozide pri prvom probleme, pracujeme na vztahu dlhodobo, robime kompromisy, snazime sa, odpustame, bolo to vela krat aj tazke, ale sme tu, neviete cim sme si presli, a je mi to jedno, ak si potrebujete pohonkat ego, najdite si niekoho ineho, sudite a neviete o nas nic, riesim tu temu spolocneho byvanie

autor
22. aug 2022

Chcela som normalne rady, nikoho som neurazala, ale asi poprosim admina o vymazanie diskusie, lebo sa snazim normalne diskutovat, ale vy si potrebujete iba kopat do ludí,

zuzuliennka1
22. aug 2022

@stanulienkat tak ja by som sa ako zena citila dost ponizene, ak by podmienkou dlhodobeho vztahu s mojim partnerom malo byt to, ci prejdem skuskou byvania. A ked nie, dovi.
Praveze poznam ovela viac parov, ktore skusali byvanie roky, potom sa vzali a do roka rozvod.

zuzuliennka1
22. aug 2022

ake rypanie? klud.
nevies co chces. Aj skusat byvanie, ale aj necakat na koniec skoly, vlastne takto byt nechces, ale zaroven chces skusat.
utried si, co chces .
normalne som ti napisala - vezmite sa. Ale to si zrusila. Tak cakaj 🙂

babovka2321
22. aug 2022

Co je vlastne tvoja otazka? Ci moze dostat 2 hypoteky? Moze dostat hypoteku cca do vysky cisty mesacny plat x 12 x 8. Vypocitaj si to. Plus 20% ceny nehnutelnosti mat v hotovosti. Ak nema na zalozenie inu nehnutelnost a podobne. Tak si to vyrataj sama, pozri, kolko stoja byty vo vasom okoli...

zojazoja
22. aug 2022

Však to sa musíte ísť do banky opýtať ci dostane takú vysokú hypotéku na kúpu 2och bytov. My netušíme aký má prijem, ci ma nasetrene nieco mavyse,ako pracuje,aké má životné náklady. Normálne si nájsť nejakého financaka alebo ísť do banky a začať sa pýtať túto otázku čo si položila.

tessa04
22. aug 2022

Sama sa musis rozhodnut, co je pre teba priorita. Podla toho, co pises, to bude asi vztah. Pre mna by bola priorita studium, lebo vzdelanie ti nikto nevezme a vzdy je lepsie studovat denne ako externe. Mam to odskusane. A tiez som fungovala - teraz uz s manzelom na dialku, videli sme sa len cez vikendy. A prvy byt bol rovno nas spolocny a predtym sme spolu nikdy na skusku nebyvali, max. na dovolenke. Manzel je o 6 rokov starsi, v pohode pockal kym dostudujem..Ale jasne, kazdy to ma inak.

stanulienkat
22. aug 2022

@zuzuliennka1 no ja si potrebujem otestovat partnera pred tym ako si niekoho uviazem na krk na cely zivot. Nebudem si brat prveho blba, len preto, ze prejavil zaujem. Na to ludia spolu predtym ziju. Aby vedeli ako ich partner reaguje v krizovych situaciavh, ako sa sprava v beznom spolunazivani. A ked clivek vidi, ze doma nic nespravi, ze caka, kym ho zena obsluzi, ze nie je na neho spolahnutie atd..... Tak adieu.
Preto je tu denne tolko narekov od hlupych zien, ktore predtym "neskusali" a isli rovno da vztahu s idiotom. Tie sa mozu citit ponizene. Normalna zena sa nemoze citit ponizena za to, ze rozmysla a ide byvat s niekym na skusku.

bellsstankova
22. aug 2022

Ja by som len chcela podotknut, ze o ziadne pretahovanie studia pri externom studiu sa uz nejedla, upravila sa vyhlaska …

autor
22. aug 2022

@bellsstankova vazne? Pocula som o tom ale doteraz sa o tom iba hovorilo a natahovalo sa to a vyzeralo to tak ze sa toho nikto nedozije

terezka1947
22. aug 2022

Po 3r človek hádam vie,s kým chodí.
Ak nevie,potom sú tie 3r.z mladosti premarnene.
Ja ti radím,ešte raz,vystuduj,potom s niekým bývajú.
Kto ťa chce,bude trpezlivý a tolerantný, vydrží.
Nemáš kde sa ponáhľať.
Vziať sa nechcete,deti neplánujete,načo si komplikovať štúdium spoločným bývaním,previazanie sa hypotékou,atď,atď
Chápem,nezdieľas môj názor.
No chcela si radu,radím. A opakujem,to isté by som poradila svojmu dieťaťu.

katkine_terapie
22. aug 2022

Autorka: Hmm ja som sa z tvojho prispevku dozvedela, co vsetko chces a co vsetko nechces a vobec nic o tom, co chce/nechce vo vztahu on (ak neratam kupu bytu/bytov a prenajom). Nevieme, ci on s tebou byvat chce. Nevieme, aky nazor ma on na vztah na dialku... Co sa tyka dvoch hypotek, ano, je to mozne ak ma na to prostriedky a npr. nehnutelnosti na zalozenie. Ale o jeho financnych moznostiach tiez nic nepises, takze nevieme, ci prave on moze dostat hypo na dve nehnutelnosti. Skola sa da robit aj extrerne (teda, nie vsetky,ale vela ano) a popri tom mozes pracovat v meste kde byvas a mozete aj byvat spolu. Ale chce to takto aj on?

bellsstankova
22. aug 2022

Ano urcite je to uz tak :D

katkine_terapie
22. aug 2022

@bellsstankova ale to ide pri novej/obnovenej resp. akreditacii, akreditacia, ktora dobieha ide este podla stareho ci?

nwnw
22. aug 2022

Ved mozte spolu byvat. Uvidis ako si rozvrhnes cas na skole. Mozno budes 2dni mat seminare povinne a potom prednasky (tam chodit nemusis a mala by si 5dni volno) alebo 4 dni skolu a 3 dni s nim. Neber to tragicky 😉.

liusa82
22. aug 2022

Presne aj ja si myslím že najlepšie je spolu začať čo najskôr od chodenia bývať.Ušetrí to mnoho času.Napriklad moja sesternica mala frajera od nejakých 17 prvá láska dlho spolu chodili a pokial spolu nebývali že sa len navštevovali sem,tam u seba prespali tak všetko ok.Až po x rokoch spolu išli bývať a odrazu nefungalo.Zbytočne hovorila že stratila x rokov s ním také hádky mali že dovidenia

cocolino234
22. aug 2022

@autorka len ty, ty a ty a on to takto chce? či jemu je to jedno, ide si za svojím a ty sa zariaď? A už vôbec o akej záchrane vzťahu hovoríš? neviem či práve záchrana vzťahu len po 3 rokoch je dobrý začiatok partnerského života. Vyskúšať si bývanie v spoločnej domácnosti určite áno ale ak potrebujete zachraňovať vzťah, tak si nemyslím, že skúška spoločného bývania to napraví. Ja som si prešla celým vzťahom kombinovane na diaľku a aj na blízko, nakoniec spolu po 4 rokoch vzťahu bývame, spoločná domácnosť nám funguje už 2 roky zatiaľ čo ja stále študujem. Ale ja som určite nemala pocit, že nám idem zachraňovať vzťah, my sme fungovali aj na diaľku a aj na blízko, nerozdelilo nás nič a my sme si nejak boli istí, že nám spoločná domácnosť bude fungovať. Keď sme spolu začali bývať, obaja sme sa zhodli, že sa teraz cítime doma viac ako tam, kde sme žili doteraz. Absolútne sme nerozmýšľali nad tým ako budeme fungovať, proste sme to vedeli a od začiatku sme boli zosynchronizovaní aj keď pochádzame z výrazne rozdielneho prostredia. Takže úprimne to, že ste si sebou neistí mi dáva pocit, že vy už v kútiku duše dopredu viete, že to nebude fungovať ale chcete to vyskúšať, teda ty to chceš vyskúšať, moc nevieme čo chce on. Preto sa stáva, že ľudia pochopia, že im to nefunguje až v spoločnej domácností, pretože už predtým videli znaky ale verili, že spoločná domácnosť im zachráni vzťah a zmení to.

Ty si si svojim partnerom neistá a to ste spolu len 3 roky, nemám pocit, že by ste spolu reálne počítali do budúcnosti. A čo sa týka hypotéky, tak celkom pochybujem, že mu dajú hypo 200-300k na dva byty (ak teda nie ste z mesta kde jednoizbák stojí 60k), podľa toho čo píšeš ešte ani nerozbehol poriadnu prácu a nevieme ako je finančne ohodnotený. Ak zarába tak 850+, tak by mu hypo na jeden malý byt v pôvodnom stave s veľkým možnom vyšla, podľa toho kde ho chce kúpiť. Ak v nejakej hladovej doline, tak by mu možno vyšli aj dve garsónky (ale nie s priemerným platom) ale ja by som garsónku na prenájom určite nekupovala, sama viem, že my sme tiež hľadali hlavne jednoizbák na prenájom, kým si priateľ nevzal hypo, garsónku sme nechceli a nie je až tak prenajímateľná ako jednoizbák. Podľa mňa by si vôbec nemala rátať s tým, že bude mať dva byty a potom už či sa rozhodne ten jeden byt prenajímať alebo v ňom budete bývať spolu, podľa toho zistíš, či s tebou plánuje byť alebo nie. Zatiaľ sa každý hráte na svojom piesočku.

autor
22. aug 2022

@cocolino234 ja nechapem co si hned taka utocna v kazdej teme, kde pisem ze si som svojim pratnerom neistá? To "zachranovanie" nie je myslené uplne doslovne, ale jednoducho nam to viac funguje ked sme spolu, nie vztah na dialku, nechapem co je na tom zlé a neznamena to hned ze nam nie je urcene spolu byt, zvladali sme to aj ked sme sa nevideli skoro 2mesiace takze to nie je o tom, ze iba ja chcem a hotovo, a ano, chce somnou byvat aj on, nie nevymyslela som si to iba ja

autor
22. aug 2022

@cocolino234 ti ze ste hned vedeli ze vy si budete rozumiet stale a vo vsekto ci ste spolu ci nie je sice zlate, ale trocha naivné a je normálne, ze ludia si nesandu vo vsekych nazoroch, to ale neznamena ze nemozu byt spolu, ak sa dokazdu rozumne dohodnút a tolerovat

zuzuliennka1
22. aug 2022

ano, to mas pravdu 🙂 ale na to nemusis skusat byvanie.
vztah je o kompromisoch, cely cas trvania vztahu.
hadam sa ludia vedia tolerovat a rozumne dohodnut aj bez skusky.
a pytam sa - ked skuska teda “nevyjde”? fakt pojdete teda od seba? ak ano, tak je to konanie absolutne nevyspeleho cloveka neochotneho na sebe pracovat - co asi nebude teda vas pripad.
a ak teda vyjde - ako sama pises, budete aj tak hladat kompromisy, riesenia, aby to fungovalo.
ja len nechapem, ked teda pises, ze dlhodobo na vztahu pracujete, robite kompromisy, snazite sa, odpustate,.. preco sa teda nevziat a usetrit si nervy a drahocenny cas (ktory ty aj tak cakat moc nechces)

autor
22. aug 2022

Dakujem za normalne rady, vypinam upozornenia, nechce sa mi uz citat urazky na moju osobu, snazila som sa diskutovat slusne, ale poniektore tu lepsie poznate moj vztah ako ja sama 😃 este ze ste si mali do koho dnes kopnúť,

cocolino234
22. aug 2022

@autorka no tak ak by ste nezvládli dvojmesačné odlúčenie, tak by bolo niečo zle. 😆 Škoda, že si nepochopila výrazy, ktoré som použila, preto už ani nie je potreba reagovať.

zuzuliennka1
22. aug 2022

vezmite sa - to nechces, tak teda cakaj dalej - to tiez nechces 🤣 tak prepac, ze si si tu asi neprecitala, co chces ty, lebo to asi ani sama poriadne nevies

bodkolienka81
22. aug 2022

Na prve precitanie sa mi zdalo, ze sa pytas, ci moze dostat hypoteky na 2 byty. Co my nemame odkial vediet, nech ide do banky/za fin poradcom...
Na druhe precitanie sa mi zda, ze on s Tebou byvat este nechce (kdo bude hradit Tvoje naklady) a sa pytas, ako ho prinutit?

thoughtfulweirdo
22. aug 2022

Ja som si to celé prečítala a ani nerozumiem, aký je problém 😁 priateľ býva u rodičov a chce tam bývať ďalej, zatiaľ čo mu bude prenájom splácať hypotéku? Ty budeš na internáte, na víkendy a voľné dni pricestuješ za ním alebo on za tebou. Možno budeš mať voľné aj 4 dni v týždni, ja som mala max 3, ale poznám takých šťastlivcov 😁 3 roky ujdú ako voda, keď nasetrite, vybehnete na týždeň - dva na dovolenku, budete mať spoločné víkendy. Nevidím na tom nič hrozné a vôbec nevidím dôvod hrotit to do dvoch hypoték alebo svadby a neviem kde ešte. Ste zrejme dosť mladí, tak žite ako mladí, spoločný partnerský život vám nikam neujde 🙂

simca06022011
22. aug 2022

si studentka studuj, nab udovanie vztahu budes mat cas potom. kludne spolu byvat nemusite, budete sa vidiet mimo skolu, ja som napr. na VS mala rozvrh ledva 3 dni v tydzni zvysok som cestovala 250km k "frajerovi".
nemas problem, tak si ho urobis...

janetinka27
22. aug 2022

ahoj, neviem co chces teda pocut. sama nevies, co robit, pytas rady a nesuhlasis s nimi. je to tak, ze sa rozhodnut a dohodnut musite sami. na koniku vas nikto nepozna a ani nepozna vase podmienky.
citala som len prvu stranu reakcii, ale ja ti tiez mozem povedat, ze cloveka spoznas aj tym, ze ste odluceni, pretoze tak zistis, ci mu na tebe zalezi, ci na teba mysli, aj ked ta prave nema poruke. ci ti dokaze byt verny, ci s tebou rata do buducnosti, ci to berie vazne.
kdezto ked s niekym byvas, dozvies sa nejake jeho ritualy, denny rezim, vztah k poriadku, domacim pracam atd, naucite sa vedla seba fungovat, rozdelite si povinnosti, hospodarenie. ale vlastne je to nejake byvanie, kde ma velku vahu viac zotrvacnost ako vedome rozhodnutie sa pre cloveka. vela parov je takych, ze ludia proste ziju spolu, nechce sa im na tom nic menit, casto je ale jeden nespokojny a druhy nema dovod to menit, lebo vsak vztah funguje, byvame spolu.... ale takym stylom sa nedozvies, ci ten clovek naozaj o teba stoji az tak, ze ta dokaze milovat aj v odluceni, alebo ci je s tebou iba preto, lebo ta ma poruke a roky letia a on nemusi pre vztah urobit vobec nic

terezka1947
22. aug 2022

@janetinka27 veľmi zrelo a trefne napísané.

zuzuliennka1
22. aug 2022

@janetinka27 presne vystihnute 👍🏼👍🏼
vo vztahu casom zalezi na ovela podstatnejsich veciach, ako ponozky na zemi a ci nechava v umyvadle chlpy po holeni a podobne blbosti, co ak niekto povazuje za “zlomovy bod” vztahu 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️ to su malichernosti, na tom by sa vztah zakladat a testovat skusanim byvania nemal, lebo nakoniec ide o ovela podstatnejsie veci, ktore neotestujes, ktore proste pridu a bud je vas vztah pevny a zvladnete to, alebo sa z pohodlnosti rozidete. A narodenie dietata je teda najvacsia skuska. Tam teda zvykne zdupkat vela chlapov, cest vynimkam

silvike
22. aug 2022

Neviem co kazdy ma s tym spolocnym byvanim a skusanim spolocneho byvania pred svadbou. Akoby to bola zaruka niecoho. Zujimave, ze ja aj moje dobre kamosky ( cca 10ks) z VS, sestra, svagrine (3) sme vobec nebyvali v spolocnej domacnosti pred svadbou a vsetky mame dlhorocne (12r. - 28r.) stastne manzelstva. Ja fakt v okoli z tych lepsich kamosiek mam jednu jedinu co sa rozviedla ( tiez nebyvala s nim pred svadbou, ale ona si ho ani nechcela vziat, bol to natlak z jeho rodiny koli tehotenstvu, cize od zaciatku cele zle a tak to aj dopadlo). Ako podla mna naozaj aj po cca roku intenzivneho spoznavania sa si myslim ze zreli ludia vedia vnimat ci ten druhy je to co hladam, ten s kym si viem predstavit mat rodinu, vychovavat deti...Ono naozaj ta buducnost prinesie tooolko veci a situacii ze to sa neda "vyskusat" si to. Dolezite je obojstranne rozhodnutie milovat toho druheho a hlavne pocuvat take tie kontrolky co sa objavuju vo vnutri pri spoznavani sa a podla toho sa zariadit.