Ako odmietnuť adopciu syna svojej manželky?
Milé ženy ako by ste povedali svojej manželke ktorú inak máte veľmi rád že si nechcete adoptovať jej syna, hoci aj toho máte veľmi rád , lebo už máte s ňou svoje dieťa a chcete aby malo iba ono majetkovú účasť na vašom majetku ? O nevlastného syna sa starám , financujem ho , v bežnom živote ozaj nerobím žiadne rozdiely , ale dedenie je už jednoducho iná vec. Malý má otca fakt debila , spodina mužskej časti sveta.On sám sa chce vzdať rodičovstva a tak na neho neplatiť a manželka očakáva že toto na seba prevezmem ja ? Berie to ako hotovú vec . Ja sa obávam že keď poviem nie , značne to naštrbí naše manželstvo , o ktoré nechcem prísť .Veď nech jeho otec aspoň platí alimenty ,načo ho idiota od toho oslobodzovať nie ?
Manzelke povedz, ze aj ked je byvaly "debil" stale je otec a tak nesuhlasis s takymto riesenim. Suhlasim s vyjadrenim, ze takyto napad by mal vyjst od muza, ktory so zenou zije a nie od otca dietata. To vyzera tak ze byvaly ma tvoju manzelku stale pod palcom, aj ked sa ona tak netvari. Ale predstav si katastroficky scenar, adoptujes si dieta, po x rokoch sa rozvedietw a ty budes platit alimenty a dieta bude po tebe aj dedit aj keby ste sa do konca zivota nestykali, jedine ze by zena ukecala noveho partnera aby si adoptoval jej dieta/deti. Proste zavazok na cely zivot, kyoreho sa sam nezbavis. A este otazka pre diskutujucich co sa navazaju do autora. Vy by ste si adoptovali dieta partnera, len preto ze to chce jeho/jej ex a on/ona?
@anonym_autor - podla mna velmi zly napad. On sa chce zbavit zodpovednosti za vlastne dieta a vy mu zatlieskate. Raz je otec, navzdy otec. Ak je problemovy, osetrit pravne jeho kontakt s nim, ale urcite ho nezbavit otcovskych povinnosti.
autor
•
Včera o 23:34
@anonym_f6927e
Nerozumiem, kto prišiel s nápadom, že by si mal platiť za cudzieho chlapa debila?
@anonym_f6927e moja žena, vraj aby sa plne zbavila ex a už ho nikdy nevidela. Ale prvotný návrh prišiel od jej exa , že by sa rád zbavil rodičovských práv.
Ok, ked mu vadi, ze je rodic a je zazobany, ako pises, nech chalanovi kupi byt, alebo da €€€ na knizku. Potom nech ho "vynuluje" zo zivota... egoista do spiku kosti... Chalan sa to raz dozvie a nemusi to uplne dobre spracovat (tatko a jeho zivotna priorita aby som nebol❗) o co ide tomu bio, chce byt "cisty" s novou znamostou, ci tak maleho nenavidi, len preto, ze jestvuje... Tvoja zena kopi chybu na chybu... 🥀
Ja teda nechcem byť zlá a plne to chápem na tvojom mieste sa zachovala rovnako a ak je tvoja žena ruzumna vzťah sa tým nenastrbi, ja chcem len toľko že ak tak veľmi nechceš aby dedilo jej dieťa z iným mužom nesmieš umrieť prvy a to neviem ako zabezpecis
Ja teda nechcem byť zlá a plne to chápem na tvojom mieste sa zachovala rovnako a ak je tvoja žena ruzumna vzťah sa tým nenastrbi, ja chcem len toľko že ak tak veľmi nechceš aby dedilo jej dieťa z iným mužom nesmieš umrieť prvy a to neviem ako zabezpecis
@anonym_13fcb5 uplne jednoducho to zabezpečí, neosvojí si ho. Aj keby umrel ako prvý, syn jeho manželky po ňom nededí. Dedí jeho manželka a ak on nechce, aby dedila z toho, čo nadobudol pred ich sobášom, môže to ešte počas života darovať komu chce.
@anonym_autor chlapec sa v puberte bude hladat, nezavrite mu dvere k bio otcovi (bez ohladu aky vztah maju teraz). Tému osvojenia posun na cas, ked si s chlapcom vytvoris taky vztah, ze osvojenie bude tvoje slobodne rozhodnutie. A pamätaj, za dobrotu na žobrotu.
Skús jej to vysvetliť takto:
Ak ostane otcom biologický otec, bude platiť, alebo aj nebude, ako doteraz.
Tak či tak sa ty budeš podieľať na jeho výchove, aj finančne, na to si ho nemusíš osvojiť, aby si sa o neho postaral.
A okrem toho, také jednoduché to nie je, že sa to prehodí na teba, to by som sa až tak nebála.
@anonym_autor môj manžel si adoptoval moje až tri deti.. spolu máme dve ďalšie, a milujem ho najviac na svete, lebo zobral na seba povinnosť za všetkých 5 deti rovnako.. keď to čítam, Bohu ďakujem za neho a je mi úprimne ľúto tvojej ženy, lebo ju ako matku všetkých detí to bude nesmierne trápiť, lebo ona miluje všetky deti rovnako, rovnako ich všetke porodila ale od teba cítiť rozdiely bude. Už len tým ako zmýšľaš o budúcom dedení mi prídeš vypočítavý.. aj môj muž bude dediť, aj má firmu a neviem čo ešte ale takto som ho v živote nepočula premýšľať .. a vlastne týmto tvojim príspevok si len pripomínam ako si ho musím važiť ešte viac ..
a je mi úprimne ľúto toho jej chlapca, deti sú vnímavé a keď zachytí tvoj postoj, vaše vzťahy sa tým môžu riadne pokaziť ..
Mali sme podobnu situaciu v pribuzenstve - otec dietata tiez nic moc, matka sa druhy krat vydala, maju spolu dieta, novy manzel sa stara ako skutocny otec ale nikdy si jej prve dieta oficialne neosvojil. Dieta je uz dospele ale s bio otcom prerusilo kontakt davnejsie( to len aby si vedel ake vztahy tam boli) ale alimenty musel platit, tak to brala aj matka aj dieta.
@anonym_autor môj manžel si adoptoval moje až tri deti.. spolu máme dve ďalšie, a milujem ho najviac na svete, lebo zobral na seba povinnosť za všetkých 5 deti rovnako.. keď to čítam, Bohu ďakujem za neho a je mi úprimne ľúto tvojej ženy, lebo ju ako matku všetkých detí to bude nesmierne trápiť, lebo ona miluje všetky deti rovnako, rovnako ich všetke porodila ale od teba cítiť rozdiely bude. Už len tým ako zmýšľaš o budúcom dedení mi prídeš vypočítavý.. aj môj muž bude dediť, aj má firmu a neviem čo ešte ale takto som ho v živote nepočula premýšľať .. a vlastne týmto tvojim príspevok si len pripomínam ako si ho musím važiť ešte viac ..
a je mi úprimne ľúto toho jej chlapca, deti sú vnímavé a keď zachytí tvoj postoj, vaše vzťahy sa tým môžu riadne pokaziť ..
@emka530 a navrhol to tvoj manzel alebo si mu to ty oznamila/ocakavala? Lebo to je velky rozdiel. Ja som nazoru, ze taketo nieco ma prist od muza samotneho. Bola som v podobnej situacii. Mam syna z predosleho vztahu o ktoreho sa bio otec nikdy nezaujimal, vyzivne skor neplatil ako platil.. moj vtedajsi partner si ho chcel po svadbe osvojit - jeho rozhodnutie. Nakoniec ziadna svadba nebola a po 10 rokoch sme sa rozisli. Syn je uz dospely a s tymto expratnerom je stale v kontakte, on bol pre neho otcom. S bio otcom nema ziadny kontakt a nikdy ani nechcel.
Zase dvojity mk meter -kebyze je to zena a pise o muzovych detoch tak jej radite prepisat vsetko na seba a zrusit BSM, len aby chlapove deti nic nededili. Ale jasne jedna sa o zenine dieta tak je nehorazne co si dovoluje muz aby nedal vsetko co ma zene a este aj nevlastnemu dietatu.
@autor rozmyslas spravne, len to povedz manzelke cim skor a jasne, ze proste si nemyslis, ze zobrat na to je plecia celu pravnu zodpovednost o jej syna a odlahcit debila od svojich povinnosti je to co si zelas urobit. Preco by ex tvojej zeny mal ochranit svoj majetok od povinnosti, ktore vyplyvaju z toho ze ma dieta a ty byt potreatany za jej vyber a jeho chrapunstvo
@anonym_autor inak ked tvojim najsilnejsim argumentom ma byt dedicstvo, zamyslal si sa aj opacne? Co ak tvoja manzelka zomrie prva, ty budes po nej dedit 50% a deti si rozdelia zvysnu polovicu, ale keby si ta nevzala, tak jej syn z prveho vztahu dostane vacsi podiel. Tu nevadi, ze nie je az tak velmi tvoj ako tvrdis, a vezmes mu cast dedicstva? To je v poriadku?
Ako som pisala vyssie - s osvojenim by som v tvojom pripade tiez nesuhlasila, ale argumentovala by som inymi vecami, ako prave dedicstvom.
@anonym_autor Dobre rozmýšľaš. Môže sa čokolvek stat s Vašim manželstvom. Každý prioritne myslí na svoje deti a je to tak správne. Už teraz robíš viac pre toho chlapca. Držím palce!
@emka530 vidíš to veľmi jednostranne. Sama si týmto pripravila vašu rodinu o výživné od ex, čo je na tri deti celkom slušná suma, ktorá sa mohla použiť na výlety napr. Ak by sa medzi vami niečo stalo a rozišli by ste sa, čo ti v žiadnom prípade neželam, tvoj muž bude platiť na deti, ktoré nesplodil, aj keby ste spolu nežili. Ak je otec tvojich troch detí, ktoré si muž osvojil mŕtvy, tak je to iná situácia. Vo výchove, v prístupe k dieťaťu autor témy rozdiely nerobí, že si ho odmieta osvojiť, absolútne chápem, dieťa otca ma. Nevidím najmenší dôvod, prečo by to mal urobiť.
@emka530 a tomu chlapcovi naopak môže ublížiť to, že sa dozvie, že sa ho vlastný otec chcel vzdat
@anonym_187c43 to fakt čakáš od muža, že bude nadšený pri predstave, že bude po ňom dediť cudzie dieťa?
Som prekvapená, že takto divne zmýšľajúcich je vás viac, som si myslela, že toto nemôže nikto očakávať od partnera
@sisaka Presne, manzelka s bio otcom sa rozhodli, ze im to bude vyhovovat lepsie, ked otcovstvo prejde na niekoho, kto sa stara a zabezpeci, a ocakavaju, ze to s radostou prijme. No neviem, take rozhodovanie o nas bez nas.
Bolo by to ine, keby autor prisiel za manzelkou s tym, ze by ho chcel adoptovat, a oni dvaja by sa o tom otvorene porozpravali a pripadne dohodli.
Ale tak, ako to bolo predhodene jemu, sa mi zda pritiahnute za vlasy.
@anonym_autor ja sa čudujem tej žene, že s tým vôbec prišla. Urobiť si dieťa s debilom, to vedela a ešte sa s tým debilom teraz pekne dohodne, že on teda nemusí nič platiť, na dieťa sa vykašle a mamicka bude mať jednoduchší život, keď všetky povinnosti hodí na nového chlapa. Chudák dieťa ma koľko rokov? Ma vzťah s tým otcom vôbec? To sú podstatne veci.
Skús jej proste povedať, že dieťa otca ma a ty sa staráš najlepšie ako vieš, ale nechať na teba komplet všetko do budúcnosti, to sa ti zdá ako využívanie. Keby sa tebe nedajbože niečo stalo, zenuska si nájde dve práce, aby všetko potiahla, alebo by sa jej hodilo aspoň to výživné od pôvodného otca?
Čo sa týka dedenia, nebuď taky radikálny. Ešte nevieš ako sa vzťahy vyvinú, možno budeš mať celý život najlepšie vzťahy s tým starším dieťaťom, možno budete mať spoločne koníčky, bude ho baviť tvoja praca a pod. Možno postupne pochopíš, že je rovnako tvoj ako to vlastne dieťa a tak to uzavries aj v dedičstve raz.
@anonym_autor bez tvojho súhlasu zostane situácia ako doteraz. Manželku by som trošku brzdila v tých očakávaniach. Určite to bude na debatu, ale aj ona musí pochopiť, že je to právny záväzok na celý život a pokiaľ s tým ty nie si stotožnený, tak by to mala rešpektovať.
Autor rozmysla cez financie, ako chlap, a je to v poriadku. A co sa tyka dedicstva, dnes ma takyto nazor a takto to citi, co je tiez v poriadku. A dieta moze po nom dedit ak autor zmeni pocas zivota svoje rozhodnutia a zahrnie ho do zavetu. Alebo, ako tu uz niekto spomenul, budu mat vyborne vztahy, bude s nim pracovat a autor moze zabezpecit obe deti rovnako. Je to hudba buducnosti, aj vztahy aj dedenie. Ale teraz, fakt by som nebrala takyto zavazok na seba lebo zena, ovplyvnena ex to takto chce.
@anonym_autor toto si si ale mal s ženou prejsť ešte na začiatku vzťahu. Že žiadna adopcia jej dieťaťa tebou nebude. A ani naopak. Fakt nechápem načo si si bral ženu s dieťaťom keď jej dieťa odmietas. A áno odmietas a robia rozdiel. Ja ti v tom rozumiem a máš aj pravdu ale to ste si mali povedať na začiatku. Teraz ti to veľmi naštrbiť vzťah,tomu ver. Mal si ísť z kratšie cesty späť a riešiť to na začiatku vzťahu. Že vtedy to nevyzeralo tak že otec sa bude chcieť vzdať práv? No a? Taká situácia aj keď je raritné nastať môže. A u teba nastala. Spravil si chybu. Aj tvoja žena. Že ste toto nerozoberali. Neviem ako z toho teraz vykluckujes ale buď budeš nespokojný ty alebo na smrť dotknutá tvoja žena.
Tak zase ja som na tvojej strane. Ja mám nevlastného brata z ocinovho prvého manželstva a moja mamina (jeho terajšia manželka) si ich neadoptovala aj keď narodeniny / Vianoce a iné príležitosti sme vždy dostávali rovnako bez rozdielov. Treba to žene jednoducho vysvetlit a tie logické argumenty by mala snáď pobrať. Držím palce.
@mizoko prečo by si to mal preberať ešte na začiatku vzťahu? Mňa by takéto niečo ani nenapadlo od druhého muža žiadať, dieťa otca ma, nevidím dôvod, prečo by ho mali zbaviť povinnosti.
@mirokub a ty si uvedomuješ , že sa môže toto manželstvo rozpadnúť , možno nie teraz , ale o 5-7 rokov , v živote sa deje toľko vecí a ja budem platiť na syna ktorý nie je môj ? Takto to jednoducho nechcem .
@anonym_autor to, že je otec pomerne majetny, neznamená, že syn bude po ňom dediť. Môže ho ,,vydediť,, nechať závet, kde odkaze všetko niekomu inému. Hovorím zo skúsenosti, kde otec. ,,vydedil ,,maloleté dieťa..
@anonym_autor to, že je otec pomerne majetny, neznamená, že syn bude po ňom dediť. Môže ho ,,vydediť,, nechať závet, kde odkaze všetko niekomu inému. Hovorím zo skúsenosti, kde otec. ,,vydedil ,,maloleté dieťa..
@anonym_e1dd4d taký závet je neplatný a napadnutelny súdnou cestou. Maloletému dieťaťu sa musí dostať aspoň polovica z toho čo by mu patrilo zo zákona
@anonym_autor nie, nemáš ho rád.
Ak by si ho rád mal, neriešis tu toto.
@bambulkaaskatulka
Plný podiel, nie iba polovica.
@anonym_autor na jednej strane ťa chápem a rozumiem ti. Na druhej strane, dediť by mal v prvom rade ten, čo sa osobne stará. Naše dedenie zo zákona, je často krát fraška pre rozhádanie pozostalých. Spíš závet pre prípad smrti, prípadne celý svoj majetok daruj svojmu bio potomkovi.
Čo sa týka alimentov, priezviska a celkovo zjednotenej rodiny, kam teraz ten starší manželkin syn vlastne nepatrí, je na tvojom rozhodnutí. Ak nechceš aby bol súčasťou tvojej rodiny, a je ti prednejších sto euro od nejakého oplana ktorého ten chlapec ani nepozná, s tým sa musíš vysporiadať sám. Možno nakoniec jeho bio otec vyhrá miliardu a ty z nej budeš mať ho..o. Ja tomu chlapcovi úprimne prajem, aby to tak bolo 🤞🏻
@bambulkaaskatulka
Plný podiel, nie iba polovica.
@draik áno pardón, máš pravdu, polovicu až plnoletemu

Nejdem hodnotit moralnu stranku tvojho rozhodnutia.Ale ja si myslim,ze tvoja manzelka bude dedit po tebe 50% a z tych jej 50% bude dedit 50% tvoje nevlastne dieta.Verim,ze uz taky ...,aby si mu vzal aj tych 25%,co mu zi zakona plati nebudes.
@maminkadeticiek Je to vacsi problem, nejde len o 25%. Napriklad ak autor prispevku zdedi po svojich rodicoch, dedi to len on, jeho zena nie. A ak on zomrie, jeho dedovizen podedi 50% aj tento nevlastny (ak nie su dalsie vnucata, len tieto dve). Potom ak teraz ziju v nehnutelnosti, ktoru nadobudol pred manzelstvom, ta je tiez na 100% jeho. A ak by sa mu nieco stalo, tak zena a deti dedia kazdy 33%. Ak by tohto syna nevzal za svojho, nezdedil by nic, az potom neskor po mame.
Autor, ja si nemyslim, ze by ta zena kvoli tomuto nechala, NAJMA ak sa oneho riadne staras. Moze to vztah nastrbit, ale nie ukoncit. Ona vie, co v tebe ma. Ja by som.argumentovala tymto dedenim a takisto, ze nebudes exa zbavovat vyzivovacej povinnosti