icon

Ako odpovedať, keď sa ma ľudia pýtajú ohľadom môjho priberania?

janulka182
7. sep 2021

mam taky problem. ochorela som a musim brat lieky. svoj zdravotny stav riesit nechcem. ide o to, ze som zacala priberat (zrejme jedno s druhym, lieky, plus malo pohybu). no a dostavam tera samozrejme "mile" komplimenty. ako mam reagovat, ked sa ma niekto spyta, ci som nepribrala, alebo ked niekto blbo okomentuje moj vyzor?
hrozne ma to stve. az teraz vnimam aki su ludia povrchni a ako vnimaju tucnejsich ludi. neuvedomuju si, ze nie vsetci tucni ludia su automaticky prezrati lenivci. nechcem nikomu z nich vesat na nos svoj zdravotny stav, tak ako ich mam slusne a vtipne poslat do prdele?

h2
7. sep 2021

@sasa1983 Zo vzduchu nie, ale napríklad z vody áno. Sú lieky, pri ktorých telo zadržiava vodu, takže človek vyzerá, ako tučný, hoci reálne sa podiel tuku nezvýši. Tak má asi podľa Teba prestať piť? A ak by to aj bol tuk: ak niekto zrazu začne priberať po užívaní liekov, hoci predtým bol štíhly, tak to jednoducho má príčinu v tých liekoch. Či myslíš, že zároveň s liekmi začne človek zhodou okolností jesť oveľa viac?

katulik123
7. sep 2021

@sasa1983 Nejakým spôsobom je to kopanie. Nepýtala sa ako schudnúť. Ak si lekárkou vieš, že na začiatku treba riešiť najprv zdravie a schudnúť môžeš neskôr, keď sa človek sa cíti v poriadku.

nafka0483
7. sep 2021

Bez ohladu na to ci sa clovek zacal dolsova prezierat, ci berie lieky, alebo je dovod akykolvek, tak je vrcholne neslusne to tomu cloveku vyhadzovat na oci.
Netusite cim ten clovek prechadza, co preziva a ake su dovody. Ci nemaju v rodine strasnu situaciu, pre ktoru sa trapi a preto rapidne chudne/pribera. Ci neriesi vazne zdravotne problemy a ide o prezitie a zdravie a priberanie na vahe je to posledne co cloveka v takej chvili trapi. Ci za tym nie su akekolvek ine ci psychicke, ci fyzicke dovody. Takze je vrcholne neslusne komentovat to a pytat sa na to.

Nepoviem, okruh najblizsich priatelov, ktori povacsine vedia o tom co sa deje a nie je probem zdoverit sa im. Ale kadejaki kamrati, znami a pod. aby takto drzo komentovali? To je ozaj uplne mimo slusnosti. Ano, vsimne si kazdy, ale nie je potreba to komentovat.

sasa1983
7. sep 2021

@janulka182 pozri, mne je jedno ako má aké bmi. Chcela som poukázať na priemernú hmotnosť počas generácie našich rodičov a rozdiel oproti generácií našich detí. Obéznych, až morbídne obeznych pribúda, najmä medzi mladými ľudí /mladšími ľuďmi . Napríklad podiel obyvateľov v krajinách G20 kt.su obézni od r.1975 po r.2016 zobrazuje odkaz na reddit.com/r/dataisbeatiful. Či je tento nárastok ok, alebo nie, nech si každý zodpovie sám.

winki13
7. sep 2021

@nafka0483 ja som milovala tie otazky po druhom porode....diaztaza jak z ucebnice, ktomu mam od mala nespravne drzanie tela a skoliozu a ano pribrala som 5 kg....mam 175 a 64 kg ale brusko vypukle pokial sa nekontrolujem v drzani tela...a tie otazky jeej to fakt uz bude tretie? Az raz som sa nezdrzala a pokladnicke u nas v potravinach som na tuto otazku na celu predajnu zakricala...nie nebude tretie....rano som nemala cas sa vysrat. Od vtedy mam pokoj....

janulka182
autor
7. sep 2021

@winki13 😀

janulka182
autor
7. sep 2021

@sasa1983 dakujem, ze si sa zapojila a pomohla mi vyriesit moju otazku 🙂

janulka182
autor
7. sep 2021

este napisem, ze ani pocas tehotenstiev som vyrazne nepribala a hned po porode som sa vzdy rychlo vratila na svoju povodnu hmotnost. veci ako vydaj musi byt vacsi ako prijem ovladam, pribrzdena nie som (teda myslim 😀) to len na margo dalsich "dobre mienenych rad".

katulik123
7. sep 2021

@janulka182 Človek, ktorý ma také debilne poznámky ohľadom kíl, sa určite aj ženy, ktorá nemôže mať dieťa pýta kedy konečne sa rozhýbu s dieťaťom... Sú veci, do ktorých nikoho nič. Váha? Jasné obezita nie je zdravá, ale sú obdobia u ľudí, kde niekto výrazne schudne - tiež to nie je OK, či výrazne priberie. Ale nie je to na verejnú diskusiu.
Z iného súdka, ale kamoška potratila dvakrát a má problém otehotnieť a každý sa jej pýta či do nej rýpe, že nech prestane byť taká karieristka, že má už vek na decko. A pritom sa o to dlho pokúšajú a kariéru by hneď vymenila za dieťa... Ľudia radi súdia, hlavne preto aby mohli sa povýšiť a potľapkať sa po rameni, že akí sú oni lepší od iných. Na takých treba odpovedať slušne, ale priamo. Nech sa ten človek hanbí, aj keď také osoby sa nikdy nebudú.😀

h2
7. sep 2021

@sasa1983 Autorka nerieši problém globálneho priberania populácie v priebehu generácií. A dokonca nerieši ani svoje vlastné priberanie po liekoch. Rieši necitlivé komentáre ostatných ľudí. Ľudí, ako si aj Ty, pani doktorka. 😉

mariska1989
7. sep 2021

Píšeš že si bola ako prútik a zmena je vidieť teda .nepíšeš koľko si vážia keď si bola ako prútik a koľko teraz ale keďže to je viditeľne tak je tam čo 10 kg rozdiel ? .nemyslia si skôr že si tehotná ??? ..prvom rade samozrejme buď poďakuj😁 alebo odpoveď čo už aspoň má bude viac vidieť , stáva sa , keď to ide hore tak to pôjde aj dole , užívam lieky momentálne , nemusíš rozoberať zdravotný stav ...mne raz svokra zadrela že som pribrala pritom som schudla 2 kg 🤣😂po druhom tehotenstve samozrejme

janulka182
autor
7. sep 2021

@mariska1989 ano, aj otazku, ci cakam babatko som uz dostala 😀 odpovedala som, ze babatko nie, len vianocne kolace.

nafka0483
7. sep 2021

@janulka182 Raz som citala taky vtip:

- aaahoj, dlho som ta nevidela, ty si ako pribrala?
- ale cosi! praveze som krasne schudla, si ma mala vidiet pred mesiacom, vyzerala som tak ako ty!

janulka182
autor
7. sep 2021

@mariska1989 ono to priberanie nebolo nejake nahle. islo to postupne. ze niekto, kto ma dlho nevidel a ostane mierne sokovany 😀 to chapem, ale najcastejsie tieto uzasne komliementy dostavam od ludi, ktori ma vidia casto.

janulka182
autor
7. sep 2021

@nafka0483 tak to je tiez dobre 😀

h2
7. sep 2021

@nafka0483 😂😂😂 Perfektné!

kikus7
7. sep 2021

@janulka182 Neriešiť, nemáte dôvod sa niekomu spovedať. Ale ak chcete niečo vtipné.. Vo filme Slnko, seno je hláška: "Proč jsou tlustí, protože se maj". Alebo skúste: "Aj veľká riť vie očariť." ... A kašlite na hlupákov.

lindusss2016
7. sep 2021

@janulka182 ja by som povedala: dakujem, chuti mi 😊 s usmevom na tvari a to prejde vsetkych rypacov, ked zistia, ze ta s tym nevyvedu z rovnovahy. A teda ak o sebe vies, ze mas menej pohybu, tak sa to pokus zmenit, ked ti to zdravie dovoluje

verca888
7. sep 2021

@kikus7 tak toto je topka 🙂

kammik
7. sep 2021

@sasa1983 nikto netvrdí, že zo vzduchu sa priberá, ale niektoré lieky evidentne zadržiavajú aj viacej vody v tele a to môže byť problém, aspoň teda u mňa to bolo, vysoké dávky kortikoidov urobili svoje 😉

stanulienkat
7. sep 2021

Neviem,preco obezni ludia su na seba taki nedotklivi. Ved normalne povedz, ze mas zdravotne problemy a bodka. Naco si vyrabas vyhovorky a komplikacie? A tie netaktne vety o vahe sa skor tykaju stihlych ako tucnych. Ja som stihla a veru nie raz som pocula narazku, ci nezerem, ked som taka chuda. Pri tucnom cloveku som veru nepocula vetu, ze to kolko toho zozeries?
Okrem toho, ze sa niekto spyta, ci si v poriadku, ked si pribrala, by som nebrala hned ako podrypovanie. Mozno ma ten clovek naozaj zaujem a chce vediet,ci si ok, ked mas taky rozdiel vo vahe. Ty keby si stretla kamosku po roku a schudla napr 30 kil asi by si sa tiez opytala,ci je ok, nie? Ved je to ludske...

A @sasa1983 ma pravdu. Ved to normalne vysvetlila a ste hned ako srsne. Clovek napise pravdu a pomaly ju tu zadupete pod zem. Malo liekov sposobuje priberanie. Skor je to nerovnovaha medzi prijmom a vydajom. Jeden docent mal dobru hlasku: v koncentraku nebol nikto tlsty....

h2
7. sep 2021

@stanulienkat Ale keď bol niekto celý život štíhly, potom začne mať zdravotné problémy, brať lieky a priberie, pričom nezmení stravovacie návyky, tak sa má začať trápiť hladom a jesť, ako v koncentráku, aby nepriberal? Zdraví ľudia "stravu" v koncentráku prežili. Chorí nie.

janulka182
autor
7. sep 2021

@stanulienkat tucneho sa nemaju hlasky dotknut, ale ty si stale pamatas, ako ti niekto povedal, ze nezeres. neviem, ci si postrehla o com je tato diskusia a ci si ju citala celu. ja nehladam navod na chudnutie. sama asi musim vediet, ci sa prezieram, ci som to takto mala aj predtym, alebo je za tym nieco ine. a nie, nie je to zaujem okolia o mna. nie som slepa a mam doma zrkadlo. proste si niekto takymto sposobom ulavuje alebo co. to co napisala sasa sa nikoho nedotklo. akurat to bolo uplne mimo temu. a keby mam chut robit tu nejake statistiky, tiez by sme sa mohli zamyslat nad tym, preco rokmi stupa pocet osob so stravovacimi poruchami, anorexiou, bulimiou a pod. mozno prave kvoli takymto ludom, ktori radi komentuju postavu niekoho ineho.

sasa1983
7. sep 2021

@janulka182 nebolo to mimo tému . Ľudia si radi hľadajú dôvody, prečo " ospravedlnit a vysvetliť " svoju nadváhu. Prosím je to nevzhľadné a nezdravé..objektívne je estetickejsie byť štíhly, než obézny. Nech si hovorí kto čo chce. Tiež je lepšie byť zdravý, vysoký a bohatý, než chorý, nízky a chudobný. Len aspoň s váhou sa dá niečo urobiť. Len to by spoločnosť mala byť menej tolerantná k obéznym.. keď vidím 20 ročnú kočku s abdominálnym tukom..tak čo bude, keď porodí a bude mať o 10-20 rokov navyše..?

nafka0483
7. sep 2021

@stanulienkat Mne sa nezda ze obezni su nedotklivi. To sa tyka aj stihlych, aj malych, aj plesatych, aj kazdeho. Je neslusne komentovat kto ako vyzera alebo sa doonca z toho vysmievat a podobne.
Presne rovnako ako sa dotkli posobne reci na tvoju stihlost teba, sa taketo reci dotykaju aj tych co su pribrati.

janulka182
autor
7. sep 2021

@sasa1983 ale ja sa tu nikomu neospravedlnujem a samozrejme suhlasim, ze to nie je esteticke a lepsie je byt stihly a zdravy, to je uplne bez debaty. no niekedy to nie je take lahke ako si ostatni myslia. taktiez som pisala, ze predtym so problem s vahou nemala a po porode som dokazala schudnut. a nikde nepisem, ze nechudnem a ze sa schudnut nesnazim. debata bola na temu ako odpovedat, ked niekto komentuje moj vyzor. lebo ozaj mam obcaj problem reagovat, kedze mi to pride uplne osobne a nechcem sa o tom bavit.

janulka182
autor
7. sep 2021

@nafka0483 presne tak. ale to ja som asi stara skola. vzdy sa snazim byt k ludom empaticka a slusna. a nehovorim im, co by sa mna samej dotklo. nikdy nemozem vediet, co je za stratou, prirastkom hmotnosti, cim si clovek presiel, ked pribral alebo schudol, ci ma chut mi na ulici vylozit len tak medzi recou, co je za tym.

elizabet173
7. sep 2021

@janulka182 nie si povinná odpovedať, nasaď úsmev číslo 3. a vybavené. Prípadne odpovedz protiotázkou - na čo to potrebujete vedieť?

sasa1983
7. sep 2021

@janulka182 jasné, chápem. V tom prípade beriem, nikoho do toho nič nie je..môj uhol pohľadu, a moja skúsenosť je, že keď som ja pribrala (cca 5-6kg), sama som si to neuvedomila a až narážkach okolia som sa precitla a pozitívne som to zhodnotila ako objektívnu kritiku a bol to môj najväčší podnet, aby som sa dala rýchlo dokopy. Človek je sám na seba najmenej náročný a sebakritický. Dobrá kritika nezaškodí.

dankanka
7. sep 2021