icon

Ako oznámiť deťom nemanželské dieťa otca?

9. dec 2024

Mame s muzom 2 deti (predskolsky vek). On ma dceru z predchadzajuceho vztahu, ma 15rokov. Kym sme este spolocne deti nemali, chodila ku nam kazdy 2 vikend. Starsi syn ju videl naposledy ked mal asi 2-3roky. Nepamata si ju vobec. Mladsi syn ju nevidel nikdy.
Po jej vselijakych obvineniach, sms spravach, zmanipulovanom spravani zo strany jej matky sa tak odcudzili, ze sa s muzom nevideli asi 2 roky v kuse. Nejdem ani pisat o tom terore co sme zazivali od jej matky, po cele tie roky...
Potom sa mu nejako ozvala na fb. Teraz je to asi rok co sa stretavaju obcas niekde mimo nás. Tak sme sa s muzom dohodli. Ze po tom všetkom co sa stalo, nech si budujú oni vztah a mna a detmi treba nacas z toho vynechat. Tak som to citila proste. Ale vidim ze to je vztah o nicom. Muz ju zoberie von, len ked sa ona ozve. Na hodku, na dve, kupi si co potrebuje, alebo ju zoberie do kina a zavezie zas domov. Ja to proste vidim, ze su si odcudzeni.
Vzhladom k tomuto, neviem ako to povedat detom, ze ich otec ma aj ine dieta. A za dalsie, najradsej by som bola, aby to ostalo takto ako to je, nech sa stretavaju, nech si buduju vztah, ale bezo mna a deti. Mate to niekto takto? Ako ste to riesili?

nikaeli
9. dec 2024

Oki, tak sa na to pozrime inak.
Má tvoj manžel záujem o to, aby sa s dcérou stretával?
Chce, aby sa jeho deti poznali?
Chce sa s ním jeho dcéra stretávať? (lebo tá moja už ani nechce. Po toľkých rokoch čakania už oňho nemá záujem a otca jej plne nahradil môj partner).

Ak o to oni dvaja nestoja, nerieš to.
Keď príde čas, že sa tvoje deti dozvedia pravdu, nechala by som ocka, aby im to vysvetlil..

matkahelka
9. dec 2024

Mna zaujima, cim ta chlap natolko ocaril, v com bol taky vynimocny, ze si ako bezdetna isla do vztahu s chlapom, kt. uz mal celozivotne zavazky. to nemyslim v zlom, len ma skutocne vecne zaujimaju dovody, preco si bezdetne zeny najdu chlapov s detmi a potom su tu podobne temy, ako im tie deti medzi riadkami prekazaju a prekaza im fungovanie s nimi. povedzme si uprimne, na taketo fungovanie treba cistu dusu s obrovskou mierou trpezlivosti, ohladuplnosti, tolerancie a bohviecoho vsetkeho a ty mi nepripadas ako zena, kt. tymito vlastnostami ovplyva.
A k veci, preco sa otec stretava so svojim dietatom mimo vas dom? vsak to je nanajvys neosobne, aby sa stretavali vzdy len vonku na neutralnom uzemi. to dieta musi citit obrovsky odstup otca. ja mam starsiu dceru v podobnom veku a toto obdobie je citlive a tazke zaroven, vdaka hormonom dieta vsetko preziva intenzivnejsie a staci velmi malo na to, aby sa citilo nechcene. a v pripade tvojho muza staci velmi malo, aby ho dcera odstihla uplne. ci uz ma dalsie deti s tebou, tak to vlastne nevadi? vyhovorky o tom, ako ex robila prieky su v takychto pripadoch ako cez kopirak. tvoj muz riesil sudne tie prieky? ziadal rozsireny styk? ziadal striedavku? jaaj, nie, lebo vsetkym vam vyhovuje, ze to prve dieta vlastne pomaly odide do zabudnutia. smutne.
Idu Vianoce, trvaj na tom, aby ju muz k vam pozval. aby u vas prespala a bola s vami, so svojimi nevlastnymi surodencami. aby k vam chodievala normalne a pravidelne. ked nema rozum tvoj muz, maj ho aspon ty. a keby chcel niekto oponovat vekovym rozdielom- mam medzi detmi 13 rokov rozdiel a lubia sa ako kone, vyhraju sa, vyblaznia, stavaju spolu bunkre, skladaju lego.

calin
9. dec 2024

Je evidentne, ze to dievča sa snaží nájsť cestu k otcovi /to co pokazila jej matka, chce sama napraviť/.. cize by pekne si sadnúť za stôl- povedať deťom ako to bolo a hneď na ďalší deň ju pozvať k sebe. Ty nemusíš robiť vôbec nič.. okrem toho, že môžeš pripraviť peknú atmosféru a deti si cestu k sebe nájdu. Tvoj muz ma 3 zázraky, nech nerobí žiaden rozdiel. Tu len dospelý zlyhali - nie to 15nast ročne dievca. Ona sa ocitla medzi mlynskymi kolesami.. drzim palce. Je priam vzácne, ze to dievča našlo cestíčku k nemu - podpor to..nezasypavaj jej zranenú dusu

abbey1
9. dec 2024

Mne príde čudné, že ste ju doposiaľ deťom bežne nespomínal, neukázali foto. Jedna vec je, že bol kontakt prerušený, ale jeho dcérou bola stále.

bystrozraky
9. dec 2024

Dobre pises, ale podla ma si ten pravy problem nepomenovala v tvojom prispevku. Citis, ze jeho ex pouzivala dceru a najma jej odlucenie na pomstu tvojmu manzelovy a ziarlivost na teba. Teraz zistila, ze je mu to je jedno a netrpi tak chce aby sa aspon staral ked jej to vyhovuje. Tiez tusis, ze jeho ex na teba ziarli ak ta ich dcera zacne mat rada. Mozno to cele zacalo poznamkou dcery, kedy povedala, ze si lepsia pri nejakej hadke. Alebo byvala len citil, ze ta zacina mat rada. Preto si ty teraz intuitivne vybrala stretavanie mimo domu a to iste plati aj o tvojom manzelovy. On sa boji s nou mos zblizit, lebo si mysli, ze to opat cele zacne. Porozmyslaj nad tym.

autor
9. dec 2024

@matkahelka ano predstav si, mali sme aj striedavku na podnet mojho muza, vsetko bolo na zaciatku v poriadku. To su prieky ktore žiadny sud nevyriesi a to naozaj pochopia len zeny, ktore to zazivaju. Ja som do vztahu sla vyrovnana so skutocnostou, ze ma moj muz dceru, aj keď ma cele okolie prehovaralo, aby som to nerobila. Ale to co dokazu niektore zeny, ano tie exky ako ich kazdy nazyva, to niekedy rozum zastavuje. A to ti tak znechuti vsetko fungovanie, ze ja sa kolko krat muzovi nedivim, ze ostal taky znechuteny sa aj snazit. A to ze sa stretavaju zatial bez nas, mi prislo ako dobry napad. Z toho dovodu, ze keby prisla hned k nam, vrhli by sa na nu deti a nebol by ziadny priestor na to, aby s otcom vobec prehovorila. Oni dvaja potrebovali cas pre seba.

lucka_ke
9. dec 2024

nechaj to na nich dvoch, dcéra už nie je 5ročné dieťa, má svoj rozum a postupne si možno nájdu k sebe cestu a možno ani nie

nikaeli
9. dec 2024

Inak, u našich známych bola rovnaká situácia. On mal dieťa z prvého manželstva, vôbec sa s ním nestretával. Mal druhú rodinu a tri deti. Náhoda chcela, že sa to tie tri deti dozvedeli a bol z toho riadny poprask. V tom čase už boli dospelí a veľmi sa na rodičov hnevali, že im o tom nepovedali, že sa s ním nestretávali, že sa tvárili, že neexistuje. Už je to vyše 20 rokov, majú krásny vzťah. Všetci štyria, vrátane ich detí. Stretávajú sa a navzájom sa zo seba tešia. To prvé dieťa malo nedávno 50..

Prosím neobraňuj jeho nechuť snažiť sa o vlastné dieťa.. To tiež pochopia iba matky, ktoré to denne zažívajú a svojim uplakaným deťom vysvetľujú nekonečné PREČO ocko 'nemohol' prísť.... Ak by ste vy dvaja šli od seba, bola by si ok s tým, že nemá chuť byť s deťmi?

autor
9. dec 2024

@bystrozraky on sa skor boji toho, co naposledy. Ze ked sme sa snazili a vsetko bolo v poriadku a u nas to fungovalo, vzdy sa naslo nieco kvoli comu ho ex bombardovala a zneprijemnovala zivot, ci ona sama, ci neskor cez dceru. Ta uz potom klamala a vymyslala si situacie co sa u nas nestali a tak stiahla do konfliktu aj mna. Nebolo stretnutia aby nasledne nenastal konflikt, hadky a obvinovanie.

cacianka
9. dec 2024

To že prvorodený dcéra autorkinho muža je nemanželské, je fakt, ktorý už nikto neopraví.
Jasné píše že je narodená z predošlého vzťahu, čo manželstvo teda nebolo.
Sem to napísala ako vstupný holý fakt, nikde nespomína, že by to svojim malým deťom takto tvrdo šplechla.
Mňa trochu zarazilo, že otec sa ani po čase nesnažil si s dcérou napraviť vzťah, ale veľmi dobre to chápem, že sa stať mohlo, lebo to máme podobne.
"tá naša nemanzelska" je už dospelá, 20+, mi 2 sme sa zoznámili keď už mala cca 4r, takže ani ja ani nikto z vonku nebol dôvodom ich rozchodu.
Obrovsky k nemu dopomohli rodiča jeho ex, ktorí ju nevýslovne manipulovali a huckali proti priateľovi, už 2 v poradí. Napriek snahám o nápravu, tam boli veľmi hnusné útoky, dcéra bola najprv normálna, ale potom neskutočne opantana ich nátlakom. Tiež riešené cez koliznu, učiteľky, aj súd, ale v hlave malého / mladého dievčaťa to robilo peklo. Takže tiež bolo dosť dlhé obdobie, kedy sa stretli sporadicky, alebo vôbec.
Až keď dospela, pochopila dosť vecí, aj má názor tvrdý na matku a zosnulých starých rodičov, ale tie vzťahy sa zlepšili, ale nie vzorovo. Už tam zostala pachuť ...
Preto by som autorke odporučila, jasné a prehľadné rozhovory , aby nastala snaha aj od otca zlepšiť ich vzťahy, tak ako som Sa aj ja snažila môjmu dohovoriť, že nie dcéra ale on je zodpovedný ako sa k tomu postaví a napraví. Veď je to dieťa, treba jej ukázať že ani otec, ani jeho žena nie sú zrúdy , že bola a je vítaná v ich rodine, že do nej patrí aj ona, veľká sestra malých bratov. Na začiatok sa stretávať na neutrálnej pôde, zoznamovať sa opätovne , deťom vysvetliť primerane o čo ide, dievčaťu tiež a snažiť sa pomalými krokmi. Kým je čas . Ona pochopí kde je sever, ale hlavne otec musí chcieť a nemat urazene ego "lebo ex". Hlavne v jeho rukách a hlave je možnosť napraviť, autorka môže vodárne pomôcť. Že to dievča je vítané a bratia sa jej tešia.

ina2405
9. dec 2024

Výhoda je, že deti rastú a ak si on dokáže s dcérou udržať do dospelosti pekný vzťah, ani exka to už nebude môcť sabotovať. Ja ti autorka verím, čo sa u niekoho po rozvode/rozchode deje a niektorí vedia veľmi znepríjemňovať život. Ja som sa s mojim chlapom dala dokopy 2 roky po jeho rozvode a zažívali sme hrozné situácie roky. Ale deti sú už teraz vyrastené a veľmi radi sú s nami, dokonca chcú so mnou ako macochou tráviť aj Vianoce.

luccija
9. dec 2024

Tak čas pre seba už mali a zavolala by som ju k nám.Uz je väčšia ma svoj rozum inak chudák decko matka jej robí doma scény kvôli novej zene, tvoje deti zabudli, nevedia a muž uteká z domu, aby sa niekde túlali po nakupakoch, kine
Patrí do rodiny a možno by to bolo fajn ja by som to skúsila, aby nemala pocit, že je u vás nevitana

subartic
9. dec 2024

autorka , ale ty o žiadnej striedavke v úvodnom príspevku nepíšeš, len to že chodila k vám každý druhý víkend . Tak ako teda ?

matkahelka
9. dec 2024

@subartic narychlo dovymyslane, aby posobila ako super macocha

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
9. dec 2024

Kedy ste stihli mat tu striedavku, ked pises, ze k vam chodila kazdy druhy vikend, kym ste este nemali deti? A ked sa stretavaju rok mimo vas, to je pre teba este stale nedostatocny cas na to, aby si uz zasluzila prist k vam domov a dovolila, aby sa vase deti "na nu mohli vrhnut?"

luccija
9. dec 2024

A samozrejme musíš rátať s tým, že ex bude zase robiť prieky, keď sa dozvie, že by mala byť u vás s tebou a deťmi.Toto musí byť veľmi ťažké pre deti, ktorych rodičia sa rozvedu nájsť nejaký kompromis , aby sa nehnevala mama ani otec a bola spokojná aj ona.Ale bola by škoda nevyskúšať to.moze byt, se príde raz deti jej pôjdu na nervy, bude žiarliť, nebude vedieť ako sa rozprávať s tebou, ale nedá sa žiť takto zvláštne.

petrao2
9. dec 2024

Naco im chceš povedať ze maju sestru ked nemas snahu o vztah s nou?
Tebe to takto vyhovuje a najlepsie by bolo keby ju aj muž ignoroval vsak?
Ale to dieta nemoze zato ze jej matka je aka je a robila zle
Neviem si ani predstavit aky vztah ma dcera s matkou a mozno niekoho naozaj potrebuje kto jej bude rozumiet
Ale ty si sa rozhodla ze bude lepsie ked nebude s vami rodina, a co ked sa o nej raz dozvedia ako im to vysvetlis? Preco to nevedeli skôr?

vikiki29
9. dec 2024

Autorka, tieto super dokonalé nadženy moralistky si nevšímaj, nereaguj. Tieto budú súdiť a moralizovať aj keď nikdy nechodili v tvojich topánkach. Iba vy viete čo a ako sa stalo. Nechaj to na manžela a dcéru, nemiešaj sa do toho, len im buď oporou v ich rozhodnutiach.

sense
9. dec 2024

A čo by chcel manžel? Lebo nie je dôležité len to čo chces ty ale aj čo by chcel on a jeho prvé dieťa, keďže vaše sú ešte malé. Moja dcéra má tiež nevlastnu sestru a dcéra to zobrala v pohode. Vidia sa tak raz dvakrát za rok vzhľadom na vzdialenosť
A hlavne to nie je nemanželské dieťa. Je to jeho prvorodené dieťa a starší súrodenec.

simca06022011
9. dec 2024

Ja by som to riesila normalne ako fakt a cim skor (jasneee, trochu to chce aktivitu vymysliet, nie ze zatjra utekame s nou do cukrarne), a kludne nech sa aj stretnu... cim skor tym lepsie. horie budes vysvetlovat, o 5-10 r vacsim detom, preco nevedia, ze maju este jednu sestru... Nebudu to vobec prezivat a riesit a podla mna aj otec potom to zacne brat inak.
za problemy matky a otca, to dievca nemoze..

simca06022011
9. dec 2024

A prieky matky.. to dievca je velke uz, uz ma svoj rozum, matka moze v podstate uz aj po "mihalniciach" chodit, a nepochodi, ak sa dcera bude chciet s otcom stretavat.

mnamko
9. dec 2024

@vroni a ako ho nazvať,ked neboli manzelia?

autor
9. dec 2024

@matkahelka pre boha, ved keby som tu mala vypisovat vsetko od zaciatku ako bolo, tak by 3 strany nestacili. V uvode som to zhrnula stručne. A mimochodom tu striedavku mame doteraz, ak chces poslem ti aj screen zo sudneho rozhodnutia. Ale istu dobu to jej mama zatrhla, lebo mala dojem, ze caste chodenie k nam jej neprospieva. Tak ostalo uz zas len pri vikendoch, potom uz ani sama dcera nechcela prist, lebo vsak mama jej to tak natlkla do hlavy a potom uz vobec. Este napis ze sme mali volat policiu zakazdym a robit cirkus pred ich dverami, nech ma z toho dieťa este vacsie halusky ako z vlastnej mamky.

timea301196
9. dec 2024

Ja by som im to povedala aby neboli raz prekvapený pri dedickom konaní

autor
9. dec 2024

@simca06022011 tiez sa na to spolieham, podla toho co mi muz referuje z kazdeho ich stretnutia, vyzera ze dobre zmudrela a mozno uz na nejake veci aj sama prisla. Akoze vyzera to mozno blbo, ze zatial k nam neprisla, ze sa stretavaju inde. Chodia na prechadzky, na turistiku v lete atd. Ale kedze som aj ja bola príčina nejakych jej vylevov, proste som nechcela aby bola v mojej prítomnosti.

betulinka1
9. dec 2024

Podla mna ste nemali ine riesenie. Tlacit sa nedalo, ak dieta nechce lebo je ovplyvnené mamou, to sa Akoze vazne neda robit cirkus s policiou kazdy druhy tyzden. Ale uz ma 15. Uz to moze byt fajn. Ale Kazdopadne si to zasluzi spolocny rozhovor aj s tebou. Aby ste sa pobavili co sa dialo a nie, ze ste ju nechceli vy. Ze je u vas vítaná a budete radi, ak sa stane súčasťou vašich životov. Podla mna, ked sama napisala otcovi, tak uz to chcelo odvahu a to nieco znamena. Skus sa na to pozriet takto.

mamamoni
9. dec 2024

Tak čo sa týka tejto témy ja som profík...S manželom sme mali spolu 2 deti. Potom si našiel milenku mal s ňou 1 dieťa.My sme sa rozviedli, on s milenkou sa rozišiel. Ona si následne našla priateľa s ktorým mala ďalšie dieťa, ale aj môj bývalý si našiel priateľku. Ona už mala 2 deti a otehotnela s ním.....Ale 😉 aby toho nebolo málo ja tiež som stretla chlapa, ktorý už mal 1 dieťa a ďalšie 2 máme spolu.....Moje 4 deti majú taku obrovskú kopu vlastných, nevlastných súrodencov, že ťažko porátať 😁
Vidím, že mať množstvo súrodencov je super, u nás niektoré z deti sa stretávajú, iné nie, asi podľa sympatii, ale vedia o sebe, aj keď už sú o dosť staršie ako tvoje. Chlapcom len oznam, že príde sestra. Bez nejakých ovácii a preháňania. Uvidíš, že to vezmú úplne v pohode...

vroni
9. dec 2024

@mnamko, je to manzelova dcéra. Alebo z akého záhadného titulu by malo byť podstatne, či bola splodena v manželstve, konkubinate alebo akomkoľvek inej forme spolužitia? Sú manželské deti nejaké iné ako nemanželské? Pochopila by som tu poznamku, keby išlo o manželovo dieťa splodené s inou ženou počas nášho manzelstva. Ale pri dieťati, ktoré vzniklo z predošlého vzťahu skutočne nie je relevantné riešit, aku pravnu ci spoločenskú úpravu ten vzťah mal, nakoľko to na dieťa a ani nás vzťah nemá ziaden vplyv. Proste (možno podvedoma) snaha "zdiskreditovať" protistranu.

mondolina
9. dec 2024

a keď budeš príčina výlevov vašich detí ( puberta a tak) tiež sa s nimi nebudeš stretávať? 🙈