Ako oznámiť rodine svoju príslušnosť k furry komunite?
Ahojte,
mám 21 rokov a potreboval by som radu. Už dlhšiu dobu som furry (mám kostým, chodím na akcie, je to pre mňa forma hobby a sebavyjadrenia). Nie je to žiadna úchylka ani nič sexuálne, len komunita, kreativita a zábava.
Problém je, že neviem, ako to povedať doma. Rodičia sú dosť konzervatívni, Gen X, hlavne mama, a bojím sa reakcie typu že „čo si o nás pomyslia ľudia“ alebo že som sa zbláznil. Bývam ešte doma, normálne pracujem, platím si veci sám, prispievam ním 300€ na chod domácnosti, ale aj tak mám strach, že to nepochopia.
Máte niekto skúsenosť s tým, že ste doma oznamovali niečo „netradičné“?
Je lepšie to povedať priamo, alebo postupne?
Alebo to radšej vôbec neriešiť?
Ďakujem za normálne rady, hejt mi nepomôže.
Ja som veľmi liberálna a úprimne, asi by som nepotrebovala poznať každé hobby svojich dospelých detí 🙂. Máš svoj život, ži ho tak, ako cítiš ale konzervatívec toto nepochopí, akurát to tak pokazí doma vzťahy.
@anonym_ab7a71 nie nemá ale je s tým v pohode
@marianice ak je to niečo ako cosplay,bez sexuálneho zamerania,tak OK,asi by som to prežila
Vyborny nadpis …najskor som precitala Fúrik , iny su lietadielko 😂 … ach tie okuliare. No tak sa prezliekas za nejake chlpate stvorenie. Pokial ta kvoli chvostu pricapenemu na obleku, pripadne na monterkach (uz len kvoli BOZP) nevyrazia z prace a nebudes sa dozadovat, aby to akceptovali vsetci (mozno ked sa zamestnas v utulku alebo v chovatelskych potrebach, mozes tk chodit cely den) tak je to v poriadku. Vo volnom case sa prezliekaj za co chces, nejakym oblekom nikomu neublizis, kazdy clovek hlada nejaku skupinu kam patri, jeden krcmovych hrdinov, dalsi maratonec a ty sa obliekas za plysaka (Pokial v tmavej ulici nebudes nikoho strasit prezleceny za megamacku atd) a rodicia …. Ak su prilis konzevativny naco, na navstevu mozes ist aj normalne obleceny. Inak detsky lekar/ zubar prezleceny za nejake plysove zviera by nebol zly … aspon by sa deti nebali, len ci by bol v kastyme schopny fungovat 🤔
Fúrik? Vieš čo to vôbec je? ...asi trebalo by manuálnu prácu s ním,bo ľuďom tak trošku šibe 😉 🤭
@marianice Neoznamuj to rodicom. Mozes sa urazit kolko chces, ale si pacient pre psychiatra. Jasne, ze tam nepojdes,, vedje to hobby.
S teba by bol super maskot,si nerozmyslal,ze by si chodil na akcie ako su postavicky s ,,disniho,,??Ti maju riadne obleky,taky maco,tym tam musi byt riadne teplo aj.A bol by si slavny,vela deti a dospelych by sa s tebou fotilo a nikomu by to neprislo blbe a chore.
S teba by bol super maskot,si nerozmyslal,ze by si chodil na akcie ako su postavicky s ,,disniho,,??Ti maju riadne obleky,taky maco,tym tam musi byt riadne teplo aj.A bol by si slavny,vela deti a dospelych by sa s tebou fotilo a nikomu by to neprislo blbe a chore.
@anonym_6f24eb To je ako povedať niekomu koho baví herectvo že má ísť robiť detské divadlo pretože je to podobné. 😀👌 Byť v kostýme je fyzicky náročné (pretože niečo váži, keď na teba slnko svieti tak ešte fajn teplo) a to aj bez toho aby okolo teba behala hromada detí ktorá ťa ťahá, kričí/jaší sa. Osobne nezávidím brigádnikom ktorí robia maskotov, kvalita materiálu a pohodlie nie je priorita keď kostýmy vyrábajú.
Ja by som asi len tak veci nepovedala, lebo ludia tazko chapu nieco odlisne, bavili sme sa o tom s kamosmi, sme tak nejak gothic/ aristocratic goth, historical clothing, ja som aj cez taketo ako roleplay. Ale uz tie lepsie goth handry su pre vela ludi tak na hrane. Preto by som si drzala veci u seba v komunite a kym sa to neprevali, tak nic nevysvetlovala.
@kiki68 ved mas 38 rokov a si gothic?
Z opisu tvojich rodicov moc nechapem tvoju potrebu hovorit im o tom. Je to tvoje hobby / fetish cokolvek co je osobne a ich sa to netyka im hovorit nemusis . Si plnolety mas narok aj na nejake svoje tajomstvo. Sukromie. Ked mas potrebu o tom hovorit povedz svojmu naj kamosovi . Rodicom mozno lepsie padne nevediet . Cize ked si to nechas pre seba tak to bude naj pre vsetkych.
@marianice ja by som to rýchlo poriešila.
Možnosť číslo 1 - Odovzdať občiansky aj vodičský, ten sa zvieratám nedáva, nakúpiť nejaké konzervy pre zvieratá a dať kdesi do klietky s nadobou na vodu, jedlo a výlučky a pozorovať dokedy by ťa bavilo “hrať sa na furry”
Možnosť číslo 2. Dobrovoľné navštevovanie psychiatra alebo psychológa podľa závažnosti.
Tolerovala by som jedine u detí predškolského veku, nanajvýš prvého stupňa, hranie sa na zvieratká a prezliekanie do zvieracích kostýmov aj to len doma, nie na verejnosti.
@marianice je to veľmi smutné koľko odsudzujúcich kommetárov tu je. Ja to nechápem - prečo ste tak nenávistní? Autor tým niekomu ubližuje? Čo je na tom zlé? Čo je vám do toho akú má kto záľubu, ved vás - ani nikoho to absolútne neobtažuje ani za vás to netýka, ani sa na to nemusíte pozerat ani nič. Autorovi odporúčam, aby sa rodičom nezveroval, aký by mal byt na dôvod? A zároveň, aby odignoroval názory iných , ľudia starajte sa hlavne o seba!
Akože ja celkom asi nerozumiem preco to chces oznamovat? Aby si tak mohol chodit aj doma a citit sa dobre alebo len aby vedeli? Lebo ak je to druha moznost, tak by som to neoznamovala zbytocne ak to rozprudi vasne. V prvom pripde by som oznamila a snazila sa vysvetlit, ze co v tom vidis, aky to ma pre teba zmysel ale teda asi byt ready aj na nie uplne priatie z toho co pises. Pripadne byt pripraveny sa osamostatnit uplne
Poprosom vas vysvetlite mi to ,mam 48. Akoze po praci sa obleciem ako Raibow dash ponik a vyrazim do ulic? Normalka do obchodu, na postu a tak ci ako?
čo tu riešite moju budúcnosť? mam priateľku, stabilnú prácu asistent vedúceho obchodu, sporím si peniaze na dom, nepijem, nefajčím, mám veľa známych čo sú furíci doktory a psychologovia
@marianice Ja,ako rodic GenX na tom nic zle nevidim. Ved roky existuju.rytierske spolky kde sa ludia obliekaju do kostymov a este sa aj verejne pezentuju. Takisto su napr. Comicony a Cosplay ludia ktori sa tam v kostymoch prezentuju. Mna ako rodica GenX by nejake Furry vobec nevyrusilo.
Na čo máš potrebu im to hovoriť ? Ubližuješ tým niekomu ?
Ja by som to nevravela rodicom, skor mozno partnerke ak teda nie je sucastou tej komunity.
Ked to tu citam, tak sice sme v 21.storoci, ale podla tych vyjadrebi, aj dnes su ludia velmi obmedzeni. Nedavno tu bola tema, ze od akeho veku sa jedna o staru dievku a vsetky tam vypisovali, ze ved sme v 21.storoci, ze to je stredoveke oznacenie. A za taketo hobby tu posielaju cloveka k psychiatrovi a tvrdia o nom, ze je vadny.
Robi to ako hobby, nikoho sexualne neohrozuje, ani nijak inak na zdravi, mne sa napr paci anime, vytvorit take kostymi, to je umenie. Obdivujem ludi, co maju na to predstavivost a trpezlivost.
@marianice rodicom by som to nehovorila, ak by sa zaujimali o teba ako osobu, mali by ste evidentne iny vztah a vedeli by to uz davno. Pre teba je podstatna priatelka, s ktorou planujes buducnost, ak je ona s tym v pohode, nie je co riesit.
@pr85 je to ovela mensia uchylka ako to, ze knazi sa obliekaju do zenskych siat a spievaju si. A este mensia, ze neznasilnuju male deti. Takze furry je oproti cernoknaznikom este super.
@anonym_9308c8 a ďalšia bojová ateistka. Kňazi sa obliekajú do ženských šiat? A čo potom povieš na moslimov v galabijach? Tiež nosia ženské šaty? A čo takí Škóti v kiltoch? Ďalšia osoba, ktorá nevidí, že mužské šaty sa nerovná nohavice. Mimochodom, dúfam, že nenosis nohavice, ale vždy len sukne a šaty, lebo to je ženské oblečenie. A na začiatku 20. storočia mohla byť žena v nohaviciach aj zatknutá.
A tvoj komentár o znásilňovani malých detí je úplne mimo misu. Pedofílie sa vyskytuje u kňazov menej, ako napr. u učiteľov. Dúfam, že neposielas svoje deti do školy (ak nejaké máš), lebo učitelia znásilňujú malé deti. To, čo som tu teraz napísal o učiteľoch, má takú istú výpovednú hodnotu, ako tvoj hlod o knazoch, ktorí znásilnenia ju malé deti.
A slovo "cernoknaznik" si si tiež mohla odpustiť. Ale aj to svedčí o absencii dobrej výchovy v tvojom prípade.
Autor, mňa by zaujímala motivácia, ktorá vedie k takejto odchýlke. Recesia/znudenosť/potreba odlíšiť sa/provokovať/nejaký vnútorný protest - voči čomu?
Ked to tu citam, tak sice sme v 21.storoci, ale podla tych vyjadrebi, aj dnes su ludia velmi obmedzeni. Nedavno tu bola tema, ze od akeho veku sa jedna o staru dievku a vsetky tam vypisovali, ze ved sme v 21.storoci, ze to je stredoveke oznacenie. A za taketo hobby tu posielaju cloveka k psychiatrovi a tvrdia o nom, ze je vadny.
Robi to ako hobby, nikoho sexualne neohrozuje, ani nijak inak na zdravi, mne sa napr paci anime, vytvorit take kostymi, to je umenie. Obdivujem ludi, co maju na to predstavivost a trpezlivost.
@marianice rodicom by som to nehovorila, ak by sa zaujimali o teba ako osobu, mali by ste evidentne iny vztah a vedeli by to uz davno. Pre teba je podstatna priatelka, s ktorou planujes buducnost, ak je ona s tym v pohode, nie je co riesit.
@canany ja to vnimam tak, ze uzivatelky tohto fora su uz proste v starsom veku, minule som to postrehla v nejakej diskusii nicky co su tu dlhodobo riesili, ze maju 45+. Takze zrejme je to aj tym. Ze tie odpovede su ake su
@marianice a si kon alebo co?
Akože prepáč, ale ľuďom od dobroty vážne už šibe. Verím, že aj priateľka o tejto tvojej uchylke vie. A keby mi to povedalo moje dieta, rovno smer psychiater. Lebo co je moc, to je moc. A inak, mnoho lekarov je napr.aj aspergerov. Aj tých tých TOP odborníkov. A co teraz? Len ono treba rozlišovať chorobu a rôzne úchylky.
Autor, mňa by zaujímala motivácia, ktorá vedie k takejto odchýlke. Recesia/znudenosť/potreba odlíšiť sa/provokovať/nejaký vnútorný protest - voči čomu?
@oliva276 To je velmi jednoduche - utekas do rozpravkoveho sveta kde dospelacke problemy neexistuju, kde sa riesi iba ako velmi si furry, vsetci sa maju radi podporuju sa a hlavne meritko uspechu nieje kariera alebo peinaze ale ako velmi vies vycesat kostym cize jednoduchsi svet

Tak zas nic take strasne, ozaj horsie by bolo keby si sa citil ako fúrik . Normalne im to povedz,nemaj strach