Ako oznámiť rodine svoju príslušnosť k furry komunite?
Ahojte,
mám 21 rokov a potreboval by som radu. Už dlhšiu dobu som furry (mám kostým, chodím na akcie, je to pre mňa forma hobby a sebavyjadrenia). Nie je to žiadna úchylka ani nič sexuálne, len komunita, kreativita a zábava.
Problém je, že neviem, ako to povedať doma. Rodičia sú dosť konzervatívni, Gen X, hlavne mama, a bojím sa reakcie typu že „čo si o nás pomyslia ľudia“ alebo že som sa zbláznil. Bývam ešte doma, normálne pracujem, platím si veci sám, prispievam ním 300€ na chod domácnosti, ale aj tak mám strach, že to nepochopia.
Máte niekto skúsenosť s tým, že ste doma oznamovali niečo „netradičné“?
Je lepšie to povedať priamo, alebo postupne?
Alebo to radšej vôbec neriešiť?
Ďakujem za normálne rady, hejt mi nepomôže.
Keby malo moje dieta takuto zabavku, nechcela by som o tom vediet. Neviem sa vyjadrit k tomu, ci je to fakt len nevinna zabavka podporena dobou alebo uchylka na urovni nejakej psychickej poruchy, mam z toho proste divny pocit. Je to pre mna na urovni, ako keby som nepotrebovala vediet, ze holduje swingerskam.
čo tu riešite moju budúcnosť? mam priateľku, stabilnú prácu asistent vedúceho obchodu, sporím si peniaze na dom, nepijem, nefajčím, mám veľa známych čo sú furíci doktory a psychologovia
@marianice necitala som cele.ale ak mas potrebu im to govorit,proste by som sa pred akciou do toho obliekla a povedala idem tam a tam.caute..videli by a na otazky by bolo dost casu ked sa vratis :D proste taka terapia sokom..
Rodicom to chces povedat z nejakeho dovodu? Ty si ich poznas najlepsie, sam musis vediet ci su moc konzervativny. Ak ano, nehovorila by som im to, naco si s nimi kazit vztah pre jednu zalubu. Vies ako sa hovori, co oci nevidia to srdce neboli.
@marianice nevrav rodičom nič. Na čo. Snaž sa čo najskôr osamostatniť a vo svojom dome si rob, čo chceš.
A to, že v Tvojej komunite sú aj vzdelani ľudia.... To je informácia o ničom. Napr. aj medzi pedofilmi je veľa vzdelaných ľudí.
@abbey1 Väčšia časť furries sa pripojí do komunity ako deti/teenageri, pretože byť v kostýme v ktorom je akceptovateľné že sa nemusíme chovať podľa sociálnych štandardov a noriem je zábava. Zároveň je tam prevaha umelecky zdatných ľudí, kreslenie, písanie, modelovanie. Je to aj o schopnosti seba-vyjadriť sa. Znamená to, že všetci sú automaticky chorí? 😎
@ankare Porovnanie pedofil a člen furry komunity je celkom úlet, väčší extrém po ruke nebol?
@marianice a si kon alebo co?
Akože prepáč, ale ľuďom od dobroty vážne už šibe. Verím, že aj priateľka o tejto tvojej uchylke vie. A keby mi to povedalo moje dieta, rovno smer psychiater. Lebo co je moc, to je moc. A inak, mnoho lekarov je napr.aj aspergerov. Aj tých tých TOP odborníkov. A co teraz? Len ono treba rozlišovať chorobu a rôzne úchylky.
@anonym_67c50d by si sa cudovala ze aj kopec aspergerov ma kadejake netradicne hobby
@marianice pokial to teda nie je nejaka forma uchylky, ako pises, ako rodic by som to brala tak, ze je to nejaky novy druh odreagovania sa od tohto sveta. V tvojom veku, predpokladam, ze ste vsetci +- 20. My sme mali gotikov, emo, metalistov, videla som aj stretka Star wars atd., pride mi to podobne... ak tomu dobre rozumiem a len sa prezliekate v nejakej komunite za zvierata a je to forma nejakej role, nieco ako rozpravka, role play, v urcenu dobu, tak nevidim dovod to rodicom rozpravat. Mna by ako matku potesila dovera mojho dietata, ale ja som generacia Y... preco to chces oznamit?
Luďom, je až príliš dobre a nevedia už čo zo sebou, tak vymyšĺajú, kde aké somariny. A najsmutnejšie na tom vsetkom, je to, že dnešná spoločnosť, ich v tom ešte podporuje a ospravedlnuje ich choré hlavy.V dnešnej dobe už normálne zmýšĺajuci clovek, sa musi stiahnuť do ústrania, aby nezavadza,l takímto vymetencom.
čo tu riešite moju budúcnosť? mam priateľku, stabilnú prácu asistent vedúceho obchodu, sporím si peniaze na dom, nepijem, nefajčím, mám veľa známych čo sú furíci doktory a psychologovia
@marianice ty nechápeš že niečo za touto nazvime úchylkou lebo podľa mňa to úchylka je aj keď ty tvrdíš že nie, jednoducho za tým niečo je. A to niečo treba vyšetriť. Deti sa prezliekaju a hrajú na zvieratka nie dospelí ľudia. Ja som z fachu , čiastočne. A nepresvedčí ma nik, že je to ok.
@marianice mrzia ma hejty, čo si tu musíš prečítať. Naše dieťa miluje furry komunitu. Prijali sme to veľmi rozpačito, ale snažili sme sa byť čo najneutrálnejší. Ona je ešte neplnoletá, vyrába si masku, teraz sme sa zúčastnili na prvom zraze furry do 18r. Boli tam aj nejaké maminy a pre mňa to bolo fajn pokecať s nimi o tom, moja xenofóbia sa zas o stupienok zmiernila. Každopádne, radu ti nedám, nepoznám tvojich rodičov. Ja sa snažím predýchať, ona je v podstate dosť dominantná povaha, my sme s manželom skôr také pokojnejšie povahy, tolerantnejšie. Pozri na diskutujúcich, koľko z nich by ťa zavrelo do blázninca, alebo by to zobralo občianku, alebo neviem čo tu vypisujú za idiotiny - ak máš aj takých rodičov, no tak nie, nehovor im to. Narobíš si zbytočné problémy.
Však ale keď si dospelý a zachvíľu sa osamostatnis, nepotrebuješ hovoriť rodičom o tvojom hobby, tiež im nehovoríš, čo robíš s priateľkou v posteli, kľudne to môže byť tvoje tajomstvo
@deedol nechcem nič hovorit ale ja sám poznam psychologa a lekára ktorí sú furrýci a je kopec vzdelaných ludí
@marianice pozri, ak sa kdesi schádzate a tam sa pretvárate na svoje obľúbené postavičky, je to tvoj záujem, o tom predsa nemusia rodičia vedieť. či takto plánuješ chodiť medzi ľudí a do práce? to by už bolo divné, som za všetko možné, ale zase odtiaľ-potiaľ 😀 takže na tvojom mieste by som im to ani nepovedala, načo? ale ak veľmi túžiš im to povedať, prihoď si mesačne 300 eur, odsťahuj sa do podnájmu, kde budeš mať svoje maximálne súkromie a potom to na nich vyvaľ. a už nech sa deje, čo sa chce, nebudete na seba narážať v jednom byte-dome. časom ich zlosť prejde a zas bude všetko OK.
Stale si tu vela ludi neuvedomuje, ze toto su velmi mladi ludia okolo 17-25 rokov, kedy maju toto robit, ak nie prave teraz? Chcu si spravit pekny kostym, tak nech… nefetuju, nevynasaju peniaze z domu, max cp objednaju na etsy nejake komponenty k tomu. Vsetci ich tu mate za kinky shits, co nie je velmi pekne. Len za to, ze uz je tu vacsina ludi od 35 do stareho zeleza a dobre, ze nespavaju v rakve. Ved nechajte tie decka nosit tie ich kostymy, stavim sa, ze vacsina z nich na to bude v 40tke s radostou spominat. Ludia mali uz niekde v Mezopotamiii rozne oslavy a tiez ich bralo prezliekat sa za rozne zvierata, alebo kombinacie zvierata/ ludia. Ide to nejak tak s ludskym pokolenim cele tisicrocia. Ano, je fascinujuce utiect od reality takto, nabrat nejake vlastnosti zvierata. Mozno som voci tomu benevolentna, ale na druhu stranu to vlastne nie je nic nove. Keby tu aj beham po ulici a mam pripnuty macaci chvost, tak co ako? Mozno sa 5 ludi zasmeje a pojde dalej. Ja neviem na co zatazovat psychiatrov s tym, ze si niekto oblecie kostym a ide niekde na superfurry animals party. Lebo to je ako ked nejaky hypochonder ide behat za onkologom, cize zbytocne zatazovanie lekarov. Keby niekto uz nevie inak zit a musi byt 24/7 iba ako nejake zviera, tak to je potom uz na zvazenie. Co by s nim ten odbornik spravil mi povedzte… lebo oni maju vazne pripady, kde sa ludia idu zabit a nie tu riesit niekoho macaci chvost a uska,lebo sa mu to esteticky paci.
Prave som googlila o čo ide, a myslím, že v tomto prípade rodičia fakt nemusia vedieť o všetkom...teda pokiaľ im nechceš začať prispievať aj na sedenie u psychológa. 🫣
Preboha, ak by dosahoval sex vzrušenie len v kostýme alebo ho vzrusoval kostým, respektíve len ľudia ako furry-ok, vtedy je to problém.
Ak to ma niekto iba ako svoje hobby, nič choré to nie je.
Nemusis nikomu nic oznamovat. Doma v tom zrejme nechodis. Moj kolega zas bol fanatic do cosplay. Maximalne zlaty,uplne normalny chalan,sikovny. Vedel robit technicky vsetko mozne. Mal priatelku,ziadny uchyl. A predsa sa vo volnom case venoval vyrobe kostymov z hier. Sam si vyrabal kostymy,aj s priatelkou .Chodil na velke medzinarodne podujatia,dokonca aj ziskal ocenenie. Ale nechodil v tom cely den a to je rozdiel. Predpokladam,ze to mas podobne.
@marianice Vojnu na 2 roky ti treba, nie kostým zvieraťa! Rodičia sa určite potešia takémuto sebavyjadreniu od dospelého muža, ktorý je vo veku, keď má riešiť budúcnosť.
@anonym_9cf271 Hm,ako ale vysvetlis,ze chlapi,co boli na vojencine sa doma hravaju pocitacove hry,kupuju si lego,auticka na ovladanie a ine hracky. Pokojne aj 40+...Su to vsetko uchylaci,ktorych vojna neprevychovala?🤔
@abbey1 Väčšia časť furries sa pripojí do komunity ako deti/teenageri, pretože byť v kostýme v ktorom je akceptovateľné že sa nemusíme chovať podľa sociálnych štandardov a noriem je zábava. Zároveň je tam prevaha umelecky zdatných ľudí, kreslenie, písanie, modelovanie. Je to aj o schopnosti seba-vyjadriť sa. Znamená to, že všetci sú automaticky chorí? 😎
@ankare Porovnanie pedofil a člen furry komunity je celkom úlet, väčší extrém po ruke nebol?
@cyneric Áno.
Inak pozeram tie fotky z furry akcii a nahodou mi to pride mile,hlavne deti sa z toho musia tesit,ked vas vidia🙂 Ved ste ako maskoti z rozpravok.
Stale si tu vela ludi neuvedomuje, ze toto su velmi mladi ludia okolo 17-25 rokov, kedy maju toto robit, ak nie prave teraz? Chcu si spravit pekny kostym, tak nech… nefetuju, nevynasaju peniaze z domu, max cp objednaju na etsy nejake komponenty k tomu. Vsetci ich tu mate za kinky shits, co nie je velmi pekne. Len za to, ze uz je tu vacsina ludi od 35 do stareho zeleza a dobre, ze nespavaju v rakve. Ved nechajte tie decka nosit tie ich kostymy, stavim sa, ze vacsina z nich na to bude v 40tke s radostou spominat. Ludia mali uz niekde v Mezopotamiii rozne oslavy a tiez ich bralo prezliekat sa za rozne zvierata, alebo kombinacie zvierata/ ludia. Ide to nejak tak s ludskym pokolenim cele tisicrocia. Ano, je fascinujuce utiect od reality takto, nabrat nejake vlastnosti zvierata. Mozno som voci tomu benevolentna, ale na druhu stranu to vlastne nie je nic nove. Keby tu aj beham po ulici a mam pripnuty macaci chvost, tak co ako? Mozno sa 5 ludi zasmeje a pojde dalej. Ja neviem na co zatazovat psychiatrov s tym, ze si niekto oblecie kostym a ide niekde na superfurry animals party. Lebo to je ako ked nejaky hypochonder ide behat za onkologom, cize zbytocne zatazovanie lekarov. Keby niekto uz nevie inak zit a musi byt 24/7 iba ako nejake zviera, tak to je potom uz na zvazenie. Co by s nim ten odbornik spravil mi povedzte… lebo oni maju vazne pripady, kde sa ludia idu zabit a nie tu riesit niekoho macaci chvost a uska,lebo sa mu to esteticky paci.
@kiki68 zaujímavé je, že keď sa povie napríklad "benátsky karneval", ľudia šalejú od rozkoše, lebo je to niečo úžasné... vôbec si neuvedomujú niektorí, že toto je podobné? len v konkrétnej téme a v istej vekovej skupine ľudí? pre mňa neuveriteľné. veď autor neuvádza, že tam chodia v kostýmoch a končia na kopách v orgiách preboha....
Preboha. 🤦🏻♀️Tak toto by som ani ja nepochopila. Ani im to nehovor. Ze co ešte táto mládež nevymysli? No sodoma gomora.
Vidim, ze strigy zo stredoveku sa uz zliezli aj pri tejto teme :D
Vies co nerobis nic zle, nikomu neublizujes, mas jednoducho svoje hobby a hotovo. Nemyslim, ze je nevyhnutne to oznamivat rodicom, kedze si dospely tak uz im nemusis hlasit kam a s kym ides.
@abbey1 Dúfam že so svojím dieťaťom nechodíš/si nechodila vinšovať Mikulášovi, veď to je prezlečený úchyl za bradatého deda ktorý sa stretáva s hromadou detí a dáva im cukríky. A čo tak čert, pripadne taký pochod Krampusov!
@cyneric Tvoj problém, že medzi tým nevidíš rozdiel. Keby moje pubertalne ci už dospelé dieťa behalo s chvostíkom, budem mu oporou, ale nebudem zatvárať oči pred jeho problémami.
@kiki68 zaujímavé je, že keď sa povie napríklad "benátsky karneval", ľudia šalejú od rozkoše, lebo je to niečo úžasné... vôbec si neuvedomujú niektorí, že toto je podobné? len v konkrétnej téme a v istej vekovej skupine ľudí? pre mňa neuveriteľné. veď autor neuvádza, že tam chodia v kostýmoch a končia na kopách v orgiách preboha....
@amdornik Presne. Ale hlavne ked je MDD, alebo detske oslavy,tak same si tam pozyvaju takychto "uchylov" v kostymoch Annu,Elsu, Minnie a pod. a este s nimi aj deti fotia🙈 Vtedy je to vsetko v sulade s kostolnym poriadkom😂
Skor by som sa bala o svoje dieta ktore by bolo vyznavacom furry aby sa do tej komunity daky psychos nepriplichtil a nezabijal alebo co. Myslim,ze v zahranici hlavne toto riesia bezpecnost.
@marianice tieto výstrelky mládeže…. 🫣 v 22ke som ešte školské lavice zodierala, nie za debila sa prezliekala🫣
Keďže sa to bojíš povedať rodičom a máš potrebu sa aj tu pred nami obhajovať tým, že to robia aj iní, vzdelaní ľudia (lekári a pod.), už len to vo mne vzbudzuje ďalšie otázky a pochybnosti, či je to naozaj len zábava a hobby. Ak robím niečo, čo je moje hobby, nemám najmenší dôvod hanbiť sa za to a rozmýšľať, ako to poviem blízkym.
Aký máš kostým? za čo sa prezliekaš a čo na tých stretnutiach robíte? Čo znamená, že je to forma sebavyjadrenia?
@amdornik Presne. Ale hlavne ked je MDD, alebo detske oslavy,tak same si tam pozyvaju takychto "uchylov" v kostymoch Annu,Elsu, Minnie a pod. a este s nimi aj deti fotia🙈 Vtedy je to vsetko v sulade s kostolnym poriadkom😂
@iwesska Akurát treba prihliadať na to, že v takomto prípade ide o zamestnanie tých maskovaných ľudí, nie je to o zábave, komunite a spol., ako je to v prípade autora. Ale ako píšem vyššie, nemám na to jednoznačný názor, len som mala potrebu poukázať na ten jednoznačný rozdiel.

Načo im to chceš hovoriť? Plánuješ sa doma prezliekať za potkana? Či aké zviera si akože myslíš že si?