icon

Ako pomôcť dospelej dcére vo vzťahu?

14. feb 2024

Dobry den viem, ze ste tu vacsina mlade mamky alebo mamky cakatelky, ale mozno sa tu najdu aj zienky s uz dospelymi detmi tak by som si chcela vyliat dusu a poprosit o radu alebo ani neviem co robit.
Mam jedinu dceru, dospelu dceru. Studovala na vysokej skole farmaciu v 3roc.otehotnela, sup sup savydala lebo zat je velky krestan hanba rodiny by to bola bez manzelstva. On je o 11 rokov od nej starsi velky krestan. Z vnucatka som sa tesila. Povedala som jej ze jej s vnukom pomozem aby si dokoncila skolu. Bolo to v plane.po 2 r.otehotnela zase lebo on chcel dalsie dieta. No uz som vedela ze skola uz nebude nikdy dokoncena.on ze na co zeny maju v zivote ine poslanie. B vaju v malom 2 izbovom 45 stvorcovom byte bez balkona a vytahu.on s detmi 0 bodov nic nepomoze nijako sa nepricini otec je len na rodnom liste. Lebo matka ma sa starat nie otec. Dcere som stokrat opakovala monika ber antikoncepciu daj si aj teliesko neze zase otehotnies sak sa tlacite v tom byte on spi pan car sam aby mal klud ona s detmi. Samozrejme on krestan antikoncepciu nwdovolil tretikart otehotnela. Uz som sa nahnevala som aj jemu povedala ze ona ma 43 kil chrbticu ma ako paragraf znicena je 6 rokov nevyspata vlaci sama po schodoch deti a nakupy. Tak nech sa nestaram to je ich vec ine zeny zvladli z ladne aj ona alebo nech jej chodim castejdie pomahat. Uz pri 2 detoch s peniazmi len tak tak vysli. On robi sanitara v nemocnici. Neviem kolko zarobi ziadne zmeny naviac nevezme lebo vo volnom case chodi pomahat fo utulkoch s bezdkmovcami ado starobincov. Slachetny krestansky muz.zena doma s detmi pada na hubu a on pomaha in m.kazdy mesiac som km davala peniaze robila nakup,.deti nosia znosene topanky lebo nemaju na nove.mesacne aj 200 eura som im kazdy mesiac dala kolkokrat potom som sadozvedela ze peniaze z toho on odniesol bezdomovcom do centra alebo ked som nakupila trvanlive potravkny on to odniesol bezdomovco.. ale ona je hlupa.on je od nej 11 rokov starsi ako jej mentor jej velitel vovsetkomho ona pocuva..inuly rok ma prosilaci nemam nieco nasetrene lebo prvy vnuk je alergik ma astmu a ekzrmci im nedam zeby isli do chorvatska na dovolenku k moru. Tak jasne dqla som jej 1700 eura. Este som sa ponukla ze pojdem so svojom mamou tiez chodime do chorvatska ze pojdeme niekam poblizku a pomozem jej aspon obcas s detmi lebo zat on nic nepomoze.tak nie oni sami sa postaraju.v poriadku netlacila som sa. V lete sa jej pytam ze kedy idete do chorvatska lebo aj jas mamou chcem ist ab, mi mal ktopoliat kvetyvb,te. Tak vieteco porazilo maskoro ten moj zat ontie peniaze pouzil isiel do spNielska na nejakucirkevnu duchovnu put obnovit svoju dusu aspojenie s bohom.mna skoro porazilo som lieky si musela dat vtedy.on moju dceru nechal s 3 malymi detmi 2 tyz.a isielsamnadovolenku. Lebo on to potreboval ona nepotrebovala pri 3 detoch oddych ale on abo.dnes mi povedala ze caka stvrte dieta ja som sa normalne uz rozplakala.tlacia sav malom starom byte ona na 3 poschodie bez vytahu vsetko sama vlaci.astvrtedieta v bruchu.hovorim jej monika saknemate peniaze ani pre tie 3deti co uz sunasvete.no dajako bolo dajako bude boh sa postara.ĺ

milovnickakvetov
17. feb 2024

Pre tie, co tvrdia, ze neveria tomuto, ze je to nereálne. Mam kamarátku, skončila právo s červeným diplomom, ešte si urobila aj JUDr. Stretla krétena, tiež asi o 15 rokov staršieho, 2krat rozvedeného, co v každom manželstve urobil dieťa a medzi manželstvami urobil ďalšie. Láska prevelka, vydala sa za neho. Za 8 rokov s nim ma 5 deti a určite ešte neskončili s plodenim. On je totálny luzer, pracuje za minimálnu, zovsadial ho vyhodia, potom nepracuje nikde až kým ho nenahanaju policajti kvôli neplatenie výživného. Potom pracuje opäť par mesiacov a opäť je doma. Ona ma 2 deti z 5 ťažko choré, do prace sa nedostane podľa mňa nikdy. Byt im vzala banka, teda exekútor, jej rodiča im dali svoj byt, inak by asi skončili pod mostom. Živia ich jej rodiča, lebo presne ako táto autorka, ľutujú deti aj dcéru, ze si zničila život s takým luzrom. On svet gombíka, celý deň na netflixe seriály ocumuje. S deťmi nič nepomôže. Stretla som ich raz v parku, bola v 9mes.s tretím dieťaťom, 2 malé deti okolo nej behali, ona spotená a on si ako ali pasa sedel na lavičke a tukal do mobilu. Povedala som jej, ze nech si sadne, lebo odpadne od slabosti, v takom deple v takom štádiu tehotenstva lietať za deťmi, ze ved muž ta prestrieda. A on na mňa pozrel, usmial sa ako retardovany a ze deti ma na starosti matka, kým sú do 15 rokov, otec ich preberá potom. To píšem mimo tému, ze takých krétenov chodí po Slovensku určite spúšta.
Autorka, nepomáhaj im. Nič. To je bludný kruh, z ktorého sa oni musia v motať sami bez tvojich euriciek a jogurtov. Dcéra ta psychicky zneužíva, vie, ze máš len ju, ze jej vždy pomôžeš. Nečudovala by som sa, keby s mužom boli aj dohodnutí, ze ta schválne vyciciavaju, ved máš ID a privyrobiť si, máš veľký byt, tak co by si ich nedotovala. Fakt im nič nedávaj, aspoň skus, na par týždňov, mesiac-dva, ako sa situácia vyvinie. Oni si deti robia, lebo vedia, ze ty im vždy pomôžeš. Ty si "spolupachatel" na tomto celom, podporujes ich.

marllik
17. feb 2024

😔 pokiaľ je dcera "šťastná" nedá sa jej pomôcť nijako. A deti pri tychto "svatych" rodicoch trpia. Nelutuj ju, to je jej rozhodnutie. A jej rozhodnutie musi byt zmenit to. Hovor jej,ze lutujes jej deti.. ze maju nedostatocnu vyzivu.. ze sa Ona nevie o nich postarať.. ze dovoli aby muz dal radsej cudzim a jeho deti jedia rozky s vetom.. mozno sa uvedomi ked budes brnkat na strunu,ze je zla mama.. ved minimalny krok by mal byt, aby mala svoj ucet, kde si da posielat rodicak a pridavky a s tym hospodarit. Hypoteku neplatia.. len energie.. oblecenie nekupuje..len co kej kto da.. vyzivnu stravu nepripravi.. len granadir na 4 dni.. netvrdim ze maju extra prijem,ale kde su teda tie peniaze, ked ma prazdnu chladnicku? V bezdomoveckom utulku? Tak nech sa s detmi postavi do radu na polievku k bezdomovcom.

milovnickakvetov
17. feb 2024

@lacibo autorku nestve, ze ma dcéra deti, autorku štve, ze si dcéra robí deti ako na bežiacom páse a ovplyvňuje to jej zdravotný stav. Každú matku by to štvalo a bála by sa, ze sa dcére niečo stane. Bývať na 3posch.bez výťahu a chodiť hore dole s kočíkom, nákupmi a bruchom a ďalšími malými deťmi musí byť fakt úžasné.

lacibo
17. feb 2024

@milovnickakvetov tak ale snad je dcera dospela a svojpravna? Ci? Hovorit niekomu do intimneho a rodinneho zivota je riadne cez..aj ked je to vlastne dieta

dominikamacakova
17. feb 2024

Rob to isté čo doteraz. Kupuj deťom nejaké veci čo potrebujú, vezmi na prázdniny keď budeš mať čas. Na dcéru by som sa vykašľala, je to jej bordel a zodpovednosť.

lucufuk
17. feb 2024

nič v zlom ale to je prípad pre psychológa aj dcéra aj ty... určite ju stopnúť od pomoci, jednoducho ich treba nechať ako sa hovorí,, padnúť na hubu,, a keď sama poprosí o pomoc vtedy jej uvedomenia dať a zobrať ju preč od kkta čo má v hlave prievan miesto mozgu

blonde_bella
17. feb 2024

Veľa síl!
Každý radi ale nikto v tej situácii reálne nie je. Držím palce pre správne rozhodnutia

doda3103
17. feb 2024

Autorka prvé čo by som teraz robila zistila si o zatočí viac. Lebo osobne bývalá som na dedine a takýchto panbickarov poznám dosť a boli to veľmi zlý ľudia, tvárili sa ako všade pomáhajú do kasicky v kostole plachali 100€ ale boli to najväčší hajzli a najväčšie k*rvy.
Zaujímavé aký je panbickar veľký ale to,že s tvojou dcérou spal pred svadbou mu nevadilo?!!
Proste urob jemu hanbu kde sa dá ako písali niektoré baby vyššie.
Dcéra sa ináč nepohne. Ináč ja sa nerozprávam z mamou už vyše 13r a moje deti ju ani nepoznajú a ani sa nepýtajú na ňu.
Proste jej nepomozes alebo možno hej ale skús to skôr ak má nejaké kamarátky nech jej dohovaraju.
Plus tiež si myslím že panko má ešte nejakú bokovku.
Viac sa venuje vnúčatám a nie dcére.
On debilom ostane a ona sa hádam spamätá.

valeva
17. feb 2024

Mňa napadlo len jedno, že kto sa postará o teba? Trošku lásky a starostlivosti o to, čo bude skús aj u seba. Ako si odpovieš? Lebo mám pocit, že dcéra je tak mimo, že sa nepostará o teba nikdy, ak by si to náhodou potrebovala.
Niekedy je proste najlepšia pomoc žiadna - čo sa týka pomoci tvojej dcére. Akokoľvek to bolí.
Držím palce.

1gramofon
17. feb 2024

@marllik ked jej bude vravieť ako sa nevie postarať a akého luzra si pri sebe drží, z trucu si bude chcieť dokázať, že až tak zle sa nemá a co jej ide ona rozprávať, bude jej liezť na nervy... Plus ten chlap nou veľmi dobre manipuluje. Musí k tomu prísť sama, že je to zle, ale kým autorka nič nezmení tak ani dcéra nič meniť nebude lebo zatiaľ sa to dá, ešte to nie je také zlé.
Autorka si ale ide svoje aj keď vidí, že jej tým vlastne nepomáha. Stačilo by hrať tu ich hru, že áno, nechám to na vás, vy ste rodina, máte vek na vlastné rozhodnutia a aj vlastné financie. Max kúpiť deťom oblečenie, pozvať na jedlo. Možno by sa jej dcéra pobalila už v priebehu polroka a netahalo by sa to niekoľko rokov.

ysseba
17. feb 2024

Tak to je strašné. Ale komu niet rady, tomu niet pomoci. Už by som ich nedotovala finančne a teda ani stravou nie, keďže to je schopný zobrať bezdomovcom. Pomáhala by som jej tak, že by som deťom kupovala oblečenie, kozmetiku, lieky, bábätku plienky. Ak chodia do škôlky, tak škôlku platila. Staršie by som si brávala k sebe na víkend tak často ako to pôjde. prípadne by som ich občas zavolala niekam do reštiky na menučko či priniesla im navarené. A tých 1.700€ by som si s ním vydiskutovala, že ty si to dala im ako RODINE a nie JEMU a povedala by som mu, že snáď ho na tom duchovnom pobyte osvietil duch svätý, že sa správa ako debil a že ani Judáš nebol taký zradca ako je on. S tým Judášom by som mu to fakt povedala. Ako veľký Kresťan by mal pochopiť reči svojho kmeňa. A ak im kúpiš niečo väčšie (kočík, postieľku), tak JEMU by som prízvukovala, že je to tvoje a im to iba požičiavaš. Keď tvoje vnúča z toho vyrastie, tak si to berieš späť a ty rozhodneš komu to posunieš ďalej Ale myslím, že by si to mala odložiť pre svoje piate vnúča takýmto štýlom.... A dcére by som súkromne povedala, že na antikoncepcii nie je nič zlé a že mu nemusí všetko hovoriť, že ju môže jesť aj potajomky. A ešte by som jej povedala, že u teba má dvere vždy otvorené ona aj všetky vnúčatá ak sa rozhodne osamostatniť sa (teda ak tak je)

modra_kolobezka
17. feb 2024

Nedavat absolutne nic Povedz dcere a zatovi, ze tvoj byt a uspory zdedi po tvojej smrti charita. Aby im bolo jasne, ze v 2 izbovom byte budu navzdy

1gramofon
17. feb 2024

Opakujes sa tu. Reálne si jej tým pomohla, zmenilo sa niečo? Nie. Tak preco na to nejdeš inak? Lebo to a tamto, ok. Tak pokračuj

karolin8
17. feb 2024

Autorka, mňa by vôbec neprekvapilo, keby pán dokonalý kresťan mal niekde milenku alebo v tom Španielsku s niekým bol... K tvojej dcére, myslím si, že jej sa oči otvoria možno iba vtedy, keď bud úplne skolabuje alebo keď "vyjde z kruhu", v ktorom je. Lebo on tým jeho správaním posunul jej hranice vnímania, aj to, čo je už cez, ona stále považuje za normálne. Ak je to v tvojich možnostiach, zober ju aj s deťmi hoci len na pár dni niekam mimo bydliska, na chatu, pobyt a podobne, aby videla okolo seba ľudí, ktorí sú normálni, rodiny, ktoré riešia všetko spolu, bavia sa, ľúbia sa...asi vieš, čo myslím.
A ukazuj jej fotky jej samej, aká bola predtým, než si začala s ním, nech si pri každom pohľade do zrkadla porovna. Ešte ti sem napíšem vetu, ktora raz bola povedana mne, keď som všetko zle zo strany ex ospravedlňovala vetou, že mu predsa zistili vážnejší zdravotný problém a ja som sľúbila, že v zdraví aj chorobe... " Nič, ani žiadna choroba neoprávňuje človeka, aby druhému ubližoval!"
Držím tebe aj dcére s deťmi palce.

natalka13
17. feb 2024

@lacibo este raz. KDE sa ona navaza do krestanstva?
Co pleties ako sa jej dcera zle vydala?

majlo1234
17. feb 2024

@milovnickakvetov to asi dokazuje, ze vystudovanie vysokej skoly nema nic spolocne s inteligenciou, sebarespektom, vlastnou sebahodnotou. Ja budem furt hovorit, ze jedna inteligentna zena toto nespravi. To by musela byt permanentne na drogach. Alebo psychicky narusena. Alebo-hlupa. Este som ochotna pochopit, ked sa zeny nechavaju oplodnit od drbov, ktori ich sice tyraju, ale zabezpecuju im zazemie, ktore (si ony myslia ze) ony same by mozno nemali. Ale ak chyba financny aspekt, neexistuje ziaden dovod, pre ktory zena ostane s lenivym luzrom nescjopnym pohnut doma slamkou

marcelka49
17. feb 2024

Komu niet rady,tomu niet pomoci….neznicte si zdravie este aj Vy,lebo tie vnucatka Vas budu potrebovat viac,ako unavenu mamu a hrozneho otca… pomozet dcere tak,ze ju vezmete na rozhovor so psychologom a mozno sa spamata a ked ani to nepomzoe,riadte sa heslom: ZI A NECHAJ ZIT… vnucatka nech maju u vas druhy domov🙂

michelle567
17. feb 2024

Ja by som sa jej asi až do pôrodu snažila nenútene nahovoriť nech si dá pri pôrode podviazat tie vaječníky. Nech myslí na budúcnosť tých detí čo už majú a na svoje zdravie...

ikuska27
17. feb 2024

Ja si tiež myslím...ak to dcére vyhovuje, tak ty s tým nespravíš nič. Treba to len akceptovať a byť tu pre ňu a vnúčatá..ale už nie ako bezodná peňaženka.. vravela si jej..dohovarála...nepomohlo...tak teraz už iba vypočuť, pochopiť, dať deťom jogurtík a hotovo. Viac ako milujúca babka spraviť nemôžeš...aby nebolo potom zle na teba...

lilinka76
17. feb 2024

A ešte by som sa opýtala, autorka, Ty sa so svojím zaťom vídaš? Rozprávate sa? Máš priestor mu naznačiť, že sa Ti jeho chovanie nepozdáva?

mousegirl
17. feb 2024

Autorka, vy obe máte ten istý problém- neviete povedať nie. Od toho sa odvíjajú aj ďalšie problémy. Ona ho miluje očividne viac ako seba a dokonca viac ako vlastne deti, keď neustále uprednostňuje jeho potreby ( alebo je to zo strachu, že by jej inak odoprel svoju “lásku”?)
Pýtaš sa ako jej máš pomôcť, no nemôžeš. To budeš môcť, len keď o to bude sama stať. Môžeš tu byt pre vnúčatá, presne ako to niekto písal, byt im pokojným prístavom. Nerieš dcérine problémy, nepreberaj zodpovednosť za jej činy. Nema predsa 15 rokov, je dospela žena. Ty si si ako mama síce predstavovala pre ňu inú budúcnosť, zmier sa s tým, že ona je strojcom svojho šťastia/nestastia.

janickacrazy
17. feb 2024

@majlo1234 áno, VŠ nemá s tým nič spoločné, aj toho "nášho" kresťana v rodine manželka má VS, on dokonca dve a nepomohlo ☹️

negymama
17. feb 2024

@ysseba ked donesie ku nim navarene, on to zozere a neda detom - este mu to zena na tanier nalozi. Len u babky nech jedia.

ysseba
17. feb 2024

@negymama Máš pravdu, škoda hrnce drať kvôli hentakému. Tak nech pekne jedia vnúčatá a dcéra u babky. Lenže keď nebude mať čo do žalúdka "tatinko", tak predpokladám, že bude musieť autorkina dcéra variť, takže to akoby autorka ani nepomohla. Ťažká situácia ☹

alex5896
17. feb 2024

Ja si myslim ze ho bere nieco ako svojho otca ktoreho nema a vzhliada k nemu je mi velmi luto deticiek ....tvoja dcera potrebuje psych.pomoc ked to nejde po dohovarani od teba....a co na to rodicia zata nech sa oni pricinia a pomahaju ....ja by som ju odstavila na isty cas ....deti robit a nestarat sa jasne to vie kazdy ....ja osobne mam tri male deticky chcem im zabezpecit lepsiu buducnost nieco im nasetrit odlozit nie som bohata ani uplne chudobna ale proste sa vieme uskromnit....chcem aby mali deti stastne detstvo a aj nejake zazemie...uz by som stvrte financne napriklad nedala a to byvame v dome nie ako pises v malom byte ...ake ma ten chlap ciele? Komu chce pomoct pre mna je to sebec ktory sa chce len ukazat pred ostatnymi ludmi aky silny krestan je ako pomaha bezdomovom aby ludia videli ale svojim blizkym pomoct nevie alebo teda nechce....

lapersefona
17. feb 2024

@milovnickakvetov a ty by si nepomáhalo vlastným vnúčatám? Radi sa ľahko ale ja nyt na jej mieste tiez ny som bola zlostne aj na dcéru ale robila ny som to kvôli deťom keď už otec neni schopný neda sa to ignorovať

lienka.7
17. feb 2024

@autorka sorry, ale ty si taká istá blba ako tvoja dcéra 🤦‍♀️
Pochop už, ze jej sa nedá pomôcť, keďže ona sama to nechce!
Ti tu baby písali, aby si im NIC nedávala, ty napriek tomu im das jedlo a zožere ho ta sviňa! Ešte viac ti treba??? Tvoja dcéra je tak drbla, ze dá radšej najesť chlapovi ako deckam, a to už je co povedat👌👎 chapes to? Je proste drbnuta a ty jej nijako nepomozes, kým sama nepadne na hubu. A uprimne, na nejaké peniaze za dovolenku rýchlo zabudni ze budeš pýtať naspäť. Byt na jeho mieste, sa ti vyskerim do ksichtu a ukážem ti dvere.

mimi3008
17. feb 2024

Toto nie je krestan, to je egoisticky fanatik...a pomoct mozes len tak, ze kupis konkretne veci detom...

lucmirka124
17. feb 2024

Ahoj autorka, precitala som co si popisala ty,, v mnohom ta chapem a odstrihnut dceru sa lahko povie, co tu radia,,niekto to mozno v povahe ma🤷‍♀️🤷‍♀️ moja mama je zo 4 surodencov, zial moja teta najmladsia, si vzala za muza cosi podobne.. co ti poviem, boli to roky rokuce, pomoci, ona 4 deti snim,, on pan tvorstva, ona vysilena. A chlacholila velebila ho vzdy. Moja mama je tvrda natura,a svagrovi xy x vycistila zaludok,ked uz videla ze peniaze co dala sestre pre deti pouzil on, tam to bolo mnoho x razne vysvetlene,, ale aj mama sa naucila ako im pomoct ze jej prestala davat peniaze uplne, platila jej uver na dom aby neskoncili na ulici,,nakupila detom oblecenie, stravu, setre oblecenie, strykovia, starka pomahali roky rokuce kym deti vyrastli.. teta je s nim stale,aspon ze uz si nim neneha skakat po hlave ako celu mladost,,deti vsetky prec s domu, co sa nemohli kukat ako mama trpi.. je to tazka tazka situacia,, ale nikdy sme ju, ci deti neodstrihli,,dlho sme sa ucili ako pomoct aby ON nemal nato dosah,, ziadne peniaze, jej a detom co dolezite bolo treba sa kupilo, na prazdniny boli deti u nas.. mama jej dokonca kupila starsie auto aby mohla s detmi si veci riesit, ale auto napisane na mamu, aby ho on nemohol predat🤷‍♀️
Tam sa uz musis len zmierit s tym, ze je to jej muz, hlavu ma nim zmanipulovanu, treba ratat s tym ze on sa zvezie tak ci tak tvojou pomocou dcere, a verit ze pride moment ze tvoja dcera aspon kus precitne co sa deje. Viem ze moja mama ci strykovia by tetu nikdy neodstrihli,, tam sa vzdy bali aby nedopadla ona a deti este horsie.. vela pomohlo ked chlapci vyrastli a mamu pred nim branili,

Ja som od babatka vazne chora,, a tato teta sa celu svoju pubertu chodila po skole k nam a hrala sa so mnou, strazila ma, aby si moja mama kus odychla..ako 2-3 rocna si uz mnoho mnoho momentov s nou pamatam.. mama by si nikdy neodpustila ze jej nepomohla, ked jej pomahala so mnou... viem ze moj oco nikdy ani nepipol,, ked sa tete slo pomoct...
pred rokmi sa taketo situacie tykali rodiny,, teraz kazdi len prerus kontakt a mas svaty pokoj.. a nic sa ta nebude tykat...
Drzte sa🍀🍀🍀

dobo1709
17. feb 2024

Ak by ste mali záujem napíšte mi správu, možno aspoň s vecami pre deti by som vedela pomôcť.