Ako pomôcť manželovi s psychickými problémami?
Ahojte, idem sa asi skôr vyžalovať. Môj manžel má psychické problémy a ja si veľmi vyčítam, že som ich prehliadala a bola som zameraná na seba. Nemá diagnózu ale ja by som to označila ako depresia - taká tá ozajstsná, úzkosti, vela stresu, smútok, trúchlenie... Má aj samovražedné myšlienky a veľmi pravidelné, čo som zistila až včera. Mali sme rozhovor, otvoril sa mi za čo som velmi vďačná, ale neviem, čo teraz.
Naznačil mi, že by chcel sedenie s psychologom ale nema na to gule, že by bolo dobre, keby ho objednam ja ale že vlastne teraz ked mi to napriamo povedal, tak už nechce.
Ja som mu aj tak objednala online termín v čase, kedy nebudem ani ja doma, aby mal svoj priestor. Ale čo ďalej?
Hlavne ma mrzí, že povedal, že nemá vo mne oporu a podporu a že si ho nevážim a pod. Ja chápem, že to tak on môže vnímať a je mi to hrozne ľúto, proste si to strašne vyčítam všetko.
Veľmi mu chcem pomôcť, aby našiel úľavu ale zároveň sa o neho hrozne bojím. Čo keď si ozaj niečo spraví?
No tak prestaň byť zameraná na seba a zameraj sa na neho .
ved objednaj termin normalne u psychologa nie online a chod s nim pockas ho v cakarni.
Čo znamená zameraná na seba? Prehliadala si ho, nerozprávali ste sa, kto mal aký deň, netrávili spoločne čas? Či?
Preco si mysli, ze nema v tebe podporu a ze si ho nevazis?
@gribka1 ja som si naozaj nie vedomá toho.
Ale vždy ked som sa ho opýtala, aký mal deň alebo hocičo a on povedal, že sa mu o tom nechce hovoriť, tak som potom hovorila ja o svojom dni.
Alebo že on musi riešiť moje zdravotné problémy a jeho šli bokom (mám chronické ochorenie, ktoré keď udrie naplno, tak je zle a fakt potrebujem starostlivosť od niekoho).
Že keď sa mi chce vyrozprávať, mňa to nezaujíma (čo naozaj nie je pravda, mňa to zaujíma a hrozne ma mrzí, že má takýto pocit)... prosto on tvrdí, že ja ho nepočúvam a je mi ukradnutý a pod.
Tak to bude ten typ, ktorý nepovie priamo, ale musíš pozorovať či ho niečo netrápi. Tak si sadnite spolu, nech si to vyrozprávate čo je sa dialo, čo sa deje, ale nesmieš sa dať odbiť.
Normalny termin mu objednaj, nie online, a nech to niekto podchyti, kym bude neskoro.
@colsami len to online je aspon sanca, ze si ot ori ked nebude citit na seba ten tlak, ja viem ze keby ho posadim do auta s tym, ze ide niekam, tak mi spravi scenu... ja som mu potrebovala vytvorit moznost, aby chcel sam tam aj hovorit
@gribka1 tak sme prave sedeli ale ja vidim, ze toto nestaci, on je naozaj v prdeli, posledne dni ked neni v robote, tak len spi, nic ho nebavi, nezaujima
Ked je takyo vahavy. Objednat termin ale nie online. Chod tam s nim, podpor ho. Aspon do cakarne. Chce to riesit, mozno nevie ako. Teraz mu bud oporou a podporou.
nájdi si vo svojom meste psychiatra - na prve sedenie ideš aj s partnerom - objednaj ho, chod s ním . psychiater potrebuje zistiť objektívne prejavy - preto tam býva niekto blízky, ktorý dokáže neutrálne zhodnotiť stav. psychiater následne posúdi, či je to prípad pre neho alebo odporučí psychológa.
Dobre si urobila, ze si ho objednala a ze si mu urobila doma priestor. To je zaklad. nemas si co vycitat, depresia nie je vidiet a ludia o nej nehovoria, ani partnerom. To, ze si ho nevazis atd, su uz len vykriky z toho ako sa citi. Citi, ze je vsetko zle, vsetci ho opustili, nic ho nebavi a nic nema vyznam. Aj ked to tak nie je. Najhorsie co mozes urobit je presviedcat ho, ze to tak nie je, alebo ze vies ako sa citi. Nerob to.
Pockaj na prve sedenia, povedz, ze nech to len skusi aspon jedno a potom sa sam rozhodne ako pokracovat. Skus pripadne hedepy alebo ksebe.sk, maju siroky vyber psychologov. tiez sa moze stat, ze nenajde vhodne na prvykrat. Skus si pripadne dat take sedenie so psychosom ty a poradit sa. U nas velmi pomohlo ked sme si hovorili, ze na co sa tesi kazdy den, na konci mal povedat tri pekne veci, ktore sa stali. Ale to uz bolo po sedeniach. A urcite nech si da predpisat lexaurin od vseobecnej, ulavi sa mu. Len nenut ho hovorit, len mu proste davaj najavo, ze si tu pri nom. Vytiahni ho na prechadzku napriklad.
A pozri sa aj na stravu. Uplne vynechaj alkohol a kavu zarad do stravy ryby, oriesky, vlocky, hnedu ryzu, vitamin D, C atd. Inak, napriklad v tomto pomohlo aj AI, ked sme mu zadefinovali, ako sa ma spravat, pouzival ho na zapisovanie myslienok a dostavanie spatnej vazby.
Aky vztah mate vy dvaja? Mate spolocne konicky, vylety? Nedusi ho manzelstvo? Ma kamaratov, chodi von? Nie je nauceny od mamy, ze sa vsetko toci okolo neho?
Je velmi dobre, ze ho vies realne vypocut, podporit. Objednaj ho aj k psychiatrovi, terminy su daleke. Mozno bude treba liecbu.
Strácaš čas. Objednaj ho čo najskôr psychiatrovi. Potrebuje liečbu
preco ma depresie? vacsinou sa spusti po dacom.
Ak.ma samovražedné myšlienky tak rovno psychiater, psychológ je slaby
@balerina2025 Nie vždy je to tak.Niekedy sa depresia zjaví len tak, alebo ju človek zdedí
Bude to s ním náročné. Hľadá vinníka, na miesto toho, aby za svoj život prevzal zodpovednosť. Neobviňuj sa, každý človek má v prvom rade riešiť sám seba. Že si ho nevážiš? No v prvom rade si on neváži sám seba. Ak nebude on sám chcieť pre seba niečo robiť, ty sa môžeš aj na hlavu postaviť, iba ťa vycicia z energie a stiahne so sebou. Určite je dobré byť mu oporou rozprávať sa, ale hlavnú prácu na sebe musí urobiť on sám.
@columbovazena zdedi nezdedi, je iniciacny podnet. lebo ak mal zdedene daco, predispozicne, musel mat priznaky uz skor, a nie ze hned sa mu nechce vstat z postele.
Juuuj,rýchlo už zajtra zháňať termín u lekára🙏.Psychiatra.Naozaj.Terapia bude tiež potrebná ale nebude sama o sebe stačiť. Bude potrebovať aj farmaceutickú podporu .Aj keď ťa bude odmietať,prípadne psychiatra tak s kľudom mu vysvetlí,že sa idete len oboznámiť ,poradiť,či je to potrebné alebo nie.Viem o čom hovorím.On zato tiež nemôže😔.Držte sa
zbytočne tu niečo písať a radiť,najhoršie je na tom všetkom to,že aj keď to on pomenuje a okolie - teda ty - to vnímaš - pokiaľ on sa nebude chcieť dobrovoľne liečiť - systematicky u psychiatra,každá rada je márna.To nie je vec vitamínov,životosprávy,je to vec disciplíny v užívaní antidepresív.Psych. poruchy sa pomerne ťažko diagnostikujú,není na to jeden algoritmus a tiež nie každý liek sadne na 1 x.Nehľadaj iné cesty a ani možnosti - sústreď sa na jedno - aby navštívil čím skôr psychiatra...podľa môjho názoru nemôžeš nič iné pre neho urobiť.Jeho prežívanie,cítenie,vnímanie je odlišné od tvojho a preto si nič nevyčítaj - jemu velí jeho myseľ....sám si ON nepomôže.....
Psychiater a rovno hospitalizacia na oddeleni psycholog je v tomto pripade strata casu!
Podchyt to kym nebude neskoro!!!
Poviem ti z vlastnej skúsenosti. Určite psychiater - hospitalizácia vôbec nemusí byť potrebná a ak s ňou nebude súhlasiť tak ho ani nikto neprinúti.
Ale chod s ním k psychiatrovi. Psychiater sa porozpráva s ním, pred tým ako podpíše lieky ale bude sa chcieť rozprávať aj s tebou. Je veľmi veľmi dôležité aby tie lieky bral správne, načas s dobrými prestávkami.
Takisto je dôležité aby ich neprestal brat a sa bude cítiť lepšie - alebo horšie, v tomto prípade urýchlene späť k psychiatrovi nech zmení liečbu.
Veľa šťastia.
ak už sa rozhodol, je aj veľmi nebezpečné nechavat ho samého, psychiater tiež mu nemusí sadnút.. tam sa vyžaluje, zanadava si, psychiater mu povie svoj nazor, ale jeho duša neprestane bolieť..a potom velmi dobre lieky by mal dostať, potom by ma zaujimala príčina, prečo, ako, kedy to začalo, v čom ma pocit ,že zlyhal, prečo nevidí svetlo na konci tunela..
a ked už bude vo faze, že sa ozaj zabije, tak potom už jedine filozoficke otazky, čo bude po smrti a či najde pokoj, ktorý hľadá?
ešte ten lepší prípad, že si to rozmyslí a nájde niečo, čo ho udrží pri živote, a toto je len faza, ktoru treba prejsť
ked je rozhodnuty na pevno, tam už len zazrak pomôže
ja viem,že veľa ľudí povie, je to jeho slobodná vôľa, ale ked niekoho maš rad a vidiš,že sa ruti do zahuby, tak ho nepostrčiš, nech ide..
Samovražedné myšlienky? Rovno smer psychiater!
Ziadne online, normalne ho objednaj a chod tam s nim.
@balerina2025 Ver mi, že nemáš pravdu, čosi o tom viem, sama som zdedila ťažkú depresiu..Do istého času všetko super, a naraz úplne inak. U každého sa tieto veci prejavujú inak
@janettdamian u nas je to iste, zacalo to ped rokim postupne ma zacal ignorovat aj deti, sice fyzicky s nami ale mentalne uplne odpojeny, na kazdu otazku co sa deje bola odpoved nic, namyslam som poaranoidna, aj dost pil, vyvrcholilo to v lete, ked som mu pod vplyvom nedovolila ist s detmi na bikoch 20km ku kamosovi kde by nasaval dalej. To bola akoby zamienka ktoru potreboval aby to mohol vsetko hodit na mna, vinil ma zo svojho nestactia, nic ho nebavi nenaplna, ignoroval ma, nic nechcel riesit ale zaroven vsetko otacal proti mne, pasivna agresia jak vysita. Pomaly s nikym sa nebavil, klamal o chodeni do prace a chodil ze jednou jeho "kamoskou" vsetkych si svojim spravanim postval proti sebe ale obvinoval toho mna. To ze on ma nejaky problem si nepriznal. Musel ist z domu to uz sa proste nedalo. Po mesiac prisiel s prosikom a lutostou ze on sa zmeni vsetko lutuje aby sme mu dali druhu sancu. Celu dobu som mala pocit ze je to z jeho strany pretvarka co vehementne popieral. Teraz to tu mam opet po 4 mesiach. Opat ignoracia, jeho nebavi manzelstvo rodiba, nechce to riesit nech ist na parovku ani sam psychologovi nikam on predsa neni cvok. On nema problem. Ale to proste vidim ze prekruca veci tvrdi ze nieco nepovedal nespravil ale x svedkov na to aj tak vsetci si vynyslaju. Ja neviem uz co mam robit, vidim ze nieje ok, rozprava mi hnusne veci, nasilu ho psychosovi nedotiahnem. Deti to uz vnimaju, uz to leto bol zahul brutalny. Priznat si problem nechce ani ho riesit, lutuje sa a radsej si rozbije rodinu ako mat gule a postavit sa tomu celom. Ja uz som z neho zufala neviem co mam robit, neviem na com som a neviem takto zit

ešte doplním, deti nemáme