Ako pomôcť priateľovi, ktorý je alkoholik?
Ahojte, moj priatel je asi alkoholik, ale ako mu to povedat, aby sa uvedomil. Alebo sa neuvedomi nikdy? Bude to horsie? Mame ist od seba?
S priatelom spolu byvame a mame dobre aj zle dni. Ale snazime sa vzdy byt ba seba dobry. Je vychodnar, pouzijem toto ako blbu obhajobu. Ale poslednou dobou som si vsimla, ze stale ked ma volno musi mat aspon pivo, o dost viac piv. Ak nejde na nocnu do prace, uz je to aj tvrdy alkohol. Co si sam otvori flasu a vie aj polku vypit, na dalsi den dalsiu polku. Moj priatel nevie kedy ma klapku a dost, takze klasika rozbyte veci, povylievane, bordel vsade. Ked ide s kamosmi na pivo, tak skoncia u nas vsetci aj s tvrdym alkoholom. Pletu sa im jazyky a zaspia na gauci...
Ako mu mam vysvetlit ze toto nie je ok, ze uz to s alkoholom hroti aby som ja ,,neprehanala,,. Ale tak aby to pochopil?
Za kazdu radu a skusenost dakujem.
@mirro bodaj by sme sa mýlili....ale každý kto niekedy videl závislého človeka si o tom myslí svoje. Ja poznám len jedného čo prestal piť zo dňa na deň a pil 30 rokov. Doktor mu povedal že nech už za ním nechodí, lebo to nemá význam, že aj tak o chvíľu umrie. A tento človek ( príklad z rodiny) sa vystrašil tak, že sa odvtedy už alkoholu nedotkol. Je to už osem rokov pomaly a tento zázrak stále trvá. Na to aby človek sekol s alkoholom musí sám chcieť. A autorkin priateľ nechce.
Ahoj,utekaj! Chceš mu vysvetľovať,urob to. Predpokladám, že všetko obráti proti tebe a ešte sa budeš podľa neho mať cítiť previnilo,že pije aj kvôli tebe. Kým ti zničí život, dievča,vezmi to z kratšieho konca a urob to,čo som ti písala v 1.vete. Veľa šťastia 🍀
Racionalne sa alkoholikovi neda vysvetlit - prezila som v tom cele detstvo a moj otec pije doteraz to mam uz 34 rokov... on ma 64 a pije hadam aj 40rokov s prestavkami. Tak tam je to zbytocne nieco riesit s takym clovekom. On zas nerozbijal veci ale bol agresivny na mamu a chodil domov po nociach. A hulakal, budil nas.
Ked nemas kam ist chod byvat ...kamkolvek a casom si najdes lepsiu pracu a nejaky podnajom alebo si vezmes hypoteku na svoj byt, ak nemas ovsem nejake dlhy.
Môj takto začínal. Brala som to že nevie spať, otvorí si fľašu čo nie je ok ale s prižmúrenými očami to viem pochopiť. Snažila som sa pomôcť, vymýšľať alternatívy, dohovárať, nepomohlo. Prišlo dieťa, sľuboval že nastane zmena. Aj nastala. K horšiemu. Keď si mal vybrať medzi rodinou a chlastom hádaj čo si vybral. Teraz som s malým sama u rodičov a nevieš si predstaviť čo všetko som si ja musela vytrpieť a vypočuť od chlapa o ktorom som pred pár rokmi hovorila že by ma na rukách nosil. Alkohol a slabá vôľa ničí životy. Naozaj, toto lepšie nebude ak si sám od seba neprizná že má problém a nezačne ho okamžite riešiť. Ja som tiež mala ružové okuliare že snáď to nebude až tak zlé a nedotiahne to tak ďaleko že by nás vyhnal z domu a aha kde sme. Hanbím sa toto písať ale ak ti to má pomôcť otvoriť oči tak prosím.
@hellwant Ja som mal kamaratov +/- 3 roky jak ja. Len si pametam, že ja taky Ezau už v 15 zarasteny jak houmlessak z prievidzi, som kupoval 19 ročnemu kamaratovi chlast, bo si zabudol občiansky a v lidlu si tetka myslela, že ma 13 :D
@thirstymonk Dobreeee😅 No to preto Izak vyfukol pozehnanie prvorodenemu Ezauovi...bol v obchode po chlast a nie na love🤣
Stala si sa spoluzavisla .
Toto je charakteristická črta, chces ho zachrániť, dohovoriť atď atď...je to márne.
On nechce zmenu.
Jemu vyhovujú kamaráti z mokrej štvrte.
To tam musí byť peklo keď sa všetci dotrepu k vám , tliachaju koxxxxtiny ...pletu sa im jazyky..to sakra musí byť smrad ..nevieš spať . A ty ?
Toto znasas?
Kde je tvoja hrdosť?
Dávaj si hlavne pozor aby si neotehotnela.
Lebo to zničis život aj svojmu dieťaťu!
Odíď...
Nájdi si robotu v ktorej vieš platiť aspoň zdieľanu izbu. Určite si mladá. Vzdelávaj sa, pracuj na sebe aby si bola samostatná.
Buduj svoje sebavedomie.
Ak budeš mať rada sama seba druhý krát o takého muža neoprieš ani bicykel.
Nebuď hlupa.
Nedaj výhovorky že nemáš kam odísť.
Máš.
Všade lepšie ako so smradlavym alkoholikom ktorý nemá ani štipku úcty k tebe a domov dotrepe ďalších looserov. Hnus.
Odíď, bez....
@admin tu by mali pridať do diskusie možnosť hlasivania,či odíde alebo nie , ja hlasujem, že neodíde

@earlgrey možno nie je autorka taká krásavica, tak si ľahne z alkacon
@princkrason Tak fyzická krása s tým nemá nič spoločné...ja mám susedu, vážne krása žena...teda pokiaľ neotvorí ústa, zuby zhnité...muž jej alkoholik, ona si tiež rada vypije, nejaké drogy tam sú určite...prisťahovali sa tu cca pred mesiacom...on úplne vyzerá ako troska...takže tak
@earlgrey a inac zajtra co budeme piect? 😇
@princkrason Asi nič 😄 mám choré dieťa a teraz ledva niečo zje, tak zbytočne aj piecť 🤣 jedine, žeby si došiel ty 😄
Keď pôjde na pivo ,tak ti si zbaľ svoje veci a odíď od neho, čím skôr tým lepšie dokiaľ nemáte spolu deti ,nezmení sa to bude sa to iba zhoršovať.
Ty sem píšeš také kraviny dievča, to máš seno v hlave? Že nemas kam ísť, pritom prácu máš! Si zaplať podnájom, zdieľaný byt s nejakými babami. Akú máš výhovorku, že to neurobíš? Teraz do seba leje tvrdé ako vodu a rozbíja veci a ty sa pýtaš ako mu vysvetliť, že ma problém? Cudzích chlapov ti vláči ozratych domov a teba to vzrušuje? Lebo raz ta ta ožrata banda znásilní, len počkaj, potom čo povieš??? Že sa ti nechcelo sťahovať? Len si s ním nerob dieťa, nemas totiž právo ničiť dieťaťu život. Ty si svoj nicis dobrovoľne.
A ta tvoja obhajoba že ved on je z východu, tak pije, to len dokazuje čo máš v hlave! Ja mám muža z východu, sme spolu vyše 20 rokov a nikdy nebol opitý! Ty sa spamataj dievča, lebo tvoje kritéria na životného partnera sú extrémne mizerne
@earlgrey jaj nepridem ,musim ist do prace a malej kup na chorobu zakusok, mne to pomaha... 🙂
Uteč. Ziadnu inu radu ti netreba.
Čakaj kým nedvuhne ruku na teba potom ti to možno docvakne
Niektore zeny si strasne sproste.Takto si dobrovolne znicit zivot,lebo nemam kam ist...Je mi zle.A nezabudni si s nim spravit dieta a znicit zivot aj jemu.A potom dalsie.Otras.
Toto je uz extrém a bude to horšie...odišla by som od neho. Aj môj muž si dá pivo, ale aj tvrdé veru, keď je zima a má robotu vonku na záhrade, ale nikdy nerobil bordel, nič nerozbijal a správal sa normálne...inak by som to nestrpela
To sú len tvoje výhovorky, že nemáš kam ísť. V každom väčšom meste sa dajú nájsť zdieľané byty a aj práca.
Ja som už asi starý, ale pív zvládnem, asi tak štyri plus mínus. V sobotu večer, keď sa niekam ide. To je tak raz, možno dva krát za mesiac. Tvrdé už vôbec. Prestal som fajčiť (nefajčil som veľa, tak 1-3 denne, pri pive aj viac). Jednak Ficova drahota, na doživotnú rentu sa mu cez dane nemienim skladať, na druhej strane som zistil, že alkohol a cigarety dokopy spôsobujú bolehlav, aspoň u mňa.
Prečo to píšem? Treba si uvedomiť, kam to s stým chlastom speje. Keď si to nevie uvedomiť ten tvoj a dokáže vychlastať fľašu tvrdého za dva dni, potom je všade bordel a pošablený gauč, tak tu zostáva už len ultimátum: buď si uvedomí svoj stav a začne sa liečiť alebo rozchod na tvrdo. Oveľa pravdepodobnejší je ten druhý variant. Po roku skús zistiť ako na tom je. Ak prestal piť, tak pochopil, ak ho nájdeš ožratého, rozchod bolo tvoje najlepšie rozhodnutie v živote. Nefandi si, že ho zmeníš, zmeniť sa musí sám od seba.
Tým, že nechceš odísť mu ublizujes. Áno, dobre čítaš. Nijakým spôsobom sa mu nedá nič racionálne vysvetliť. On si svoju chorobu neuvedomuje, a tým, že si s ním, tolerujes mu to, a stále mu odpustis, tym ho utvrdzujes v tom, že nech spraví čokoľvek, nech pije akokoľvek veľa, všetko je v poriadku. Lebo Ty vždy ostaneš.
Nájdi si muža, ktorý nepije, lebo sa s ním budeš trápiť celý život. Jedine, ak spozná Boha alkohol nechá. Ale nie je to jednoduché. Každopádne toto je problém vačšiny manželstiev, tráum a krívd v živote detí, žien a niektorých mužov, lebo aj ženy pijú. Žila som s takým mužom a pri deťoch to je ešte horšie a to je veľmi jemne povedané. My sme však spoznali Boha a On ho zmenil, moj manžel je teraz iný človek, absolútne nepije a zmenil svoj životný štýl vďaka Bohu ❤️. Ale toto, čo sa stalo u nás som nevidela nikde vo svojom okolí, lebo aj mnoho kresťanov žiaľ pije. A nie je to choroba, ale duchovné poviazanie, človek sa z toho nevie vyliečiť.
Po 1.mňa ,ako vychodniarku si urazila,nie všetci východniari pijú.po 2 .alkoholik si neuvedomuje že má problém a bude sa to len stupňovať ,tak ho zbal a pošli ho čin skôr preč.
ako prepac, to co je za sprostost ze “ je vychodniar” ?! este kto si kopne do východu, okrem toho ze na vychode nic nie je? Som vychodniarka a v zivote som jediny raz nebola opita! Ani raz!

@cacianka, tvoju reakciu by si mala autorka čítať kolom dokola, ako mantru. Aby vedela co ju čaká. Autorka a ty, naozaj ti tu každá dobre radí, utekaj a ani sa neobzri.