Ako pomôcť sestre, ktorá nezvláda svoje 5 ročné dieťa?

29. máj 2020

Ahojte mamicky, idem sa s vami touto cestou poradit ohladom svojej sestry..Pamatam si akoby bolo vcera co nam cela stastna ukazovala dve ciarky na teste..po 10 rocnych utrapach s otehotnenim a 3 potratoch, jednym v 22 tt opat otehotnela a bola stastim bez seba..cele tehotenstvo bezproblemove a v 38 tt sa jej narodil zdravy 3200 gramovy chlapcek..prvy rok materskej si uzivala aj ked maly bol dost uplakany oproti inym detom ale tak brali sme to ze je proste taky.(po zdravotnej stranke bol v poriadku)..lenze zhruba ked mal rok a pol zacal byt ovela viac uplakanejsi, mrzutejsi nez bolo zdrave..boli dni kedy cely den len preplakal ..sestra s nim obehala vsetky mozne vysetrenia u lekara .nik nevedel ci ho daco neboli/netrapi ale doktori ju neustale ustiovali ze po zdravotnej stranke mu nic nie je..bol na vsetky mozne odberyô u neruologa, kardiologa proste asi vsade...potom to trochu ustalo ..boli lepsie aj horsie dni az ked mal okolo 2,5 roka zacal mat neskutocne zachvaty zurivosti..ale take co trvali aj hodinu..vrieskal kopal do vsetkeho rozhadzoval a nicil veci trhal si vlasy..len s uzasom sme nanho pozerali ze co sa to robi..utocil aj na moju dceru ktora je od neho o rok mladsia ked mal 3,5 roka bol mu zisteny aspergerov syndrom a ešte nejaka diagnoza a vtedy sa jeho spravanie opat zhorsilo..otec malého-sestrin muz to prestal zvladat a rodinu opustil .sestra prisla aj o vsetky kamaratky lebo uz vsetky jej kamaratky maju deti a nechcu sa s nou stykat lebo sa boja jej syna..maly rad utoci na druhe deti ( syna jednej kamaratky sotil tak ze si zlomil ruku pri páde)..sestra je uz s nervami v koncoch..neraz vyhlasuje ako maleho nenavidi ze jej znicil zivot..jasne ze to nasledne olutuje ale vidno na nej ze je nestastna..maleho nezvladali ani v specialnej skolke tak ho odtial vylucili (teraz ma maly 5 rokov)..cchela s malym chodit aj do jedneho centra pre taketo deticky ale hned akko vosli dnu maly dostal neskutocny zachvat a museli ist prec..vsetci sa jej pokusame s malym pomoct ale je to s nim tazke..

hindakus
29. máj 2020

Ahoj, ak téma nie je vymyslená, tak by som si rada s tvojou sestrou vymenila pár mailov, nech sa mi ozve na asinehri@centrum.cz

janickacrazy
29. máj 2020

sestre určite treba odbornú pomoc, neviem, ešte som nepočula, žeby nejaké dieťa vylúčili zo špeciálnej školky, možno treba hladať inú školku určenú pre autistov, u nás taká je a sú tam ozaj všelijaké ťažké prípady a ani jedno dieťa nevylúčili, ale hlavne sestra potrebuje sa nejak vyrovnať s tou situáciou, lebo dieťa cíti jej nenávisť a správa sa ešte horšie a tým pádom celú situáciu len zhoršuje, nikto si nevyberie, že sa mu narodí také alebo onaké dieťa

autor
29. máj 2020

@janickacrazy ani ja som nevedela ze je to možné.. A to jedna z učiteliek tam je navyše sestrina kamarátka.. Teda bola

halienka
29. máj 2020

a s chlapcom niekto pracuje? myslím nejaký odborník, psychológ, psychiater atď., veď tí by mali vedieť najlepšie poradiť ako ho vládať, pri najhoršom isto existujú aj nejaké lieky, ktoré vyrovnávajú emocionálnu hladinu, uľavilo by sa aj chlapčekovi aj sestre.

autor
29. máj 2020

Ona sa s nim boji ist kamkoľvek.. Jemu sa dakde nieco znepaci a hned dostane nenormálny záchvat.. Kludny je jedine ked je vo svojej izbe ma tablet a na nom pozerá akysi kreskeny japonský seriál..

katulienkax
29. máj 2020

fuu je mi luto tvojej sestry chudatko a este sa na nu vsetkci vykaslali (muz, kamosky, skolky) sa nedivim ze je aka je... Ja by som si to piclapodla toho co pises ...

autor
29. máj 2020

@katulienkax no je na tom veľmi zle muž sa vôbec nezaujíma uz ma aj novu známosť..

agentka017
29. máj 2020

tak v prvom rade zrusit tablet a zacat s dietatom pracovat aby nebolo neskoro

stanulienkat
29. máj 2020

Ja by som ziadala striedavu starostlivost.

eliska13
29. máj 2020

@stanulienkat a čo tým dosiahne?ešte väčší amoku syna, novu "mamu" také dieťa potrebuje kľud a svoj rezim

eliska13
29. máj 2020

Musí sama chodiť po odborníkoch ,aby vedela ako s ním pracovať psychiater, psychológ, neurológ, sama si zisťovať info.Tablet je najhoršie zlo len obmedzene...môže s ním sama chodiť von mať svoje aktivity je to náročné aj tu je skupinka kde ženy majú také deti.

pribinak
29. máj 2020

@stanulienkat ako donúti otca, aby prišiel po dieťa? Dobrá blbosť.

pribinak
29. máj 2020

Sestra by mala ísť na pedopsychistriu. Trochu ho tlmiť liekmi, aby tie stavy záchvatov neboli take výrazne a časté.
Tým že nikam nepojde situáciu nevyrieši.

halienka
29. máj 2020

To jednoznačne musí riešiť s odborníkmi, bez toho sa nepohne, akurát aj ona skončí na nejakých liekoch. Určite ju do toho dokop, lebo to sa bude potom len zhoršovať toto.

pribinak
29. máj 2020

Skús jej ponúknuť že pôjdete spolu, aby sa nebála toho že syn začne robiť scénu a iná ho sama nezvládne
Kde mu robili adiagnostiku, kto mu určil Aspergera? Treba ich kontaktovať a informovať sa čo s chlapcom ďalej

kiki68
29. máj 2020

Ja som dospelak s aspergerom, detstvo bolo narocne, hoci u dievcatiek to vyzera trosku inak. Za mna , neviem odkial ste, ale mozem poslat par kontaktov. Napr psychologicka Vierka Hincova, ta pomaha kde sa da a rozumie autistom, asperger je totiz spektrum autizmu a hlavne ma take dieta doma. Potom na terapie je napr v Bratislave WeWin centrum, robi tam moja byvala sefka a kolegyna, su vyborne a obidve su skusene liecebne pedagogicky. Dobre centrum skrz terapie je aj v Ziline. Tie baby odtial poznam z konferencii. To dietatko treba postupne socializovat, vysvetlit ako komunikovat. Ta zurivost je frustracia z neporozumenia. Pre neho je tento zivot ako pristatie na nespravnej planete, kde ludia nieco chcu a on tomu nerozumie. Samozrejme najlepsia obrana je utok a z frustracie zurivost. Toto hovorim moje pocity z dlhych rokov. Kludne mi napiste spravu a dam kontakty.

autor
29. máj 2020

@kiki68 sme z Košíc

stanulienkat
29. máj 2020

@eliska13
@pribinak co tym dosiahne? Aby autorka nescvokla. Ja viem,ze pozerate hlavne na syna,no ja by som pozerala aj na psychicke zdravie maminky.

kiki68
29. máj 2020

Zistim kto je schopny v ke a okoli

kiki68
29. máj 2020

@pribinak tie lieky su u autistov nie velmi ucinne. Lebo autisti vseobecne inak reaguju na lieky. Ale skusit sa to da, zalezi ci je ta druha dg. Ze ake to je kombi a co sa oplati nasadit

pribinak
29. máj 2020

@kiki68 sú lieky ktoré celkom dobre tolerujú. Určite to stojí za pokus to skúsiť

eliska13
29. máj 2020

@stanulienkat už vidím ako bude nápomocná druhá mama, ktorá dieťa vôbec nepozna a otec detto.pre také deti je stres všetko nové sú zvyknuté na režim a súvislosti.
Autorka pozri si tie skupinky sú tam veľmi dobré rady v prvom rade ona musí byť kľudná, takže určite psychológ a psychiater pre ňu a vedieť čo môže chcieť od syna a ako veci prežíva.kamaratka má takého syna, ale ona sa mu strašne veľa venuje, študuje, treba s ním pracovať veľa tvoj synovec je už dosť veľký pomôž jej s hľadaním kontaktov asi nemá popri tom všetko čas riešiť.

sara07
29. máj 2020

píšu ti tu baby dobré rady, postupne socializovat a smer pedopsychiater, inak tam kde ho diagnostikovali tam ju mali aj nasmerovat
je aj literatura možno niekde niečo nájde a odpichne ak nechá dieta len doma s tabletom bude to horšie časom
https://www.asperger.sk/
je stránka je tam aj literatura možno vás nasmerumu aj ked su tam záchvaty treba niečo robit lebo časom to bude horšie , uzavrie sa a nepohne sa s nim

deti95060810
29. máj 2020

Ahoj, niečo podobné sme zažili aj my, takže viem sestru pochopiť. Len som dosť prekvapená prístupom špec. MŠ. Nám práveže dosť alebo aspoň snažili sa pomôcť. Určite navštíviť psychiatra - super Lekárka Mudr. Jana Bullová - Martin. Ak potrebuješ napíšem aj kontakt. Je to detská psych.
Alebo je možnosť dieťa umiestniť na psych. do nemocnice napr. v Mt - boli sme tak, dieťa nastavili na liečbu. Ak by si mala záujem, napíšem bližšie v IP. Dieťa bolo v nemocnici len cez deň, v noci sme ju mali doma....
Dieťa nemá žiadne lieky? Prothazin vám môže predpísať aj pediater kým sa dostanete ku nejakému odb. lekárovi. Prothazin sa dáva deťom od 3. r na ukľudnenie.
Tiež berieme v prípade nutnosti...

deti95060810
29. máj 2020

@agentka017 to si nemyslím...moja má podobné problémy a tablet nám nikto nezrušil...

lija22
29. máj 2020

dieta ma diagnozu, cize navstevy u pschychiatra cipsychologa mate za sebou. Sestra verim, ze ovlada vsetko okolo pas, ma nastudovane ako a co treba, pretoze bez specifickeho pristupu to nepojde. Pivedz sestre, ze ona ze je v koncoch? tak nech sa sakra pozbiera a zacne makat tak ako ma. Chlapcovi sa pri zachvatich ruti cely vesmir, to si nikto z normoludi nevie predstavit, nehovoruac o tom ake tazke je prekonavat obrovske prekazky malemu dietatu a nieto este dietatu s pas. Daj jej tip na fb uzavreta skupina Priatelia autistov a skupina je aj tu. nech sa pyta studuje debati. bude dobre

skumavka
30. máj 2020

Ahoj, mal malý neurologické vyšetrenie? Bolo mu robené EEG? Pokiaľ nie, treba ísť aj týmto smerom, dobrý detsky neurológ dokáže veľa pomôcť. Poznám skvelého detského neurológa na východe. Ozvi sa mi do správy/internej pošty.