Ako postupovať, keď vás manžel fyzicky napadol?
Nikdy som nečakala, že založím podobnú tému. Poraďte, čo robiť prosím. Muž ma dnes zbil pred očami dcéry. 2x sa trafil na vrch hlavy a 1x do sánky, keďže som sa kryla. Bil by ďalej, no malá strašne plakala. Tými ranami ma hodilo o stenu a ešte aj o tu som sa poriadne udrela. On tvrdí, že to nebola bitka ale len pár faciek a ze som si to zaslúžila. Áno, klasický násilník. Vysvetlím, prečo som si to z jeho pohľadu zaslúžila. Dcéra je veľmi neposlušná, keď ma dnes ráno veľmi nahnevala, tak som ju buchla po ruke (nie nebijem ju, no už mi rupli nervy) a on vystrelil a urobil mi co mi urobil. Pričom on strelil dcére veľmi silnú facku pár dni dozadu pre nejakú hlúposť, ani si nepamätám prečo, banalita, asi ho rušila, keď mal v ruke mobil alebo dačo také.
K tomu s čím potrebujem pomôcť - dcéra je malá, živí nás on, nemám financie (a nie nemala som z čoho šetriť), nemám kam ísť a nikto mi nikdy neuverí, že on by bol schopný ma zbiť alebo dat facku malej (nebolo to prvý krát). Je to taký ten typ, čo pôsobí dokonalo pred inými. Aké možnosti mám do času rozvodu? Byt je spoločný, spoločná hypotéka, nemám nikoho kam by som mohla s malou ísť.
Skôr ako niekto poradí nejaké krízové centrum, odpovedzte si úprimne, či by ste tam vy šli s dietatom.
Poraďte, prosím.
Tak ale ked ty môžeš malej trochu buchnut prečo nemôže on trochu buchnut tebe? Však si ho asi tiež nahnevala ako teba tvoja malá. Dvojaký meter.
Nie, nikdy v živote som svoje dve deti neudrela po zadku, po ruke alebo akokoľvek. V živote som voči nim nepoužila žiadne fyzické tresty, napriek tomu že ja som bola bitá za všetko ako dieťa. Takisto môj manžel v živote nepoužil fyzické tresty.
Predstav si, že normálne existujú aj ľudia ktorí dokážu vychovávať deti bez použitia fyzického násilia a z tých ľudí vyrastajú slušní ľudia.
Krizove centra su tu presne pre to, aby zeny s detmi mali kam ujst.
Už keď strelil malej si mala odísť a nečakať
@raffaella je to tak. Mna nikdy v zivote rodicia neudreli, nedali facku. Raz mi mama capla po zadku, zo srandy, to uz som bola velka, mozno aj 20 rokov, a aj ta sranda mi prisla ze preco nieco take divne spravila 😅
@barbora0308 ja s tebou absolutne vo vsetkom suhlasim. pri citani prispevku mi prislo velmi ťažko ale to co potom som sa docitala v kometaroch.... pisat taketo komentare zene, v ktorej kozi by som absolutne byt nechcela a ani si nedokazem predstavit co preziva ze ozaj dno.... niektore sa tu hraju na moralistky navysieho zrna ale same nemaju problem slovne ist do zeny ktora preziva to co preziva. a pritom aj zrkadlo sa da nastavit slusne, podporujuco. v mojich ociach nejsu o nic lepsie osoby ako pan agresor. fyzicke nasilie nikdy, ale psychicky linc uz ok 🤦♀️
autorka tebe prajem vela sil aby si s tym skoncovala. pravdepodobne to bude este ťažké ale prosim najdi tu silu hlavne kvoli tvojej dcérke 🫂
Autorka, odporúčam konzultáciu so skúsenými odborníkmi. http://pomocobetiam.sk/kontakt/ sú ochotní pomôcť ...majú aj psychologickú podporu a vedia pomôcť s právnym poradenstvom. Samozrejme diskrétne
Ja keď som potrebovala odísť (v podobnej situácií) v krízovom povedali že nieje miesto a keď sa uvoľní treba platiť poplatok..
Ako už radili hneď po útoku aj keď nemáš viditeľné zranenie treba zavolať hliadku podať TO spýtať na oddelení PZ ale musíš si stat za svojím a prízvukovat že si v ohrození a bojíš sa ho!!! Hneď na to žiadosť o rozvod na podateľňu
Ak máš viditeľné zranenie treba ísť na pohotovosť a papier si odložiť kvôli súdu
Skvele @raffaella mozes sa potlapkat po pleci aj s manzelom, aki ste skveli rodicia! Nam rodicom, ktorym parkrat rupli nervy a po tej ruke capli (kedze napr. ako aj ja mam extremne temperamentne dieta, pri ktorom mi vsetcia hovorili, ze je ako za dvoch alebo kamosky co mali ukazkove deti mi vraveli, ako so mnou sucitia, kedze oni by to asi nedavali...) vychovavame grazlov a zlych ludi, ako sme aj my. 🤷 Naozaj nechapem, ako moze byt niekto takyto neohladuplny a takto povrchne odsudzovat niekoho za vychovne chyby. Ako som pisala vyssie, vsetcia sme ini, niekto je vybusnejsi, niekto ma viacej trpezlivosti a velku rolu zohrava aj povaha dietata. Ja si tymto nic neospravedlnujem, svoje chyby si priznavam a uvedomujem a v buducnosti nic podobne neplanujem praktizovat, myslim si a teda pevne verim, ze ani autorka. Tvarit sa, ze si neomylny a odsudzovat konanie inych iba preto, ze je to podla teba "take jednoduche" je za mna velmi sebecke zmyslanie.
Musis mat zapis z policie ze ta napadol.Do buducna.A netaraj ze nikoho mas.Urcite mas okolo seba rodinu,priatelov,znamych,KONAJ.Krizove centrum.Konaj hned.Mas velky problem.Ked nemal zabrany ani len pred dietatom toto sa velmi skoro zopakuje.
Aj keby nemám po bitke na sebe ani skrabnutie, išla by som na pohotovosť. Aby bol záznam.
A áno, radšej krízové centrum pre týrané ženy, ako život po boku násilníka, ktorý sa neštíti fackovať malé dieťa a zbiť ženu.
Vieš, čo musí tvoja dcéra zažívať???
Nechcem si to ani predstaviť..
@barbora0308 och 😊 aj je zbytočné sa ku tomu obhajovaniu tvojej výchovy vyjadrovať, preto to ani robiť nejdem lebo nemienim tým strácať čas a energiu. Ja si tlapkam po pleci aj s manželom, pretože naša výchova prináša ovocie a ty rob so svojím manželom alebo s kým chceš ako uznáš za vhodné. Viac sa ku tebe a obhajcom fyzických trestov nebudem vyjadrovať.
@raffaella Nie som obhajca fyzickych terstov, staci si s porozumenim precitat vsetky moje vyssie pisane prispevky. Obhajujem rodicov, ktori nie su neomylni, nehraju sa na dokonalych, priznaju si svoje chyby a snazia sa ich napravit a zariadit tak, aby sa neopakovali v buducnosti.
Zľahčujes to.Pises, že máš opuchnutú sánku.Nikto by nešiel k lekárovi len tak z nudy ty máš na to dôvod aj, keď modriny nie sú viditeľné.Dolezity je zápis.Ale je to tvoja vec
Bola si ty niekedy v krízovom centre ale že vážne prečo si myslíš že to tam je také zle .Vieš koľko podporí tam nájdeš ,vieš že tam máš svoje súkromie s malou kde ťa nikto nebude otlkat .Vieš že tam môžeš nájsť super kamošky a časom ty môžu pomôcť nájsť aj prácu .Vieš koľko podporí tam mozes nájsť .Podľa mňa si zisti možnosti ak ťa zbil smer lekár nech máš v rukách lekársku správu . A keby zbil dieťa už tam niesom. A fakt nikoho nemáš žiadne známe žiadne kamošky ani nič lebo to už môže byť aj manipulátor keď nikde ozaj nikde nechodis .
Necitala som komentare, ale mne sa stalo to iste. Muz ma zbil ked mal syn dva a pol roka, bola korona, uplny lockdown.. ja som si nasla pracu, syna dala do jasiel a prenajala si byt, cele to trvala od daneho momentu asi dva mesiace kym som bola definitivne odstahovana. Aby som to dala na pravu mieru moj ex nebol a nie je nasilnik, len toto uz bolo maximalne vyhrotene a vlastne to bol len taky zufaly cin zufaleho muza v opitom stave. Neospravedlnujem ho, nasledky som vyvodila myslim dost razne. Ale teraz mame vyborne vztahy, omnoho lepsie komunikujeme ako predtym. Chcem tym len povedat, ze ked sa chce tak sa to da. Zijem sama teda bez muza vyse 3 rokov a som spokojna, ani raz som nemala problem.
Mala by si ísť na policiu a oznámiť to a hlavne spomenúť aj to ze udrel 3 ročné dieťa budú ti klásť kopec otázok povec im všetko. Nenechaj to tak nech ho riešia hajzla sprostého😡 Viem čo prežívaš zažila som si to isté s bývalým,tiež to tak začalo a potom sa stupnovalo a nakoniec skončil v base. Ver že ak vyrastal v takom prostredí bude taký istý, človek dlho dokáže sa predstierať ale nakoniec zhodí masku a ukáže svoju pravú tvár. By som mu dala 😤 Kľudne mi napíš správu ak chceš, ja som si prešla tým ako ty tiež som nemala kam ísť a s 3 deťmi .12 rokov som takto žila... Ináč vôbec sa s ním nebav už. A keď ho predvolanie z polície tak mu na to odpovec ,, zaslúžil si si to ,,
@barbora0308 kde pisem ze üravidelne
Drz sa hlavne ty faktov
Autorka pise ze dcere dal facku a nebolo to prvy raz..
Kde mas problem?
@osky Nikde take nepisala! 😅 Pisala o jednej jedinej velkej facke dcere od otca... Tato facka bola spustacom vsetkeho resp. nasledne to, ze ublizil autorke a v minulosti uz k tomu raz skoro doslo. NIC viac sa tu nepise.
@barbora0308 precitaj si uvodny prispevok,v ktorom autorka pise:
Kopirujem uryvok:
nemám kam ísť a nikto mi nikdy neuverí, že on by bol schopný ma zbiť alebo dat facku malej (nebolo to prvý krát). Je to taký ten typ, čo pôsobí dokonalo pred inými.
Vidis to tam?
NEBOLO TO PRVY KRAT...
Precitaj si cely uvodn autorkin prispevok
A nevymyslaj si!
@osky Ospravedlnujem sa toto mi teda naozaj uslo.
Chod do krízového..co chceš,až z dcéry vyrastie keď už teraz je fackovaci panák... tak male dievčatko...co sa jej vo vnútri musí odohrávať za strach 😔
Ja byt na tvojom mieste, by som spravila toto. Fero, po tomto incidente podam ziadost o rozvod, byt sa preda, hypoteka sa vyplati a co zvysi sa rozdeli na polovicu. Do tej doby tu budeme spolu zit iba ako spolubyvajuci. Este raz siahnes svojou sprostou paprcou na mna alebo dceru, volam na teba policiu. Absolutne by ma nezaujimalo ci by sa mi smial.
Áno dieťaťu dat po zadku sa stáva bezne. Nie som na to pyšná,ale aj moje dostali po riti . Rozumej CAPLA som ako výstrahu. Iba vo vyhrotenej siruacii,nikdy nie ze kričí ci sú besne ,či má rušia atd ...ale vtedy ak po xy krát som ju našla na okne sedieť,kde sa mohlo nieco stat.
Ale FACKA ,naozaj toto ideš porovnávať? Otlacena ruka? Preboha,moje ani na riti nikdy nemali otlačenú ruku lebo to bolo fakt len vystrazne capnutie...
A tebe otlacena ruka na tvári 3 ročného dievčatká príde úplne normálna???? A ideš tu porovnávať?
Neštastne mohla spadnúť,otras mozgu inak tiež vieš spôsobiť fackou ...
Autorka. K tvojmu poslednému príspevku. Nie, nikdy som dieťa nebuchla po zadku. Dokonca ani mňa nikdy nikto nebuchol, nedal po rukách. áno, máš dvojitý meter. Netvrdím, že ti je ta facka čo dostalo tvoje dieťa ľahostajná, ale minimálne ťa tankuje menej ako tá čo dal tebe. Sama si odpovedz, prečo to tak je. No lebo mlátenie detí je stále akosi bráne ako prísna výchova, nie ako násilie. Či by som išla do krízového centra? Išla. Aj keď ja som zariadená tak aby som nemusela. A to nie je o tom mať našetrené 20 tisíc. Mohla si mať bokom tisícku a s tým by sa už dalo pracovať. Veď nemusíš ísť hned bývať do dvojizbaku. Na začiatok stačí ubytovňa, alebo poprosiť kamarátku, či u nej nemôžeš prespať par dni, nájsť prácu, malej škôlku a postupne sa postaviť na nohy. Nebolo by to jednoduché, ale ani nie nemožné. Su aj rozne organizácie, ktoré maju na tieto prípady riešenia. Síce ti nedajú tých tvojich 20 litrov, ale vedia ti pomôcť, poradiť čo ďalej. Veď to nie je o peniazoch. Nemusíš na neho podávať hned trestné oznámenie, pravdepodobne to aj tak nikam nepovedie, ale o nejakú lekársku správu si sa mohla aspoň pokúsiť. Aby keď budete riešiť starostlivosť o dcéru, nemusela s ním byt osamote. Normálne si vypočítaj koľko budeš potrebovať pri totálnej skromnosti peňazí napríklad na tri mesiace a začni si ich šetriť, keď nechceš ísť do krízového centra. Jedného dňa ich určite našetríš. Určite lepšie ako “nedá sa, nemôžem, nemám peniaze” lebo všetko je to vlastne len inak povedané “ radšej sa nechám aj s deckom otĺkať, než aby som si ubrala zo svojho pohodlia”. To dieťa ale nemá možnosť si vybrať. Vieš aké šrámy na psychike môže toto zanechať?
Určite záznam na polícii by ti pomohol pri prípadnom rozvode ak chceš od neho ísť preč a nechceš ostať. A to nikoho netrápi či máš stopy alebo nie. A napríklad ked ťa udrie do hlavy alebo strčí a buchneš si hlavu kľudne na urgente povedz, že ťa bolí hlava a bolo to zle (čo ono aj po takom psychickom vypätí je bežné) a ak povieš pravdu ako to bolo pánkovi dá následne zdravotná poisťovňa preplatiť tvoje ošetrenie a aj CT, kedže sa nebude dať vylúčiť otras mozgu a pošlú ťa na CT. A aj tých pár stovák čo potom násilníci musia platiť ich vie do budúcna odradiť.
@zuzi0911 raz som mala otlačenu ruku na zadku a teda štípalo to jak sviňa. Neviem si predstaviť jak to musí prežívať malé dieťa

@barborachors hamuj trochu, ty si si vzala chodiacu Dokonalou st, ale ze ti vam to tak vydrzi do smrti... Tu 🌐nikto nic negarantuje😅