icon

Ako postupovať, keď vás manžel fyzicky napadol?

15. jún 2024

Nikdy som nečakala, že založím podobnú tému. Poraďte, čo robiť prosím. Muž ma dnes zbil pred očami dcéry. 2x sa trafil na vrch hlavy a 1x do sánky, keďže som sa kryla. Bil by ďalej, no malá strašne plakala. Tými ranami ma hodilo o stenu a ešte aj o tu som sa poriadne udrela. On tvrdí, že to nebola bitka ale len pár faciek a ze som si to zaslúžila. Áno, klasický násilník. Vysvetlím, prečo som si to z jeho pohľadu zaslúžila. Dcéra je veľmi neposlušná, keď ma dnes ráno veľmi nahnevala, tak som ju buchla po ruke (nie nebijem ju, no už mi rupli nervy) a on vystrelil a urobil mi co mi urobil. Pričom on strelil dcére veľmi silnú facku pár dni dozadu pre nejakú hlúposť, ani si nepamätám prečo, banalita, asi ho rušila, keď mal v ruke mobil alebo dačo také.
K tomu s čím potrebujem pomôcť - dcéra je malá, živí nás on, nemám financie (a nie nemala som z čoho šetriť), nemám kam ísť a nikto mi nikdy neuverí, že on by bol schopný ma zbiť alebo dat facku malej (nebolo to prvý krát). Je to taký ten typ, čo pôsobí dokonalo pred inými. Aké možnosti mám do času rozvodu? Byt je spoločný, spoločná hypotéka, nemám nikoho kam by som mohla s malou ísť.
Skôr ako niekto poradí nejaké krízové centrum, odpovedzte si úprimne, či by ste tam vy šli s dietatom.
Poraďte, prosím.

really8
15. jún 2024

Och. Ja nie som dokonala ale nechapem ze kopu zien nemysli vobec na planB. Si sama ako prst bez eura. Vyborne. Ja viem ze nikto nepocita s tam ze muz zacne rozdavat facky ale nikdy nemozes dopustit byt na niekom zavisla. Ani na materskej. Bude sa ti lahsie zit. Keby si trosku nad tym rozmyslala nemuselo byt tvojim jedinym riesenim krizove centrum.

zuzi0911
15. jún 2024

@lavender94 je mi z toho smutno . Chudiatko možno aj koli tomu nechodí do škôlky. Som zvedavá akoby to vysvetľovali 😔 ale čo to musela byt za rana, keď jej otlacil ruku ..ja neverím ze ta mala nespadla pri tom a neublížila si aj inak ...Véd to musel byť strašný tlak na to telo

lavender94
15. jún 2024

@zuzi0911 ako vravím, raz som mala otlačenu ruku, ale nie z násilného plesnutia… no asi sa chápeme kedy sa to stalo😂 a par dni som to teda cítila. To isto nemohla ísť tak do škôlky. Ako toto keby sa stane mojej dcére, beriem ju v momente

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
cervenaruza123
15. jún 2024

Keby zbil len mna raz, mozno by som si to zo soku este nejak pred sebou ospravedlnovala, lebo tak to zvykne byt zial, ze zene trva, kym si uvedomi, ze za to nemoze a ze muz je nasilnik. Ale keby som vedela, ze nie raz strelil facku 3-rocnemu dietatu, tak by som sla hocikde, hoci do krizoveho centra. Za dieta si zodpovedna ty ako matka a pokial ho otec bije a dokonca aj teba, tak by som hned riesila odchod.
Nezlahcuj, ale ani sa neobvinuj prilis, mala si podozrenie, ze strelil facku dietatu, nebola si si ista, vahala si, je tazke urobit radikalne rozhodnutie a odist. Teraz sa ti potvrdilo, ze je schopny nasilia a ked mas podozrenie, ze sa ho dopustil uz aj na dcere, teraz mas vlastne dokaz. Nevahaj a odid, chran sa, ukaz, ze mas svoju hrdost a toto si jednoducho nemoze dovolit. Necakaj, kym tebe alebo dcere ublizi aj s nasledkami.
Predpokladam, ze ked ti rupli nervy, tak si dcere capla symbolicky po ruke, to sa samozrejme stava mnohym rodicom, aj ked to spravne nie je a kazdy normalny rodic to nasledne lutuje. Pokial si ju ale nahodou udrela silno, pripadne to robis opakovane, tak to sa treba zamysliet aj nad sebou a mozno aj pohladat pomoc, napriklad psychologa, aby si dokazala zvladat svoj hnev inak. A aby si aj tym chranila svoje dieta co najviac.

sasa1310
15. jún 2024

tak poriadne si sa udrela o stenu alebo v podstate málo a nemáš nič? Ja by som do krízového centra nešla. Ani ty nemusíš. Veď máš kde bývať. Stačí ísť na políciu + doktor a polícia ho zoberie na 10 dní mimo pre jeho agresivitu. Ja nechápem stále týmto názorom, že prečo by mala obeť utekať z domu a deti duplom. Však jeho pošli kade ľahšie.

dadis
15. jún 2024

Urcite chod na policiu a podaj oznamenie. Nemusis mat dokaz od lekara. Spomen aj to dieta a najma sa rozved. Hned buduci tyzden poziadaj o rozvod a poziadaj aj predbeznych opatrenim o zverenie dietata. Ze nemas peniaze? Zacni pracovat na full a pripravuj sa na odchod. Ked budes mat podane na rozvod, nemusis sa este stahovat, uvidis, aky bude nebezpecny. Ak by ta napadol este, mas nejake formy ochrany- zakaz vstupu do spolocneho bytu a pod. Avsak nemyslim si, ze bude taky nebezpecny, skor si myslim, ze skrotne a zacne sa snazit, byt mily. Myslis si, ze je mozna naprava? Myslim terapia pre nasilnikov a pod. Ty si ho poznas...urcite by som mi jednoducho sancu nedavala a o rozvod poziadala. Da sa predsa stiahnut, viete zit spolu aj bez papiera. Ale musis o tom vsetkym povedat, kamaratkam, svojej rodine, jehi rodine. Zbil ta a bojis sa ho. Preto sa toto vaetko deje... a nezabudni, vezmi dieta a chod dnes na policiu spisat oznamenie. Neber to na lahku vahu, kym teraz mas sancu to este poriesit. Je velka sanca, ze to nebolo posledny raz a ty s tym musis pocitat. Musis ochranit svoje dieta

som_realistka
15. jún 2024

Žiješ s manipulátorov a bude sa to IBA ZHORŠOVAŤ, zamysli sa ci to chceš pre dcéru. Krízové centrum je v t ohom prípade najlepšia cesta, pomôže ti postaviť sa na nohy. Čím skôr tým lepšie. Postupom času ta manžel zničí psychicky aj fyzicky.

osky
15. jún 2024

@barbora0308 nevadi...nic sa nedeje
Len treba citat.
Vsak naco by mi bolo dobre nieco take si vymyslat.
Drzme im palce,nech si to urovnsju k spokojnosti vsetkych 🧡

lenkakravcova
15. jún 2024

@autorka
Riešiť danie po zadku dieťaťu, ozaj nebudem. Ale keď píšeš, že ťa muž zabil, resp mieril na tvár u teba aj u dcéry. Dokonca že u teba to nebola ani facka ale priamo úder. Tak s tým by si mala ísť na políciu. Ak sa bojíš, minimálne o Tom informuj svoju rodinu. Určite nie je na mieste aby ťa muž bil keď sa mu niečo nebude páčiť.
Náboženstvo do toho celého netahaj. Ani v islame nie je dovolené biť ženu v zmysle bitky. Dokonca aj tie najfundamentalistickejsie výklady zakazujú úder ktorý spôsobí modrinu a rovnako tak úder do hlavy, tváre. To proste je cez. Takto sa nesmie trestať ani dieťa.

loliki
15. jún 2024

Nemám skúsenosť, ale toto sa rieši asi na polícii.

lindusss2016
15. jún 2024

Okamzite hladaj pracu a dceru do jasiel. Nie, ja by som do krizoveho centra nesla, boh vie, s cim by ste sa stretli tam. Ale nesed na zadku a zacni okamzite jednat a robit kroky k odchodu. Viem, o com hovorim.

lindusss2016
15. jún 2024

Jaj a volaj policiu a podaj TO

alickapusinka
15. jún 2024

U mňa by to bol koniec hoc by som bola v krízovom centre. Píšeš byt je na polku podať na rozvod rozdeliť majetok a požiadať o výživne mala do škôlky alebo jaslí a TY do roboty aby si s dcérkou mala s čoho žiť. Ale v prvom rada by som išla do nemocnice na ošetrenie a potom rovno na políciu toto sa bude opakovať. A bije dieťa raz by buchol moje dieťa a ja za seba nerúčim . Otec storočia .A áno išla by som do krízového centra a nikdy sa k nemu nevrátila. Akurát by mu došli papiere na rozvod. Ak by si išla na ošetrenie že ťa zbil tak o to skôr vás rozvedú. Píšeš že byt je na polovicu vysporiadať majetok aby si si neskôr niečo mohla kúpiť. A rozviesť sa s násilníkom. Na čas do krízového centra by som išla a však máš aspoň pol bytu tak nech sa to predá a každý nech si kúpi svoje. Netrp netoleruj násilie. Už si mala ísť do nemocnice a prišla by aj polícia v nemocnici by to hlásili polícii. Prečo nepôjdeš vykážu ho z bytu na nejaký čas pokiaľ si nevyriešiš problémy. Hrdosť daj bokom nič nešpekuluj môže sa to to znova opakovať môže ťa tak udrieť že budeš mať trvale následky toto čakáš. Never zlož ružové okuliare aj keby kľačal a prosil ťa na kolena odíd aj s dcérkou aby nevidela toto pôjde do škôlky a bude to hovoriť že ju otec aj mamu bije. Ja viem že sa necháš biť neodídeš pokiaľ nepríde ešte horšia bitka po ktorej môžeš skončiť v nemocnici. Myslíš že ak chlap z bije ženu ej chlap u mňa to je hnusný hajzel myslíš si že človek ktorý ťa miluje ťa dobije zabudni chlap ktorý ženu miluje ju nikdy nezbije a ešte ju obráni. Ten tvoj je hajzel a bude ešte väčší. Normálny človek ktorý má IQ a je hádka ženu nezbije to musí urobiť len človek ktorý je chorý. Ja by som ho zahlásila. Budeš mať pre súd pri rozvode papiere. Ja viem že neodídeš lebo kto chce hľadá spôsob kto nechce hľadá dôvod viem že si už tu aj písala a nič sa nezmenilo len sa opakovalo že ťa zbil to je všetko.

zoja31
15. jún 2024

Nehnevaj sa, ale aby jej vlastný otec dal facku len preto že ho vyrušovala pri mobile ? To je toto normálne ? Ani si nechcem predstaviť ako doma fungujete ako "rodina". Toto je výchova dieťaťa ? Žiadne dieťa nieje zle. Zla je len vychova. A ty sa nad sebou zamysli namiesto pisania na modrý koník, tiež nemaj mobil v ruke lebo aby si náhodou nestratila nerv keď ťa dcéra vyruši náhodou a skús sa radšej obrátiť na niekoho blízkeho. Už by som ani o minutu dlhšie pri takom chlapovi čo by na mňa ruku položil pred dieťaťom nebola.

eva8
16. jún 2024

Ked je byt spolocny a ma tam manzel trvaly pobyt, nemozu ho vykazat z bytu.

Mna ex mlatil, dala som mu sancu, nakoniec som uz nedokazala sa s nim rozviest, pretoze som zacala obvinovat za vsetko seba a jeho obranovat. Najhorsie je, ze som zacala bit deti, to si nokdy neodpustim. Ospravedlnenie nestaci, dcera mi odpustila, syn sa s tym neviem, ci vyrovna.

Organizacia Fenestra mi ponukla jedinu pomoc - schovat pasy. Krizove centra su preplnene. Mala som vyhodu, ze byt bol moj. Aj tak som ziadost o rozvod podala az po dvoch rokoch otlkania. Predlozila som lekarsky nelez. Rozviedli nas az po dvoch rokoch, ked som podala ziadost na prietahy sudom.

Skus si hladat lubovolnu pracu, prijem potrebujes. Zamestnavatel sa na pohovore nesmie pytat, ci mas male deti, alebo nie. Mas nejaku kamaratku, ktorej sa mozes zdoverit? Viac hlav viac vie. Ja som sa velmi hanbila, vsetko som tajila. O ex som rozpravala len pekne. (strasne blba som bola)

Nevrav mu o rozvode, ale hladaj riesenia, aby ked sa situacia zopakuje, bola si pripravena. Neviem, aky velky byt mate. Ste spolocnymi vlastnikmi? Ak ano, dal by sa predat, a vynos rozdelit na polovicu. Za to asi nekupis ani garzonku. Ale dalo by sa byvat v predrazenom podnajme. Donekonecna sa to neda.
Lacnejsie by vysiel, keby sa nasla nejaka mamicka tiez s detmi a o byt by ste sa delili.

Idealne, ak by ste sa s nejakou mamickou delili o vas povodny byt. S ex by sa mozno dalo dohodnut na splatkach vo vyske vyzivneho na deti, ktore by urcil sud. T.j., neplatil by ti nic a ty by si musela zivit seba, deti, platit najom. Mas zatial malu pracu, teda nizky prijem, plus, mala by si nieco z prenajmu izby spolubyvajucej druhej mamicky.

Chod na socialne sa opytat, ci nemozes dostat prispevok na byvanie, nejake dorovnavacie davky. Neviem, ako to funguje, ale pocula som o tom. Urcite po rozvode mozes dostat detske pridavky na 1 dieta o 30€ viac, t.j. miesto 60€ na 1 dieta 80€ na 1 dieta, co cini pre 2 deti 180€ spolu, co je celkom pekna suma.
Vsetko si zisti, porad sa. Ale v tajnosti. Len sa pripravuj, aby si vedela, co dalej.

Dalsi problem bude platenie hypoteky za byt. Ak je na vas dvoch, polovicu by si mala splacat ty. Si vo velmi zlozitej situacii kvoli byvaniu s dvoma detmi. Naozaj v krajnom pripade len to krizove centrum, ale tam je tlacenica. Este sa hovori o socialnych bytoch, tiez je poradovnik. Ale obehaj vsetko. Zisti si vsetko. Podmienky na ziskanie, nastahovanie sa, cenu. Jedina vyhoda v nevyhode je, ze mas len 1 dieta.

Velmi ti drzim palce, dieta neudri ani po rucke, nech sa to nestupnuje, ja si to doteraz vycitam.
🍀🍀🍀❤️❤️❤️🌹🌹🌹

sjun
17. jún 2024

Ja ti napisem len toto...ako dieta svojich rodicov kde otec mamu mlatil a ja som v tom vyrastala ti vravim utekaj od neho. Kvoli sebe ale hlavne kvoli svojej dcere. Nechces aby v tomto zila, nechces aby mala take spomienky na detstvo...vravim ti nechces. My ked so segrou spominame tak vzdy si vravime ze ako sme toto dali bez psychiatra alebo psychologa. Ale nesieme si to so sebou aj do nasich vztahov.
Ak ta uz raz prefackal urobi to opat a spustac bude hocico. A este ti to poda ze ved si si to zasluzila lebo si zla zena. Keďže nemas zadne vratka tak aj do krizoveho. Proste hocikam. Len si to prestan obhajovat ze len ti trosku strelil vlastne nie vela len trosku ved to tak nemyslel....

autor
17. jún 2024

Ďakujem za všetky komentáre.

klip0
17. jún 2024

A ako to ide ďalej autorka ?

tomasisa
17. jún 2024

ja nie...nedala som ani slabo po ruke, vzdy pri situacii ked by sa to ponukalo ako najrychlejsie riesenie ,zatala som zuby, hlboky nadych a vydych a vysvetlovanie....mna mama bila aj brata, niekedy v amoku aj pol hodinu, lamala varechu za varechou, od remena odtrhla pracku, vytrhla prah -sialene....slubila som si , ze NIKDY ...dieta je slabsie, je mu to zlym prikladom, ze konflikt alebo nieco co chce sa da vymoct nasilim...je to kratsia cesta pre mnohe ale nemyslim ze spravna...az daleko po 40 ke sme si k sebe s mamou nasli cestu...pisala si ze si ju len buchla, budes mozno casom v horsich situaciach a udries silnejsie?????

oliolijanka
18. jún 2024

@tomasisa Neprehanaj. To ty si vyrastala v nenormalnej rodine, tak ides z extremu do extremu.
Autorka na dietati nezlomila varechu, ani neodtrhla pracku na opasku. Tapla mu po ruke.

Mimochodom, neviem si predstavit ako sa da zlomit varecha na dietati. To sa neda ani na Arnoldovi Schwarzenegrovi zlomit.

tomasisa
18. jún 2024

@oliolijanka no predstav si ze sa da...a nevytrhavaj co sa ti hodi, na zaver som dala este vetu v zmysle ze teraz to je len buchnutie po ruke, a ked bude vo vypätejsich situaciach moze sa to stupnovat...rozumies tej poslednej vete a co som tym chcela povedat? bagatelizovat nasilie nie je podla mna spravne, duplom na dietati...vyrastala som v rodine tej normalnejsej, nepisala som ze to bolo denne ale mama dostala obcas amok a vyblaznila sa na nas detoch, nikdy nie ked bol ocino doma...a nie nie je to extrem, u susedoch boli ine tresty, telesne myslim...mali sme susedovcov 3 decka, hodiny klacali na polienku, bity viac ako syty, u nas ,,len ,, obcas. Su teraz dospely ani jeden z nich nevedie pekny zivot..v inom byte dostavali snurou od vysavaca....kedysi to bola asi norma, pre mna nebude nikdy

ktochytavzite
21. jún 2024

@haley7897 verím ze takto obhajuje ženy vo vašej kultúre keď podľa Koranu sú otlkane lebo sa to môže podľa sury.Prosim ta tam sir osvetu kde muži v súlade s tvojim náboženstvom otlkaju ženy a autorku nechaj tak aj tak tvoje rady alebo skôr výčitky jej nijako nepomôžu.

ktochytavzite
21. jún 2024

O keď vás bude bit musíš len zbierať dôkazy,aj keď to nebude mozno jednoduché ale pre tvoj prospech to rob.neviess kedy sa ti to zíde.Nasilie sa môže stupňovať,tak bud pripravená aby si dôkazy mala ty.

sofia1979
21. jún 2024

@barbora0308 úplne s tebou súhlasím

felinda
21. jún 2024

nečítam celú diskusiu. Som riaditeľkou zariadenia núdzového. bývania www.briezdenie.sk kludne mi zavolajte

ktochytavzite
22. jún 2024

@raffaella ja som ako dieťa pár krát dostala po zadku a nevycitam to a i otcovi ani mame,vždy to malo dôvod .také buchnutie po ruke je podľa teba fyzicky trest?Zasa nedramatizujte Q nepreháňajte,ta facka od muža je ale iná vec.

maja249
22. jún 2024

Pri mojej povahe by som zmlátila ja jeho...a vyhodila ho z domu...hrdinu😓

hopsas
22. jún 2024

Ak uvažujes vážne o odchode tak vždy keď ťa zmláti musíš ísť na pohotovosť aby si mala záznam. A hovorím - vždy -preto, lebo sa to bude opakovať. To je ti dúfam jasne.

stanulienkat
Autor odpoveď zmazal