Ako pracujúce mamy zvládajú každodenné povinnosti?
Ahojte, asi sa len potrebujem vyplakat a vyliat. Som pracujuca matka. Mam deti v 3.a 6.rocniku. 6. len skusam, s 3. sa treba denne ucit. Plus domacnost, jedlo, pranie, zehlenie, musim si varit-mam alergie, kruzky. Prosim Vas, ako to vsetko stihate, aby boli deti jednotkari, domacnost upratana, aby ste hlavne cez vikend stihli ist kuk babky, abo vcera bola u nas v meste sarkaniada, vsetci davaju fotky, iba ja som stala pri hrncoch a pracke. Muz pracovne vytazeny, 2prace, zahrada.. mozno mi len v niecom treba poradit, menezment casu, neviem,citim sa zufalo😢😩😞
žiadny dom nie je dokonale uprataný, žiadne deti sa dokonale neučia, žiadna žena nie je dokonalá manželka, matka, žiadny muž nie je dokonalý otec. Každý deň musíš variť, a každý deň sa učíš s deťmi, ok, ale každý deň nemusí byť upratané, každý deň nemusíš žehliť, každý deň nemusíš vysávať. Záhrada tiež nemusí byť dokonale upravaná, vyhraďte pre deti miesto, kde sa môžu hrať a ostatné môže byť burina. Máš toho naložené veľa, ešte aj prerábate. Ked deti vyrastú, nebudú si pamatať ako bola vyleštená dlážka, budú si pamatať, že behali vonku so šarkanmi.
inak, autorka, ja som sa nikdy neporovnávala s inými čo všetko stíhajú a ja nie - lebo to je blbina… ony možno varia, perú, majú všetko tip top lebo je to ich hobby a napríklad málo čítajú… moja švagriná rada upratuje od mala. ja to neznášam. ona zas nevie lyžovať tak nelyžuje a ja lyžujem… prečo by mala byť tip top domácnosť viac ako spokojný deň s deťmi na lyžovačke…
kolko rokov este budete prerabat ? (kedze to poatite len z vyplat) ?
Môj starší syn 6tak nieje jednotkar a nebol by ani keby som sa s ním učila 5h denne. Je ľahký autista má rôzne poruchy nie je to s nim vôbec ľahké čo sa týka aj správania. Mladší je hyperaktívny prvák. Nemám od nich veľké očakávania nemusia byť jednotkari v živote sa uplatnia aj s 3kami. Tiež si varim osobitne mam celiakiu. Robím 14ky a striedavo 8cky občas voľno medzi tým. Varim na 2-3dni niekdy uvaríme aj manžel. Upratovaní si delím napr dnes povysavam, pozývam utriem prach. Iný deň umyjem kúpeľňu wc a pod. Kým mi vrie jedlo nestojím pri tom ale učím sa s mladším alebo utieram ten prach alebo chystám deťom desiatu do školy apod. Treba čas rozumne využiť.
pocas prania a zapnutej umyvacky nemozes varit? Ved oboje trva aspon hodinu a pol, vtedy sa da varit. Ak nerobis zlozite jedla, kedy treba stat pri hrnci a nieco stale lupat/pridavat/miesat, tak nejake minuty pocas toho su na preskusanie starsieho dietata. A ked sa dovari, je cas na polhodinku ucenia s mladsim. Cize 2-2.5 hodiny a deti vybavene, pradlo oprate, riad umyty a vsetci nakrmeni 😉 ... a kedze nepere a neumyva zrejme umyvacka denne, rovnako ako denne nevaris zrejme zlozite jedlo, tak ten cas je aj kratsi, alebo mozny venovat aj uceniu s mladsim....
Neporovnavaj sa s nikym, zi si svoj zivot najlepsie ako vies. Ja uz mam deti starsie (15, 22), ale varim (uz vyse 20 rokov) denne, denne chodim do prace a nosim si pracu aj domov. Na upratovanie som doslova Monk a mam aj celkom dost konickov, ale vzdy som sa snazila o to, aby sme cez vikend ako rodina isli na nejaky vylet. Mame velky dom, mam ho teda (pre svoje planovacie potreby) rozdeleny na dni-od pondelka do piatku ho postupne mam upratany tak, ze vzdy moze prist neohlasena navsteva. Periem denne a teda kazdy vecer (pripadne rano, ak idem do prace neskor) zehlim, ale je rozdiel zehlit pradlo z jednej az dvoch praciek a za cely tyzden-takto je to otazka par minut. Varim cez tyzden jedla, pri ktorych netreba stat-v podstate sa to po par minutach uz postara same o seba. Deti som od prvej triedy viedla k samostatnosti, ulohy len kontrolujem (teda teraz uz ani to) , ale to, ze mali same jednotky, to je skor o genetike a nie je to nutne.
Uprimne, som rada, ze uz nemam male deti a v podstate teraz uz mam (v porovnani s tym, co pred par rokmi bolo) veget. Takze pozitivne je to, ze to casom prejde a bude lepsie. Dolezite je vsak urcit si priority a zabehnut nejaky rezim, nejaku rutinu, potom sa to zvlada lahsie-nie lahko, ale lahsie. A samozrejme, mam vyhodu, manzel sa netvari, ze je u nas na navsteve, na druhej strane, dost casto byva pracovne v zahranici, takze som velmi casto musela aj 2-3 tyzdne fungovat uplne sama s detmi a to niekolko-krat do roka.
1. Kazde 2 tyzdne zaplatit upratovacku, ty uz len udrziavas. 2. Zakupit roboticky vysavac s mopom 3. Kupit susicku 4. Manzel nech sa uci kazdu nedelu a este nejaky den v tyzdni s malym 5. Detom objednat pizzu cez vikend a urobit im “movie night” a ty nemusis varit a oni sa budu tesit. A takto dalej by som to riesila.
Nemiso byt vsetko super tip top. Ka.napriklad som aj pestovanie zeleniny zrusila. Na zahrade len travnik, par okrasnych krikov, par stromcekov,,hrozno pro plote,,jahody pre deti. Ale mam vyhodu, manzel ked moze, pomoze. Aj navari cez,vikend, aj deto vezme do obchodu. Zvolni zena, viem lahko sa.hovori,,chapem, no to je jedina cesta.
Netráp sa. Toto všetko je len prechodné obdobie. Moja mama stále vraví, ze si pamätá, ako vecne prala, varila, upratovala, celý deň v behu, chodila do prace, mala nás troch do 4 rokov. Žiadna umývačka, žiadna automatická práčka. Oco stále v práci, keď prišiel, pomáhal, ale to málokedy mal čas. A teraz, keď vidí prázdny kos na prádlo, poriadok v byt, lebo už sú s ocom doma sami, niekedy jej až príde smutno, ako to všetko zbehlo. Tak sa teší, keď prídem s deťmi a trochu prevrátime byt hore nohami. Ja som na tom podobne ako Ty, tiež nechápem tie usmiate maminy s ukážkovým poriadkom, co majú navarene aj napečené. V dobrom im závidím ich organizačné schopnosti. Ale niekedy večer si kuknem par storiek na ig, ktoré mi ukážu, ze nie som jediná, co to nezvláda 😊
Neporovnávajte sa,myslieť na to,že to čo robím, robím pre svoju rodinu a nie preto aby ma ostatní chválili aká som ,,super"...nemusí byť všetko dokonale a hlavne nie všetko naraz ...človek musí vedieť,na čo prvé sa má 💩 aby bol spokojnejší...robota neutečie,a k nám nechodia ľudia na exkurziu ale na návštevu 🙂 upratujem priebežne a hlavne musíš mať zo seba dobrý pocit,niekto nie je dokonalý...hlava hore,nikdy nie je tak zle aby nemohlo byť ešte horšie ❤️
A s tym upratovaním je to take stale dookola,uprace sa a vecer zasa bordel,vsade smietky,omrvinky,ja nemam ani umývačku riadu a ide ma porazit,muzivi treba žehliť kosele,kaudy den jednu.Ked som mala male deti(novorodeniatka ) vtedy som kúpeľnú neumyla asi dva mesiace ,len tak zbežne umývadlo wc,a co bolo to take obdobie.Uz preslo je cas upratat ale aj tak to nemý vyznam,okna umyté v septembri uz su spinave.To proste treba sa na to inak pozerat.Upratovacka uprace,das jej 50€ a viacej ado 2dni zasa bordel.
@mamina7070 este 2miestnosti plus satnik a technicka
ver mi, nezvládajú..... jednoducho sme si určili priority..
Chápem ťa. Podľa mňa žiadna pracujúca žena nemá dokonalú domácnosť, deti, seba, vzťahy. Nájdite si niekoho na upratovanie a odpadá ti jedna povinnosť. Prať si budeš po večeroch a víkendy budú voľnejšie ;)
Necitala som vsetky komentare, ale len chcem povedat, ze neviem, co za ludi mas okolo, ze su vsetci dokonali. Ja toto v okoli nemam - nepoznam nikoho, kto by mal vsetko tip top. 🤷♀️
kazda ma ine priority niekto ma prioritu denne varenie leb zdravie
niekto denne zmyva podlahy perie castejsie zehli lebo alergie a pod
niekto sa musi viac venovat uceniu s detmi lebo rozne diagnozy
niekto musi este po veceroch dorabat do prace lebo buduje karieru
niekto musi robit na dome lebo rekonstrikcia
ale vsetko naraz sa neda
ak rekonstrukcia bude uz len par mesiacov tak proste vydrz a ak je potencial ze muz sa moze vzdat druhej prace a urci si priority neda sa mat vsetko
Mas velke deti. 3. a 6. rocnik, ja v ich veku som uz davno musela pomahat doma - vysavat, umyvat zem, utierat prach, nakupit drobnosti ak bolo treba, dat prat, vyvesit .. zapoj viac deti.
Ja som sama na dve deti a ešte mame aj psa. Pracujem od 7:30 do 15:30. Vysáva roboticky vysávač keď niesme doma. Riad = umývačka. Tu vykladá dcéra. Ked neurčí nedotiahne odložiť nechá mi na stole. Varím aby sme stále mali tak na 2 dni. Aj to malo keďže obedy majú deti v zariadeniach a ja v práci. Na teplu veceru si nepotrpim. Periem prebehne počas týždňa aj upratujem čo treba. Ale keďže sme viac času v práci ako doma tak veľký bordel sa nenarobí. Trvalo to asi dva mesiace kým sme si našli systém ale ide to.
ani ja nestíham....nervná som .....a z toho furt chorá.....
Bola som sama s malou, v tretej triede sa ucila viac menej sama a presne ako pisu, nebud na seba prisna;)ja by som uprednostnila sarkaniadu pre upratovanim, isto nemas taky bordel ked kazdy ked nieco male urobis
Mám len jedno dieťa, ale.... Domácnosť nemusí byť tip top, nemusí byť každý deň komplet mení navarené, dieťa nemusí mať samé jednotky...plus dieťa musí tiež pomáhať v domácnosti...a teda možno treba znížiť aj z iných nárokov aby muž nemusel mať dve práce keď ešte aj ty máš Fulljob
Za mňa je čas s dieťaťom, vzťah s partnerom a zdravie prednejsie ako mať všetko dokonale. Moja mama takto drela od nevidím do nevidím...a potom prišla na to že jej život kvazi bol len naháňanie sa furt za niečím a jedine čo ľutovala okrem teda toho že sa nerozviedla skôr bolo že trávila s nami ako deťmi málo času a nikdy nikde nebola ...lebo robota, domácnosť,zahrada
Nezvladaju ani ostatne. Ak ano, vzdy vzdy je to na ukor niecoho ineho. Ty zehlis, ony mozno nezehlia, tvoj muz ma 2 roboty ich muz mozno len jednu, ty si v dome kde je stale ovela viac roboty plus dvor zahrada, ony mozno v byte kde toto vsetko odpada, Ty chodis k babkam, u nich mozno babky rozvazaju na kruzky deti, ty sa s detmi ucis, ony mozno sa nemusia s nimi ucit, alebo sa uci s detmi muz, ...proste xy variant preco sa ti zda ze ony to zvladaju. Ono, staci pocitat, den ma 24hodin aj u teba aj u nich, to proste nepustií, takže ken nejak inak maju naskladane tie hodiny. Ty mozno varenim zabijes dost casu, ony mozno si na to nepotrpia a idu sa najest von alebo len nieco jednoduche a Fakt, je to len klam, ze ostatní to zvladajú. A najlepsie je nesledovat siete a fotky inych na nete 🙂
No máš toho veľa, hlavne to, že musíš denne variť kvôli hit. Ja nevarim cez týždeň, len cez víkend a žehlenie som zrušila úplne. Tiež mám tretiaka a musím sa s ním učiť, má NKS a proste treba sa mu venovať viac ako bežnému dieťaťu. Skús len vydržať, pokým prerobite ten dom, prípadne si ozaj zaplatiť upratovanie aspoň raz za týždeň.
bože že jedlo na 3 dni, hnedm i ostalo zle 😂 Mám HIT ... ale nepracujem, takze ja ti neporadim...
Veľká pomoc sú roboti - robotický vysávač, vysávač a mop v jednom, umývačka. Kym varím, pustím vysávač a ten aj povysava aj umyje podlahy. Ten púšťam každý deň. Periem 3-4x do týždňa, ale to perie práčka. Rozdeliť prádlo, dat gél, aviváž zaberie ani nie 3 minúty. Ďalej prádlo bud vyvesiam, alebo dám do sušičky a skladám kľudne po večeroch pri telke. Ale tiež otázka par minút. Veľké upratovanie robím 1x do týždňa a zapojila by som aj deti. Tretiak v pohode dokáže utrieť prach a aj to prádlo vyvesat.
Ja varím tiež denne, pre seba, pre muža a pre dieťa. Cca hodinu mi to zaberie z dňa. Keď tak var večer na ďalší deň a pre seba čerstvé. Ale teda deti by sa mohli stravovať v škole, muž v práci a večera môže byť kľudne studená, čiže stačí navariť pre seba a tam by som volila rýchle jedla. Alebo deťom a mužovi navariť na viac dní a pre seba teda každý deň čerstvé ale ako som vravela, rychlovky.
Nikto nie je dokonalý, ani ty nechci btt dokonalá. Ale urči si priority. Ci je lepšie mať upratany dom, alebo robiť deťom zážitky a tráviť s nimi čas napríklad aj na tej sarkaniade. Ja vždy uprednostnim dieťa, muža, seba ako domácnosť. Nie raz sme išli po celodennom programe do restiky a vrátili sme sa do bordelu, že všade boli hračky, veci, plná práčka... Ale mali sme krásny deň, ostatné veci poxkaju.
Moje deti ponozky paruju od 3 rokov. Teraz maju 7 a 9 robia ovela vacsie prace ako umyvacka a susicka. Napriklad pomahaju s varenim-cistia zeleninu, vzdy prestieraju, starsi si povysava utrie prach..a zalezi podla toho kolko ma do skoly a aby mal cas aj na oddych. Ale ty mas starsie este vacsie takze pomahat urcite vie viac. A preco ma muz dve prace?
A my sme včera na tú šarkaniadu išli, bolo krásne. Najmenej ma zaujíma domácnosť. Upratujem, lebo potrebujem mať čo najmenej prachu, ale pomáha aj syn druhak. Nezehlim vôbec. Okná umyvam len v lete...
@luna11 lebo prerabame dom..
To je vsetko o prioritách. Ja to mám tak ze musí byt navarené, mám rada zdravú čerstvú stravu, ale robím jednoduché rýchle jedla. Musím mať čas na seba, šport, oddych…
V živote som nezehlila, to je podľa mňa bohapustá strata času, zvyk z roku pána ked sa nosili nohavice s pukmi a pralo v potoku v studenej vode. A upratovanie domácnosti večer po práci čistý masochizmus. Max tak myčka alebo veľmi výnimočne práčka/sušicka co zaberie tak 15 min času
Chapem ze niektoré deti potrebujú pomoc s učením, ale pomoc, nie ich učiť a stáť nad nimy jak policajt
Druhostupniar to musí už zvládnuť sam, treba ho motivovať aby chcel jednotky sam a vyskúšať len ked prejaví záujem. Mladšieho usadiť do kuchyne kým varis nech si robí úlohy, len skontroluješ. Ak majú problémy s učením tak skús im kúpiť smartbooks, decka to bavi a ty im nemusíš robit učiteľku.
Krúžky vyberať také aby si deti vedeli na ne chodiť same. Mladší nech si niečo nájde v škole, starší môže ist pešo, busom.
Deti treba učiť samostatnosti, v učení, v živote
Všetko to nestihanie si robíš sama, tým pocitom ze niečo MUSÍ byt. Nie nemusí. Okrem tej tvojej stravy koli alergiám a občasnej pomocí mladšiemu s učením nic z toho co si písala robit nemusíš.
Je to v tvojich rukách, či budeš mať doma pohodu alebo sa nezmyselne naháňať a večer polomŕtva rozmýšľať či ti to bolo treba

Tie dokonale kolegyne, to bude isto na oko, ty sa nenechaj znechutiť.ja nestíhal všetko, ale, večer dám prať s odloženým štartom, aby opralo ráno a potom šup do sušičky. Zásadne zehlim iba veci, čo sa musia žehliť. Riady do mycky, robotický vysávač povysáva sám. Muž moj ale aj navarí, aj uprace, aj operie, postará sa o dieťa . To bude asi tá najväčšia výhoda, ale úplne ťa chápem. Každopádne zvolni, lebo sa zbláznis. Nemusí byť všetko tip top.