icon

Ako pracujúce mamy zvládajú každodenné povinnosti?

20. okt 2024

Ahojte, asi sa len potrebujem vyplakat a vyliat. Som pracujuca matka. Mam deti v 3.a 6.rocniku. 6. len skusam, s 3. sa treba denne ucit. Plus domacnost, jedlo, pranie, zehlenie, musim si varit-mam alergie, kruzky. Prosim Vas, ako to vsetko stihate, aby boli deti jednotkari, domacnost upratana, aby ste hlavne cez vikend stihli ist kuk babky, abo vcera bola u nas v meste sarkaniada, vsetci davaju fotky, iba ja som stala pri hrncoch a pracke. Muz pracovne vytazeny, 2prace, zahrada.. mozno mi len v niecom treba poradit, menezment casu, neviem,citim sa zufalo😢😩😞

janickacrazy
21. okt 2024

@alexis617 prečo nejde mladý muž v noci taxíkom alebo sám autom? Veď má 24 rokov. Neskakala by som okolo neho. Ja mám doma rovnako starého syna, on vozí mňa, keď potrebujem, nakupuje si sám, občas ešte aj navarí. Tiež preco chodíš do družiny ty pre malého, veď staršie deti ho môžu vyzdvihnúť, hm? Zase sa trochu setri, žena.

lusiazrk
21. okt 2024

@snowflakenel Pýtala sa PRACUJÚCICH 🙃

alexis617
21. okt 2024

@janickacrazy to je super keď tvoj syn popri výške stíha ešte toto je fakt šikovný môj si len teraz robí vodičak a texi je predražený raz išiel a platí len za jednu cestu 20 eur to je príliš veľa,a deti neposielam do družiny mám to po ceste z práce a chcem aby si urobili úlohy kým prídem domov z práce

janickacrazy
21. okt 2024

@alexis617 no jasné, chápem, veď už asi posledný rok študuje, tak hádam už čoskoro bude lepšie

mamina7070
21. okt 2024

@fantaghiro21 hore som rozpisovala co stihan robim to uz roky ja este pocitam aj sacharidove jednotky
maso sa da pripravit rychlo aj ryba ja mam v tom dlhorocnu prax

alexis617
21. okt 2024

@janickacrazy chcem sa ťa spýtať či si robý to Bc,alebo Mgr štúdium

janickacrazy
21. okt 2024

@alexis617 môj si robí Ing. a popri tom ešte aj pracuje

alexis617
21. okt 2024

@janickacrazy ten môj Mgr.a tým ,že je v Tatrách tak sa pracovať tam nikde neda môj len teraz končil Bc.tak ostáva ešte 2 roky štúdia ,keď je doma tak pomahá tiež vo všetkom

simca06022011
21. okt 2024

@alexis617 k harmonogramu sa ani nejdem vyjadrovat, robis toho dost a podla mna az prilis, na to ze mas naozaj iba jedno malinke dieta. Ostatne by mali byt ako tak samoobsluzne. Ale jedno mi nejde do hlavy, preco syn necestuje v normalnom case v nedelu napriklad? A vstavas s nim v noci a nevyspis sa.... ? vsak predpokladam, ze chodi na intrak. Tak v nedelu sa odvezie a v noci sa vyspis... podla mna to je chore o 1ho viest niekam.
A chlapa na nervy zo vsetkeho? ako sorry, moj by pekne krasne si deti vozil... aj keby nic doma nerobil, ale syna by si odviezol sam... nieco na neho treba hodit a vybavene. Nie je on len doplnok domacnosti a toto je minimum. Si predstav ze by si ty bola takato vystavena a na nervy a vredy zo vsektoho, kto by robil doma nieco? :D

alexis617
21. okt 2024

@simca06022011 syn nemôže v nedelu lebo sú ubytovaný na výskumnom ústave kde aj študuje a nie vždy tam aj niekdo reálne je zvykla som si sama.lebo z mužovej strany 0 pomoc za 25.rokov sa nezmenil Bohu žial

simca06022011
21. okt 2024

@alexis617 tak to ma mrzi, ale ja by som to veru nedavala, ja musim vecer zalahnut a ani ma nehne daco v noci robit... jedine ak sa cestuje, alebo niekam ide dcera skor, tak vstanem a zariadim.. ale na pravidelne by som s takymto dacim absolutne nesuhlasila a nerobila to. A to ze chlapovi by som toto netolerovala a este duplom ak by nezabal poslanecky plat, aby som to ja V POHODE doma stihlaa bez x prac, ani nehovorim.

tana85
21. okt 2024

neviem poradit lebo nie som v totoznej situacii, ale preco to ako-tak stiham ja je, ze mam uvazok len 6 hodin denne, a muza, ktori v mnohom pomaha. prach - teraz som ho utierala po 2 tyzdnoch. dlazky umyva manzel, ja upratujem cely dom 1x do tyzdna, periem tiez 2x tyzdenne vzdy aj 3 pracky, nezehlim (len par kusov vynimocne ak to treba). s detmi sa ucim, ale to je max.30-40 minut. 3x tyzdenne si idem zabehat na hodinu, manzel chcel rodinu tiez, tak v nom mam rovnocenneho rodica. ale ak by som mala byt v situacii ako ty - nedam to cele ako pises, nieco by musela ist bokom, jasne si ucit priority a viac delegovat aj na deti, uz je nacase, aby sa aj oni naucili ako domacnost funguje

lujza123
21. okt 2024

@fantaghiro21 ja tiez varím mega rýchlo do tej pol hodiny je väčšina jedál hotových co sa týka prípravy 😀 ze sa to už potom pečie, vari na sporáku to nerátam 🤷🏼‍♀️
Ale ja som ako mlada niekoľko rokov robila v kuchyni na všetkých pozíciách, takže rychlost je hlavne tou praxou, kým bežný človek ošúpe cibuľu ja ju už mám dávno nakrajanu a smazi sa mi v panvici. Som aj zvyknuta pri varení robit viac vecí naraz. + mám všetky možné kuchynské vychytávky, roboty, superostre profi nože a tak

Takže áno, aj jedlo sa dá pripraviť rýchlo. Ale zas nemusí byt každý ten typ ze sa pri varení ponáhľa alebo ma “profesionálnu deformáciu”. Niekto sa s varením rad vyhrá a to je tiez v poriadku. Hlavne je aby chutilo

fantaghiro21
21. okt 2024

@lujza123 áno jasné,to je o šikovnosti.
Ja som síce za tie roky zrýchlila ale do 30 minút mať všetky aj navarené, nedávam 😀
Ale ono to bolo od danej členky písané,(aspoňsom.to tak pochopila)že má navarené, napečené do 30 minút aj s prípravou....
Tá príprava 30 minút je s prehľadom .ale aj navarené,no len ak tak cestoviny a nejaky prívarok.aj to strukoviny potrebujú viac varenia.....
Mne ak by som mala jesť prívarok, cestovinu a vajco kazdy deň,tak ma natiahne ...
Tá logistika je super,je to adrenalín ale dá sa naraz variť a prichystať aj koláč.ale nie do 30 minút.... človek to "posadí" na sporák , môže okolo robiť iné ale stále to nie je o tom,že má navarené a môže ísť dajme tomu na výlet 🙃

fantaghiro21
21. okt 2024

@alexis617 chcem sa spýtať,prečo si v jednej diskusii písala,že sama vysávas ,ráno a večer umyvas wc a teraz niečo iné?
Ono ja som kedysi bola strasny perfekcionista...
Nepracovala som,ale mal som na starostí jedno, neskôr dve deti,vratane jednej s autizmom,oživovaním atď atď...
Mala som aj tak všetko tip top.ale nedá sa večne takto žiť...
Neskôr práca, externé štúdium,teraz mám aj tretie ...
Písala si kedysi,že si pri malom bábätku išla na 4 hod do práce.
Keď muž nepomáha, pracovné vytazeny,kde si mala deti.? .kto sa o ne zatiaľ staral?
Veľa nejasnosti....

fantaghiro21
21. okt 2024

@lujza123 inak...tie noze vieš nejak odporúčať? poprípade do spravy prosím?máš aj tlakový hrniec?ja ho nemám ...
A sem tam má prepadne chuť kúpiť si ho
Len ci to naozaj uľahčí a urýchli varenie....

palicka
21. okt 2024

Ahoj. Kľud, všetky ideme nadoraz, teda aspoň väčšina. Pozri, ja dieťa, ktoré malo mať úplne všetko, vytúžené… spávala som 3-4 hodiny denne, potom dieťa, praca, stále dieťa… aby sa necítilo odstrcene, keďže som bola v práci… keď som doslova padala na hubu, pozrela som na nho, a vždy si hovorila, ale veď toto si chcela… tak si po ňom túžila… a išla som ďalej. V rámci toho som ešte urobila ďalšiu VŠ, lebo tiež mi niekedy nieto rady… stalo ma to 20 kíl dole (zdravie to pocítilo), ale čo je dôležité- neboj sa, to prejde. Uvidíš. Mladší sa začne učiť sám, starší nebude potrebovať sprievodcu na krúžky… a čele sa ti utrasie. Ani ja som neverila, ale ono to prišlo…

lonely66
Odpoveď bola odstránená
alexis617
21. okt 2024

@fantaghiro21 prosím ťa pozri si čo som tu napísala teraz je to pre mňa o to lahšie nevysávam to už teraz hrdo poviem ,deti si už sami upracú deckú izbu ,sami prezleču obliečky trvá to len máličko, ale som na nich veľmi hrdá mne to uľahčí život nerozpisovala som už ,že 2x umývam WC za deň lebo pri 5 pánkou v dome je to pochopiteľné a nutné tak tiež som nepísala ,že 2x umývam umyvadlo a zrkadlo lebo po 6 ľuďoch je to samozrejme katastrofa a ak si najdeš pár rokov dozadu neviem či sa to dá písala som ,že môj syn Dárius je úžasny chlapec veľmi mi zo súrodencami pomohol najskôr som si brávala len vyberanie detí zo škôlky a roznos letákov,doniesli mi domov skladala som krabičky porcirovala súčiastky do malých sáčkou lepila kódy doniesli mi kartóny tovaru a na druhý deň si chodili po to robila som ti do noci koľko krát,vyrábala som ikebany,vence na hrobíky, hačkovala som hračky po nociach štrikovala čiapky nakrčníky robila nákupi starým ľudom, chodila po lieky,doniesla plienky z lekárne keď Dáriusko už bol na gymnáziu tak mi ho púšťal triedny z poslednej hodiny do pol Čeští som mu doniesla brata a utekala som na.4 hodiny ako opatrovateľka súkromne si privyrobiť mladšie deti som mala v školskej družine vieš keď máš 4 deti tak sa musíš obracať ,aby im nič nechíbalo chodia pekne oblečený v značkovom, chodia na doučovania ,na logopédiu ale to všetko niečo stojí môj muž platí byt,úver a ja všetko ostatné stravu,oblečenie, lieky,školu spočítaj si koľko to všetko stojí

autor
21. okt 2024

@simca06022011 ano.dakujem.musim ich viac zapajat..

autor
21. okt 2024

Tak ja sa napr bojim nechat zapnutu pracku, umyvacku, ked nie sme doma. Mami nas ucila este aj vsetko z elektriky vytahovat🤷‍♀️

simca06022011
21. okt 2024

no tak sa boj, len potom stracas cas tym, ze cakas kym to dokonci robotu... kolkokrat za zivot sa ti nieco stalo s prackou/umyvackou. Mne za 22rokov co zijem sama presne raz... :D

janickacrazy
21. okt 2024

My napríklad vždy zapíname umývačku v noci. Ráno je riad čistý a suchý. Keď je niekto doma, tak ju vyloží alebo ak nie, tak ju vyložíme, keď prídem z práce.

llaurita
21. okt 2024

Chapem, ze varenie pri HIT je narocne. Celkovo verim, ze clovek nestiha ak je takto manzel pracovne vytazeny a nepomaha. Tu jedine co pomoze, je podla mna, aby manzel nemal dve prace resp. zena nech nechodi do prace. Pripadne si fakt zaplatit navyse nejaku vypomoc... Ci uz upratovanie alebo prip. dohodnut niekoho na tie ulohy s detmi alebo vozenie na kruzky.. Ale bat sa nechat zapnutu pracku alebo umyvacku ked nie som doma??? to akoze fakt???

simca06022011
21. okt 2024

@janickacrazy no ja napr ked varim dcere caj do skoly vylozim :D aspon cast.. vacsinou vsetko.. nech ranajkove veci tam viem nahadzat. Ale uz si napr netrham vlasy ak necham aj riad po kuchyni, kym sa vraitm domov o par hodin a spracem to potom :DDD

oblecenie99
21. okt 2024

Autorka, ja to bežne robím tak, že myčku zapínam po odchode z domu, keď idem do práce, a práčku tiež ráno nastavím s odkladom tak, že keď dôjdem domov, už len preložím vyprate prádlo do sušičky alebo vyvesim na sušiak. A to tiež nenechám nic navyše pod prúdom, vyťahujem notebook, aj nabíjačky. Ale zase ulahcujem si to, ako sa dá. Pokojne zapni tie spotrebiče, veď na to majú tie funkcie. Prídeš domov a máš vyprate jednu dávku prádla a umytý a vysuseny riad.

lujza123
21. okt 2024

@fantaghiro21 tých značiek je veľa, stačí skratka kúpiť drahší nôž, pripadne typ SANTOKU (to sú tie japonské nože ) a dávať si ich pravidelne brusit. Kraja sa s nimi tak ze špička noža je opretá o dosku a len ho mierne dvíhas hore dole. Druhou rukou vzdy drzis všetko co krajas tak ze končeky prstov sú vzadu a kĺby prstov vpredu, tak môžeš bezpečne zrýchliť sekanie nožom bez toho aby si si odfikla prsty. Trochu cviku a človek je jak aký superrobot šéfkuchár 🙂
Tlakový hrniec jasne, úspora času veľká
Ja aj veľa pečiem, všetko co sa dá. Trúbu si poznáš, nastavis čas a nestarás sa narozdiel od statia pri hrncoch a miešania Napríklad aj polievky - hokaidova, rajčinová, porova len nasekam na hrubo dam piecť, zmixujem s vývarom/vodou a hotovo

mirage
21. okt 2024

@mamina7070 no neviem, toto nie su polhodinove jedla, ugrilovat lososa, ok, ale mnoho dalsich nie. Mozno samotne varenie trva pol hodinu, ale celkovo nachystat, ocistit maso,, nakrajat, ptom umyt po sebe..

mamina7070
21. okt 2024

@fantaghiro21 moja mama mala detske mini jasne este z cias komunizmu opatrovala deti a potom ich deti a vnucata
ja ako najstarsia som bezne mavala na starosti x deti od mala a od 10 rokov varenie pre vsetkych nechodili sme na obedy takze tak da sa aj rychlo treba setrit aktivoty a vhodne zladit a dobre noze ako ti pisu je zaklad
ty rob nebezpecne veci do ostatneho zapajat deti

mamina7070
21. okt 2024

@mirage ja umyvam az ked sa najeme to do toho nepocitam
a ake cistenie masa sak to neni zabijacka maso mam rozmrazene z farmy a pripravene na spracovanie
nakupujem maso na farme a vtedy naporcujem namrazim a nakrajat kuracie hadam neni problem