icon

Ako presvedčiť chronického zberateľa, aby sa zbavil harabúrd?

sun_shine_2020
27. dec 2023

Caute, ako bojujete s tzv.zberatelmi - ked chcem nieco vyhodit vzdy sa mu to na nieco zide, hoci aj krabica od topanok,....v pivnici je stale krabica od TV (uz asi 8 rokov), kusky polystyrenu,..v skrini ma stare rifle derave medzi nohami - nenosi ich ale ma reci typu, ze ich da zasit a bude ich nosit/ze sa zidu. Podla mna mu uz ani nie su dobre 😁
Proste v byte je malo miesta ale haraburd tu je kopec a ja som z toho nestastna.
Poradte mi argumenty, ako ho prehovorit, aby to vyhodil?

Strana
z2
pinkgirl
27. dec 2023

Môj muž sa tiež nevie donútiť na triedenie skrine. Takže z času na čas keď nie je doma mu vytriedim šatník. Košele, tričká, nohavice aj topánky. Čo viem posunúť že sa dá ešte využiť tak ide ďalej. Ostatné do koša, tričká na handry - jednorazovky.

rorino
27. dec 2023

@sun_shine_2020 výhod,ako o Tom nebude vedieť,a potom mu povedz,že ty netušia kde to mohol dať😂u mojej kolegyne to funguje už vedela rokov😂

marianarem
27. dec 2023

@sun_shine_2020 Moj muz aj maly 4r syn su strasni zberaci. Je strasne tazke ich presvedcit, aby sa s niecim rozlucili. Aj ked sa podari uvolnit nejake miesto, najneskor o niekolko dni je uz zase plne.
Muzovi trochu.pomohlo, ked videl jednu britsku reality show, tusim Compulsive Hoarders. Nasli sme to na YouTube. Garantujem ti, ze take to doma nemate. Muz je nastastie aj dost racionalny a ked videl, kam to moze zajst, tak sa v podstate snazi krotit a zachranuje nas to pred najhorsim 🙂

lujza123
28. dec 2023

@sun_shine_2020 nenapadne tie najvacsie braky vyhadzovať, haraburdar zvyčajne nemá prehľad.
Dobrá rada je aj postupne vyhadzovanie, oblečenie najskôr do pivnice ked si pár mesiacov nespomenie vyhodiť
Hlavne vzdy bojovať proti každému novému uskladňovaniu, brániť spoločne priestory pred zaplnanim. Vyhrad mu “jeho “ sklad, ked nebude mať miesto nebude mať kde skladovať.
A psychicky sa priprav na vecny boj ktorý nikdy nevyhras, dá sa to len udržiavať v nejakom prijateľnom stave, no minimalista z neho nebude

My sme vypratavali po starkých dom tak tiez tony k*k*cín z roku pána. Oni boli veľmi poriadkumilovní co je najhorši typ raroharov. Bordelar si rýchlo zaprace priestor a nic sa už nezmestí, no pedant to dokonalo nasklada a zaplni každý milimeter vesmíru. Ten dom bol doslova nafukovací, len sme vynášali a vynášali a nemalo to konca 🤦‍♀️ to bol miestami neuveriteľný bizar co sme našli, napríklad celu krabicu ceruziek ktoré mali asi 1 cm ani sa nedali chytiť do ruky. Ale raz sa isto zídu. Potom babkinu tajnú zbierku z teleshopingu, všetky hity - zázračne hrnce, pajonček, kosmodisk všetko bohužiaľ aj s faktúrami strašnú sumu na to oplieskala.

Celá rodina sme boli znechutení z toho, každý si zobral po 1-2 veci na pamiatku, doma sa každý z nás pustil do triedenia a vyhadzovania veci lebo hentak skončiť nechceš

Okrem môjho otca, ten ako pravý syn svojich rodičov si objednal tu najväčšiu DODÁVKU a už tam rval poklady.
Mňa skoro porazilo, tatko je čerstvý dôchodca, naskladni si dedičstvo a ja to budem za pár rokov vypratávať spolu s jeho potrebnostami 🤦‍♀️

karolinakr
28. dec 2023

@lujza123 😂 ty uz to dedičstvo stopneš, neodkažeš synovi babkine, otcove i tvoje rarohy, čo sa dedí z generácie na generáciu

heidi4
28. dec 2023

@lujza123
@karolinakr
😂 😂 😂 presne :D

juliet86
28. dec 2023

@jaond19 kolko stoji jeden kontajner? pre.zaujimavost

jaond19
28. dec 2023

@juliet86 no bolo to davno v 2016 a cenu sme mali "po znamosti" tusim 80€.... teraz sa to pohybuje okolo 200-300€ ale zalezi aj od m3, su mensie aj viac objemove, aj podla druhu odpadu, zmesovy, stavebny...

juliet86
28. dec 2023

@jaond19 fuha... tak to by nas vyslo par tisic co je tu veci v dome... hmmm

jaond19
28. dec 2023

@juliet86 hej ono mozno co sa da - napr starozitne kredence hodit na net na darovanie za odvoz.... to boli take tazke skrine ze som rada ze si to prisli vyniest.... takze az mate cosi pouzitelne pre zberatelov tak treba skusit ponuknut pred vyhodenim....

zeldia
28. dec 2023

Ja tiež o tom uvazujem napríklad krištalove pohare, karlovarský porcelán kto to teraz kúpi keď leti villeroy & boch, a plno ďalších veci (handry su najmenší problém)

karolinakr
28. dec 2023

@juliet86 ked ides okolo založne, take pohare a taniere, čo tam.maju vyložene, ma aj moja mama napr.a sošky..ciže aj tam zajdi

wildria
29. dec 2023

@sun_shine_2020 keby mu postupne nieco vyhoditw vsimne si to? Lebo vacsinou takyto ludia ani nevedia co doma maju, len zbierajú a zbieraju ale ani nevedia poriadne co doma maju, sem tam nieco na tajnasa vyhod, isto si to nevsimne 🙂

benny2020
30. dec 2023

@sun_shine_2020 aj ja mám niečo podobné doma 😁 a praktizujem- čo oko nevidí,to srdce nebolí😊.....vyhadzujem ja,keď nie je doma 😊

simca06022011
30. dec 2023

@wildria môj hlada napr o rok tepláky roztrhané, alebo papuče ktoré mal v záhrade na daždi mesiace :D sa tvárim ze neviem väčšinou....

betulinka1
30. dec 2023

@sun_shine_2020 vyhadzovať tajne. Inak to nejde. Cize ked zberac nie je doma, par veci niekde zo spodu vyhodit. Nediskutovat o tom vopred ani sa tym nevyhrážat, robit to potichu a nie vela veci naraz.

karolinakr
30. dec 2023

@betulinka1 toto je presna taktika na zberačov.Poznaš z vlastnej skúsenosti?

princezna_bosorka
31. dec 2023

@sun_shine_2020 normalne argumenty evidentne nefunguju... ak to nechces riesit cez psychologa, vyhadzuj mu to po troskach poza chrbat. Ako tu uz niekto pisal, je to podraz, ale aspon to funguje.

Moja cela rodina funguje podobne ako tvoj manzel. Byvaju v strasnom svinciku, ale nedaju si povedat a furt len kupuju nove a nic nevyhodia. Nastastie uz s nimi nebyvam, tak sa snazia hovadiny nosit do bytu aj mne - rozdavam, vyhadzujem, predavam (kedze vysvetlovanie, aby nekupovali, je ako hadzat hrach na stenu).

Strana
z2