icon

Ako presvedčiť manžela na druhé auto v rodine?

6. feb 2025

Museli ste si auto pre vas vybojovat/vyhadat? V mojej rodine mali vzdy zeny svoje auta, mam od 18r vodicak a vzdy som vela a dobre soferovala. Muz vsak dlhodobo nevidi prioritu v kupeni auta pre zenu s dvoma detmi. Peniaze na uctoch su na kupu kludne aj noveho, ale nikdy to nie je priorita a su ine oblasti, do ktorych by tie peniaze mali byt investovane. Ked sa snazim otvorit tu temu, dosiahnem iba dusnu atmosferu doma. Auto ma cez tyzden on do roboty. Vikendy ked tak ideme spolu niekde. Po doktoroch, na kruzky do roboty a na male nakupy chodim MHD. Velky nakup urobi on. Roky utekaju a mne chyba prax jazdenia, ktoru som mala kedysi perfektnu...

olimuc
6. feb 2025

Peniaze na uctoch su … ste manzelia takze su spolocne. Tak si ho chod kupit sama. Nepotrebujes jeho povolenie a ked si ides kupit nove ani nejakeho mechanika. Trochu si pogoogli a nieco normalne vyber. (Pokial neprides domov s ruzovym Brabusom alebo podobne uletenou kravinou nevidim problem).

bluka2
6. feb 2025

Skor by som “bojovala” za ziadne auto. Nech ste si kvit a aj miesta na chodnikoch bude viac

ma77
6. feb 2025

Nikdy som si nemusela vybojovať auto ja som ho ani najprv nechcela bola som slaby šofér ja som auto dostala či som chcela či nie a bola som nútená šoférovať a teraz som neskutočne vďačná mužovi že mi to spravil taký podraz😃

lonely66
Odpoveď bola odstránená
andrejka1974
6. feb 2025

My mame dve autá a potrebujeme obaja tak mu povedz nech ti nechá tri dni auto že potrebuješ si niečo zariadiť som zvedavá ako sa zachová bez autá

deninka233
6. feb 2025

Však tam píše “na krúžky do roboty a malé nákupy”… takže autorka chodí normálne do práce.

tundra
6. feb 2025

Celkom nechapem,myslienkove pochody manzela,ale ako pisu dievcata,nech chodi MHD on.
Auto dnes nie je ziadny luxus,ale nevyhnutnost.
Drzim palce a presad si svoje🍀

prasiatko30
6. feb 2025

By som na par tyzdnov vymenila rozdelenie dopravnych prodtriedkov - pan manzel nech ide busom alebo sa dohodne s koleglm a ty budes pouzivat auto - po dvoch tyzdnoch by kupoval druhe auto

kikulienkadd
6. feb 2025

Ahoj,v rodine máme 1 auto a všetko stíhame,je to vec dohody,kto ho potrebuje,vezme si. Do práce nejazdime autom,lebo nie je kde parkovať a cesta by bola aj tak dlhšia (+ to drahé parkovanie, nie ďakujem). Pre naše auto máme garáž a kúpa druhého by ma nelákala,lebo k nemu by sme museli kúpiť ďalšie miesto na parkovanie.
Nevieš sa s mužom dohodnúť, že by on chodil verejnou dopravou a ty by si mala auto pre potreby rodiny,detí, nákupov atď?

h2
6. feb 2025

Keď máš peniaze na kúpu auta na účte, choď a kúp. Dusnú atmosféru máš doma vždy, keď to spomenieš, takže keď kúpiš auto, budeš ju mať tiež, ale aspoň to bude naposledy, lebo už to nebudeš musieť spomínať. 😉

euka210
6. feb 2025

V meste by som 2.auto neriesila, ked je Mhd a vserko je blizko.
My sme na dedine, ked sa narodil treti, bola potteba vacsieho auta a stare ostalo mne na vozenie deti do mesta, skolky, nakupy atd. a potom do prace. Potom mi kupil take male auto, s ktorym nemam problem zaparkovat atd, auto do mesta.

vilma7
7. feb 2025

Otázka je, ci je ozaj to druhe auto nevyhnutné, alebo je to len pohodlnosť?
My máme jedno s ktorým sa ide do práce, a keď je auto doma, urobím väčší nakup.
Ak je treba, idem s 2 deťmi aj na plaváreň s MHD. Nevidím v tom problém, deti sa tešia.
Samozrejme ze s autom je všetko ľahšie. Ale prídu k tomu aj ďalšie výdavky.

ahhola
7. feb 2025

Ked s nim nevies pohnut, tak dohoda. Tyzden mas nase auto ty, tyzden ja. Akebo 2 dni ja, 3 ty. Da sa mu do prace aj mhdeckou, vlakom ? Nech sa paci, nech ju pouzije, ked to vyzaduje po tebe, tralagat sa s deckami. On si vyvazat pansku rit v pohodli, ty prekazkove behy. Ali paša🤪

jozinzbazin22
7. feb 2025

Nic som si nevydobijala,proste som nastupila do prace a pred nou sme hladali spolu auto,resp.ja som si vybrala toto sa mi lubi a isli sme pon.Aj teraz ideme pre dalsie auto,ja sice po nocnej,muz zobral dovolenku a ideme po 8 miestneho citroena,dalsie auto mame v oprave,a bud ho predame alebo nechame synovi,co si za chvilu bude robit vodicak.Takze nie vydobit,ale je to NUTNOST.

dharmasanata
Autor odpoveď zmazal
ahhola
7. feb 2025

🤪

lujza123
7. feb 2025

Povedz mu ze ty zas dlhodobo nevidíš prioritu v mužovi co nieje schopny diskusie, kompromisov a pochopeniu potrieb svojej ženy …

Ako tu už písali baby, manželstvo by nemalo byt o tom ze rozhoduje a všetko riadi iba jeden. Ved môže si pofrflat, môže mať názor ze dve auta sú moc, ale mal by brat do úvahy aj tvoje potreby. Nie ta odpalkovat a potom ešte trestať pasívnou agresiou ze si si vôbec dovolila niečo chciet a nebodaj mať iny názor ako jeho… Predpokladám ze auto nieje jediná vec, ze je zvyknutý byt generálom vo všetkom. Takymto ľudom sa ťažko vysvetľuje ze niesu stred vesmíru.

Ale ked sa mu budeš vo všetkom prispôsobovať pre klud v rodine bude sa to stupňovať a akýkoľvek odpor bude trestaný čoraz intenzívnejšie

sasa1310
7. feb 2025

Odjakživa mame každý svoje auto. Jednoducho som potrebovala novšie, tak som ho zobrala do obchodov rôznych značiek, nech poradí aké si mám kúpiť a kúpili sme. Poprípade by som na tvojom mieste navrhla jeden týždeň ty na aute a druhý týždeň on. A raz dva ti pôjde auto vybrať

simca06022011
7. feb 2025

nerozumiem preco si na taketo nieco pristala... proste nie si niekto kto si ma od neho pytat povolenie, a vyckavat na schvalenie. NIe si jeho dieta. On auto ma, ty nebudes chodit po busoch, ked chces soferovat a mat pohodlnejsie vybavene veci. Ja si myslim, ze jedno auto staci, lenze u vas nestaci, lebo on ti ho vovbec neda... ja mam kolegov kde maju jedno auto, ale ked zena auto potrebuje, bud ho rano hodi do roboty, alebo ide on busom, ja nesoferujem a v klude to dam, ale keby som chcela mozem a auto by som mala... a nepozma zenu co chce jazdit a chodi busom, kym maju dostatok financii a chce soferovat. Cize bud ti auto bude poziciavat, do pracicky nech si zajde na bicykli alebo sa ti auto kupi (naschval pisem sa ti kupi a nie on ti kupi.. pretoze predpokladam, ze ste manzelia a tie peniaze su vase spolocne).

A mozes zacat aj ty bojkotovat dalsie vydavky jeho, do ktorych chce davat peniaze = ze nesuhlasis a hned uvidis, aku cenu ma tvoj hlas doma.

magic08
7. feb 2025

tvoj muz je sebec, peniaze na nove auto su, on ich bude presusat na učte a ty zienka sa pekne terigaj po MHD. ked sa blizil môj nastup do zamestnania po MD môj muz mi sam dovliekol auto, nech nemusim kazde rano behat peši po meste s 2 detmi. a to byvame v malom meste.
cize suhlasim s nazormi nad, nech sa s tebou vymeni. On nech chodi MHD, vsak len 2x denne, do prace a z prace a ty zabezpecis vsetko ostatne, aj tie nakupy autom. a budem zvedava, ako na tento navrh zareaguje. Som si viac ako ista, ze s tym suhlasiť nebude.

wudz
7. feb 2025

Nie je problém auto, ale vaša pohodlnosť a nedostatok komunikácie. Ak idem s chorým dieťaťom k doktorovi, hádam mi auto nechá a on pôjde do práce MHD. Ak idem len tak do mesta/na krúžky, idem ja MHD. Ja nerozumiem potrebe mať 2 autá, ak ľudia nebývajú na dedine, kde sú zlé spoje, a obidvaja pracujú. My sme v meste, školu majú deti tak, že MHD + cesta pešo na zastávku a zo zastávky je dokopy 25 minút, odtiaľ to mám ja do roboty ďalších 15 minút. Na krúžky podobne. Všetci chodíme MHD, prípadne od jari do jesene na bicykloch. Na aute chodíme len na krúžok mimo mesta. Jasné, autom by som to obehla rýchlejšie, ale keď ideme pešo, mám čas na rozhovory s deťmi, vyvetrám si hlavu, totálna psychohygiena, nehovoriac o tom, že nemusím stáť v zápchach 2x denne.
Ale teda každý to má inak nastavené, možno fakt máš potrebu vlastniť ďalšie auto. Spýtala si sa však muža, prečo nechce on? Ak je dôvod, že ti proste len nedopraje, problém máte oveľa väčší ako auto. Ak má fakt pádny dôvod, možno ti ho vysvetlí a ty pochopíš, prečo to nie je ok. Nerozumiem, prečo by v tejto komunikácii ja chcem - ty nechceš mal prebiehať boj a nebodaj ja si kúpim a hotovo. Normálne sa porozprávame, každý predložíme svoje argumenty a normálne z toho vzíde výsledok.

sense
7. feb 2025

Každý sme mali svoje auto už počas "randenia", aj potom v manželstve aj po rozvode každému ostalo to jeho a áno v ďalšom vzťahu to nie je insk...
Čiže ja by som sa nehadala ak on nesúhlasí s druhým autom tak nech chodí MHD on alebo zaobstarava logistiku on ....

lujza123
7. feb 2025

Tak toto je ta nepríjemná stránka vzťahu kde je jeden dominantný a druhý submisívny. Väčšinou im to funguje, našli sa a vyhovuje im to, akurát ten submisivnejsi musí rátať s tým ze potom v živote pride zopar takýchto momentov kedy bude trpieť.

Autorka mas len dve možnosti, skús co ti bude bližšie tvojej povahe. Zvykni si na to MHD, deťom daj krúžky co majú v škole a na tie ktoré treba cestovať ich prihlás až ked tam budú môcť ist samé. Ja som to tak riesila, auto síce mám ale nie čas a prišlo mi to zbytočne robit taxi, dcéra do 10 r mala krúžky v škole a potom ked bola staršia začala sama chodit MHD na ZUŠ do mesta, o nic neprišla
Ked si to zjednoduchsis a zmieris sa s tým bude sa ti žiť ľahšie. Šoférovať skús cez víkend ak ti muž dovolí ..

Alebo sa vzopri aj za cenu konfliktov a auto si kúp sama. Ak nemáš prístup k financiám môžeš si vziat spotrebný úver, jazdenku do mesta kupis aj za 3-4 tisíc, postupne to posplacas. Zvládneš to aj sama, na nete je veľa rád ako si kúpiť jazdené auto, na co dať pozor, je platená služba overenie km, auto ktoré už budeš chciet kúpiť daj skontrolovať v autoservise, tam ti mechanici povedia všetko ..
Muž bude nahnevaný ale prežije to. A možno ti to nakoniec aj trochu zlepší tvoje postavenie vo vzťahu ked zisti ze mas svoje hranice a nepodriadis sa úplne vo všetkom

sissy27
7. feb 2025

@lonely66 tak este raz specialne pre teba, farebne - aj ona pracuje.
A vypytat si a poziadat je vo finale to iste - co on nevnima, ze decka su chore a treba ist s nimi k lekarovi?? Preco mu to treba specialne zdoraznovat? Normalny otec / partner sam zhodnoti, ze decka su chore alebo potrebuju na kontrolu, tak ich tam vezme autom.
A ta rada, ze nech ide a kupi si auto bez jeho vedomia - hej, uz vidim, ako keby to bolo opacne, ze muz rozdrbe tisice € zo spolocnych penazi, tak ste s tym ok a za tri dni to v pohode predychate… alebo ona kupi auto za 10k, tak on natruc minie dalsich 10k, ved moze, nie? A v druhom kole si mozu brat uvery, lebo na to netreba suhlas druheho z manzelov a splacat zo spolocnych…

karolinakr
7. feb 2025

Ked pracuješ, zober si leasing a kúp si svoje auto

karolinakr
7. feb 2025

čiže on ťa rano do roboty neodvezie autom, nasadne do auta, ty ideš na autobus..vrátite sa z práce, on da auto do garáže a ty s deťmi 3x do týždňa ideš autobusom na kružky a naspäť, k lekárovi, naspäť, auto je zatiaľ v garáži a prečo ti ho nepožičia? prečo nerozváža deti na krúžky on? prečo s nimi nejde k lekarovi? prečo ťa rano neodvezie po ceste do práce?
a je urazený, ked ty chceš vlastné auto..prečo sa teda nestriedate, jeden tyždeň on, druhý ty a on ešte robí dusno, ked chceš svoje auto
a jemu neni debilno, ked s deckami, taškami sa vlačiš s deťmi a on sa autom vyváža?
na tvojom mieste si kupim na leasing bez nejakeho ohlasovania a diskusie a použivam vlastné auto

lujza123
7. feb 2025

@sissy27 v tomto mas pravdu, len tak si kúpiť auto zo spoločných peňazí je hlúposť v takomto vzťahu, vzniknú len hádky a problémy.
Tam jedine nájsť zmysel a pozitíva v MHD či bicykli ako píše @wudz .. rozhovory s detmi, prejsť sa atd

Ono všetky to vidíme svojou optikou, pretože každý žijeme iny život, mame inu povahu a iny vztah
Podľa toho co píše autorka (obavy ze zabudne šoférovať) auto aj financie ma u nich iba muž, ona ho nešoféruje a nema k dispozícii ani cez ten víkend ani v urgentnych situáciách ako navsteva doktora s detmi. To je skratka takýto typ vzťahu, taká dynamika. Tam by možno naozaj svojvoľná kúpa auta smerovala k rozvodu, ale je tak isto možné ze rovnakým smerom to pôjde aj ked bude muž vytrvalo ignorovať potreby svojej ženy

Fakt v niektorých témach správna rada neexistuje

tiezjedna
7. feb 2025

ak máte spoločné peniaze, tak by o nich nemal rozhodovať iba on. Pokiaľ by sa k tomu staval naďalej takto, delegovala by som polovicu povinností s deťmi na neho, nech si to zariadi ako chce. Osobne by som bez svojho auta nemohla existovať, a to nielen kvôli rodine...

kristinka92
7. feb 2025

Okamžite mu daj do ruky rozvrh krúžkov, školy, kedy koho kde treba vyzdvihnut kam zaviesť a po ceste nakup, vtedy nech si má auto. Ale aby sebe rit vyvážal v aute z a do robotky a ty s vyplazenym jazykom s dvoma detmi s nakupmi chodila mhd, hneď pochopí

tamitamitami
7. feb 2025

Zobrala by som mu kľúče a nechala ho chodiť MHD 🙈....Ak máte financie na druhé auto nevidím dôvod aby si chodila MHD. Veď auto kúpiš aj za 3 000€ - 4 000€.