icon

Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?

17. apr 2024

Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??

saraxyz
18. apr 2024

Vyženieš manžela makať do zahraničia a ty budeš robiť čo?

autor
18. apr 2024

@lienka.7 aha no to je zaujimave. Ale zas ked to plati hlavne on by to bolo nefer keby nemal z toho domu nic to zas nechcem aby jedneho dna skoncil niekde mimo.

michelle567
18. apr 2024

@lienka.7 jej predstava aj tak bola že on ju vyplatí a ona tam ostane bývať 😃

melanta
18. apr 2024

Ženy, že vás to baví. 11 strán. Veď toto nie je jej prvá diskusia. A keby aj bola, už dávno je jasné, že to akoby ste vysvetľovali prváčikovi na základnej. Nechápal by to, pretože na to ešte nemá kapacitu. A tu tá kapacita nie je tiež. Zbytočnú energiu dávate do vysvetľovania.

vafinka
18. apr 2024

@melanta presne tak ako pises

autor
18. apr 2024

No mne tu niektore komentare pomohli uz viem ze to je cele celkom problem a nebude ot jednoduche vyriesit...

autor
18. apr 2024

A nechapem odkial som kaoze vsetky tieto veci mala vediet vsak ja som nestudovala pravo sa s nijakym pravnikom neradila. Kopa ludi stavia domy ako moze aby mali kde byvat nemyslim ze kazdy je taky premudreny ze tu ovlada kto co po smrti dedi atd

momoftwo
18. apr 2024

Preboha ale ved si sadni s rodicmi, mas ich par metrov od seba a opytaj sa ich ako vidia oni tuto situaciu, ako to planuju riesit. Ale vynechaj reci typu vydedit brata, nic mu nedat a podobne lebo ja ako rodic by som ta v momente poslala do certovej prdele

babulkomale
18. apr 2024

Je to zakladne obcianske povedomie. Netreba na to studovat právo, vsetky info su volne dostupne.
Aby niekto nevedel, ci ma hypo, ci je vlastnikom domu, pozemku, tak by mal byt zbaveny svojpravnosti.

vafinka
18. apr 2024

@babulkomale presne tak ani občiansky

tiezjedna
18. apr 2024

@autorka na to nemusíš študovať právo, ani sa radiť s právnikom. Je to úplne normálny všeobecný prehľad...

michelle567
18. apr 2024

Jedno pozitívum tam vidím. Ak je hypo na rodičov tak oni po 50tke už nedostali na 30rokov, určite na kratšie obdobie. Aspoň to bude rýchlejšie splatené 😅

kikushaa
18. apr 2024

@ autorka no super ze to nie je teda az take zle, lebo minulu temu si uz lamala palicu nad manzelstvom. Takto bude aj tretie dieta, len aby si nemusela ist do prace, tlieskam! 👏👏👏

autor
18. apr 2024

No keby sme sa rozviedli tak to nikto nema nic v podstate a este zbytocn eproblemy

hope87
18. apr 2024

@autorka presne ako pise jedna kocka vyssie...na toto nemusis studovat pravo. Je to zakladne obcianske povedomie...lepsie by som to nenapisala. Ani ja som nestudovala pravo ale taketo zakladne veci ovladam a ked sme sli stavat dom, tak som si vsetko "nastudovala" este presnejsie. Ani medicinu som nestudovala a viem si syna poliecit aj doma, ked je chory...samozrejme, pokial to nie je uz vaznejsie...ale to viem tiez zhodnotit, kedy s nim uz musim ist k lekarke. Toto su presne tie veci, ktore sa na cloveka pocas zivota "nalepia" ale musis mat o to zaujem. Ale chapem, ty si az prilis jedoducha. Akoze nezelam ti nic zle ale ty by si mala dostat od zivota riadnu facku, aby si sa zbadala. Ty riesis len to, ako ziskat majetky po rodicoch, aby si si aj dalej mohla valat sunky a nic nerobit. Uz riesis dedenie a pritom rodicov mas este živých ale aby si vedela, kto je na LV domu, v ktorom byvate a platite hypo, tak to nie 👏

simca06022011
18. apr 2024

kopa ludi stavia domy ale nie ako "moze", ale tak ako sa ma. To ze mozem, neznamena ze zehnem tuto 500m na luku cez les a postavim si tam chatrc, ani ze si na dvore len tak postavim dalsi dom, lebo mozem a je to rychle riesenie. Ale najskor poriesim pozemok, prijazdovu cestu a sieta a POTOM staviam.

limoncino
18. apr 2024

Zase ty? Ja už naozaj neverím, že toto je reálne a pevne dúfam, že toto je len nejaký sociálny experiment, lebo sa mi naozaj ťažko verí, že je niekto takto, ako to slušne napísať, jednoduchý?

h2
18. apr 2024

Čo s tým má štúdium práva? Ja som neštudovala ekonómiu, ale viem, že za tovar v obchode musím zaplatiť. A neštudovala som medicínu, ale viem, že keď som chorá, mám zostať v posteli a dať si lieky. Toto sú základné veci.
No dobre, ale poďme teda k problému: Áno, môžeš sa dohodnúť s bratom, že po smrti rodičov si ty necháš "svoj" dom a brat dom rodičov. Nemusíte mať nevyhnutne každý nárok na polovicu zo všetkého. Je bežné, že na dedičskom konaní sa dediči dohodnú. Ale uvedomuješ si, že v tom prípade to, čo zdedíš, už teraz splácaš a ešte dlho budeš? Navyše, ak brat má kde bývať a býva ďaleko, nebude mať o ten rodičovský dom reálne záujem. Čiže bude ho chcieť predať. Ty (vy s manželom) ho kúpiť nebudeš mať za čo, čiže to predá cudzím ľuďom.
Rodičia môžu ten "váš" dom aj darovať tebe, alebo aj tebe a tvojmu manželovi ešte za života. Ale v tom prípade na dedičskom konaní brat môže žiadať, aby bol tento dar odpočítaný z tvojho dedičského podielu (čiže o to menej zdedíš z ostatného majetku, takže de facto rodičovský dom, prípadne jeho podstatná časť, bude zase bratova). Pritom by som ešte raz chcela upozorniť, že to, čo zdedíš ty, si už teraz splácaš, zatiaľ čo brat nie.

justxme
18. apr 2024

V okolí mám pár, ktorý spravil niečo podobné - v dedine si k domu jej rodičov s manželom "pristavili" časť, ktorá je akože ich. Požičali si na to kde sa dalo. Tuším to má 3 izby. Majú k tomu akože aj ich časť záhrady, ale to je v podstate záhrada v záhrade, tiež to ani nie je napísané na nich, ale tak sú spokojní. Dievča má tak 25 a 3 dieťa na ceste. Akurát tam bude potom tých dedičov viac ako len jeden brat.

michelle567
18. apr 2024

@h2 no presne, ktovie či to pochopí. Lepšie pre ňu by bolo keby ten ich dom aj s časťou pozemku od rodičov papierovo odkúpili a nie im darovali...

autor
18. apr 2024

@h2 cize ja zdedim to co splacame teraz hypotekou okrem toho asi velmi nic ine. No to nie je bohvieco ale aspon ten moj dom nezdedi brat. Len to nebude velmi spravodlive lebo on uz ma byvanie a zdedi este dom ktory mozno preda. Ale dufam ze to by sa ani nepredalo vsak ked ma na zahrade iny domnaco by to komu bolo. On tam byvat nepojde urcite. Jedine ze by sme si zobrali potom dalsiu pozicku a ten dom by sme akoze kupily my?

h2
18. apr 2024

To, či tvoj brat má hoci aj 10 domov, nie je podstatné! To mu neuberá z jeho dedičských práv. Aké "spravodlivé"?! Je spravodlivé, že on si svoj dom kúpil za vlastné zarobené peniaze a ty teraz píšeš, že nemá chcieť rodičovský dom len preto, že on už má?! Takto to nefunguje.
"...ale aspon ten moj dom nezdedi brat." , toto platí len pre prípad, že by ti rodičia ten dom darovali za života. Ináč zdedíte s bratom všetko na polovicu a to, či tebe pripadne zadný dom a jemu predný, je už len a len vecou dohody medzi vami dvoma.

evkano1402
18. apr 2024

Ako prisiel brat ku svojmu byvaniu? Kupili mu ho rodicia?

veronikaszabova
18. apr 2024

Autorka - aby ten rodicovsky dom brat nepredal ciganom. Tym bude suma fuk, ci vas budu mat v zahrade!

lavender94
18. apr 2024

A tvoj brat našiel svoj dom/byt len tak na ceste? Alebo mu ho niekto pridelil? No nie, pravdepodobne spláca svoju nehnuteľnosť presne tak ako vy. Akože keď odhliadneme od všetkých tých okolnosti okolo vašej hypotéky, domu, pozemku… o čo sa ma on lepšie, že by si mala mať morálne väčšie právo na ten dom?

ivik4
18. apr 2024

Ak si skutocna tak si fakt tak retardovana ze napises ze nieje fer aby brat dedil lebo on vlastne byvanie ma ????? A co jemu to jeho byvanie spadlo z neba alebo to ze ma vlastne byvanie a nieje tak mantavy ako ty tak prichadza o narok na dedenie ?
CO TU NIEJE FER KED JE ROVNAKO DIETA TVOJICH RODICOV AKO AJ TY? Normalne si suca na par faciek , uplne som sa vytocila 😡

hope87
18. apr 2024

@h2 preto by si mali vlastnictvo domu, v ktorom teraz byvaju vyriesit tak, aby nikto nebol "skodny" pri pripadnom dedeni. Aj ked je autorka velmi jednoducha a neskutocne ma vytaca, bolo by velmi nefer, keby "zdedila" dom, za ktory ale realne platia uver oni. Mali si to pravne osetrit, aby tento ich dom nebol predmetom dedenia vzhladom na skutocnost, ze hypo platia oni. Resp. ak sa da, preniest tarchu hypo na nu s muzom. Neviem, ci sa to da takto spravit a predpokladam, ze by museli splnit nejake podmienky, ktore evidentne nesplnali, ked isli stavat. Inak nevidim dovod, preco by si uver bral jej otec...

drahomirrra
18. apr 2024

@ivik4 Veď a nevidíš, že toto chúďa má IQ tak 63?

saraxyz
18. apr 2024

Autorka, ty toto len "hráš ", alebo všetko, čo si napísala myslíš vážne?

autor
18. apr 2024

Brat je starsi a robil v zahranici tak na byvanie si zarobil hlavne tam. Tak si myslim ze ja ako ich dcera co sa rozhodla pri nich ostat a mat tu vnucata pri nich, pomoct raz za cas a mozno sa o nich aj o par rokov starat by som si asi zaslzila tento dom co tu mam aj polku z rodicovskeho to tu druhu by sme uz bratovy vyplaitli. Brat pride parkrat pozriet a nestara sa.