icon

Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?

17. apr 2024

Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??

selenka7
18. apr 2024

Autorka, nebud labut a normalne daj adresu. Ani nemusis meno. Ale aspon na katastralnej mape tu zeny, co maju vsetkych pokope, normalne zistia, ci su na tom pozemku vobec dva legalne postavene domy 😀

momoftwo
18. apr 2024

Autorka asi nevie ze od 1.4.2024 plati novy zakon na zaklade ktoreho uz nieje mozne ciernu stavbu dodatocne povolit. Ktovie ako to cele je, ked si autorka nevie ani otvorit zbgis a prekliknut sa na kataster nehnutelnosti a pozriet si vlastny dom. (Doplnim, ktory ani nieje jej).

autor
18. apr 2024

Ale to nie je teraz problem, ja riesim ci je mozne aby rodiica napisali zavet a v tom napisali ze ten moj dom oficialne zdedim ja alebo ja a muz aby to nedostal brat

michelle567
18. apr 2024

@momoftwo no škoda že sa nezobudila skôr. Možno minulý rok by to ešte nejako poriešili. Ale to by bolo reálne že banka by aj rodičom schválila hypotéku na takúto stavbu?

misicka31
18. apr 2024

Pokiaľ to nie je čierna stavba tak áno 🥱🤫môžu darovať za života

pipistrel13
18. apr 2024

my sme postavilo v zahrade rodicov,museli sme si vyriesit pristup na nas pozemok a rodicia nam pozemok darovali...je velmi smutne,ze ludia su v tychto veciach nevzdelany,po tom vznikaju taketo problemy...co ta mozno potesi je,ze neviem ci bude chciet v buducnosti niekto odkupit rodicovsky dom s tebou v zahrade...
skus to takto - napis u notara prehlasenie,ze sa zriekas dedicstva s rodicovskeho domu,teda ho ziska len brat a na oplatku ti rodicia prepisu pozemok,kde mas dom plus nejaku pristupovu cestu
na to by mohol brat pristupit
a dom nie je napisany na vas?a cierna stavba?tvrdis,ze toto nerieisis teraz,lenze to je podstatna sucast tvojho problemu..normalne nemozem uverit,ze takto ludia mozu nerozumne urobit veci...nechcem ta tu lincovat,ale naozaj to nedokazem pochopit...
ak nie je na vas ten dom,tak odporucam postup vyssie,brat a rodicia dovolia oddelit a napisu cas zahrady a dom na vas a ty nechas zvysok dedicstva bratovi (teda zysok pozemku a rodicpvsky dom)

winki13
18. apr 2024

Nie na Slovensku závetom brata nevidediš.

momoftwo
18. apr 2024

@michelle567 Ktora banka by dala hypoteku dochodcom 60+? Ktora banka by dala hypoteku na dom kde chyba pristupova cesta? Toto znie cele ako nonsens

babulkomale
18. apr 2024

@momoftwo
Autorka asi nevie ze od 1.4.2024 plati novy zakon na zaklade ktoreho uz nieje mozne ciernu stavbu dodatocne povolit. Ktovie ako to cele je, ked si autorka nevie ani otvorit zbgis a prekliknut sa na kataster nehnutelnosti a pozriet si vlastny dom. (Doplnim, ktory ani nieje jej).

Pani doktorka, úctivo vas upozorňujem, že "nie je" sa píše oddelene.
Pokorne, s pozdravom a prianím pekného dňa.

michelle567
18. apr 2024

Autorka ak je to čierna stavba nemôžu ju dať ani do závetu

momoftwo
18. apr 2024

@babulkomale 😂😂😂👌

babulkomale
18. apr 2024

@michelle567 este by bol gol, keby bol dom na brata 😂

winki13
18. apr 2024

Inak mne z tohto vychadza jedine. Rodičia si zobrali úver....nie hypoteku, aby mali peniaze na stavbu domu na ich pozemku pre dceru. A ona im teraz splaca uver na dom, ktory je cierna stavba.

autor
18. apr 2024

Aha cize sa mozem zrieknut rodicovnskeho domu a naopak by som ziskala 100 percent z toho mojho. Musel by mi brat potom vyplatit aj rozdiel kedzde rodicov dom je drahsi s vacsou zahradou? Ze by doplatil to o co je moj lacnejsi

pipistrel13
18. apr 2024

vies co urcite ti nic nevyplati a ty mozes byt stastna,ak pristupi na tvoj navrh...
aji neviem co povedat na to,ze hned riesit,aby tu doplatil...

michelle567
18. apr 2024

No v minulej diskusii autorka písala starší syn je na rok predskolak a keď riešili stavbu bola tehotná. Čiže hypo vybavovali tak pred 5r. To mohli byť aj rodičia ešte zamestnaní. A možno je v hypotéke ručiteľ aj manžel. To nikto nevie 🤣
@momoftwo

michelle567
18. apr 2024

Autorka ak máte čiernu stavbu. Tak reálne neexistuje. Čiže ty sa ničoho nezriekaj ak je to takto. Lebo sa zrieknes tým všetkého aj vasho domu ktorý je na tom pozemku ak sa ho zrieknes. Lebo oficiálne existuje len rodičovský dom a pozemok. A nebudeš mať nič. Zisti si najprv ako to s tým domom máte

selenka7
18. apr 2024

Zeny ale ona nechape, ze akekolvek listiny, notarske/pravne vybavovacky nieco stoja a oni nemaju poriadne ani na jedlo. A hlavne - cele to vybavit... ved ona nie je schopna si pozriet LV na katastri... to je ako ucit simpanza rozpravat. A hlavne ste zabudli - NEDA SA!!! u nej sa nic NEDA.

autor
18. apr 2024

Nie je to cierna stavba

vafinka
18. apr 2024

Kocky načo derete prsty na zákruty ,kopec ,úzka cesta,a nič sa nedá ....všetko je zle a prúser .....však nechápala v prvej diskusii nič a teraz už tým duplom,neviem aku diagnózu má keď nič nechápe a ide si furt svoje

michelle567
18. apr 2024

Takže máte svoje vlastné číslo domu iné ako je číslo domu tvojich rodičov? Podľa toho to budeš vedieť...

terezia323
18. apr 2024

Ja sa musím už len smiať 🤣 ty chceš aby ti ešte brat doplatil cenu domu či čo?

ivik4
18. apr 2024

Naozaj, naozaj jej verite este stale tieto bludy? Som sa vcera nad tym tak zamyslela ze toto ozaj nemoze byt realne. Nie kazdy je znalí , ale toto je extrem

kikushaa
18. apr 2024

Autorka, uz sa nechces rozvadzat? 😂

selenka7
18. apr 2024

@michelle567 ono to nemusi vzdy platit, v KE v romskej osade Maslickovo su na tych nelegalnych chatrciach cisla domov a chodi im tam posta https://www.cas.sk/clanok/385540/uradnici-potre... 😂

michelle567
18. apr 2024

@selenka7 aha 😅

natinka36
18. apr 2024

Wauuuu 😂😂😂😂😂 citala som aj o tej praci… takyto ludia vykoristuju stat a nas ktori poctivo pracujeme a platime dane. Druha vec je ta, ze si teda nadherna ked sa snazis odrbat brata za to, ze ty si neschopna lava trubka.

lienka.7
18. apr 2024

Autorka, ale aspoň plus je teba je to v tom, ze pri dedeni pôjde majetok tebe, tvoj muz na neho právo nema, cize ho nemusis pri rozvode vyplácať- ako si sa pýtala v minulej téme...

michelle567
18. apr 2024

@natinka36 brat vie podľa mňa lepšie ako autorka ako to všetko je 😃

autor
18. apr 2024

Rozvod by len zkomplikoval veci a zas nie je to az tak zle snazim sa nejako na tom pracovat. Hlavne keby sa podairlo to zahranicie pre muza tak by to dost pomohlol

misicka31
18. apr 2024