icon

Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?

17. apr 2024

Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??

rorino
18. apr 2024

@zuzana111984 len je ešte otázka,či je to skutočne všetko tak ako píše autorka,lebo v prvej 63 straníckej diskusií sme sa do*vedeli,že rodičia aj finančne vypomahaju,lebo oni už ku koncu mesiaca nemajú ani na potraviny,rodičia chovajú,pestujú,aj im sa z toho ujde,lebo autorke sa neoplatí ani jedno ani druhé,hocikedy mama aj navarené donesie,lebo však prečo by nie,na dvoje budú variť?A ešte sa aj o deti stará,lebo však je stará mama,prečo by nie?Ale autorke za 600 eur nepôjde do roboty,lebo to sa jej neoplatí,zabije celý deň,kedy by si dom užila.To som vo všetkom citovala ju

saraxyz
18. apr 2024

Tehotenstvo nie je choroba a teda nebolo ani prekážkou pri vyporiadaní pozemkov a pod. A ak sa nevyznám, tak to nerobím. Ale za Teba vždy kona niekto iny. Mama, otec a manžel...a ty sa bojíš brata. Nečuduj sa, že mal problém keď ste začali stavať. Ale verím, že každý dostane co mu patrí.

zltalienka
18. apr 2024

@zuzana111984 "Baby, ja viem, že je hlúpa, lenivá a ešte aj vychcaná, ale vy by ste splácali cudzí dom? A to, že sú tam teda v prenájme, o tom nevedela, myslela si, že si spláca svoje, vy by ste taký prenájom chceli? Už 5r. mohli mať na hypo byt v meste, ale bol by ich a možno by aj do roboty išla :D
Jasné, jej chyba, nevedela, nestarala sa, ale teraz keď vytriezvela, je čas to vyriešiť, a ja na jej mieste viac nesplácam cudzie, buď pozemok právoplatne odkúpim a s domom prepíšem alebo padám a kúpim si svoje."
Vidno, že nie si v obraze. Byt v meste nechceli, a okrem toho hypotéku v dostatočnej výške by ani pred deťmi zjavne nedostali. Oni nie sú v reálnom prenájme, určite nemajú žiadnu zmluvu. Všetko im vybavili rodičia... hypotéku, stavbu domu. Mladí si len pobrali pôžičky na vybavenie domu a auto. Nasporené nemajú, prácu má len chlap aj to slabšie platenú, ona ísť do práce odmieta, s peniazmi nevychádzajú, požičiavajú im rodičia. Nemajú peniaze na kúpu vlastného.

zuzana111984
18. apr 2024

@winki13
@letfenixa
A 20r. ho bude splácať a keď rodičia zomrú a jej brat bude rovnako vychcaný, tak bude vyplácať brata. To je dosť drahý prenájom za dom pánu bohu za chrbtom, kde samá zákruta :D
Nemyslím, že toto všetko vedieť, že by do toho išla, a áno, aj jej muž je asi padnutý na hlavu.
A inak mám podozrenie, že ten dom bol nápad jej mamy, ukecala ju, veď poď k nám, postavíš si na záhrade (s vidinou, že sa o ňu na starosť postará) a hlúpa dcéra túžiaca po dome súhlasila. Takže čo si mama vychovala a čo dovolila to má.

zltalienka
18. apr 2024

@zuzana111984 radíš odsťahovať sa do podnájmu... myslíš že nájdu podnájom s 2 malými deťmi s nájmom do 300-350€? Lebo toľko cca teraz platia hypotéku a aj to nevedia vyjsť s peniazmi. Plus bude potrebné zaplatiť zálohu.
Kľudne sa môžu rodičom povyhrážať čím len chce. Dosiahne akurát to, že jej prestanú pomáhať finančne aj materiálne ....a možno aj horšie.

zltalienka
18. apr 2024

@zuzana111984 "A inak mám podozrenie, že ten dom bol nápad jej mamy, ukecala ju, veď poď k nám, postavíš si na záhrade (s vidinou, že sa o ňu na starosť postará) a hlúpa dcéra túžiaca po dome súhlasila" toto bude najskôr pravda.
I mňa s manželom jeho mama presviedčala, aby sme postavili dom na ich záhrade. Myslela to v dobrom, po svadbe sme boli obaja "s holým zadkom" tak chcela pomôcť ako vedela. Chvalabohu že sme s tým nesúhlasili, bola by to podobná katastrofa čo sa týka majetkovo - právnej stránky.

rorino
18. apr 2024

@žltá lienka a veď ona by zakapala bez rodičov.Ma 27 ,dve deti,reálnu prax 1 rok v nejakej administratíve,chuť zamestnať sa nulová,manžel nech ide do zahraničia aby ona mohla šunky valať a on nosiť ťažké tisíce.Ved už v prvej diskusií chcela ísť do podnájmu do mesta a tento dom mať Ken ako chatu Ale na to prišla až potom,čo si rozmyslela,že sa nerozvedie,lebo by jej muž neplatil za to,že by ostala v tom dome a musela by ho ona vyplácať.Ona motá jedno cez druhé a všetko vie na 100% zdôvodniť prečo sa to nedá.

zuzana111984
18. apr 2024

@zltalienka všetko sú to len domnienky, nikto nevie, či by ten dom stavala, keby vedela, že to bude takto, možno by radšej aj byt brala (niekde spomínala, že najradšej by aj odišla, len čo s domom, keď ho splácajú a predať sa nedá a vlastne teraz zistila, že ani nie je jej).
Tak bola blbá, že verila mužovi a otcovi, že všetko vybavia a teraz dostala facku.
A pred 5-6 rokmi by dostala lahšie hypo ako teraz aj byty boli oveľa lacnejšie.

zltalienka
18. apr 2024

@rorino ja viem...

zuzana111984
18. apr 2024

@zltalienka tak , napísala som, čo by som spravila ja, buď by som trvala na vysporiadaní alebo odišla, nesplácala by som roky cudzie a prichádzala o možnosť nadobudnúť vlastné.
Možno konečne pochopí, že nemá na výber a musí íst do roboty

autor
18. apr 2024

No hej je pravda ze rodicia chceli aby sme teda postavili dom v zahrade ked sme s astazovali ze v tom byte sa to neda. Lebo tak by sme nemali na pozemok dost tym pomohli aj chceli ze nech sme blizko ze im bude veselsie ked budu mat vnucata blizko aj ze my im pomozeme a naopak. A to niesme jediny co tak ziju vsak niektory v dedine normalne byvaju manzelia s rodicmi jedneho z nich v jendom dome len maju oddelene poschodia tak ti su na otm este horsie lebo ani ten dom v zahrade nemaju. Tak to nemyslim ze je nejak tragicke ako to mame akurat dedenie treba vyriesit.

zltalienka
18. apr 2024

@zuzana111984 tak sa mala aspoň trochu zaujímať.
Ona dom nestavala, ona bola predsa tehotná. Nepodpísala ani jeden papier, ako si mohla myslieť, že dom je jej.
Ktovie, či aj rodičia neľutujú, že chceli pomôcť dcére. Teraz ich majú na krku, lebo mladí nie sú finančne sebestační.
Dostala facku od života. Nič nie je stratené. Je mladá. Treba ísť do práce, vybaviť prístup k domu a môžu prepisovať dom a aj hypo na seba. Aj rodičom sa uľaví, keď nebudú mať na svojom dome hypotéku.

aaadkaaa
18. apr 2024

Autorka, snad nechces porovnavat byvanie v riadnej stavbe s byvanim v ciernej stavbe? Navyse, mladi, co ostanu u rodicov, maloledy platia nejaku horibilnu hypoteku, kedze su v uz postavenom dome, max tak nejake spotrebaky na prerabku a to su uplne ine sumy nez na stavbu domu... to je uplne ina situacia

zltalienka
18. apr 2024

@zuzana111984 veď nikto normálny by na toto riešenie nepristúpil, aké autorkin manžel a otec vymysleli.

zuzana111984
18. apr 2024

@autorka NIE dedenie treba vyriešiť (dedí sa po smrti), treba vyriešiť , ako ti tu radia, tú prístupovú cestu, prepis domu, odkúpenie pozemku pod domom a vyriešiš to, keď pôjdeš do roboty, aby ste si to mohli všetko zaplatiť

autor
18. apr 2024

No nebola vtedy velmi ina moznost a zas vsak ono je dobre ze ten dom mame aj keby sme odisli casom do bytu a ostalby nam ako chata tak by to bolo fajn. Len to vsetko zavisy od muza ci pojde robit do zahranicia alebo nie

autor
18. apr 2024

No neviem ako by sme spravili tu cestu to musi nejaka firma ci to staci ze by bol nejaky chodnik ku ceste co my spravime?

rorino
18. apr 2024

Nie od muža,aj od teba ,či sa prebudia a postavia sa k životu celom,alebo len naďalej budeš na každom parazitovať.

lakebabe
18. apr 2024

@rorino keď to tu čítam mam pocit , že cestujem v čase 🙈 dva týždne prešli a ideme odznova😄 chlap stále štrajkuje a nechce sa nechať vysťahovať do zahraničia 😄 a madam chce stále ísť do nájmu a dom nechať ako chatu 😄 len stále akosi obchadza tému chodenia do roboty😄

ivik4
18. apr 2024

ZOBUD SA !!!! TO ZAVISI AJ OD TEBA LEBO AJ TY SI DOSPELA A MAS SA STARAT O SVOJE DETI !!!!!!! Nie iba muz

winki13
18. apr 2024

Stale neodpovedas kto plati vodu elektrinu dan. Ten dom nie je vas a ani nebude. A cestu neziskas len tym ze tam niekto to vyasfaltuje ...... vies co to stoji!

lienka.7
18. apr 2024

@lakebabe ja ju ale obdivujem ti poviem... bez jediného floka je, ale chova sa jak milionárka... chce ísť velice do podnájmu a dom mat ako chatu 👌👌👌 toto mi povedať a takto sa chovat dcéra, tak ju asi prizabijem🤐🤦‍♀️😱

rorino
18. apr 2024

@lakebabe áno,a k tomu tento nezmysel ako dediť pri žijúcich rodičoch🤦.Asi by sa mali nad sebou zamyslieť,všetko na ňu prepísať a ešte ju živiť🤦🤦🤦 Som zvedavá ,čo za perly ešte vypustí.

lienka.7
18. apr 2024

Autorka, prosím ta, v akej praci si to doteraz robila? Co si mala na starosti?
Mozes trosku popísať... objasniť. Dakujem

lakebabe
18. apr 2024

@lienka.7 však to ma chlap zacvakat, keby si konečne vstúpil do svedomia už mohla sedieť na byte😄

lakebabe
18. apr 2024

@rorino mňa už nič neprekvapí 😄

winki13
18. apr 2024

A opat to iste dom im ostane ako chata ked pojdu do mesta do podnajmu. Mojka ty v tom podmajme si teraz...nemas dom a ani nic v meste ti byt do najmu s detmi nedaju aj ked sa poskladas.

rorino
18. apr 2024

@lakebabe hej lebo sľúbil ,že sa o ňu postará,tak ona teraz doma Cala šunky,a on nech sa aj roztrhne,keď sľúbil,nech splní,čo na Tom,že vtedy bola ich situácia iná.A nech už konečne vypadne do zahraničia,ani domov chodiť nemusí,čo na Tom,že ho deti nebudú poznať,len nech chechtaky v tisícoch posiela.Co na Tom,že nemá ktovieako kvalifikáciu a vyhliadky.

rorino
18. apr 2024

@lakebabe ale pobaví😂

lakebabe
18. apr 2024

@rorino ja som jej to už minule povedala, ten ked raz odíde už sa nevráti 😄 pre jeho dobro mu to odporúčam 😃