icon

Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?

17. apr 2024

Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??

babulkomale
18. apr 2024

Ty si vyfetlo alebo ti spadlo nieco na hlavu niekedy?
Ziadne byvanie pri maminej sukni ti nedava pravo na nic, ani keby si sa akokolvek starala, starat sa mas preto, ze chces pomoct rodicom a nie pre dedicstvo...
A to napriklad vies, ze ani trvaly pobyt ti nedava pravo k nehnutelnosti? Ani na byvanie, ani na dedenie. Je to len administrativny udaj.

annamivo
18. apr 2024

@h2 🤦🙈 nemám slov.

saw_
18. apr 2024

Tvl, a takato mentalna subnorma ma volebne pravo a rozhoduje o tom, kto povedie stat. Pritom ani nevie ci vobec podpisovala hypoteku.

letfenixa
18. apr 2024

@autorka vieš, keby si sa rozviedla, tvoj muž odíde naprázdno, a z čoho budeš ty sama splácať úver?

chvostik1
18. apr 2024

Toto musí byť nejaká pripečená trollica, ktorá si takto kráti dlhú chvíľku a robí si z užívateliek MK dobrý deň.

Ja neverím, že na tomto svete reálne existuje niekto až takto extrémne vygumovaný. Tie jej odpovede su hodné akurát tak človeka s IQ na úrovni debility až imbecility.

selenka7
18. apr 2024

@saw_ neboj, to uz sa riesilo v predoslej diskusii, ona je prilis leniva aby sa niekde po kopcoch od domu trepala, od nich vsade daleko (tak zrejme aj do volebnej miestnosti) 🙈🤣

rorino
18. apr 2024

@michelle567 áno,viem,len som chcela vedieť,čo na to povie,akú výhovorku zas použije🤦

rorino
18. apr 2024

Aspoň rodičia majú rozum

rorino
18. apr 2024

Ak to nemáš na papieri,po smrti rodičov ti ústny prísľub bude nanič😂

rorino
18. apr 2024

@tiezjedna ale rodičia pomáhajú aj finančne,lebo hocikedy už ani na stravu nemajú,mama navarí aj im,oco dôchodca musí chodiť na brigády,prečo asi.

rorino
18. apr 2024

@sisa_s 27 rokov a rok práce v administratíve a 2 deti

rorino
18. apr 2024

@drobcek17 ono je to pravdepodobne tak,že tu hypo má oco,nie oni

zuzika87
18. apr 2024

@babulkomale vyfetlo,🤣🤣🤣bože môj ty si mi taky deň spravila ja umriem od smiechu

rorino
18. apr 2024

@kasssiopea tretinu

lienka.7
18. apr 2024

@rorino no jej otec chodi na brigády preto, lebo sa doma nudí a chce ísť medzi ludi 🤦‍♀️🤣
Pečie a vari v podstate jej mama a aj to kalorické jedla a autorka nema teda šancu schudnúť (co by teda aj chcela, ale ani to sa teda neda).

rorino
18. apr 2024

@lienka.7 presne,ale ona nebude pestovať mrkvu,lebo by ju slimáky pozerali,ani behať nepôjde,lebo úzka cesta a po tráve sa nedá😂

autor
18. apr 2024

Vsak ja zijem normalnym zivotom ako milioninych zien normalne sa staram o dom a deti nechapem co mate za problem. Navyse tu riesim ze ako vyriesit byvanie aby ho nezdedil brat kedze on ho neplati to tu bolo rozobraate aj to celkom pomohlo ze aspon vieme ze to treba dat nejako na pravu mieru cele co sa vlasnictva tyka.
Akoze pardon ze som neriesila pravne veci ze na koho je co napisane ked som bola tehotna a aj tak som sa do toho nevyznala

ekira1
18. apr 2024

😳 myslieť si môžeš čo chceš, to je všetko. My ostatné čo sme právo neštudovali, urobili by sme toto : vybrať časť pozemku, darovať/kúpiť od rodičov, vybaviť stavebné povolenie, hypo, všetko na naše meno. Ak by nebolo možné prístupovú cestu, aspoň dať vecné bremeno prechodu na svoju nehnuteľnosť. Ak rodičia zomrú, brat bude mať nárok na polovicu zo všetkého, polovicu z pozemkov, polovicu zo všetkých stavieb čo tam sú, čiže i z domu. Bude len jeho dobrá vôľa ak sa bude chcieť dohodnúť a nechať si rodičovský dom a vám nechať ten v ktorom bývate. A dosť vtipné, že rodičia vám pomáhajú, živia vás a ešte by si chcela peniaze od brata za ich dom, pretože je väčší ako váš 😁 a brat nemá nič dediť keďže on nie je pijavica a dokáže sa uživiť sám 😄

luccija
18. apr 2024

Chudák tvoj muž zajtra ho môžete vyhnať a nemá ani bývanie ani euro čo splatil veď nič na papieri nevlastni.Aspon to rodičom posielate na účet či do ruky?
dúfam, že tvoj muž má taký príjem, aby banka súhlasila s tým, aby sa hypo prepísala na vás.Mas aspoň dôvod sa čím skôr zamestnať.Aspon vieš na koľko rokov máte hypo či máte úver, alebo čo vlastne?Ja Ti aj závidím život je gombicka sedíš na dvore piješ kávu s mamou slnko svieti a si spokojna

zuzana111984
18. apr 2024

@autorka je mi ťa ľúto, že splácaš, resp. manžel spláca dom, kt. vám ani nepatrí. To, že by ťa rodičia nevyhodili je síce pekné a možno ani brat by si naň nenárokoval, ale nedajbože by sa niečo stalo bratovi a potom rodičom, dedili by jeho deti a tým by bolo šuma fuk, či si ho ty splácala.
Ale podľa mňa máš eso v rukáve, hypotéka nie je na vás, tak by som pekne naklusala k rodičom a buď dom aj s hypotékou prepíšu na vás, pozemok pod domom vám darujú/predajú, ak by nesúhlasili, prestala by som platiť hypotéku a odsťahovala sa, aj do podnájmu radšej a nech si to riešia ako chcú. Koľko ste splatili za 5r., 15tis.? Radšej prísť o to ako ďalších 20 rokov splácať cudzí dom.

letfenixa
18. apr 2024

@autorka žiješ ako milióny žien niekde v Afganistane, ktoré nemajú šajn, pretože nesmú.
Strašná osoba si.

letfenixa
18. apr 2024

@zuzana111984 preboha!
A bodaj by to spravila. Rodičia ju pošlú kade ľahšie a budú mať pokoj od pijavice.

winki13
18. apr 2024

Autorka prosim ako platite vodu, elektrinu, smeti, daň za dom? Je to na tvoje meno? Máš nejaký papier z banky o tom aka je mesačná splátka? Koľko a ako platite rodičom?

winki13
18. apr 2024

@zuzana111984 oni nesplacajú cudzí dom, oni užívajú a splácajú svoju strechu nad hlavou, ktorú im zabezpečili rodičia. Teda sú v podnájme v záhrade u rodičov.

momoftwo
18. apr 2024

Toto je sen🫠 Premenovala by som tuto diskusiu na: Mysliet, je hovno vediet.

bosorkabb
18. apr 2024

@drahomirrra ale tu to možné nebude pravdepodobne.

zuzana111984
18. apr 2024

@winki13
@letfenixa
Baby, ja viem, že je hlúpa, lenivá a ešte aj vychcaná, ale vy by ste splácali cudzí dom? A to, že sú tam teda v prenájme, o tom nevedela, myslela si, že si spláca svoje, vy by ste taký prenájom chceli? Už 5r. mohli mať na hypo byt v meste, ale bol by ich a možno by aj do roboty išla :D
Jasné, jej chyba, nevedela, nestarala sa, ale teraz keď vytriezvela, je čas to vyriešiť, a ja na jej mieste viac nesplácam cudzie, buď pozemok právoplatne odkúpim a s domom prepíšem alebo padám a kúpim si svoje.

winki13
18. apr 2024

Susedov syn chcel stavat na pozemku otca....pozemok sa vyclenil z extravilanu a aj prepisal na jeho meno...pri ziadosti o hypo sa zistilo ze k.pozemku nie je priama pristupova cesta....cca 5 metrov je vo vlastnictve 5 ludi....z toho jeden robi problemy....nedostanu hypo kym nebude pristupova cesta...taha sa to uz cez 3 roky.....takze neverim ze ta stavba je legalna a cez hypotekatny uver na nich.

winki13
18. apr 2024

P
@zuzana111984 a jej chlap je co? Tiez padnuty na hlavu?

zltalienka
18. apr 2024

@zuzana111984 prepáč ale si naozaj myslíš, že rodičia naschvál majú hypotéku napísanú na svoj vlastný dom?
Myslím, že keby bolo čo i len trochu možné, tak im s radosťou prepíšu hypotéku na "nový" dom, ale v aktuálnej situácii to jednoducho nejde. K novému domu nie je prístupová cesta, banka ho ako zábezpeku nebude akceptovať. Otázka je, či je vôbec možné rozdeliť pozemok tak, aby vznikla cesta k novému domu. Ak nie, tak s tou hypotékou nepohnú... ostáva len splácať, lebo inak prídu o vlastnú strechu nad hlavou.