Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?
Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??
Milujem 😂😂😂🤣🤣🤣 dnes v telke nic nejde tak si vecer precitam pokracovanie tejto temy.
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/zakladna-...
Tu sa pozri na koho je napísaný "tvoj" dom. A daj vedieť.
Rodičia su rodičia rovnako bratovi ako aj tebe.aj ma brat deti, tie su rodičov rovnako vnucata ako tie tvoje. Takže brat má na majetok/pozemky rodičov rovnaké právo ako ty.
Neexistuje zákon ani morálne pravidlo, že ak majú rodičia viac detí, tak to, čo majú k sebe najbližšie alebo je z neho najväčšia socka, tak ma na majetky/pozemky rodicov väčší nárok ako súrodenec čo žije mimo dosahu rodičov alebo je v lepšej finančnej situácii.
To, že ty si si život zariadila tak, že nemáš z čoho žiť a nevychádzaš s peniazmi je len tvoja chyba. Nie chyba tvojho brata. Takže nechapem prečo by mal byť on a jeho rodina o niečo ukrátený len preto, že ty si neschopná.
Ja byť na bratovom mieste, aj keby tam žiť nechcel, tak trvám na tom aby ma súrodenec vyplatil pretože by som ako rodič chcela tie peniaze buď do rodinného rozpočtu alebo ich odložiť pre svoje deti na štúdium, svadbu, cestovanie alebo aj keď len pre lepší štart do života ked sa deti osamostatnia. Ale to taká ako ty asi nikdy nepochopí.
Takže moja zlatá, buď sa spamätaj a začni si hľadať prácu aj za cenu, že by si za ňou musela cestovat. Aby ste si našetrili na vyplatenie brata a jeho rodiny alebo si šetrí na nové bývanie pretože domy a pozemok budete musieť po smrti rodičov predať aby ste sa s bratom mohli spravodlivým dielom vyrovnať.
Ty si tebou poctivo zarobené a ušetrené peniaze len doložíš k tým, ktoré dostaneš po predaji dedičstva a kúpiš si z toho buď byť alebo dom.
Lenže hej, tebe sa robiť nechce....
Potom sa ani nečudujem, že tvoj otec chodí na dôchodku na brigádu, keď v dobrej viere založil dom, aby mala kde dcéra bývať a tá nepracuje a vyzerá, že ani nebude a s peniazmi to je na tesno.Nemohla by som spávať, keby som mala v takom neporiadku zmluvy, hyp atď...dobre vtedy to bol vybavovať muž, ale ty nevieš, alebo nechceš vedieť ako to máte s hypo?
Vlastne ty len tak existujes a ostatní sa starajú.
Cize keby bol ten dom oficialne na rodicov pisany kvoli hypoteke alebo co tak to ma nan brat narok tiez???????? Ved on nic nesplaca
Ty už nič nerieš. Len berieš od ostatných, ale aby si sa pričinila o niečo aj sama, tak to nie. Vybavuje jedine deťom škôlku a sebe robotu. Chudáci rodicia, aspoň syn sa im podaril, keď dcéra nie.
Áno, ak by boli oba domy majetkom rodičov, brat bude dediť polovicu ZO VSETKEHO CO RODICIA VLASTNIA! Takže aj "z tvojho domu", ktory podľa mňa ani nie je tvoj. A ani hypo na vás pravdepodobne písaná nebude. Všetko to je podľa mňa o ústnej dohode medzi tvojimi rodičmi a tvojim mužom, že im budete peniaze vo výške splátky hypotéky keďže mesiac dávať na ruku. Keďže si ty bez príjmu a nemáte ani na jedlo, banka by vám v živote žiadnu hypotéku na ďalší dom nedala aj keby ste ručili neviem čím.
Takže podľa mňa to bude tak, že hypka je oficiálne na rodičov a tak isto sú to rodičia, ktorí su vlastníkmi novej nehnuteľnosti v ktorej si ty len váľaš šunky. A museli domom ručiť nie kvôli americkej hypotéke ale kvôli tomu, že su už starší.
Jediné čoho mi je ľúto sú tvoje deti. Lebo mať za matku takú negramotnu, nezodpovednu a lenivú osobu ako si ty si nezaslúži žiadne decko.
Ach no tak to je uzasne fakt
Ako to, ze nevies, kto je na liste vlastnictva vasho domu?
@0kristina0 Lebo je tupá jak sane!
Ale zas rodičia to vymysleli fajn (hypoteticky). Ty platíš hypotéku a "tvoj" dom je ich a keď budete dediť, tak z tvojho domu bude polka bratova. Ak je brat v poriadku, tak v podstate stačí len ticho čakať kým bude dediť.
Ženy, tu je zbytočne písať čokoľvek. Ona je totálne mimo dimenziu, IQ 0,0nic, nechápe, nevie, nerozumie ...
Aj by som sa opýtala, či máte vôbec stavebné povolenie, ale predpokladám, že tiež netušíš.
Vsak ono aj keby to bolo pisane na rodicov tak to je v podstate jedno len problem je to dedenie
Ja len dufam, ze tvoj muz je mudrejsi ako ty, tak sa spytaj jeho, kde mate papiere od domu a tam pozri kto je vlastnikom, ked to uz ani na nete nevies pozriet
Dedenie bude problém len pre teba moja drahá ;)
zacinam mat pocit že tu všetci krmime nejakého trolla. predsa nie je možné, že je niekto tak hlúpy naivný a dokázal postaviť dom, zobrať hypoteku, pritom ani len netuší či rodičovský dom je vôbec založený.
Namiesto rozmýšľania nad dedičstvom by si mala svojim rodičom želať čo najdlhší život v zdraví .. toto delenie majetkov za života rodičov je čistý grc 🤢
Ja neviem vec ja som tieto veci nerieisla to riesil muz a rodicia hlavne otec. Ja som bola rada ze bdueme mat kde byvat a budeme mat dom.
No tak na case je zobudit sa z krasneho sna a RIESIT. Lebo problemov s tym mate az az... treba si sadnut s rodicmi aj muzom a dohodnut ako to vyriesit, ten dom treba prepisat, pozemok pod nim tiez. Je to vobec skolaudovane? Na koho je teda hypoteka, na aku nehnutelnost?
Treba to poriesit darovacou zmluvou k pozemku, vecnym bremenom na prechod/prejazd cez pozemok okolo rodicovskeho domu, poriesit pristupovu cestu.. atd. To nie je ze zijem si svoj sen v dome a cakam kedy skoncim na ulici... vela veci sa aj s dedicstvom uz riesit, ale pristupova cesta nie.
Nastudovat si, vzdelavat sa.
Ty si bola rada, že máš kde bývať a budeš mať dom.... potom si zistila, že dom je v riti, lebo je "až" 8km od mesta, potom si zistila, že dom ani nie je tvoj a prístupovú cestu máš cez rodičov, zas zistila že platíš hypo a už na ostatné ti peniaze nevychádzajú. Neviem odkiaľ si, ale dobrý matroš musíte mať okolo toho domu, keď riešiš veci opozdene ....
@kristinka92 Hádam si nemyslíš, že ona postavila dom, zobrala hypotéku, vybavila stavebné povolenie... Ona sa tam len milostivo nasťahovala a teraz si myslí, že svoje deti nasťahuje do domu po rodičoch, lebo veď predsa brat má kde bývať. 🤦🏻♀️
Nenaslo mi to tam ziadne meno
A bola si ty vôbec v banke podpisovať papiere k hypotéke? Lebo keď nie tak tam nebudeš ani vedená keď si nič nepodpísala. To hádam vieš či si bola či nie 🙄

No opytam sa muza potom na to zatial nerobi v zahranici to sa este riesi ze ci by vobec vedel dostatocne dobre tam zarobit ze by sa to oplatilo.