icon

Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?

17. apr 2024

Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??

6mia6
17. apr 2024

Nehladaj meno ale klikni vľavo hore zelený obdĺžnik tam klikni kataster nehnuteľností, zmení sa na ružový a na mape hľadaj vašu obec a ten váš dom. Normálne si to pribliz, dúfam že vieš kde sa na mape nachádzaš. A keď nájdeš ten tvoj dom tak naň tukni, potvrd, že nie si robot a ukáže ti meno vlastnika

babulkomale
17. apr 2024

@h2 od zaciatku si ju predstavujem, ako hlada na katastri, ak vobec vie ze nieco take existuje 😂
Som alergicka na formulaciu "ja sa do toho nevyznam" , presne sa hodi k takymto ludom, co nic nevedia, nic netusia, len sa vedia vsade napchat a vyciciavat ako take parazity.

hope87
17. apr 2024

@autorka ach bozeeee, ty si taka pripecenaaa. Nechcem byt neprijemna a nezvyknem byt takato neprijemna v diskusiach ale pri tebe sa to normalne neda...Na keru rit sa tu vypytujes na veci, ked ani nevies, kto vlastni dom, v ktorom byvate??? "To riesil manzel s ocom a ja sa do toho nevyznam"...ale hlavne, ze tvoja logika ti hovori, ze dedit by si mala ty, lebo si tam blizsie pri rodicoch. OMGGG 😅. Tvoj brat je rovnako dietatom Vasich rodicov, ako aj ty a ma rovnake pravo (po ich smrti) na polovicu ich majetku, tak ako aj ty. To, ze to vobec riesis a pritom si taka jednoducha, je pre mna nepochopitelne. Ze si to vobec dovolis vypustit taketo veci. Absolutne netusis nic o majetkovych zalezitostiach ale hlavne, ze chces dedit vsetko ty. To, ze brat neostal prikovany v dedine, panu bohu za chrbtom, este neznamena, ze mas vsetko dedit ty 😀. Ty sa spamataj a skus sa dovzdelavat minimalne ohladom bezneho fungovania!

h2
17. apr 2024

@jablkovastrudla Začala som čítať tú autorkinu minulú diskusiu, čo si sem dala link a práve som tam natrafila na toto:
"len kto kupi dom na konci sveta v zahrade dvoch starych ludi, este aj prijazdova cesta je tam taka ze clovek musi prejst skoro kilometer peso kym sa dostane na normalnu cestu k autu proste cele zle"
Vážne som teraz zvedavá, kde to vlastne bývajú. Niekde uprostred lesa?

h2
17. apr 2024

@babulkomale Ona by to ani nezačala hľadať, proste to zmietne zo stola s tým, že "ja sa do toho nevyznám". 🙄
Ja s katastrom robím, už mi aj napadlo, že jej napíšem, nech mi pošle údaje do súkromnej správy a ja jej to pozriem, ale obávam sa, že ani parcelné číslo nevie. Možno podľa súpisného čísla by sa dalo, ak je aspoň rodičovský dom skolaudovaný a zapísaný na LV. Ale nejako ma prešla chuť autorke pomáhať.

michelle567
17. apr 2024

@0kristina0 no a možno ani žiadne papiere doma nemajú. Veď by vedela kde by boli také veci. Ak je to náhodou na tých rodičov,možno ich majú práve oni

simca06022011
17. apr 2024

@h2 ale to s tou cestou je nezmysel riadny.. :D

autor
17. apr 2024

Nejako mi to nechce ukazat meno ze na koho to je

autor
17. apr 2024

Ale vsak pisem ze ono je v podstate jedno z by to bolo na rodicov lebo vsak sme dohodnuty skor len to dedenie potom je problem

0silvia0
17. apr 2024

Akoze ti to nechce ukazat meno? Mne to funguje. Skus tam dat adresu do toho vyhladavaca.

autor
17. apr 2024

Ale doma som nasla nejake papiere a tam je otcove meno

autor
17. apr 2024

Ale to je asi len ten pozemok neviem, vsak ako pisem ono je to jedno v podstate na koho to je len musime nejako osetrit to dedenie. Ln to minule pri tej diskusi co tu bola ste radili ze nech ho rpedam tak som sa pytala rodicov ci si myslia ze by sa to dalo predat a sa nahnevali ze sa nic nebude predavat a teraz myslim ze nic nebudu prepisovat na mna lebo sa bdudu bat ze to chcem rpedat

saraxyz
17. apr 2024

Keď dáš k.u. v zbgis.sk a meno, lv alebo číslo domu, nájde ti co len chceš

lavender94
17. apr 2024

Ten pocit, keď si celý mk myslí, že si úplný tragéd a ono je to vlastne len špička ľadovca 😂😂😂😂😂😂 akože nevedieť na koho je písaný dom v ktorom bývam, to si žiada kurva veľkú dávku odvahy. Ale však chápeme, bola si rada že budeš mať dom, panička, YOLO😂

h2
17. apr 2024

🤦🏻‍♀️ To ale vôbec nie je jedno, kto je na LV. To je práveže veľmi podstatné!

h2
17. apr 2024

@lavender94 Načo by to vedela, veď to nie je dôležité. 😲🤦🏻‍♀️

lienka.7
17. apr 2024

Autorka, momentálne to vyzerá tak, ze ty/vy žiadny dom nemáte. Vlastníkmi "tvojho" domu sú s najväčšou pravdepodnostou tvoji rodicia. Cize po ich smrti budeš všetko dediť na polku s tvojim bratom. Chapes to?
Vies používať kataster? Tak tam zistíš, KTO je majiteľom "tvojho" domu.
Alebo sa spýtaj muža, keď to on riešil s otcom.

autor
17. apr 2024

Si snad poznam rodicov a viem ze by ma odtial nevyhodili ani nijako neoklamali takze ano je to v podstate jedno vsak sa samy ponukli ze nam pomozu s domom a na ukor vlasnej zahrady nam ho dovolili tam postavit lebo chceli aby sme boli blizko

jablkovastrudla
17. apr 2024

@h2 neviem ci sa tam spominalo kde byva, ale mne to pripomenulo hru Tapakovci. Ja som nemala silu to citat do konca

aaadkaaa
17. apr 2024

Autorka,kludne mi napis spravu, ja ti to vyhladam a budes na cistom. Uplne vazne. Ono to je velmi,ale veeelmi podstatne pre vasu dalsiu existenciu,to si uvedom.

h2
17. apr 2024

@jablkovastrudla Ja už to tiež nečítam, je to strašne dlhé. Ale zaujímalo by ma, kde to vlastne je. Dva domy kilometer od spevnenej cesty, do školy a škôlky hore dole po kopcoch...?

petronellla87
17. apr 2024

@h2 ja tipujem Himaláje...Minimálne.

luccija
17. apr 2024

@h2 niekde na samote u lesa veď to minule písala.Na ten príspevok nezabudnem nikdy to sú klenoty MK.

simca06022011
17. apr 2024

ze "je to v podstate jedno" 🙏🙈 no ano, pokym nepride naozaj k takemu dedicskemu konaniu

lienka.7
17. apr 2024

@petronellla87 hej, a za domom ma Mount Everest a pred domom Lhoce, ze? 🤣🤣🤣

misinka20
17. apr 2024

Ano vlastne je to jedno... ty budes 20 rokov splacat hypoteku a pri dedicskom vyplatis brata z pozemkov a dvoch domov... brat je totiz neopomenutelny dedic... takze ano bud dalej kludna a spokojna...

httpsusanne
17. apr 2024

Autorka, nie je to vôbec jedno. Ak ten dom nie je napísaný na teba ale na tvojich rodičov tak vlastne splácaš cudzí dom.. Ak rodičia umrú tak polovica aj tvojho domu bude patriť tvojmu bratovi.

autor
17. apr 2024

Cize mi musia ten dom dat teda prepisat na mna zeaby nededil?

petronellla87
17. apr 2024

@lienka.7 presne...hore kopcom, dolu kopcom, potom škôlka, obchod a už nič len Everest🤷‍♀️😅

httpsusanne
17. apr 2024

Presne tak, preto je veľmi dôležité čo píše na katastri.