icon

Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?

17. apr 2024

Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??

letfenixa
17. apr 2024

ŠMARJÁPANO!!!

rebellefleur
17. apr 2024

🙈🙈 nechapala som uz v predoslej diskusii, ale toto? Naozaj niektori jedinci by nemali mat ani deti, ani volebne pravo

sisa_s
17. apr 2024

Este by som si pozrela ten zivotopis 😀 s ktorym ide hladat pracu

jesenzima
17. apr 2024

Predáš domy, rozdelíš si s bratom eura, vyplatiš hypotéku aktuálnu a ostane ti 💩 na nový dom podľa mňa ... A novú hypo ti nedajú, pretože nepracujes a ani nebudeš ...

letfenixa
17. apr 2024

@rebellefleur hlavne že my ostatní máme životy 'zariadené '!

ahhola
17. apr 2024

@letfenixa na 100% nikdy, ale nevediet, kde je sever😅

lakebabe
17. apr 2024

@letfenixa hej lebo nemáš za domom kopce a zakruty💁‍♀️

h2
Autor odpoveď zmazal
modrykolibrik
17. apr 2024

Juj tu je to cele zle uz od zaciatku az doteraz. Bohuzial je to tak.
@autor ty sa hlavne modli aby vasim nenapadlo Vas z domu vyhodit. Uvedomujes si, ze ked oni sa rozhodnu Vas poslat prec skoncite s holou ritou? Oni mozu s domom nakladat podla vlastneho uvazenia??? Proste ty a tvoj muz nemate nic! Nemate ani dom ani pozemok. Vam tam pravne nic nepatri. Vasi Vas tam len trpia. A neviem kde si vzala ze v DK vsetko zdedis len ty. Tak ako baby pisali a nielen ty s bratom. Mozu sa ozvat aj rodiny s maminej a otcovej strany, ze chcu nieco. Mojej mami zomrela mama a musela vyplatit jej neboheho brata dceru lebo mala velke oci. Bohuzial musela. Takze sa modli aby sa este neozvali aj iny dedici

misicka31
17. apr 2024

Autorka buďte radi,že dom nie je písaný na vás,lebo vám aspoň nemajú čo vziať...rodičia majú dosť rozumu,aby vám ho neprepísali,a možno sa obávajú,že v takom prípade by možno prišli aj o ten svoj keďže ním ručia...ťažká situácia pre rodičov,za dobrotu na žobrotu,ešte plaťte,veď ste sľúbili,že pomôžete ...čudujete sa bratovi,že je nahnevaný?veď z rodičov máte dojnú kravu...na jeho mieste pri dedičskom idem po tom na čo mám nárok,predstavte si to opačne,dotujú brata,na full a vy by ste sa vzdali toho na čo máte nárok???pochybujem...

h2
17. apr 2024

@modrykolibrik Ak majú autorkini rodičia len dve deti, ju a jej brata, žiadni ďalší dediči neexistujú. To, že tvoja mama musela vyplatiť dcéru jej brata, je kvôli tomu, že dedila po svojej mame, po ktorej má nárok na dedičstvo každé jej dieťa. A ak to dieťa už nežije, ale má deti, dedia jeho podiel oni. Takže nejde o žiadne "veľké oči". Má nárok na dedičstvo po svojom mŕtvom otcovi, ktoré by on zdedil po svojej mame, keby žil.

veronikaszabova
17. apr 2024

@modrykolibrik
""Mojej mami zomrela mama a musela vyplatit jej neboheho brata dceru lebo mala velke oci. ""
No nie, nemala velke oci... Pravne mala narok na vyplatenie z dedicstva, ktore by zdedil jej otec.

maris5
17. apr 2024

Ale ked su oba domy pisane na rodicov a oni umru, tak to budete musiet tak ci tak predat, lebo banka bude chciet svoje peniaze. A pochybujem, ze brat bude ochotny platit uver na dom kde ty byvas.

zltalienka
17. apr 2024

@h2 pravdu máš, už je ten konkrétny príspevok zmazaný.

tykat
17. apr 2024

Plot??? Ty si fakt myslis ze pravo k pozemku vybavis plotom???
Svata prostoto.

kikiballa
17. apr 2024

🍷🍟

h2
17. apr 2024

@zltalienka Tak aj ja som zmazala ten svoj, pre istotu. 😁

h2
17. apr 2024

@maris5 To nemusí nevyhnutne byť tak, ak noví vlastníci splatia zvyšok.

drobcek17
17. apr 2024

Nečítala som všetko, ale to sa dá postaviť dom na cudziom pozemku???? My sme stavali tiež pri rodičoch, ale pozemok je náš, ten nám dali darovaciou zmluvou. Nechápem ako by ste si mohli vziať hypotéku na dom, pokiaľ by bol postavený ako čierna stavba (lebo ak nie je na vašom pozemku tak určite je čiernou stavbou, to by vám žiaden stavebný urad nedal stavebné povolenie na cudzí pozemok). Ale možno tomu správne nechápem 🙈

kikushaa
17. apr 2024

@drobcek17 hypo nemaju oni, ale rodicia ktori vlastnia pozemok 😄🥹

annamivo
17. apr 2024

Otázka: ako ste dostali stavebné povolenie, prípadne na koho meno ste ho dostali? Pretože ak je SP na vás tak pozemok pod domom musí byť vedený na vás. V tom prípade, budete dediť len tú časť pozemku ktorá je vedená na rodičov. Ak je všetko - aj váš dom písaný na rodicov- tak bude aj váš dom dediť aj brat.

rozculena
17. apr 2024

akože ty si si čo myslela,že keď rodičia zomrú,tak pozemok aj rodičovský dom bude iba tvoj??😂

beronsche
17. apr 2024

Autorka - oficialne na rodicov, lebo to bolo jednoduchsie? A ty sa to dozvies teraz, ked dom stoji? Si kompletna?
A tvoj muz je s tym ok? Ze splacate hypo na cudzi dom?
Co na to rodicia?
Je vobec mozne pristupovu cestu urobit?

A ta tvoja predstava, ze predate 2 domy kdesi v prdeli, z toho jeden bez pristupovej cesty, za tak vysoku sumu, ze po rozdeleni na polovicu (kedze polovica pojde bratovi) ti vyjde este na Dom na lepsom mieste je dost scestna.
Moze sa ti stat, ze ani na minibytik to nevyjde!

Ani neviem, co ti poradit..
Evidentne mate spolu s muzom uplne nulovu financnu gramotnost.. nulovu. Hrozne.

rozculena
17. apr 2024

@zltalienka no vyzerá,že nemajú,lebo ju zatiahli do pekných problémov.

rozculena
Autor odpoveď zmazal
rozculena
17. apr 2024

všetci tu operujete s tým,že po smrti rodičov budú dediť všetko na polovicu.Lenže tí rodičia predsa neumrú asi naraz,takže sa bude dediť najprv polovica po jednom rodičovi,čiže sa bude deliť medzi súrodencov a žijúceho rodiča.........a až po smrti toho druhého rodiča sa bude dediť druhá polovica ......
Už včera bolo neskoro na to,dať to doporiadku..

h2
17. apr 2024

@rozculena No a? Aký rozdiel? Tak či tak v konečnom dôsledku zdedia rodičovský majetok na polovicu.

h2
17. apr 2024

@drobcek17
@annamivo Autorka už medzičasom písala, že všetko je na rodičov. Čiže oni s mužom platia hypotéku na majetok, ktorý nie je ich. 🤷🏻‍♀️

rozculena
17. apr 2024

@h2 budú 2x dediť "svoj dom" 🙉

emma022
18. apr 2024

Tvoju prvú tému, som zbežne čítala a nechápala som, ako mohli rodičia vychovať, tak nesamostatné stvorenie. Teraz, keď som si prečítala, že aj dom, v ktorom bývaš, patrí tvojim rodičom, tak už chápem.

Oni za teba celý život všetko riešili, vybavovali, potom si sa vydala a od vtedy za teba vsetko rieši muž a ty si sa za takmer 30 rokov nenaučila zodpovednosti a samostatnosti.

Bohužiaľ, ja tu vidím veľkú chybu na strane rodičov. Mali ťa nechať v tom malom mestskom byte. Mali ťa hodiť do vody, aby si sa konečne naučila plavať. Nepáči sa ti? Choď si zarobiť na väčší. Lebo tak to býva. Nie každý niečo zdedí.

Je mi z toho až smutno. Jediný kto tam má trochu rozumu je tvoj brat, ktorý s celým nápadom ohľadom domu nesúhlasil