Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?
Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??
@1ryba toto bude lepšie než večerný program na Markíze 😅
@zltalienka Ano ak mi splácajú hypo tak Ano. Presne kvoli tomu, aby si na to nenarokoval druhy súrodenec, co hypo neplati. Hypo uz ked stoji dom, vedia prehodit na novy dom. Predpokladam,ze rodicovsky dom davali ako záloh, lebo ten novy este len stavali a teda nevedeli zobrat este hypo. Pekne si vedia vycistit rodicovsky dom od hypo a prehodit na novy dom. Samozrejme nevieme o ale sumy ide ale vzdy sa da najst nejake riesenie. Urcite by som to ako rodic nejako riesila, najma ak viem, ze by medzi detmi mohol vzniknut problem kvoli majetku. Nemusia darovať hned cely naraz, mozu aj podla toho ako sa bude splacat uver. Tiez nie je spravodlivé aby bol cely dom predmetom dedičstva, ak tu hypo spláca jeden so surodencov, ktory v dome byva.
No krása! Takže ty a tvoj muž splácate banke hypotéku na dom, ktorý patrí tvojmu otcovi/rodičom?! Úžasné! 😲
Realne? Budete v tom dome zit pokial budu rodicia nazive. Ked sa pominu a nebudes mat z coho vyplatit brata budete musiet predat tento pseudo dvojdom a peniaze z predaja pojdu na polovicu,rozumej ty 50% aj brat 50%. Sice vy ste investovali do toho domu svoje prostriedky,ale dom nie je vas.
@betulinka1 pokiaľ nemajú oficiálnu prístupovú cestu k "novému" domu, tak ho banka ako záloh nebude chcieť.
Áno, ak by bolo možné presunúť hypotéku na "nový" dom, tak nie je o čom.
Dedenie je možné poriešiť závetom.
@zltalienka V prípade autorkinho brata nie. Ako ich syn je neopomenuteľný dedič.
@h2 defacto sú v tom dome ako v podnájme. A vlastne prečo nie. Pozemok nie je ich, stavbu domu nefinancovali (a stavím sa že ani nevybavovali). Oni ho len užívajú za poplatok vo výške hypotéky a energií. Oni síce hypotéku platia, ale keby im jej rodičia nepomáhali finančne s inými vecami a aj so stravou, tak by im na platenie hypotéky nevyšlo. Takže vlastne nepriamo rodičia prispievajú na hypotéku.
A keďže autorke onedlho končí rodičák a do práce nepôjde, tak budú mať o 370€ menej (tuším toľko je RP) a to bude otázka z čoho zaplatia hypotéku. Respektíve kto zaplatí hypotéku. Keďže je v tom zapletený rodičovský dom, rodičia určite finančne pomôžu .
@h2 však...2 domy, 2 deti....aký problém v závete? Autorka by "svoj" dom dostala.
@zltalienka Áno, ale ak sa tak dohodnú s bratom, že ona si nechá "svoj" dom a brat dostane ten rodičovský, tak brat vlastne dostane dom zadarmo, kým autorka si svoj spláca. Navyše, rodičovský dom má prístupovú cestu. Do "autorkinho" domu sa chodí cez záhradu rodičov.
@zltalienka ona nechcela byť v podnájme v malom byte v meste, tak je v podnájme u rodičov v dome... a ešte bude zo všetkého vyplácať aj brata...tomu sa hovorí z blata do kaluze🤦♀️🤣
@h2 stavať dom na záhrade rodičov bez rozdelenia pozemku, bez prístupovej cesty je hlúposť na n-tu. Toto sa nedá vyriešiť k spokojnosti všetkých zúčastnených....aby nebol nikto ukrátený.
@zltalienka akože by zdedila dom, ktorý postavila za vlastné, hej? No tak to je dedičstvo ako noha... Asi nepochopím ako môžu byť dospelí ľudia takto hlúpi
@tiezjedna za aké vlastné?
@zltalienka veď písala, že hypotéku majú rodičia, ale im to splácajú.
@tiezjedna áno, zatiaľ splácajú. Ako dlho? 3-5 rokov? Za chvíľu nebudú mať rodičovský príspevok a autorka odmieta ísť do práce. Cca toľko koľko je výška RP, cca toľko majú mesačnú splátku hypotéky. Písala v predošlom vlákne. Plus na vybavenie domu ďalšie pôžičky. Z čoho budú splácať hypotéku po skončení RD, keď ani teraz im to finančne nevychádza? Ďalších 25 rokov, možno aj viac.
Myslím si, že rodičia autorky urobia len dobre, ak zatiaľ prepis domu na dcéru neplánujú.
Čo ak autorka s manželom prestanú splácať tie ostatné pôžičky, ktoré nabrali? Ak nie je na nich napísaný dom, nemôžu im na neho siahnuť.
Autorka by mala začať pracovať. A potom môže riešiť prepísať hypotéku na ňu s manželom a aj ten dom. Keď rodičia uvidia že je to zodpovedne, dobre podchytené, pravidelný príjem....vyňali by ich rodičovský dom z hypotéky....tak nejak by som sa s nimi dohodla a všetko dala do poriadku. Keď budeš chodiť do práce našetríte aj na cestu. Oni teraz vidia že ledva vyžijete, ešte od dôchodcov chodíš požičiavať. Ani sa nečudujem že sa vám to boja celé prenechať na plecia keď vám ručia ich domom. A celkom by som sa s tou pracou a riešením poponáhľala... Rodičia čím budú starší tým viac sa podľa mňa budú báť upúšťať nejakých majetkov a zmeny robiť...
No s tou pracou akoze ja som sa bola pytat do obchodov v meste ale len z jedneho supermarketu povedali ze nech donesiem zivotopis kedze som pri sebe nemala. Tak ho nejako musim spravit a zanesiem ho tam.
@zltalienka ja som predošlé vlákno nečítala, ani neviem, že nejaké je... Každopádne do domu aj vybavenia peniaze vrážajú a pokiaľ nenastane situácia, ktorú popisuješ, tak by si to mali s rodičmi nejako ošetriť. Že bol celý tento projekt volovina, o tom škoda reči. Dom stojí a vzťahy sú nevysporiadané. To je celé.
Neviem vobec kolko by stalo spravit tu cestu ale asi by to bolo dost, to na to nemame teraz peniaze. Mozno by bolo dobre potom pri dedeni oba tie domu spolu predat a by sme si kupili za to nejaky iny dom na lepsom mieste ci??
A kto ti kupi 2 domy na 1 pozemku v takej diere?
@tiezjedna autorka býva kdesi na lazoch. V byte v podnájme v meste sa bývať málilo, na vlastné nemali, tak spolu s jej rodičmi vymysleli tohoto mačkopsa. Predpokladám, že ani predtým ani teraz nemá autorka spolu s manželom bonitu na to, aby dostali hypotéku.

@lakebabe podla mňa bude aj diel tretí... brat nesúhlasí, aby mi rodicia darovali dom.. 🙈🤣👌