icon

Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?

17. apr 2024

Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??

drobcek17
18. apr 2024

@kikushaa
@h2 tak v tomto prípade, strácam slová 🙈🙈🙈 tí dvaja s manželom sa museli dlho hľadať.

autor
18. apr 2024

Ale ved my sme s rodicmi normalne dohodnuty preco by nas akoze mali vyhadzovat, vsak hypoteku splacame my nie rodicia. Oni sa len rozhodli nam pomoct lebo chceli aby sme tam byvali v dome vedla a nam to tiez vyhovovalo tak neviem co tu strasite ze sa hocikedy mozu rozhodnut nas vyhodit. Vsak si poznam rodicov snad a toto by nespravili

autor
18. apr 2024

Preco by muz mal s tym mat problem vsak ma dom ktory inak tiez velmi chcel a kedzde ma auto tak jemu zas to ze je v diere az tak nevadi. Len treba poriesit do na koho je to pisane to som nevedela ze moze byt az taky problem.
Neviem ci by niekto tie dva domy kupil uprimne ale ani ten rodicovsky neviem ci by brat vedel predat kedze to keby sa oplotila nasa cast tak dost sa ukroji zo zrahady alebo zas my nebudeme potom mat ziadnu.

lavender94
18. apr 2024

Ja som včera išla do Čiech a prisaham bohu, že keď som videla pred Makovom tú dedinu, čo je dlhá ako sopeľ na rukáve, som si na autorku spomenula. Všetko je do kopca, chodníky nie sú, zákruty, všetko je od všetkého ďaleko 😂Ale novostavby tam boli, takže asi to nie je úplne nemožné tam existovať.

panda21
18. apr 2024

Tvoj manžel, celý život bude platiť niečo, čo nie je jeho. A po smrti rodičov a dedení, nebude mať ani právo na dom, lebo dedenie nejde do bsm. Žije u svokrovcov na záhrade, v riti sveta, spláca cudzí majetok, za chvíľu bude aj teba živiť, lebo skončí rodicak a boh vie, ako vyzerá ten tvoj životopis.. Aj by mi ho ľúto bolo, keby nebol taký sprostý a nedostal sa do toho sám.

autor
18. apr 2024

Preco by to nebolo jeho vsak sme manzelia a ono sa to prepise na nas snad este za zivota rodicov aby eboli problemy

kasssiopea
18. apr 2024

Autorka práve Ti to @panda21 napísala. Ak to nevyriešite za života rodičov, po dedení manžel nebude mať nárok na dom, v ktorom žije a platí k nemu prislúchajúcu hypotéku, lebo majetok získaný dedením nespadá to bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Aj tak by ma zaujímalo, ako je možné, že hypotéku dostali rodičia, ktorí sú na dôchodku.. možno je manžel ručiteľ hypotéky na dom, ktorý nie je a nebude jeho.

terezia323
18. apr 2024

Autorka platíte aspoň tu hypoteku priamo vy, alebo pošlete peniaze rodičom a oni to zaplatia?

autor
18. apr 2024

Ten dom je jeho alebo bude jeho vsak ho nanho prepisem to zas ja nechcem aby mal pocit ze nie je jeho len kvoli nejakemu menu ze nie je na papiery. Ho teraz palti najme on kedze ja nerobim. Tak zas nieco z neho urcite dostane keby sa nieco stalo.

jesenzima
18. apr 2024

🤦🤦🤦 ako vravím, rozumu ani za náprstok ... TY prepíšeš? 😂😂😂

misicka31
18. apr 2024

Žena,nerobte si hanbu...

autor
18. apr 2024

Ked ho zdedim tak ho prepisem nanho ale to snad dovtedy bud enormalne na oboch napisany

autor
18. apr 2024

Ale priznavam ze teda je to zla situacia lebo ja uz mam niekedy aj pocity ze ten dom ani nechcem tym kde je ze tu nic nie je okolo. Ale predat ho nemozeme ani by sa tu nemal kto nastahovat z rodiny napriklad ze by tu byval ako v najme napriklad, to by mozno byt este dobre riesenie nie

winki13
18. apr 2024

Autorka....mna zaujima kto plati vodu elektriku plyn? Lebo neexistuje, že mate samostatne prípojky, keď nemate LV.

kasssiopea
18. apr 2024

Ale to sú práve tie vety - určite sa prepíše za života, určite muž niečo dostane, len kvôli menu na papieri atď atď..

Si uvedom, že čo je na papieri platí. Spoliehať sa na dobrú vôlu niekoho v budúcnosti je veľká chyba a mnohí na ňu doplatili.

Rozumiem však rodičom, ten dom je ich pretože majú založenú vlastnú strechu nad hlavou. A asi aj hypotéka je na nich podľa všetkého. Takže rozumiem, že otec je na otázky ohľadom darovania haklivý, lebo s ním súvisia jeho záväzky.

Vyriešiť sa to dá ale je to nutné urobiť komplexne:

1. Darovacou zmluvou dať dom Tebe a manželovi (vyčleniť pozemok, ideálne ťarcha na prechod k domu na pozemok rodičov).
2. Laicky "hypotéku preniesť na Vašu novostavbu".
3. Zmeniť dlžníka na hypotéke na Tvojho manžela, ak na to dosahuje jeho príjem.

Že je brat naštvaný na tento stav sa vôbec nečudujem, má na to dôvod.

PS - treba to vyriešiť čím skôr..

beronsche
18. apr 2024

Autorka - ty si riadne mimo...
Tak este raz - brat raz zdedi polovicu, cize on nic bez teba predat nemoze, rovnako, ako ty bez neho. Ak sa nebudete vediet dohodnut, rozhodne sud.
Predpokladam, ze on teba nebude chciet vyplatit a ty jeho nebudes mat z coho. Cize to budete musiet predat a po rozdeleni penazi ti mozno nevyjde ani na mini byt.
Tak ci onak, teraz platite hypo na nieco, co nie je vase, cize aj z vlastnych penazi by ste museli brata vyplatit.

Dalsia vec, ze v starobe sa vselico stat moze.. nechcem byt zlym prorokom, ale nebola by si prva, ani posledna, ktorej sa v starobe rodicia otocili chrbtom, kedze sa im rozum trochu pomutil. Nezelam ti to, ale do uvahy by si to mala brat.

Prepac, ale postavit si dom na cudzom pozemku, bez pristupovej cesty, mozno aj bez stavebneho povolenia, samostatnych pripojok, nebyt jeho vlastnikom, ale splacat hypo, moze len niekto , kto je uplne, ale uplne mimo.

Spoj sa s nejakym pravnikom, nech ti povie moznosti, porozpravaj sa s rodinou a ries to!
Alebo to nechaj, Ako to je a raz ti ostanu Len oci pre plac..

kasssiopea
18. apr 2024

Autorka : "Ked ho zdedim tak ho prepisem nanho ale to snad dovtedy bud enormalne na oboch napisany"

Zdedíš polovicu, respektíve 1/4 z domu. Polivicu zdedí Tvoj žijúci rodič a 1/4 brat. Rozumieš?

bosorkabb
18. apr 2024

Ja ti gratulujem k debilite.
Všetko čo rodičia vlastnia aj dom v ktorom bývaš ide do dedičského konania. Vrátane hypotéky. Tá ako dlh ktorý dedici musia vyplatiť. Keďže tvoj brat je neopomenutelny dedič má nárok na dedičstvo. To že tam bývaš ty nie je podstatné.
Rodičia ak je dom zaťažený hypotékou nemôžu nič darovať bez súhlasu banky. A banka taký súhlas nikdy nedá.
Takže ste doplatili na svoju chamtivosť. A ešte niečo na záver. Nemám dom aj keby som si ho mohla dovoliť a vieš prečo? Pretože dom nie je len stavba ale skôr žrút peňazí. Tak mám byt svoj vlastný v centre mesta a mám pokoj. Namiesto veľkého domu chatu. Všetko na svoje a muzovo meno. Ono treba rozmýšľať dopredu a nie plakať nad rozliatym mliekom.

misicka31
18. apr 2024

Mňa by neprekvapilo,ak by to bola ,,čierna stavba" na záhrade,bez stavebného povolenia a pripojená na rodičov 🤷

beronsche
18. apr 2024

@misicka31 presne to si myslim...

Autorka - existuje stavebne povolenie? Kolaudacne rozhodnutie?

zltalienka
18. apr 2024

@kasssiopea ibaže banka nebude mať záujem preniesť hypotéku na dom, ktorý nemá oficiálnu prístupovú cestu. Takže najprv potrebujú poriešiť oficiálnu prístupovú cestu. A ak to nie je možné (nie je priestor) tak sú "v prdeli"...

misicka31
18. apr 2024

@beronsche v takom prípade nieje čo prepisovať,lebo to neexistuje,a pozor autorka za to sú pokuty 👌✌️

michelle567
18. apr 2024

A asi aj preto ani ten dom v katastri nenašla 😅 ale zasa keď majú hypotéku...nejako to vybaviť museli. To sa možno ani autorka nedozvie ako to je. Ak má papiere všetky otec a je háklivý na vypytovačky o majetkoch...a vzťahy sú naprd

zltalienka
18. apr 2024

nepísala autorka, že pozerala kataster a na mieste "ich" domu nič nenašla? Žeby naozaj nemali ani dom zapísaný na katastri?

autor
18. apr 2024

A nepomohlo by keby rodicia napisali a podpisali nejaky zavet ze ten moj dom bude patrit len mne? A zvysok sa moze rozdelit

zltalienka
18. apr 2024

Autorka: aký dom? Keď oficiálne zjavne žiadny neexistuje.

misicka31
18. apr 2024

Zistite si či existuje vôbec list vlastníctva...lebo keď nie je v katastri tak je to čierna stavba...a viac nepíšte aby ste celú rodinu nedostali do ešte horšej situácie✌️

h2
18. apr 2024

@kasssiopea Len ťa poopravím, žijúci rodič nededí polovicu. Ak bol majetok v BSM, tak po smrti jedného z manželov tomu druhému jeho polovica normálne zostáva, dedí sa len druhá polovica majetku (lebo predsa nebudeš dediť, čo ti normálne aj tak patrí). A z tej druhej polovice dedia rovným dielom deti a manžel/manželka. Čiže v autorkinom prípade to bude len 1/6 (kým druhý rodič žije).

michelle567
18. apr 2024

Máte vlastné číslo domu?

misicka31
18. apr 2024

@michelle567 hypo majú jej rodičia a možno preto je háklivý lebo vie ako to v skutočnosti je,ktovie 🤷