icon

Ako riešiť finančné problémy rodičov?

9. máj 2025

Baby ,chcem názor a radu , pretože rodičia ma do toho zatahuju a veď ja neviem kto má pravdu ,teda asi tuším že otec ale ...
Môj otec je dôchodca , financie cca 800e..mamina cca 3000e pracujúca ..
Mojej mamine peniaze nevychádzajú , plače má depky z toho ..ide o to , že má leasing na auto , platí ho, to je okolo 800 e..fajčí a zvieratám kupuje najdrahšie jedlo , úplne že to najdrahšie, má 6 zvierat , mačka zamnauci ide k zverolekárovi, 250 e sono a vyšetrenia ..
Otec platí všetko okolo domu ,sipo a všetko ...mäso máju domáce, niečo si aj vypestujú..
Proste otec mi volá že prečo ona toľko mina na zvieratá okolo 60eur každy druhý deň ,že prečo nemôžu jesť normálne cenovo dostupné jedlo , ona mi volá že nemá peniaze ,že jej to nevychádza , že už nevie čo má robiť ..
Hypo nemajú žiadnu ..
Nechcem sa im do toho miešať , ale akoze oni ma s tým konfrontuju.
Úprimne mi musíme vyžiť z menšej sumy ako oni..
.

autor
9. máj 2025
@anjelicek26

Ocakava co, ze muz sa vrati z dochodku do prace, aby tie somariny vykryl? Lebo tam nejde o naklady, ktore su nutne, ale doslova somariny... Alebo ze si bude od teba poziciavat na veterinu alebo alebo? Ano financne negramotna, ale toto je uz cez akukolvek mieru...

@anjelicek26 áno je ani mne sa to nepáči , ale vieš ja mám vlastnú domácnosť a my to máme inak v hlave usporiadané a nechcem sa do toho miešať veľmi lebo sú to jej peniaze

angeli121212
9. máj 2025

Presne som išla písať, že dá sa prestravovať aj kvalitným krmivom zvieratko aj za menej..

zobaka
9. máj 2025

luxusne by som zila s takym prijmom, konecne dobre spala, nechapem preco place, ze mina hala bala? jedine to je na plac

tom_i
9. máj 2025

Kúp mamine "zošit" a nech zapíše všetky výdavky, ktoré za mesiac majú... potom si s ňou sadni a prejdite si položku po položke...

nevenka
9. máj 2025

Jeziiiis a ja tu spekulujem o 1000 eurovom sijacom stroji, ze je to asi troaku "luxus", ale toto, skoro 2 litre za 4 kvetinace? 😬. No ked bola stale takato, tak joooj. 😔

ukgirls
9. máj 2025

tak nech si spise kolko kde dava mesacne a sama uvidi ze mina na hovadiny a atym padom nema sancu to utiahnut ... psychologa a poradnu neskusali?

princkrason
9. máj 2025

Mne nejde do hlavy ako môže finančne negramotní človek zarábať mesačne 3000 eur, tak to potom kto je tu negramotní? Však tie peniaze nezdedila , nevyhrala ani do zlatej rodiny sa narodila, nie je toto fejkova téma?

lenkakravcova
9. máj 2025
@princkrason

Mne nejde do hlavy ako môže finančne negramotní človek zarábať mesačne 3000 eur, tak to potom kto je tu negramotní? Však tie peniaze nezdedila , nevyhrala ani do zlatej rodiny sa narodila, nie je toto fejkova téma?

@princkrason možno má nejaké teplé miestečko.. čo by korešpondovalo aj s tým, že si potrebuje na vonkajších veciach (drahé kvetináče, novostavba pomaly v dôchodku) dokazovať hodnotu

autor
9. máj 2025
@princkrason

@princkrason nie je , pracuje pri SVK hraniciach , tam je trošku iný plat, u nás by mala za tú prácu 1000-1200 e mozno

mamina7070
9. máj 2025

pekne si ich oboch posad a muz nech je tam s tebou a ukaz im vas rozpocet my mame a tera priklad

2000€ sme styria to je 500€ na osobu platime hypoteku na dom skolne detom atd atd

vy ste dvaja mate 3800 € tj 1900 € na osobu neplatite hypo detom atd

ak z toho neviete vyjst a neustale sa stazujete tak tu je cislo mail adresa na psychiatra lebo potom nieco vazne nie je v poriadku

plus pri takych prijmoch je potrebne mat nasetrene na starostlivost lebo my z 1/3 prijmu na osobu nebudeme moct platit aj za vas a ani prestat pracovat a starat sa lebo mame male deti a hypo

koniec debaty a kazde stazovanie ukoncit hned bud adresou psychiatra alebo pravnika ak by sa chcel otec rozviest

ahhola
9. máj 2025

A ako nakladala mamka z peniazmi, odkedy oamatas, za 30. rokov, alebo kolko ty mas, pretoze to vyzera, ze sa pri nadbytku utrhla z retaze... Moja rodina, chudobky do 1990,potom zacali potroche smelit, zarobili milion za rok, (platy boli 2 - 3 000 sk) to este ukocirovali, kupili auto, byt, dovcu do NY😅no potom objavili casina, Vieden, Monaco a 1999 mizina, kupodivu, vobec ich to nevzalo, lebo vsak raz zarobili, zarobia zase, ale doba aj trh uz boli inde... Prepnuti z prachov a z prveho miliona oni aj tvoja mamca... 💲💲💲

alickapusinka
9. máj 2025

Otec by jej mal dať platiť polku režiu domu.Nie on všetko sám a mama svoje rozhajdaka.Ved mama tiež tam býva tak plyn vodu elektriku tiež treba zapalatiť. Keby sa nedajbože otcovi niečo stalo človek nikdy nevie ako bude mama dalej žiť kto jej bude platiť režiu domu či ju od všetkeho vypnu lebo nezaplati.

mk1111111111
9. máj 2025

Ved nech posle otcovy tiez 800 eur, z toho musia vyzit. On ich pohlida. Ak neposle, nech je hladna., neboj, dalsi mesiac posle

Zo zvysku zaplati leaaing a zvysny zvysok, zial minie. Tu nic nenarobis. Peniaze zarobila, moze ich minat, dnes je modne mat oddelene financie, tak sa niet comu cudovat. Bola naucena minat, tak mina aj dalej, aj ked je otec uz na dochodku. To je zial choroba, pomoze jedine psycholog.

karolinakr
9. máj 2025

takže 60x 15 = 900 dava na zvery čiže tretinu platu, otec plati všetko, hypo nemajú, vela mu asi neostane, mama minie 900 zvery, 800 leasing = 1700 a ostane jej 1300 a este z toho nevyžije, nema odložene nič hm...podla mňa by mala 1 800 mesačne odkladať, ale kto žije na vysokej nohe, holt...

karolinakr
9. máj 2025

asi by bolo lepšie, keby tych 1800 posielala otcovi nech da na sporenie a zo zvyšku žili, vela si dopestuju
ked sa chce, da sa, ona nevie gazdovat, ozaj, maju same vyhody a su furt na nule

misulka22
9. máj 2025

Inak preboha co tym zvietatam kupuje? 😅ako my mame 70-80zvierat ( zalezi kolko je hydiny) a potrpim si na to aby bolo o nich ozaj postarane,ale aby jej to nevychadzalo z 3000€ to keby mackam kupuje kaviar tak tolko neminie

autor
9. máj 2025
@misulka22

Inak preboha co tym zvietatam kupuje? 😅ako my mame 70-80zvierat ( zalezi kolko je hydiny) a potrpim si na to aby bolo o nich ozaj postarane,ale aby jej to nevychadzalo z 3000€ to keby mackam kupuje kaviar tak tolko neminie

@misulka22 veď ale ona im dáva večerať 3 krát , raňajkujú 3 konzervy každá ,kuraťa im kupuje v obchode ..jedna konzerva stojí okolo 5 - 6 eur tie najdrahšie kupuje...teraz dávala 250.e zverolekárovi aby jej povedal že mačka je zdravá a normálne mnauka..pred mesiacom dávala kocúrovi 300 e za zuby a ešte niečo ...pred tým ešte riešila kastráciu pouličným mačkám , atd vieš to sa nazbiera , ona stále proste niečo a ja som rada že má rada zvieratá ,my ako rodina celkovo milujeme zvieratá,aké toto je moc no ..
Minule našla kocurika, bol veľmi zle na Tom , ja som ho videla ,on umieral za živá ,on nevedel zdvihnúť hlavu ...
Zverolekár povedal že mu zlyhávajú orgány , chorý je , ona nie ,zachrániť treba...
Nechala ho na klinike , platila okolo 600 e za všetky lieky , infúzie, hospitalizáciu..potom že ona si ho zoberie domov , lebo jej chýba ( nebol jej )..kocúrik zomrel a ona obvinila zverolekára ,že ho nechal umrieť ..skoro som umrela, naozaj som sa hanbila jak pes..že on zato môže ..že to spravil schvalne

autor
9. máj 2025
@misulka22

@misulka22 a ja jej nemôžem nič povedať ,lebo ja mám drahých ,značkových psov 🙈( to sú jej slová ,nie moje) , o tie sa aj veterinár dobre stará...toto su proste debaty , ktoré nezvladam už

sidicek
9. máj 2025

Nie sú to jej, ale ich peniaze.Ja by som sa teda do toho už zamiesala.takto ich za chvíľu budeš musieť dotovať. A ozaj by ma zaujímalo co mama robí keď nemá také základné povedomie o financiách.

adreena
9. máj 2025

Fuuu, toto čo píšeš o tom polomŕtvom kocúrovi je už fakt cez, sa divím tvojmu otcovi, že jej už nedal po papuli s prepacenim, akože infúzie za 600€ pre pouličného takmer mŕtveho kocúra - to je na psychiatra....no neviem, ťažko radiť, je to na zaplakanie, ale čo ty narobis, je to ich život, ona asi riadne padne na hubu, keď pôjde na dôchodok....

autor
9. máj 2025
@adreena

Fuuu, toto čo píšeš o tom polomŕtvom kocúrovi je už fakt cez, sa divím tvojmu otcovi, že jej už nedal po papuli s prepacenim, akože infúzie za 600€ pre pouličného takmer mŕtveho kocúra - to je na psychiatra....no neviem, ťažko radiť, je to na zaplakanie, ale čo ty narobis, je to ich život, ona asi riadne padne na hubu, keď pôjde na dôchodok....

@adreena chápeš ak by mal šancu na život , beriem , ja som mala psa s rakovinou a tiež som ju udržovala pri živote pokiaľ sa dalo a netrpela...tak isto mám psov a sú to gaucaci, robila som dočasky pre útulky, pár som ich zachránila z ulice,ale ja som toho kocurika videla ,on nemal šancu ,naozaj .. zverolekár jej povedal že mu zlyhávajú orgány , že je chorý ..tam by som ho dala na vlastné náklady uspať ,nech netrpí,ale ona zachraňovala nezachranitelne,on bol zabalený do deky, a varila s nim,spala s ním, na záchod chodila s ním a nehýbal sa vôbec ..

autor
9. máj 2025
@adreena

@adreena a to čo robila ,keď zomrel ,tak to tu nejdem opisovať ,všetci boli na chybe...so zverolekárom na čele ..

ahhola
9. máj 2025

Zverolekar z nej ma oredovsetkym dojnu kravu a ona je krava, ze zivi zverisa, co by mohla pomoct vam, detom. Mas to tazke, ona je zvieraci hoarder, ako som ti to napisala minule. Chudak chlap, aj vy, ta zenska zoskrabe kazdeho psa z cesty a vrazi do neho tisice. Smer psychiatria☄️

karolinakr
9. máj 2025

tiež si myslim, že 600eur za skapatu mačku je strop. nebola ani na operacii, a infuzie a že jej počuval dychanie nemohlo stať 600 ani nahodou
i ked je obdivuhodne, že sa tak stara, niekto by do takej mačky ešte i kopol, ale ona neodhaduje svoje možnosti, keby zarobila 15 000 -20 000, že da 1000ku na mačky, ok, je samartitanka ale dat tretinu vyplaty na mačky a manželovi neostane ani euro? on asi nevie, kedy dosť...

autor
9. máj 2025
@karolinakr

tiež si myslim, že 600eur za skapatu mačku je strop. nebola ani na operacii, a infuzie a že jej počuval dychanie nemohlo stať 600 ani nahodou
i ked je obdivuhodne, že sa tak stara, niekto by do takej mačky ešte i kopol, ale ona neodhaduje svoje možnosti, keby zarobila 15 000 -20 000, že da 1000ku na mačky, ok, je samartitanka ale dat tretinu vyplaty na mačky a manželovi neostane ani euro? on asi nevie, kedy dosť...

@karolinakr áno je to obdivuhodné , my sme celá rodina taká , nikto nekope so zvierat a zachraňujeme..ale toho kocúra som videla , nereagoval, to že žije si videla ,len že dýchal , a to celé dva týždne, neprijmal potravu , sama som sa ho snažila kŕmiť, nedokázal ani prehltnúť ..nosila ho v deke aj na záchod, odsťahovala sa na 2 týždne zo spálne a išla spať do inej izby s mačkou, ..ja ju mám rada veľmi ,ale vtedy som rozmýšľala , či j.ebe viac mne ,že to nechápem ,ale jej ..
Áno proste do neho liali litre infúzií, ten kocúr dostal toľko liekov že koniec, sono, rengen , hospitalizácia , ..

autor
9. máj 2025
@karolinakr

@karolinakr *alebo jej

karolinakr
9. máj 2025

na druhej strane taka mačička na konci života pocitila, že sa o nu niekto stara, i ked už asi bolo neskoro..

autor
9. máj 2025
@karolinakr

na druhej strane taka mačička na konci života pocitila, že sa o nu niekto stara, i ked už asi bolo neskoro..

@karolinakr áno to je tá druhá strana , ale vieš mohla ho dať uspať , keď jej povedali že nemá šancu..humánne ,mohla byť pri ňom..ak by jej dali nádej ,nepoviem , ale nedali , tam bolo jasné ako to bude

cacianka
9. máj 2025

Tu by som zasiahla, aj s mužom. Nabehla k nim a začala debatu o finančnej gramotnosti.
Všetky príjmy a výdavky na stôl, to by som trvala na tom bez pardonu. Všetky bločky z výdavkov..A pekne rátala položku po pokožke.
Myslím že otec by vydržal, v dobrej viere že sa niečo podarí, vyrieši. Ak by mama vyskakovala, slušne ale na tvrdí by som jej odporučila, aby vyhľadala psychológa alebo psychiatra, tu už ide o závislosť na rozhadzovani, strata zdravého úsudku. Otec by dostal úlohu viesť domáce účtovníctvo, hospodáriť, vy by ste robili audit. mama výplatu na jeho účet.
Ak by nechceli, otcovi poradím rozvod, predaj domu, vysporiadanie a nech si každý žije po svojom..otec by to zvládol, mal by z čoho žiť, a nemusel by sa trápiť.
Ak by nechceli, obom rázne vysvetlím, že nechcem ani raz počuť o €, začnú tému odchádzam. Pri telefonáte skladám, vypinam , debatujem výlučne o inom..ak nepomôže, nejdem k nim, aj celé mesiace, telefón nedviham blokujem. Sú to dospelí ľudia, ak si nevedia svoje finančné problémy riešiť rozumne sami, nechcú poradí a pomôcť do mňa, tak nemám záujem aby do svojich sračiek ťahali aj mňa. Rada pomôžem poradím, ale mám svoje nervy a hranice. Stačilo.

bu_bu_bubak
9. máj 2025

Tvojej mame by bolo zrejme aj 10k mesacne malo. Kks, 800 eur leasing. To je ¼ len tak vo vzduchu a to max tretina prijmu by mala ist podla odbornikov na byvanie.

6 domacich zvierat, luxusne krmivo, cigarety.....Nebnevaj sa, ale tvoja mama je exemplarny priklad financneho analfabeta. Tvojho otca uplne chapem a ich nezhodam sa vobec necudujem.

Na dochodku bude zrejme trpiet pretoze vsetky tieto "samozrejmosti" pojdu bokom. Rebricek zivotnych hodnot.