icon

Ako riešiť finančné týranie partnerom?

4. sep 2024

Sme manzelia uz 4 roky a mame 2 male deticky. Aj napriek tomu ze bola uplne ina dohoda o financiach, nas zacal muz vydelovat, o spolocnom ucte nechce ani pocut a posiela len malu ciastku na chod domacnosti/pre deti.
Ked mu poviem ze potrebujem nejaky extra vydavok (chcem kupit ortopedicke topanocky, potrebujeme nieco do domacnosti) tak mi povie ze co som si nenasetrila a ze mam dat mladsie dieta do jasli a zacat pracovat ak sa mi zda ze mam malo penazi.
Ked pridem s vacsim vydavkom tak ma rovno vysmeje ze minam na hluposti a on sa na tom podielat nebude (napriklad nove autosedacky, lebo tie provizorne co mame uplne stroskotali na crash testoch a jednemu je uz mala), ale dokonca aj ked nakupujeme potraviny spolu pozera do kosika a pyta sa "na co ti je syr platkovy aj blok?" "Preco potrebujes sunku?" "Ten toast je o euro drahsi ako minule, kup rozky"
Pritom on zaraba naozaj slusne.
Ked som mu povedala ze uz takto neplanujem zit, odpoved bola "tak odid a som zvedavy ako to zvladnes ked pojdem do zahranicia a uplne prestanem prispievat"

Ako by ste postupovali?
Tiez by som chcela poprosit tie ktore mate s tymto skusenosti, riesili ste veci pravnou cestou a ak ano kolko to trvalo a ako to prebehlo?

lienka.7
4. sep 2024

@autorka požiadať o vyzivne.
A gratulujem k takému chujovi 👎

lienka.7
4. sep 2024

@hellwant nie, dovtedy je ona "samostatna" jednotka, emancipovana žena s príjmom, ktorý jej na 1 osobu postačí. Ale z rodicaku 2-3 deti už neužívi. Ptedpokladam, ze pan manžel má aj danovy bonus. A dúfam, že aspoň pridavky chodia jej.

zuzuliennka1
4. sep 2024

chlap co setri na bezpecnosti vlastnych deti v aute - uff tak to je konecna

simca06022011
4. sep 2024

tolko sa budes chystat na rozvod az nebude... budes to trpiet roky... mala by si to utat cim skor. Tvoj chlap je zgrlos, ak mu vychadza vsetko ostatne, mas predstavu o jeho prijme, vydavkoch, tak je na case zakrocit. Odist, poziadat o vyzivne na deti, seba... a rozvadzat sa mozes aj potom.
Sa ho spytaj, ze ked date dieta do jasiel, ci bude platit tie jasle.... lebo sukromne nie su ziadny spas, ak tam aj dieta vezmu. A kludne by som mu povedala, ze nie moj rodicak na to nepojde, to su moje peniaze.

gazpalm
4. sep 2024

@lenkakravcova prepac , ale ako ty cim dlhsie ta tu vnimam , tym su tie tvoje dristy horsie 😒

simca06022011
4. sep 2024

@hellwant ja som to zazila, ze chlapovi takto siblo, ale nebola v tom ziadna vina zeny ani nic.. proste mal nervy a nemal dost financii... proste nemal. Zvyknuty na nejaky zostatok na ucte, nejaky standard a zrazu mal financovat ... a hned bol doma cirkus. Lebo to nedomyslel predtym, ze veru nebude to med lizat.

lapersefona
4. sep 2024

@hellwant pred deťmi problem nebol lebo zena nebola na materskej a platilo sa určite 50:50. To je ta emapncipacia

aurora33
4. sep 2024

Kolko je to ,, a pritom zarába naozaj slušne?”, keď ma problém kúpiť syr a šunku? 😅😅

zuzanapjat
4. sep 2024

Autorka odpust, ale ja este musim k Lenke...
@lenkakravcova pisala si ze Adam bol daleko skor ako nejaki domorodci. Tak k tomu asi tolko: zvhladom na to ze Kain a Abel mali uz domestikovane ovce a obrabali pole, znamena to, ze mohli zit v obdobi najneskor pred 11.000 rokmi. Na rozdiel od nich pozname kmene, ktore boli natolko izolovane, ze sa stale venuju zberačstvu a lovu. Antropologovia predpokladaju, ze v tych lokalitach ziju izolovane 60.000 rokov (napriklad Sentinelci, Tannovia apd.) Pozname aj take pripady, ze tieto kmene ked videli vojakov v druhe sv. vojne, tak si mysleli, ze su to bohovia a pochodovali ako oni, alebo si zo slamy vyrobili lietadlo a uctievali lietadlo. A možeš hadat prečo tieto kmene aj napriek tomu, že 60.000 rokov nepočuli o Adamovi, Eve a Bohu prežili do sučastnosti... pretoze mali zasady ktore zabranovali tomu, aby sa pozabijali. A co myslis? Kto sa stara o deti a kto lovi a zabezpecuje rodinu? Ženy, či muži?

ahhola
4. sep 2024

@zuzanapjat musime vsade riesit ten jej islam??? Len ju tu periferne zahliadnem, je mi zle. ☪️

zuzanapjat
4. sep 2024

@ahhola ona ma zrejme snahu ho propagovat, robit mu reklamu. Tak len tolko ze ja mam koran precitany, bibliu aj toru a x knih o pohanskych nabozenstvach. Sice som to vsetko citala tak vyše 20 rokov dozadu a viedla x rozhovorov s krestanmi aj moslimami, mam presvedcenie ze oponovat rozumne nie je na skodu a ak nie oponovat tak aspon neurazit.

lakebabe
4. sep 2024

Ste spolu len 4 roky a mate dve deti. Ten chlap bol lakomy zgrlos aj predtým, len si to nechcela vidieť. A budem sa opakovať ako vždy.
To je to slávne 50:50, extrémna emancipacia a zrazu žena skončí na materskej, automaticky čaká ze sa chlap postará a chlap je zmätený, čo od neho chcú, Však doteraz si žena tu šunku, aj syr, aj tie vložky kupovala sama. K tomu pribudne jedno dve deti, ktoré tiež chcú tu šunku a pruser na svete.
Jediná moja rada je požiadať o výživné na seba, na deti, ale rátaj s tým, že to je koniec vzťahu. Co je pozitívne, lebo žiť s chlapom , ktorý by mi vykrikoval jedlo a deťom topánky, by som veru nemohla za žiadnych okolností

romanovic
4. sep 2024

@lenkakravcova pri vsetkej ucte, netahaj prosim do kazdej diskusie islam. A ano, je rovnako otravne tahat do diskusii akekolvek nabozenstvo v takej miere ako ty. Vnimam podla reakcii, ze mnohe prispievatelky su z toho otravene a potom odchadzaju z diskusii, aj ked by mali nieco konštruktívne k veci.
Financne tyranie nema nic so ziadnym nabozenstvom, tak ako rodic moze týrať svoje dieta, tak akykovek veriaci moze tyrat svoju zenu.

lenkakravcova
4. sep 2024

@zuzanapjat ja verím, že Adam a Eva mali kopu potomkov, ti sa rozišli do sveta a z nich vznikli kmene. Niektoré z nich pokračovali v islame, iné si zachovali iba tradície z islamu a inak sa odklonili k uctievaniu kadečoho (od panteizmu k polyteizmu).
A Adam a Eva žili minimálne 13.000r dozadu - minimálne. Maximálne možno aj 120.000. Nevie sa to presne.

som_realistka
4. sep 2024

Tak, kým žena pracuje a ešte sa nedajbože aj nasťahuje k chlapovi domov, tak jemu sa zvýši životná úroveň, frajerka/žena platí polovicu energií, a ešte mu poskytne full servis, a ak chlap hodí špinavé prádlo do koša na pranie a raž dvakrát vynesie smet, tak po ňom iné nechce, lebo dvaja dospeláci bordel nenarobía a upratať 70m byt trvá mladej tak 2-3hodky. ALE prídu deti, klesne príjem, výdavky letia raketovo hore, chlap zisti ze peniaze už žena nenosí ale si ich pyta, a zrazu po ňom chce ešte aj niečo iné ako odniesť trenky do koša a ísť raz do týždňa so smetami. A čo teraz on nešťastník?

lenkakravcova
4. sep 2024

@stanulienkat áno, Adam bol rovnako ako všetci proroci muslim 🙂 aj Abrahám, Mojžiš a aj Ježiš bol (veril v Jediného Boha - viešodlitba Otče náš).
A čo sa týka farby, je to otázne. Ale keďže z tých dvoch je celé ľudstvo, tak gény museli mať rôzne. 🙂

zuzanapjat
4. sep 2024

@lenkakravcova a čisto nahodou pred 120 tisic rokmi mali polia a domestikovane ovce, len akosi si radsej tie kmene prevzali od muslima Adama moralnu zasadu aby ich zena bola pri detoch a muz ju zivil a radsej 110 tisíc rokov zbierali korienky, aby potom pred 11-12 tisic rokmi prišli s takou revoluciou ktora im extremne zlepšila zivotne podmienky...

milanemila
4. sep 2024

Velmi tazko sa toto cita :( ako jeden otec moze byt taky chrapun nie len voci tebe ale aj voci detom. On sa nezmeni a podla mna to bude stale horsie, takze zrejme ti neostava naozaj nic ine ako dat maleho do jasliciek a ist do prace. S muzom by som sa rozviedla a nech mu sud urci vyzivne, stale to bude zrejme viac penazi ako ti dava teraz.

lenkakravcova
4. sep 2024

@zuzanapjat tie kmene fungovali tak, že muži chodili a lovili, neskôr pásli dobytok, a ženy ostávali v "domácnosti" (v stane) a starali sa o deti a neskôr úrodu.

bonboniera
4. sep 2024

Akoze čakala som všeličo ale to ze sa v tejto téme dozviem ze neveriaci ľudia nemajú charakter, hodnoty a smerovanie fakt nie 😂

mira0611
4. sep 2024

Ahoj, ty si mozes sudnou cestou pytat od neho vyzivne na teba a deti!!!
Existuje take ze vyzivne na manzelku, a to bez rozvodu, je to presne pre takyto pripad!
Som zvedava, keby ste sa rozviedli a mal by platit alimenty na teba a 2 deti ako by mu bolo do smiechu! K.kot jeden vyj.bany!!! Presne kvoli takymto idiotom nechceme my zeny rodit deti a radsej si budujeme karieru.
Moj ex bol taky isty, teraz uz zaraba nad 2000 euro, ale tym, ze je na vsetky vydavky sam+plati aj alimenty na dieta, uz taky velky frajer nie je!

zuzanapjat
4. sep 2024

@lenkakravcova lenze to ma urcitu postupnost. Zberačstvu a lovu sa venovali daleko skor ako domestikacii zvierat a pestovaniu plodin. Ma to svoju logiku. Az potom, ako prisli s domestikaciou a pestovanim zacali vznikat trvale usadlosti a z nich mesta. Lenze napriklad taky Kain to vsetko vedel a zalozil aj mesto... a dokonca aj zenu si nasiel. Co myslis preco tie ostatne kmene kočovali? Čo hladali a prečo? No presuvali sa, pretoze nedokazali obrabat podu a pestovat si plodiny... ked bolo malo zvere, ryb, malo plodin tak nemali na vyber.

lenkakravcova
4. sep 2024

@zuzanapjat máš na to dôkaz, alebo je to len viera či predpoklad? 🙂 každý kmeň to mohol mať inak - vzhľadom na ich prírodné podmienky okolia. Donedávna ľudia tvrdili že ľudia 12.000r dozadu boli primitívni. Dnes vieme že existuje G. teppe v Turecku, čo je komplex starý okolo 13.000r a pri tom obsahuje už také veci ako chrámy.

marcellka32
4. sep 2024

Človek chce po čase prečítať príspevky ale čítam len islam...no nič

zuzanapjat
4. sep 2024

@lenkakravcova si prosim ta nieco precitaj o Gobekli Tepe, pretoze sa datuje presne do fazy zaciatkov domestikacie a polnohospodarstva. Netvrdi sa, ze ludia v tej dobe boli primitivni, ale presne sa vie, na zaklade archeologickych nalezov zhruba ako zili. Gobekli Tepe je tak 9600 rokov pred Kristom, ine chramy v Turecku a Jordansku su mladsie, ale ziaden z nich nie je 120 tisic rokov stary a to predpokladas ze vtedy zil Kain ktory postavil mesto.

slovakboy
4. sep 2024

Neodkladať rozvod. Čím dlhšie s ním budeš, tým to bude horšie ukončiť, psychopat a narcista ti môže ublížiť, on sa len tak nevzdá svojho vlastníctva a zdroja energie ktorú môže z teba cicať. Je na tom závislý.

romanovic
4. sep 2024

@zuzanapjat @lenkakravcova mozete si pls zalozit vlastnu diskusiu? Je to bezohladne k autorke.

zmrzlinka2021
4. sep 2024

@lenkakravcova sorry ale ty nemáš tusaka čo znamená byť feministkou. Absolútne týmto pojmom nerozumieš.

zmrzlinka2021
4. sep 2024

@lapersefona to nie je emancipácia. Ani ty nechápeš tomu pojmu

beata_k
4. sep 2024

Ale ste jej s tym islamom riadne skocili na lep. 👏 Uz vam niekto povedal, ze aj zla reklama je reklama? Staci, ze sa o nej pise a o to jej presne islo.