icon

Ako riešiť konflikty medzi dcérou a otcom?

27. jún 2024

Ahojte prosím poradte už som bezradná. Dlhšiu dobu sa 5 ročná dcera staaaale hada s tatinom, mojim muzom. Je k nemu hnusna, hovorí mu škaredé veci typu chcem aby si zomrel, (to ma zo skolky) pred par mesiacmi mi dokonca povedala aby som si nasla iného muža a jej iného tatika. Nechapem tomu, som z toho smutná. Moj muž sa k nej sorava pekne, snaží sa jej plniť priania, trávi s ňou čas, je pravda že ke vybusny a sem tam jej aj capne keď si zasluzi (s čím ja nesuhlasim ale čo mám robit, ma slabé nervy) zažili ste podobnu situáciu? Znie to ako keby to bol jej nevlastný otec keď to takto čítam ale nie je to nase spolocne prvorodené dieta.

mikadooo
28. jún 2024

@damian85 ja som mala minule zaujímajú debatu s mojím ukážkovým škôlkarom doma. Nechcel jesť, hovorím, ale v škôlke zješ, však. Áno, lebo v škôlke musí. Hovorím - akoto, že musíš, lebo čo? (Veď ich tam nebijú, všakže....). No a malý - lebo ho preradia k jasličkárom. Takže takto funguje štátna škôlka. Cukríčky a zastrašovanie. Potom som rozmýšľala, s čím prišiel zo škôlky - keď si neuprace hračky, hračky zmiznú. Keď bude zlý, ježiško nedonesie darčeky na Vianoce. Keď si nebude umývať zúbky, príde zubožrút. Atď atp a blablabla. Ja ako racionálna mater iba gúľam očami. Takže vy ste rodičov poslúchali, lebo ste sa báli bitky, nie preto, že vás nejak úžasne "vychovávali". Takisto ako môj malý v škôlke zje tú hnusnú polievku zo strachu, alebo kvôli cukríku, pre nič iné. Žiadne úžasné výchovné triky, žiadne vysvetlenie, v podstate stačí len cukor a bič. Čert ber celú detskú psychiku.

cookie29
28. jún 2024

@damian85 ja nehovorim, ze v niecom nemas pravdu... ano rodicia by mali tahat za jedno a ak aj maju nejaky rozpor, tak urcite ho nedat najavo pred dietatom. V tomto plne suhlasim. Ale aj tak zostava otazka, preco dieta takto reaguje len na jedneho rodica a nie na druheho. a zvysok, nuz @mikadooo to perfektne vystihla... mozno dnes ako rodic rozumies, ze preco rodicia riesili niektore veci tak alebo inak, ale zaroven prepac, vacsina dnesnych ludi ma problem zvladat emocie, riesia to roznymi zavislostami (cukor, alkohol, cigaretka a to su este tie "light" ) liekmi a podobne a preco? Pretoze rodicia ich naucili, ze plakat sa nema... taka hlaska typu ked budes krivit usta, jednu ti dam, aby si mal dovod...vam asi nieco hovori... kolko je zien, ktore zostavaju v nefunkcnych vztahoch s nasilim, pretoze ich doma naucili, ze sa musi to alebo ono a hento sa nesmie, a ony si nevazia same seba. Aj toto je vysledok, ked namiesto riesenia problemu a hladania dovodu dam jednu vychovnu...

damian85
28. jún 2024

@mikadooo Presne tak rodičia ma vychovávali a nesnažili sa mi ako 5 ročnému vysvetľovať veci , ktorým nerozumiem. Jazykom mne rozumným v tej dobe mi to vysvetlili pár krát , ak som nepočúvol , jednoducho prišiel trest a je úplne jedno či ten trest bol taký alebo onaký. Tetám som sa na ulici zdravil , pani učiteľka bola pre mňa autorita atď. Nemám žiadne traumy z detstva , naopak môžem povedať že som mal to najkrajšie detstvo aké som mohol mať. Aj keď som sem tam dostal po riti.
@cookie29 Dieťa tak reaguje lebo môže. Dieťa ktoré ma 5,6 rokov je priamo závislé na rodičoch , či už po ekonomickej stránke , či už po výchovnej. Ak jeden strelí pozaucho a druhý dieťa bráni ( znovu sa nebavíme o výchove kde sú znaky týrania kedy dieťa dostane pozaucho len preto že sa hlasne nadýchlo ) tak dieťa si to takto vo svojej hlave utvorí. Ak raz dieťaťu zakážem o matke rozprávať škaredo papuľovať jej , pretože držím s mamkou , tak dieťa poslúchne , pretože si bude vedomé že na jeho strane nie je nik a že tak povedali obaja. Ak však budem dehonestovať výchovu druhého rodiča a spoločne sa smiať , respektíve dieťa v tom podporovať , stane sa presne to. Autorka ma traumu z detstva ako sama písala lieči sa u psychológa z vlastnej negatívnej skúsenosti. Nech skúsi hľadať chybu práve tam. Normálne zdravé dieťa ak takto selektuje a nie sú tam znaky týrania t.j alkoholik čo matku a deti mláti len tak , lebo si dal 3 pivá , sa takto nespráva. Jednoducho máme tu jedno nevychované dieťa ktoré si dovoluje na jedného z rodičov. Tak skúsme otca " vyliečiť " či problém zmizne , alebo si len dieťa nájde iného " obetného " baránka. 😝

katkati
28. jún 2024

@damian85 Teba niekto fackuje, keď sa nesprávaš ideálne?

blonde_bella
28. jún 2024

@damian85 nemám žiadne traumy 😀 toto ti aj potvrdil odborník?
//

Najhoršie je, že najviac ubližujú ludia, ktorí by psychológa akútne potrebovali, ale tvária sa, že určite nie.

lauricka
28. jún 2024

Pre ňu to nie je v rámci normy, pre ňu evidentne kričí a bije príliš. Nehovoriac o tom, že to by vôbec nemal robiť. To nezvláda sám seba vlastne. A dieťa to vidí. Ak sa tak malá správa, je to pre ňu príliš. On musí zapracovať na prístupe k nej, ak s ňou chce mať niekedy nejaký normálny vzťah.

damian85
29. jún 2024

@katkati Nie , ja som trestnoprávne zodpovedný. T.j ak prekročím normu rýchlosti v obci , zaplatím pokutu. Ak sa vycikám do kvetináča , dostanem predvolanie a pokutu. Ak susedovi poškrabem auto , znova budem potrestaný. A možno keby nemám 100 kg a ruku ako otec hrudník , možno by mi otec dal stále po zadku 😂 , len toho času sa obávam že on by mal zlomenú ruku a ja by som to ani nepocítil. 😝 . Porovnávať dospeláka , ktorého už nevychovávam a dieťa je trošku scestné. Nech si každý vychováva dieťa ako vie a keď mu vyrastie takýto spratek , ktorý nerešpektuje otca , nech si to potom rieši na modrom koníkovi.

damian85
29. jún 2024

@blonde_bella človek by neuveril ale je to tak. Pošlem ti posudok na seba ? Môžeš potom aj ty.....😀

vreckovka2
29. jún 2024

@damian85 kolko a ako stare deti mas?

damian85
29. jún 2024

@vreckovka2 jedno a presne podobný vek 7.

katkati
29. jún 2024

@damian85 Za fyzické násilie na deťoch by sa mal dospelý človek tiež zodpovedať. Vychovávať neznamená biť. A nie je pravda, že každý si môže vychovať ako chce. Škoda, že na SK ešte nefunguje tak sociálny systém, ako napr. v DE, Švédsku atď.

vreckovka2
29. jún 2024

@damian85 vynasas fakt drsne sudy o tom, ako je dieta z tejto diskusie nevychovane. Na to, ze mas len 1 dieta, ktore este nedoslo ani do puberty. Predpokladam, ze odbornikom z fachu tiez nebudes.

damian85
29. jún 2024

@katkati Jednoznačne. 😝

damian85
29. jún 2024

@vreckovka2 Netuším či obaja čítame ten istý príspevok. Je tu debata o 5 ročnom dieťati , nie o pubertiakovi. Ak pre teba dieťa ktoré neakceptuje a nadáva otcovi nie je nevychované , tak klobúk dole pred tvojím citom pre rozlišovanie vychovanosti a nevychovanosti . 😅

katkati
29. jún 2024

@damian85 Aj deti sú ľudia. Majú právo na svoje emócie a život bez bitky. Vychovávať, usmerňovať, byť príkladom, ale nebiť. Jednoznačne.

damian85
29. jún 2024

@katkati Jednoznačne.....a potom budem hľadať odpovede na modrom koníkovi , prečo moje dieťa je nevychované , prečo pošle dospeláka do teplých krajín a tak. Presne máš vo všetkom úplnu pravdu a autorka nech rieši , prečo jej dieťa je také aké je. 😝

vreckovka2
29. jún 2024

@damian85 skus si precitat moj prispevok este na prvej strane a mozno pochopis, preco to dieta robi. Toto dieta naozaj nie je nevychovane. A hlavne nechape smrt ako nieco konecne. Nevie co je to zomriet. Toto dieta v teme dava dobre najavo svoje emocie, vie ich opisat. Viem, ze tu debata o 5 rocnom dietati, ale ty mas tvoje dieta este male, to aka je tvoja vychova sa ti zacne ukazovat najskor v puberte ;). Rozlisit to viem do istej miery, preslo mi rukami celkom dost deti rozneho veku. Garantujem ti, ze s tvojim pristupom by si nepresiel u deti s problemovym spravanim a ani u takych echt pubertiakov.

damian85
29. jún 2024

@vreckovka2 Veľmi pekne ti ďakujem za pohľad do budúca , predpoveď a súčastne domnienky čo by bolo , keby bolo. Zatiaľ to tak nie je , ak to bude ozvem sa na MK. Každopádne znova k téme , máme tu 5 ročné dieťa , ktoré je nevychované , matka trpí traumou z mladosti kvoli týraniu liečenú psychológom ( ako človek ktorému prešlo rukou nespočet detí určite tu vidíš paralelu ) , očividne neťaha s otcom vo výchove za jeden povraz . Ona rieši problémové správanie nie ja , ona rieši 5 ročné dieťa nie pubertiaka.

katkati
29. jún 2024

@damian85 Nájdeš tu aj príspevky, že sú rodičia a je to aj môj prípad, ktorí svoje dieta nikdy neudreli a majú životaschopné, slušné a úspešné deti. Poznám aj v reáli a viem o čom hovorím. Ty názor na bitie a výchovu nezmeníš a určite sa ani nezasmysliš na tým, či je lepšie, aby dieťa poslúchalo, lebo sa bojí bitky, alebo bolo motivované a usmerňované rodičmi, ktorí sú mu príkladom a hlavne ho chránia, aby im nikto neubližoval.

janickacrazy
29. jún 2024

@damian85 to dieťa nie je nevychovane, autorka píše, že ju poslúcha, aj v škôlke je bezproblémové, aj vonku, to dieťa má problém len so svojím otcom, ktorý sa k nemu zlé správa, kričí a bije ho, preto to dieťa reaguje tak ako reaguje

damian85
29. jún 2024

@katkati Riešime tu konkrétny prípad 5 ročnej , nie prípad niekoho iného. Dookola točíš pomimo , ako to je niekde v iných rodinách. Áno je. Áno je mnoho rodín kde netreba možno ani zdvihnúť hlas , mnoho rodín kde ani to nepomôže. Tu máme prípad rodiny , kde matka sa lieči u psychológa - priamo súvisiace s poruchou správania jej dieťaťa. Komu toto už okaté nie je , tak ja skutočne neviem.
@janickacrazy Dieťa je veľmi vychované , preto to autorka rieši na MK. Pretože má doma vychované dieťa . 😂. Vždy založím diskusiu keď sa chcem pochváliť ako dobre som vychoval dieťa 😅 . Určite to bude v tom ako píšeš a žiadnu kauzálnu súvislosť s liečbou autorky u psychológa to nebude mať. Ani náhodou 👏

katkati
29. jún 2024

Nepodporuj fyzické násilie na žiadnom dieťati a nebudem na teba reagovať.

damian85
29. jún 2024

@katkati kľudne reaguj ak máš tu vnútornú potrebu. Som s tým úplne v poriadku.

katkati
29. jún 2024

Ideme sa radšej venovať rodinám nie? Hlavne tí, čo majú doma malé deti.

megg1
29. jún 2024

@v1lma niekedy sa tam bezne vychovavalo a take prejavy deti nemali, capnut neznamena, ze ju bije...dieta sa ma naucit posluchat rodicov

lienka.7
29. jún 2024

@damian85 tu je to zbytočné, akékoľvek debaty o nejakej výchove viest. Si pamätám, ako mi tu jedna v diskusii napisala, ze dieta ma nemá čo poslúchať, ze to nie je pes 🤣🤣🤣
Tak ja neviem, keď mu poviem ze ideme domov z ihriska, a ono mi povie ze nie, tak sa teda nepôjde? No keď nechce ísť, nech si tam teda ostane...
Mnohým tu nedochádza, ze dieta prirodzene skúša hranice, kam až môže zájsť. Pokial ma kopne, 1x mu vysvetlím, ze toto sa nerobí. Pokial tomu však nerozumie, kopne ma aj druhý krát, kopnem ho aj ja naspäť. Prečo? Lebo to evidentne nepochopilo, aké jeho konanie ma dôsledky. Po prvé, ze to aj bolí a po druhé, ze mama ani otec sa jednoducho nekopu. A nielen oni, ale ani deti na ihrisku. A toto tie matky často krát nechapu, ze dieta ich ma na salame a vysvetľujú, vysvetľujú ako take papagáje... 🙈🤣 a nič z toho.
A potom tu vypisujú, ze dieta ich bije, pluje na nich, vyhadzuje z domu dokonca a podobne. Osobne si neviem predstaviť, keď toto robí 3,4,5 rocne dieta, co potom v puberte, alebo v takých 15-16 rokoch budú robiť? To ich potom rovno vysmari z domu či ako?

lienka.7
29. jún 2024

@mikadooo píšeš uplne od veci, ale co uz. Ja len dodám k tým zúbkom. Keď si ich nabudúce nebude chcieť umývať, tak mu povedz, že sa mu pokazia a teba bude zubár stat aj 1000€. Ci tomu to dieta pochopi. Potom tu napis 👌
A nie, ja som rodičov posluchala nie preto, lebo som sa ich bála, ale preto, lebo som bola vychovana. Vedela som, že keď si pekne uložím hračky, dostanem zmrzlinu. Keď nie, tak žiaľ, nic nebude. A ano, je to politika cukru a biču, ale jediná účinná. Neviem ako inak by si dieta male chcela inak naučiť poriadku, pravidlám... ono totižto nerozumie tomu, ze to tak proste ma byt, preto to ma urobiť.
A taktiež ani v jasliach ani v skolke a ani doma moja psychika nijako neutrpela.

damian85
29. jún 2024

@lienka.7 Áno napísala si to úplne presne. Stále však dúfam že mnohé pochopia , čo je vychovávať a čo je týrať. Pre mnohé je jednoducho krik a či jemná po zadku prejav týrania . Pod predstavou jemná po zadku si predstavia remeň , holú riť a 25 kravých rán. Politiku vysvetľovania poznám. Chodím do baby friendy hotelov a napríklad také Sitno alebo Senec a človek sedí a pozerá. Chlapec - temperamentnejší , čapne mame po tvári , pretože on ešte nechce ísť a matka mu dohovára , čapne ešte raz a ešte raz a namiesto riešenia , dieťa odchádza znova do detského centra a matka odpovedá , ja už neviem čo s ním mam robiť. Nie je to ojedinelé . Nie rodič vychováva dieťa , ale dieťa rodiča , lebo tak čítala na Instagrame. 😝 V živote by som si k rodičom nedovolil to čo dnešné deti. Rodič má byť autorita pre dieťa a zároveň vychovávať. To neznamená že dieťa budem otĺkať hlava , nehlava. Ako dieťa som dostal po zadku ja , dostali súrodenci. Nik to rodičom nezazlieva naopak . Sme radi , že keď trebalo pochváliť pochválili , keď trebalo vychovávať vychovávali a keď sme si zaslúžili trest tak sme ho dostali. Vtedy to bol pre nás koniec sveta , dnes ako rodičia to nie len chápeme , ale im aj za to ďakujeme.

vreckovka2
29. jún 2024

@damian85 skus zacat citat s porozumenim. Nechces ma pochopit. Stojim si za svojim prvym prispevkom. Je tu otec, ktory nedokaze drzat nervy na uzde. Tlak vytvara protitlak. Ak on krici , alebo udrie dieta, tak ho chce dieta potrestat. Povie mu, aby zomrel. V preklade to moze znamenat, som velmi nahnevana, nechcem, aby si na mna krical. Ale dieta to takto neverbalizuje. Citi hnev, mozno aj hanbu. V skolke to po sebe kricia deti, ked su nahnevane. Tak to pouzije. Dieta nechape, aku silu maju tieto slova. Nedokaze silu zomretia pochopit. Poculo to v skolke od deti, ktore tomu tiez nerozumeju. Dnes uz nevyrastame v komunitach, kde sa deti so smrtou bezne stretavaju. Ako by si riesil to dieta v detskom kutiku, co si opisoval?

mikadooo
30. jún 2024

@lienka.7 nie. Náš keď si nebude umývať zúbky, tak nebude jesť sladké na druhý deň. Lebo sladké veci zúbky kazia a umývanie ich opravuje. Vybavené. Prečo by som plietla do toho zubára a 1000eur... Ale nebudem do toho dávať ani fyzické tresty, "hračkokradov" a podobné nesúvisiace idiotiny. Čiže si evidentne môj príspevok absolútne nepochopila ty. To, že zmrzlinu nedovolili rodičia tebe, keď si si neumyla zuby, s tým plne súhlasím, ak ti to adekvátne vysvetlili. Príčina- LOGICKÝ DÔSLEDOK. Capnutie po riti väčšinou akúkoľvek logiku postráda.