icon

Ako riešiť manželov alkoholizmus a depresiu?

16. dec 2023

Manžel je alkoholik, keď si vypije, má myšlienky na smrť, vypisuje mi správy, že odchádza, že už sa teší "tam", celkovo má také depresívne nálady a myšlienky. Úprimne, už som unavená a už takto ďalej žiť nevládzem. Vždy sľúbi, že to bude riešiť, ale zostane to len pri tých sľuboch. Včera zas vypil celú vodku s energeťákom, prišla som domov a bol úplne mimo. Ráno mal ísť do práce, nešiel. Začína sa mi hnusiť, neznášam ho. Deti nemáme.

Strana
z3
tiika
16. dec 2023

@diana20 klobúk dole pred tebou ako si to zvladla. Mnohé by to vzdali, alebo naopak trpeli, ty si bojovala a nevzdala sa. Prajem, dúfam, verím, že budete dlho šťastní.

oliolijanka
16. dec 2023

@autorka, ty sa hlavne upokoj. V dvojstranovej diskusii si onho prejavila strach, ale sa ti hnusi, potom ho nechces nechat, lebo ste spolu nieco zazili, potom by si aj odisla, keby si mala kam...
Si klbko nervov. Nenapisala si tu, lebo by si potrebovala radu, ako sa ho zbavit. Napisala si tu, aby si si skratila cas, kym on sa ti ozve.

V pondelok podaj ziadost o rozvod a prestahuj sa na ubytovnu. Hotovo, pre teba je problem vyrieseny.

Ano, si jeho manzelka, ale on ta uz davno vymenil za alkohol. Nie si ty a vasa rodina na prvom mieste, ale jeho lenivost, nezodpovednost a alkohol.

Dufam, ze to nie je vymysleny prispevok a ty nam tu o chvilu zahlasis, ze on si to hodil.

autor
16. dec 2023

@oliolijanka Som klbko nervov, lebo už nevládzem. Už s ním nevládzem ďalej žiť, on ma ničí. A chcela som sa vyrozprávať. To je všetko. Nemám potrebu písať vymyslené príbehy. Len mi je z toho všetkého úzko.

tiika
16. dec 2023

Ono je to tak, že ty za neho nemôžeš riešiť jeho problémy, inak ho v tom pití a závislosti nepriamo podporujes. Rovnako, ked s ním zostávas a nevyvodzujes konkrétne dôsledky. Cim ďalej sa to naťahuje, tým horšie pre oboch.
Otvorene sa s ním porozprávaj, čo s tým chce robiť, za kým pôjde, do kedy mu dáš čas, ty ho samozrejme môžeš podporiť. Zároveň sa ale treba dohodnúť, čo urobíte v prípade, ak to nesplní. Nie ako vyhrážku, ale skôr ako holý fakt, že si nájdeš iné bývanie. Veď ta to trapi, ničí, ty nesies zodpovednost za svoj život. Ak si nešťastná a v koncoch, on za to nenesie vinu, ale ty.
Pokial sa rozhodne svoj problém riešiť, môžeš mu vyjadriť byt oporou, stať pri ňom. Gro prace vsak musí urobit on, nie ty za neho.

oliolijanka
16. dec 2023

@autorka Ved ja ti to nezazlievam, len ta informujem, ze si to robis sama, lebo sa mas menej rada, ako mas rada nejakeho alkoholika, lajdaka.
Ak by takto trpela tvoja mama, sestta, dcera, kamaratka...uz davno by si ich pratala prec.
Ja ta informujem, ze si nejakym sposobom zacarovana a kvoli tomu s nim ostavas. A nie, to caro nie je laska. Je to strach, nesebadovera, neochota vybrat sa "zlozitejsou" cestou a ako som uz spomenula, nemas sa rada.

Niekde v tebe je male nestastne dievcatko a ono chce ist prec. Nema nikoho iba teba. Ty tomu dievcatu musis najt domov, pokoj, lasku. Nikto iny to za teba nespravi.
Takze rozvod a ubytovna a ziadne kompromisy. Ked ta lubi, najde a, ked bude vylieceny a zodpovedny.

diana20
16. dec 2023

Môj mal robotu kde koncil neskoro, často nešiel tiež do roboty, dal sa na PN, dokonca keďže koncil neskoro chodil von po robote s kolegami celé noci bol.vonku, nedvíhal mi telefón, toto sa dialo dva trikrát do týždňa, na deti som bola sama.. ver, že som bola v takom stave ako ty, v hlave už mi chodilo len, že lepšie nežiť ako žiť takýto život, len ďakujem každý deň, že mám deti, pre ktoré som vždy vydržala. Ani nevedia ale veľakrát ma zachránili.. aj ja som ho vtedy nenávidela.. ničil môj život.. musíš mu to hovoriť stále, každý deň a potom ho vyhodiť.. nie ze ty odídeš.. on musí všetko stratiť, aj strechu nad hlavou.. potom si uvedomí.. vyhoď ho a daj mu podmienku ak sa chce vrátiť tak do mesiaca nech je na liečení.. ak ani to s nim nehne tak hľadaj inde tvoje šťastie.. Presne ako píše @stanulienkat drogy a závislosti nikdy nie sú minulosť.. ja s ním som ale stále kontrolujem ci nepodal loto alebo ci nemá stieracie lístky, či si nevypil, prečo šiel von a s kým.. som parano. to som si ale vybrala a o tom som vedela.. ak sa dá liečiť chceš takto žiť? Držím ti veľmi palce

maryetta
16. dec 2023

Presedlal z jednej zavislosti do druhej.
Sama vidis cestu ktorou mas ist-treba sa na to pozriet triezvo-teda ty.
Lutosti z tvojej strany. Slubov z jeho stran uz bolo dost.
Je dospely a sam je zodpovedny za svoje ciny. Ci uz siaha po zavislosti. Ci v tom ze si nieco spravi. Pomoci od teba uz mal dost.

autor
17. dec 2023

Včera som prišla z práce domov a váľal sa na zemi úplne na mol. Potom plakal, že chce zomrieť. Je mi z neho na vracanie. Čistá troška.

j_m
17. dec 2023

🤔… mama tiež dlhé roky žila a trpela s alkoholikom, zbytočne! aj keď sa nakoniec rozviedli, stratený život jej to nevráti :( “Človek sa môže zmeniť “len” ak chce on sám”. Nič viac, nič menej… 😉

huginko
17. dec 2023

S tebou je tak šťastný, ako nikdy. Preto pije... Parada

autor
17. dec 2023

@huginko To je paradox, že? Nechápem.

vahcaac
17. dec 2023

Nie si povinná mu pomáhať, ani keď ste manželia. To má byť spolunažívanie v symbióze. Tvoj manžel je ale parazit a vysáva ťa. Nikdy by som svoj život neobetovala, je to dospelý človek a musí niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia

autor
17. dec 2023

@vahcaac Už si hľadám iné bývanie. Toto ja trpieť nebudem, takú trosku.

j_m
17. dec 2023

@autor
🤔… všeličo sa “dá” vyriešiť a nie som z tých, čo by radili rozchod, ale v tomto prípade si sa rozhodla správne 😉👍

tykat
17. dec 2023

"...Od rána o ňom nemám žiadnu správu, bojím sa, či sa mu niečo nestalo..."
Nic mu nie je, niekde chlasce a lutuje sa.

autor
17. dec 2023

@tykat Veď áno, aj som ho našla doma ležať na zemi ožratého.

vahcaac
17. dec 2023

Bude to ťažké obdobie ale nemôžeš odolať, daj si podmienky a nevráť sa keď ti sľúbi že už nepije týždeň

mk22
17. dec 2023

Neviem dohladat diskusiu, kde maminka 2deti planovala odchod, alebo útek od manžela alkoholika.
Ako potajomky balíla veci, nasla bývanie v inom meste, deťom školu, sebe prácu.. Opustila dom kde nechala kus seba.. A je štastns, spokojná.. Co banovala ze neušli skôr.. Úžasná diskusia to bola, ako jej ženy fandili držali palce.
Ty to máš jednoduchšie, zbalis iba seba.
Držím ti palce.
A možno tvoj odchod mu otvorí oči, zlakne sa, ak ta miluje a bude chcieť niečo zachrániť, tak sľuby premení na činy.
Ale ty vieš žiť prežiť život aj ináč, krajšie.. Ty nemusíš žiť život alkoholika, môžeš sa rozhodnúť.
Zvládneš to.

autor
17. dec 2023

@mk22 Ďakujem za podporu. Nevieš kde by som tú diskusiu našla?

autor
17. dec 2023

Je to pre mňa tiež ťažké, miešajú sa vo mne rôzne emócie, od lásky, ľútosti po hnev až nenávisť a odpor k nemu. Mávam 12 hodinové smeny a namiesto pokoja po práci nájdem manžela opitého, na zemi a plačúceho. Ani sa nevyspím, lebo v noci vydáva divné zvuky.

mk22
17. dec 2023

Niektoré kočky by vedeli.. Pokúsim sa nájsť.. Ak nájdem pošlem..

hanelka1
19. dec 2023

Nič neries, nelutuj ho, zbal veci a choď k rodičom. Nájdi bývanie a rozved sa. Dopraj si šancu nájsť muža, ktorý bude mať rád teba a nie fľašu. Alebo buď šťastná len tak sama pre seba. Kým nie sú deti, máš šancu na pekný život s niekým normálnym. A hlavne čo je najdôležitejšie, nedaj sa mu presvedčiť, že sa zmení a že to bolo naposledy. Nikdy, nikdy, nikdy sa nezmení a ty prežijes smutný život plný nervov, sklamania, beznádeje. Čím skôr si to uvedomis, že on sa nezmení, tým lepšie pre teba. Veľmi ti držím palce nájsť v sebe odvahu, silu, sebavedomie na vlastnú záchranu.💪

Strana
z3