icon

Ako riešiť nezhody o vierovyznaní dieťaťa?

14. apr 2024

Ako by ste riešili situáciu vy ? Dieťa 6.r pokrstene v evanjelickom chráme (po otcovi). Súhlasila som s tým za podmienky , že ho bude brať do chrámu a viesť ho. Za celých 6r. dieťa bolo s otcom 2x v chráme. Keďže otec neplní to, čo mi sľúbil , beriem dieťa do môjho chrámu (gr.kat). Chcela by som ho prepísať na moju vieru, ale otec nesúhlasí. No zároveň nič nerobí pre to, aby on ho vychoval.( S otcom dieťaťa nežijeme spolu). Ako to riešiť ?

cecilia29
15. apr 2024

@minenkak je to jej dieťa. Tak ja neviem ako ty ale pri deťoch rozhodujem o tom co si oblečú, a co budu jest. Inak by žili o sladkostiach a chodili by poobliekanw neadekvátne počasiu. Rozhodujem co budu pozerať v telke , plánujem deň, vychovávať podľa toho ako ja uznam za vhodne. Ci sa ma dieťa samo rozhodovať o sebe? Môže? Ale až keď príde na to vek. , ale teraz to co chcem aby vedeli, ovládali , to musím vstepovať od malička (zdrave stravovanie, ucta, vztah k prirode, laska k Bohu)

minenkak
15. apr 2024

@cecilia29 lásku k Bohu ,dobre si napísala,ale nie viesť iba k jednému vierovyznaniu a náboženstvu

jennky13
15. apr 2024

na to, aby si svoje dieta vychovala vo viere v Boha ho nemusis prepisovat do svojej denominacie. Potrebujes mu v praxi ukazat ako zije krestan, ukaz mu na svojom zivote, ze viera nie je len nejaka navsteva chramu a dodrziavanie pravidiel, ale viera je sposob spravania, sposob myslenia, sposob hovorenia......to predsa mozes robit stale. Ak to na tvojom zivote nie je vidno, darmo budes dieta prehadzovať hore dole.

13uzivatelka11
15. apr 2024

Ved tak nech dieťa povie otcovi ze by chcelo ísť na prijímanie.. Nedá sa to urobiť bez jeho súhlasu?

13uzivatelka11
15. apr 2024

@jennky13 napisala som v podstate niečo podobné, ale keď dieťa chce ísť na prijímanie a nemôže, tak autorku chápem, že ho chce prepísať kvôli tomu aj oficiálne, tiež by som to riešila, kebyže si to moje dieťa praje takto.

thirstymonk
15. apr 2024

Vidím, že mnohí tu síce píšete na oko pekné veci, ale vôbec nie sú pravdivé. Autorka témy je grekokatolíčka... takže, rovnakej viery ako ja - rimokatolík, len iného obradu. Ale proste katolíci. Pápeženci. Základy našej viery sú v tomto

1. Cirkev nie je žiaden ľudský spolok, ale živá Kristová nevesta, ktorú založil samotný Ježiš (Na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu)
2. Pápež je námestník Kristov - nástupca. Najvyššia autorita v Cirkvi (porov. Mt 16, 18-19): https://dkc.kbs.sk/dkc.php?in=Mt16,18-19
3. Všetky ostatné denominácie sú herézou - odpadlíci od pravej svätej katolíckej cirkvi (evanjelici, kalvíni, luteráni, husiti...), aj keď vyznávajú Krista ako druhú Božskú osobu, ale neuznávajú iné podstatné elementy katolíckej viery
4. Len katolícka cirkev je pravá (z nášho pohľadu), teda len sviatosti vyslúžené katolíckym kňazom/biskupom/diakonom sú platné. Preto záleží na denominácií.
5. Evanjelici AV napr. dokonca nepokladajú ani manželstvo za sviatosť, eucharistia je pre nich len symbolom, kdežto pre katolíkov je eucharistia skutočným božím telom a krvou.
6. Denominácie (tu sa to líši od jednej k druhej) neuznávajú uctievanie svätých (nie klaňanie, ale uctievanie), neuznávajú neporušiteľné panenstvo Panny Márie, neuznávajú existenciu očistca a pod.
7. Cirkev tvoríme my všetci, čo sme pokrstení v katolíckej viere. Takže nie cirkev je zlá, to my sme zlí (Vrátane kňazov, biskupov a pod.)
8. Samozrejme, mali by sme sa snažiť žiť v zhode s evanjeliom. A aj sa snažíme. Ale sme ľudia - slabí a hriešni, preto často hrešíme, padáme... "Veď nik, kým žije, nie je spravodlivý pred tebou" (Ž 143,2). Hriešnici a pedofíli sa vyskytujú v katolíckej cirkvi, aj v evanjelickej, aj u kalvínov, aj u moslimov, aj u budhistov, aj u ateistov, aj vo futbalovom klube, aj v škôlke, aj v policajnom zbore.

Z toho všetkého vyplýva, že naozaj nie je jedno, do ktorej denominácie človek patrí. Moja sčítaná svokra mi spomínala Lutherov výrok na smrteľnej posteli (neviem overiť autentickosť): "Spáľte všetky moje knihy a zavrhnite moje učenie. Ľahšie sa žije protestantovi, ale ľahšie sa zomiera katolíkovi"...

cecilia29
15. apr 2024

@minenkak prečo? Rôzne vyrovnanie = rôzny pohľad na Boha. Snáď si nebudeme vyberať vieru, aká nám vyhovuje a co sa nám paci.? Lebo logicky by sme išli tak "kde je to voľnejšie" . Ak som rimo ci greko , tak su napr pre nás veľmi dôležité sviatosti, a už u Evan. sviatosti nie sú platné. V dospelosti ma dieťa už dosť možnosti , vedomosti aby bud pokračovalo alebo smerovanie zmenilo.
To je ako so zdravou stravou. Nebudem o nej len rozprávať. Budem ju aj pripravovať. A ak dieťa chce jest hamburger každý deň? Nech sa páči. Ked bude dospele.

rorino
15. apr 2024

@deti95060810 😂😂😂 si ma pobavila

minenkak
15. apr 2024

@cecilia29 vďaka Bohu,že sú ľudia čo veria v Boha a jednoducho, len veria ani v nejaké cirkevné,neviem ako sa slušne na to vyjadriť,je choré vieš dieťa len jedným smerom,deti treba učiť mať otvorenú myseľ a deti treba učiť všetkému a ukázať im aj druhú stranu mince

deti95060810
15. apr 2024

@rorino to je skutočnosť...

rorino
15. apr 2024

@deti95060810 no určite,to je akoby som ťa ja presviedčala,že katolík len čo vyjde z kostola robí zlobu,a aj to je skutočnosť,lenže ani u jedného ani u druhého netreba všetkých hádzať do jedného vreca.Pekny den

deti95060810
15. apr 2024

@rorino si neznalá pomerov... len toĺko

rorino
15. apr 2024

@deti95060810 😂😂😂a ty vtipná😂😂

cecilia29
15. apr 2024

@minenkak to je tvoj nazor ....každá cirkev predstavuje Boha inak. Není aj taký a aj onaky. Nebudem deťom predstavovať štyroch Bohov a nech si vyberá.

eva8
15. apr 2024

@minenkak viera sa nenadobuda vedomostami

minenkak
15. apr 2024

@cecilia29 ty už prosím ani nepíš,že štyria Bohovia

minenkak
15. apr 2024

@eva8 a ako

eva8
15. apr 2024

@minenkak srdcom a skusenostami

lenkakravcova
15. apr 2024

@thirstymonk
V minulosti staré pohanské kmene (pri overovaní sŕdc zvierat): "jeme srdce nášho boha a on nás za to spasí."

Dnes Rkc pri hostii: "jeme božie telo, pijeme božiu krv a to nás spasí."

Vôbec to neznie divne. Určite je 4.istá

minenkak
15. apr 2024

@eva8 a preto to tomu dieťaťu treba ukázať všetko ,aby videlo a vedelo aj o iných náboženstvach a získavalo tie skusenosti ,nie ho učiť len o jednom náboženstve a ukazovať mu jednu vieru.Kolko rodičov ktorí žijú v kresťanskej viere povie svojim detom o budhizme,taký islam,judaizmus,mormoni,svedkovia Jehovovi majú toho istého Boha ako kresťania a kto to kedy deťom povie

thirstymonk
15. apr 2024

@lenkakravcova Ty si tak mimo, že na teba ani nehodlám viac drať klávesnicu...

maja22
15. apr 2024

@minenkak nemaju vsetky tebou vymenovane nabozenstva toho isteho Boha ako krestania. Krestania veria v Trojjedineho Boha, ktoru tvori Boh -Otec, Boh-Syn a Boh-Duch Svaty, pricom je to stale ten isty jeden Boh. Co maju vsetky tie nabozenstva spolocne je to, ze teda veria v Boha, hoci ho vnimaju odlisne a odlisny je aj ich nabozensky kult. To, ze dietatu vysvetlis, ze Boha vidia rozne nabozenstva inak, sice rozsiri jeho vedomosti o svetovych nabozenstvach, ale viera je predovsetkym o osobnom vztahu s Bohom. K tomu vztahu vsak patri aj urcity kult, prejavy navonok. Neda sa aplikovat raz taky kult a potom onaky, lebo kult vykonavam podla toho, ako Boha vnimam, aky v mojich ociach je. O tom, ze ho poznavam srdcom a tie skusenosti, ktore spomina @eva8, su osobne skusenosti vnutornej komunikacie od srdca k Srdcu, to su skusenosti konkretnych zivotnych situacii, okolnosti, v ktorych Boh potvrdzuje cloveku, ze ho pocuje, miluje, ze je jednoducho s nim.

eva8
15. apr 2024

@minenkak
Rodic dava dietatu to najlepsie podla svojho vedomia a svedomia. Preco by mal rodic nosit dieta v piatok do mesity, ked sam navstevuje kostol v nedelu?Mala poznamka - budhizmus nema p. Boha, nieto este "toho isteho Boha". Je zaujimave pozorovat, ako poucuje ten kto v p. Boha neveri, ako maju veriaci viest svoje deti k viere.

minenkak
15. apr 2024

@maja22 ospravedlňujem sa ,už nemôžem argumentovať,muž mi zakázal,ze co riešim také sprostosti ,o náboženstve sa ľudia vadia 2000rokov a aj tak nič nevyriesili, náboženstvo je len na kontrolovanie más ľudí

minenkak
15. apr 2024

@eva8 nie malé deti nemajú čo navštevovať kostoly a mešity,majú byť poučenie o všetkom a podľa toho ho ďalej smerovať

eva8
15. apr 2024

@minenkak preco male deti nemaju ist do kostola?

minenkak
15. apr 2024

@eva8 ja neverím v Boha???Kde som to napísala a kde píšem ,že budhizmus má Boha ako kresťanstvo a ešte,že vôbec ma Boha

eva8
15. apr 2024

@minenkak vsak si pisala, ze tvoje decka sa ucili v skole. Ci?

minenkak
15. apr 2024

@eva8 moje decko a áno učili sa v škole ,mňa náboženstvo nezaujíma

eva8
Autor odpoveď zmazal