icon

Ako riešiť odpor voči svokre?

16. júl 2025

Budem sa snažiť napísať to čo najviac v skratke. Keď som porodila začala mi svokra liezť na nervy , nebývame blízko seba chvala bohu , je medzi nami cca 2:20 hodinová cesta. Je neskutocne premotivovaná az sa mi sprotivila,najradšej by mi dieťa zobrala a starala sa oň sama. Hoci kto keď chytí moje dieťa na ruky vôbec mi to nevadí , aj cudziemu človeku v potravinách by som dala na ruky , no akonáhle ju chytí ,bozkáva,hladká svokra tak mám z toho strašné nervy. Vadí mi každý jej dotyk , vždy keď ju drží mi normálne ide srdce vyskočiť z hrude. Prosím vás ako mám toto riešiť , myslela som že to budú možno aj hormóny že sa to zlepší ale dcérka už má 1 rok a stále to neprechádza, nenavidim keď k nám majú prísť na návštevu už dopredu sa trasiem kedy zavolajú že chcú prísť a je mi z toho do placu. Chce chodiť každý mesiac čo mne príde dosť často nedokážem to zmeniť aj keď sa snažím lebo takto ublizujem aj sebe ale nejde to, preto som sa rozhodla napísať tento príspevok že čo ak si niektorá z vás prešla niečim podobným a čo vam pomohlo , kedy sa to zmenilo? Teraz sme sa videli začiatkom júla a už teraz mám nervy že určite prídu začiatkom augusta a už teraz nato myslím už teraz mi to nedá spávať a mám z toho nervy , keby aspoň raz za 2 mesiace to by som ešte vydržala ach prosím pomôžte 🙆‍♀️

anonym_cbbaf6
16. júl 2025

Nezabudni ! Aj Ty raz budeš svokra a všetko sa Ti vráti aj s úrokmi 😉 hold - tak to funguje 👌

lienka.7
16. júl 2025
@anonym_cbbaf6

Nezabudni ! Aj Ty raz budeš svokra a všetko sa Ti vráti aj s úrokmi 😉 hold - tak to funguje 👌

@anonym_cbbaf6 nie nie nie. Autorka bude ta naj naj svokra na svete... nebude sa do ničoho starať a o vnučky ci vnukov zaujímať iba 1x do mesiaca. Kocikovatm no zabudni, dieta predsa ma matku! A jej potenciálna nevesta tu potom zufala vypisovat, ako babka nema záujem a radšej si na ruky berie cudzie deti ako vlastne vnucence👌🤦‍♀️

vilma7
17. júl 2025

Ty vyhľadaj čo najskôr odbornika, ak nechceš skončil na psychiatrii, lebo už k tomu nemáš ďaleko. Takto silno nenávidieť človeka nedokáže každý...bacha aby to neskončilo nejakým amokom. A za to nemôže vôbec tvoja svokra, ale ty sama. Pretože Ty v sebe, svojimi myšlienkami pestujes v sebe tú nenávisť a zlobu. Naozaj vyhľadaj odbornú pomoc, neber to na ľahkú váhu.

anonym_e36c4c
Odpoveď bola odstránená
tomiholjubavi
17. júl 2025

Som premotivovaná prvomatka malého bábätka a z tejto vety sa mi až vlasy dupkom postavili: "Hoci kto keď chytí moje dieťa na ruky vôbec mi to nevadí , aj cudziemu človeku v potravinách by som dala na ruky , no akonáhle ju chytí ,bozkáva,hladká svokra tak mám z toho strašné nervy."

Fuj 😔. "Hocikto" a "cudzí človek" s bohvie akými úmyslami, bacilmi, hygienou.. ti nevadí ale babka áno. Bezpečnosť a zdravie dieťatka u teba teda nie je dôvodom na takéto chovanie. Ale tvoje vlastne nevraživé pocity.

Skús sa prekonať a ak nemáš ozaj nejaký objektívny dôvod, nevzďaluj dcérku od babky. Ako matky by sme mali prejsť určitým procesom dozrievania a prihliadať hlavne záujmom dieťatka. Nikto ťa nenúti vídať svokru, ani byť prítomná pri návšteve. Bude tam tvoju muž a jemu hádam dôveruješ viac ako cudziemu človeku v obchode, že situáciu ustráži. Či?

Takéto silné negatívne pocity však nie sú zdravé a ovplyvňujú hlavne teba. (Dokonca aj fyzicky.) Skús popremýšľať odkiaľ pramení toľká nenávisť a či sa s tým niečo nedá robiť. Existujú online certifikované terapie za 30-40 euro za sedenie. Nemusíš ísť do toho s tým, že chcete byť so svokrou najkamky, ale terapeut ti vie pomôcť znížiť intenzitu "nervov" a predísť triaškam a nespavosti.

Ps: týmto dodatkom asi pichnem do osieho hniezda, ale mala by si prestať fajčiť. "Boškávanie" máloktorej babky je nebezpečnejšie ako pasívne fajčenie a vdychovanie všelijakých humusov zo zafajčeného oblečenia v objatí mamy.

anonym_fbcebc
17. júl 2025
@anonym_cbbaf6

@anonym_cbbaf6 Takze jej svokra a vsetky zle svokry boli v minulosti zlymi nevestami? To preto?

anonym_fbcebc
17. júl 2025
@lienka.7

@anonym_cbbaf6 nie nie nie. Autorka bude ta naj naj svokra na svete... nebude sa do ničoho starať a o vnučky ci vnukov zaujímať iba 1x do mesiaca. Kocikovatm no zabudni, dieta predsa ma matku! A jej potenciálna nevesta tu potom zufala vypisovat, ako babka nema záujem a radšej si na ruky berie cudzie deti ako vlastne vnucence👌🤦‍♀️

@lienka.7 Ty si uz v tejto teme velmi otravna. Opakujes sa a aj tak autorku a ani inych nepresvedcis. Tych par ludi co ti tu drukuje, ti uz zadrukovalo. Chod inam.

janetinka27
17. júl 2025
@anonym_e36c4c
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_e36c4c ty ma neobtazuj, nikdy som sa pri videohovore neschovavala a ani moj muz, napisala som ti to niekolkokrat a nemam dovod ti to vysvetlovat, nahlasujem ta

ancusiik
17. júl 2025

Kludne mi napis mozme pokecat podobne som na tom😊

anonym_3aef88
17. júl 2025

Ja autorke napríklad dokážem rozumieť, aj keď neuviedla dôvod svojho odporu. Ja to mám podobne so svokrou, nikdy ma nemala rada, vymýšľala si o mne všeličo, samozrejme sa to ku mne dostalo. Od začiatku si so mnou nechcela vytvoriť vzťah a teraz, keď je dieťa na svete berie si ho na ruky, berie mi ho z rúk, stíska ho, bozkáva a stále chce, aby som k nej chodila aj s dieťaťom, zrazu chce komunikovať, ale len o návšteve. Napriek tomu, že to nie je typ človeka, s ktorým by som sa povedzme v partii kamarátila, snažila som sa s ňou nadviazať vzťah, keď nechcela, čo už. Lenže takéto svokry si neskôr uvedomia že vnuci sú ich krv a chceli by s nimi tráviť čas, ale od začiatku si to zle nastavili s nevestou.
A reči typu, veď ty ju budeš raz potrebovať, veď toto a toto…nebývajú ďaleko? Asi nebude jej prvá osoba na stráženie, dnes to veľa rodičov rieši cez opatrovateľky, stáva sa to bežným štandardom.
A ďalšie reči ako máme byť vďačné za super vychovaných manželov, ako nám ich porodili a vychovali. Ja som rada, že tu je môj manžel, ale nikto nemá 100% výchovu, ani ja, ani on, ani nikto a v tom, aký je človek nehrá úlohu len výchova svokry, ale do veľkej miery aj jeho povaha a charakterové črty, ktoré sú vrodené, manžel má aj súrodenca a ten je úplne odlišný, asi to nebude len výchovou, tak by som to trochu prehodnotila, keď to budete nabudúce niekomu písať milé ženy. 🙂

anonym_e36c4c
17. júl 2025
@janetinka27

@anonym_e36c4c ty ma neobtazuj, nikdy som sa pri videohovore neschovavala a ani moj muz, napisala som ti to niekolkokrat a nemam dovod ti to vysvetlovat, nahlasujem ta

@janetinka27 Aj ja nahlasujem teba za obtazovanie dookola. Uz mi konecne prestan pisat.

janetinka27
17. júl 2025
@anonym_e36c4c

@janetinka27 Aj ja nahlasujem teba za obtazovanie dookola. Uz mi konecne prestan pisat.

@anonym_e36c4c nech sa paci.necham na posudeni adminom.tvoje obtazujuce odpovede uz po mojom nahlaseni vymazali.

anonym_e36c4c
17. júl 2025
@janetinka27

@anonym_e36c4c nech sa paci.necham na posudeni adminom.tvoje obtazujuce odpovede uz po mojom nahlaseni vymazali.

@janetinka27 Opakujem prestan ma uz obtazovat. Toto uz je sikana co robis. Neoznacuj ma viac a nic mi nepis...

diaamax
17. júl 2025

Ved urob jak tu radili, ze nech ide muz s dcerou za nou a ty ostan doma. Dufam a verim, ze tvoj odpor voci svokre zostane rovnaky aj ked budete po nej dedit.

mikitilik29
17. júl 2025
@diaamax

Ved urob jak tu radili, ze nech ide muz s dcerou za nou a ty ostan doma. Dufam a verim, ze tvoj odpor voci svokre zostane rovnaky aj ked budete po nej dedit.

@diaamax posledná veta je top 😃

anika
17. júl 2025

@anonym_autor mne to uz pride, ze to uz je nejaka tradicia, ze svokry sa maju nenavidiet, tak to asi tak ma byt...tak dovod sa vzdy najde, omg

sabi1223
17. júl 2025
@anika

@anonym_autor mne to uz pride, ze to uz je nejaka tradicia, ze svokry sa maju nenavidiet, tak to asi tak ma byt...tak dovod sa vzdy najde, omg

@anika ja mam svoju svokru velmi rada, chodim k svokrovcom oveľa radsej ako k svojim rodicom. Ale to je hlavne chovanim. Svokrovci sa ku mne od začiatku chovajú pekne a od začiatku ma brali ako rodinu, krivého slova na mna nepovedali a pri dvoch deťoch dokonca ani nevyžiadané rady a to som nosiaca a dojčiaca matka takze tam sa nájde vela rad 😂

lienka.7
17. júl 2025
@anonym_fbcebc

@lienka.7 Ty si uz v tejto teme velmi otravna. Opakujes sa a aj tak autorku a ani inych nepresvedcis. Tych par ludi co ti tu drukuje, ti uz zadrukovalo. Chod inam.

@anonym_fbcebc jaj, vadi ti, ze nedrukovali tebe, co? 😁

lienka.7
17. júl 2025
@anonym_3aef88

Ja autorke napríklad dokážem rozumieť, aj keď neuviedla dôvod svojho odporu. Ja to mám podobne so svokrou, nikdy ma nemala rada, vymýšľala si o mne všeličo, samozrejme sa to ku mne dostalo. Od začiatku si so mnou nechcela vytvoriť vzťah a teraz, keď je dieťa na svete berie si ho na ruky, berie mi ho z rúk, stíska ho, bozkáva a stále chce, aby som k nej chodila aj s dieťaťom, zrazu chce komunikovať, ale len o návšteve. Napriek tomu, že to nie je typ človeka, s ktorým by som sa povedzme v partii kamarátila, snažila som sa s ňou nadviazať vzťah, keď nechcela, čo už. Lenže takéto svokry si neskôr uvedomia že vnuci sú ich krv a chceli by s nimi tráviť čas, ale od začiatku si to zle nastavili s nevestou.
A reči typu, veď ty ju budeš raz potrebovať, veď toto a toto…nebývajú ďaleko? Asi nebude jej prvá osoba na stráženie, dnes to veľa rodičov rieši cez opatrovateľky, stáva sa to bežným štandardom.
A ďalšie reči ako máme byť vďačné za super vychovaných manželov, ako nám ich porodili a vychovali. Ja som rada, že tu je môj manžel, ale nikto nemá 100% výchovu, ani ja, ani on, ani nikto a v tom, aký je človek nehrá úlohu len výchova svokry, ale do veľkej miery aj jeho povaha a charakterové črty, ktoré sú vrodené, manžel má aj súrodenca a ten je úplne odlišný, asi to nebude len výchovou, tak by som to trochu prehodnotila, keď to budete nabudúce niekomu písať milé ženy. 🙂

@anonym_3aef88 ty sa raz budeš chovat presne tak isto, neboj sa. Hoci budeš nevestu neviem ako nenávidieť, tak prečo tým má trpieť vnúča?
Si len na to raz spomen, budúca naj svokra 👌
A ono, chyba býva zvyčajne na oboch stranách... už ra prvá za mna je, že pokiaľ viem, zea svokra neznáša este pred svadbou, tak si sakra dobre rozmyslím, či vôbec chcem patriť do takej rodiny. Len nad tým mnohé ani neuvažujú, idú hlavou proti múru, lebo vsak chlap si ta VZDY zastane a bude na tvojej strane. Ano, možno na začiatku, ale do nemonecna ho nebude baviť riešiť skriepky medzi tebou a jeho matkou. A pokiaľ s nou nema extra zlý vzťah, tak matka je proste matka. Ty si cudzia osoba. Presne tak, ako to zvyknete tu písať rozvedený matkám, ze dieta je na prvom mieste, nie chlap! Tak tu je to v podobnom garde. A nie, nemusi byt ten chlap mamacik... len proste nemá chuť sa kvôli tebe hádať s celou rodinou

anonym_fbcebc
17. júl 2025
@lienka.7

@anonym_fbcebc jaj, vadi ti, ze nedrukovali tebe, co? 😁

@lienka.7 To by som tu musela najskor nieco pisat. Trochu sebareflexie by ti neuskodilo. Chcem si precitat nazory a skusenosti a polka debaty tvoj nick stale papagajuje to iste.

lienka.7
17. júl 2025
@anonym_fbcebc

@lienka.7 To by som tu musela najskor nieco pisat. Trochu sebareflexie by ti neuskodilo. Chcem si precitat nazory a skusenosti a polka debaty tvoj nick stale papagajuje to iste.

@anonym_fbcebc podľa seba súdim teba, co? 😉
A hlavne ze ty tej sebareflexie mas priam na rozdávanie 👌

ancusiik
17. júl 2025
@anonym_3aef88

@anonym_3aef88 suhlasim s tymto ☝🏻

anonym_3aef88
17. júl 2025
@lienka.7

@anonym_3aef88 ty sa raz budeš chovat presne tak isto, neboj sa. Hoci budeš nevestu neviem ako nenávidieť, tak prečo tým má trpieť vnúča?
A ono, chyba býva zvyčajne na oboch stranách... už ra prvá za mna je, že pokiaľ viem, zea svokra neznáša este pred svadbou, tak si sakra dobre rozmyslím, či vôbec chcem patriť do takej rodiny. Len nad tým mnohé ani neuvažujú, idú hlavou proti múru, lebo vsak chlap si ta VZDY zastane a bude na tvojej strane. Ano, možno na začiatku, ale do nemonecna ho nebude baviť riešiť skriepky medzi tebou a jeho matkou. A pokiaľ s nou nema extra zlý vzťah, tak matka je proste matka. Ty si cudzia osoba. Presne tak, ako to zvyknete tu písať rozvedený matkám, ze dieta je na prvom mieste, nie chlap! Tak tu je to v podobnom garde. A nie, nemusi byt ten chlap mamacik... len proste nemá chuť sa kvôli tebe hádať s celou rodinou

@lienka.7 prečo by som sa mala správať ja raz takto? Moja svokra sa tak správala, tiež ju svokra neznáša a moja svokra neznáša svoju svokru…ja som dosť empatická bytosť na to, aby som sa nesprávala ako odpad k ľuďom, ktorých mám vo svojom okolí.
To, že ma svokra nemá rada, je problém svokry…snáď si kvôli tomu nebudem hľadať iného muža keď som s mojím spokojná. :D my spolu vychádzame dobre, asi by som skôr našla 30 normálnych mužov než jednu svokru, ktorá to má v hlave v poriadku. To je jej postoj, odraz jej vnútra ako sa správa, o mne to nevypovedá nič, o mne vypovedajú moje skutky 🙂 ako aj o tebe tvoje a tvoj prejav a tu prezentované postoje.
Na prvom mieste sú partneri a vzťah, dieťa tu je do času, aby sme ho vychovali, dali mu to naj, čo v živote dokážeme finančné zázemie, vzdelanie, výchova a doplň si tam všetko, čo máš na zozname priorít) a ten, kto tu ostane je manžel alebo manželka, dieťa odíde. Asi toľko k tebe 🙂

anonym_3aef88
17. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 a toto je ten problém, že matka je matka…áno je, matka je len jedna, ale nemáte byť na deťoch prilepené aj po ich svadbe, dieťa treba pripraviť na život a pustiť ho do novej rodiny a tá rodina je jeho priorita, mala by byť..nie tá z ktorej vzišiel, ale tá nová rodina…asi ste to nepochopili mamky. 🙂

karolinakr
17. júl 2025

chcela som ti poradiť, aby si vtedy išla niekde, ale ked ju nenechaš v pritomnosti dcery ani 20 minut, tak tam rada nie je

karolinakr
17. júl 2025
@doriiis

@natalka13 ...veru strašne by to bolo.Alebo nedajboh by babka niečo dieťa naučilo,po svojom.Alebo mu dalo brumika 🤯
Som veľmi zvedavá,činautorka odpíše,že čo také strašné jej svokra spravila,že až takto to prežíva.Ci niekoho odpratala na druhý svet alebo co

@doriiis ona je kvoli tomu brumikovi nahnevaná

7komorova
17. júl 2025

@anonym_autor napis mi, mam to podobne mozme si postazovat

anonym_3aef88
17. júl 2025
@ancusiik

@anonym_3aef88 suhlasim s tymto ☝🏻

@ancusiik ja to vidim takto…takto to je, co nechcem aby robili mne, nerobim ja. Manzela lubim, vybrala som si ho a ze ma nejakeho clena rodiny, to ja neovplyvnim. Niektore matky zabudli, ze deti treba poslat do sveta a potom tu hlasaju, ze mama je mama. Ale ze nerespektuju matku svojho vnucata, ked nechce davat aj tu spominaneho brumika a co? Este nikdy som tu necitala a ani nepocula vetu, ze svokry by mali byt stastne, ze im nevesty vychovavaju vnucata, to nevesty maju suchat nohami, lebo raz budu cosi potrebovat. Ale ze taketo svokry vnimaju svoje nevesty len od momentu porodu, v lepsom pripade aj pocas tehotenstva, o tom sa nehovori. A ziadna nevesta sa nechce citit len ako chodiaca maternica alebo zivy inkubator, ktory ma byt vzdy k dispozicii, lebo svokry maju zrazu vnucata ale ze do momentu, kym deti na svete neboli, nevedeli normalne rozpravat so svojou nevestou, lebo im asi ukradla toho syna, ci o co im ide, to tu nikto nepovie, tiez nepovedia, ze sa inak k zatom spravaju. Osobne si myslim, ze my sme ta generacia, ktora chce a aj robi veci inak, inak sa sprava k detom, inak sa sprava k rodinnym prislusnikom a ma v mysli aj to, ze sa bude inak spravat k zatom a nevestam, lebo ony same neboli prijimane do tych uzasnych rodin, kde si mali vlastne vobec rozmysliet, ci sa privydaju. Verim, ze si vies aj ty vybojovat svoje miesto a vymedzit svoje hranice, nech sa ti dari v ziskanej rodine.

lienka.7
17. júl 2025
@anonym_3aef88

@lienka.7 prečo by som sa mala správať ja raz takto? Moja svokra sa tak správala, tiež ju svokra neznáša a moja svokra neznáša svoju svokru…ja som dosť empatická bytosť na to, aby som sa nesprávala ako odpad k ľuďom, ktorých mám vo svojom okolí.
To, že ma svokra nemá rada, je problém svokry…snáď si kvôli tomu nebudem hľadať iného muža keď som s mojím spokojná. :D my spolu vychádzame dobre, asi by som skôr našla 30 normálnych mužov než jednu svokru, ktorá to má v hlave v poriadku. To je jej postoj, odraz jej vnútra ako sa správa, o mne to nevypovedá nič, o mne vypovedajú moje skutky 🙂 ako aj o tebe tvoje a tvoj prejav a tu prezentované postoje.
Na prvom mieste sú partneri a vzťah, dieťa tu je do času, aby sme ho vychovali, dali mu to naj, čo v živote dokážeme finančné zázemie, vzdelanie, výchova a doplň si tam všetko, čo máš na zozname priorít) a ten, kto tu ostane je manžel alebo manželka, dieťa odíde. Asi toľko k tebe 🙂

@anonym_3aef88 dieta odíde ale aj sá vráti, lebo je to tvoje dieta, tvoja krv tvoja rodina. Ale keď ti odíde chlap, tak ten sa ti už (vo väčšine pripadov) nevrati, lebo si mu cudzia osoba. Asi toľko k tebe 😉
A mýliš sa, lebo to, ze ta svokra nema rada je aj tvoj problém, nielen jej. A nie vždy je na vine ta svokra. Stačia aj tu niektoré diskusie typu neznášam priatelovu mamu a pod. Keď ju neznasas, naco sa tam tlacis silou mocou do rodiny? Ale chápem, že takej dokonalej duše ako si ty to proste nevysvetlim 🤷‍♀️ len pevné dúfam, že práve ty budeš ta najempatickejsia svokra na svete 😉

ancusiik
17. júl 2025
@anonym_3aef88

@ancusiik ja to vidim takto…takto to je, co nechcem aby robili mne, nerobim ja. Manzela lubim, vybrala som si ho a ze ma nejakeho clena rodiny, to ja neovplyvnim. Niektore matky zabudli, ze deti treba poslat do sveta a potom tu hlasaju, ze mama je mama. Ale ze nerespektuju matku svojho vnucata, ked nechce davat aj tu spominaneho brumika a co? Este nikdy som tu necitala a ani nepocula vetu, ze svokry by mali byt stastne, ze im nevesty vychovavaju vnucata, to nevesty maju suchat nohami, lebo raz budu cosi potrebovat. Ale ze taketo svokry vnimaju svoje nevesty len od momentu porodu, v lepsom pripade aj pocas tehotenstva, o tom sa nehovori. A ziadna nevesta sa nechce citit len ako chodiaca maternica alebo zivy inkubator, ktory ma byt vzdy k dispozicii, lebo svokry maju zrazu vnucata ale ze do momentu, kym deti na svete neboli, nevedeli normalne rozpravat so svojou nevestou, lebo im asi ukradla toho syna, ci o co im ide, to tu nikto nepovie, tiez nepovedia, ze sa inak k zatom spravaju. Osobne si myslim, ze my sme ta generacia, ktora chce a aj robi veci inak, inak sa sprava k detom, inak sa sprava k rodinnym prislusnikom a ma v mysli aj to, ze sa bude inak spravat k zatom a nevestam, lebo ony same neboli prijimane do tych uzasnych rodin, kde si mali vlastne vobec rozmysliet, ci sa privydaju. Verim, ze si vies aj ty vybojovat svoje miesto a vymedzit svoje hranice, nech sa ti dari v ziskanej rodine.

@anonym_3aef88 vies co neviem si tie hranice nastavit doma mame hadky pre to a pod nemozme si napisat? Ak mas ig tak posielam nick: ancusiik a ak nie mozes mne tu na MK