Ako riešiť podiel na rodinnom dome?
Ahojte baby, chcem sa len spýtať na Vaše nestranne názory na vec, ktorú momentálne riešime. S mužom žijeme v jeho byte, ja som zdedila rodinný dom a on zdedí tiež, len tým ze ma súrodenca bude ho musieť vyplatiť. On dom odmietol a nechce tam žiť. Muž chce dom predať a rozhodli sme sa ze byť dá do podnájmu a pôjdeme bývať do môjho domu. Lenže dom treba samozrejme prerobiť. A môj muž žiada aby som mu prepisala podiel na dome. A to ja nechcem. A on mi nato povedal, že tam nedá ani korunu. Ja som mu vravela, ze ved to robíme pre naše dieťa. Ale chápem aj jeho stranu z časti. Teraz neviem co je správne. Chcem aj Vás názor. Ďakujem
@alickapusinka A Ty si fakt blba alebo len nechapava? On nechce polku domu len tak z rozmaru, ale vleje do neho svoje peniaze… ona si ma polku bytu narokovat akym pravom, lebo on ma aj byt aj dom? tak asi je sikovnejsi. Kde maju Tvoje prispevky logiku?
A aká je jeho predstava o veľkosti podielu? Pri hodnote domu ako si písala a veľkosti prerábky, by som mu ja neprepisala viac ako 1/10. Myslím že je to fér pre obe strany.
teraz citam ze 270 000 a 20 000, tak to mu prepis bud alikvotnu cast 1/13 podiel alebo to vyrieste zmluvou.. co bude lepsia moznost, lebo ak mu prepises podiel tak moze Ti robit problemy po pripadnom rozvode pri predaji
Dom predaj, kup iny, uz prerobeny a chodte tam.
Muz nech si byt prenajima.
Alebo si kup za to byt a zvysok penazi dobre investuj (alebo kup drahy byt v dobrej lokalite) a prenajimaj ty.
A byvajte dalej v muzovom byte.
Alebo to teda urobte, ako planujete (on preda svoje dedicstvo, vyplati surodenca a zainvestuje opravu tvojho domu), ale miesto prepisu podielu si spis s muzom zmluvu na vysku tejto jeho prvotnej velkej investicie z dedicstva do oprav. Normalne u pravnika s overenymi podpismi.
A iba to mu budes potom vyplatis, ak by raz doslo na rozvod.
Cena domu sa moze hybat (dokonca aj prudko klesnut, ak v lokalite nieco nevabne pobliz postavia, ci prestane byt zaujimava a ludia sa budu stahovat prec. Kvoli praci, atd.).
To by boli len hadky, kto na tom zarobil/prerobil.
Ty mu mozes vykricat, ze investoval sto a naspat si pyta polku domu, teda stopatdesiat. Naopak on tebe, ze investival sto a naspat dostane z polky osemdesiat a mas mu to dorovnat.
A prečo mu nechceš prepísať časť, zodpovedajúcu jeho investícii? Veď to nemusí byť hneď polovica. Ja sa mu teda nečudujem, že nechce investovať do "cudzieho", aj keď to raz bude vašich detí. Ty by si to urobila, keby bola situácia naopak (že on by mal dom a ty peniaze na prerábku)?
Ste si kvit, Ty ho nepripises v adekvatnej hodnote, on neinvestuje. Preco by to robil? Ked ani Ty to nechces urobit?
Ja by som sa k tomu tiez postavila tak, ako Tvoj muz. On deti o nic neoberie, peniaze a majetky nakoniec da aj tak im.
Tvoj muž rozmýšľa normálne a rozumne. Keby máš ty predať dom a peniaze dať na rekonštrukciu jeho domu nechcela by si podiel?
To že si kúpil byt pred svadbou za svoje peniaze je jeho šikovnosť.
Mne osobne príde normálne že chce podiel na tvojom dome keď tam má investovať peniaze. Ak dom stojí 150 000 on dá 50 000 tak sa dohodnite že 25% bude jeho.
Veď aj ty v budúcnosti máš možnosť hypotéky a kúpi investičného bytu.
Ôk. Tak by som mu dala taky podiel ktorý by do domu investoval. Viac nie, lebo ďalej tam bude vlastne bývať v podstate zadarmo.
Ale zasa... On má toho svojho dosť bude mať nájom z bytu, dostane polku dedičstva po svojich rodičov. Veď keď svoju ženu ľúbi ma s ňou rodinu deti,.prečo by nemohol z týchto peňazí poskytnúť na prerábku aby sa im lepšie bývalo? Veď žena poskytne pozemok, dom, priestor kde bude aj on bývať zadarmo a užívať veci ktoré tam už sú....veď bývať by tam mohli určite aj bez prerábky. Len počítam že s prerabkou by si niečo vynovili, mali by to komfortnejšie... To chce aby si žena vzala pôžičku a ona sama prerobila tento dom aby v ňom mohli pekne bývať, užívať ho a teda aj on ten muž? To mi príde nefér.
Klasika na Mk. Keby zena kupila do muzovho domu 1 okno, alebo 20metrov dlazdic, vsetky by jej radili, ze muz jej musi prepisat pol domu. 😂
Autorka, prerabku rob postupne a za svoje, blocky si nechaj, odloz. 20 tisic nie je strasna polozka. Alebo sa dohodni, ze to zacvaka muz a daj mu desatinu domu.
@michelle567 ked ho ona lubi, preco na neho neprepise pol domu?🤔
Hlava mi neberie, ze muz sa ma vzdy vzdat majetku v prospech zeny, lebo ju lubi. Preco to nema fungovat aj naopak?
Ďakujem za reakcie. Prepis časti domu nechcem. Jeho stranu samozrejme chápem ako som písala vyššie. Skôr som hľadala aj iné spôsoby. Zaznelo tu spísanie dlhu a to sa mi páči. Jeho investícia sa spíše a keby niečo sa v budúcnosti stalo tak dlh co investoval mu samozrejme budem musieť vyplatiť. Žiaľ srdce mi nedovolí prepísať dom, na ktorom sú roky driny a ruky mojich rodičov. Ten dlh mi príde fajn. Čiže sme krytí obaja. Nechcem sa dožiť toho, že ešte by som bojovala o vlastný dom kde som prežila detstvo. Je to modernejší dom v centre mesta, je z časti prerobený a ostatná prerábať mi bola už len doladenie veci aké by sme chceli. Samozrejme chápem, že keď by on do toho vrazil peniaze určite sa chce poistiť. Ten dlh mi príde fajn.
@stanulienkat ale veď on tam bude žiť. A jeho deti, rodina. Prečo by nemohol prispieť na zveľadenie domu aby sa mu tam lepšie bývalo. Prečo sa ma o všetko postarať autorka sama. To už rovno by tam mohla aj sama zostať bývať keď jej chlap jej nedá ani cent na bývanie
Veď ona poskytne dom za 270000 pre rodinu. Aj pre neho
@michelle567 ved ano, prispiet by mohol. Je otazne, ci aj autorka prispela do jeho sucasneho bytu, ked tam byva a aj jej deti. Skys si vsetko pozriet aj opacne. Ale pravda je, ze 10000 by jej mohol poskytnut, kedze dom bude uzivat.
Ja som prišla d9 bytu ktorý si muž kúpil už pred svadbou a dokonca aj pred naším vzťahom. Co sa týka investície tak z mojej strany nebola. Byt bol komplet prerobený. Menšie investície ako je vybavenie do kuchyne, veci ohľadom malej všetko financujem ja. Ale vravi sú to malé investície obyčajné a každodenné. Takisto som to tu zveladila a vytvorila domov nakoľko tu býval sam a teda bolo tu pomaly poloprazdno.
@hendikep lepsie by som to nenapisal 🙂 a este je dolezite poriesit kam pojdu peniaze, ktore bude on dostavat z prenajmu bytu. Lebo bude nefer, ze v jej dome budu byvat bude sa "znehodnocovat" a jeho byt mu bude zarabat. Tie peniaze z najmu by mali byt asi spolocne alebo investovane do rodiny nic bokom.
Podiel mu bude garantovat pravo na vyplatenie z casti tej nehnutelnosti, ak by sa predala. Ak sa zhodnoti prerabkou, bude ta suma vyssia. Ale mozno do toho vrazi viac, ako bude vyska podielu. Preco ti to vadi? Ved bez tvojho suhlasu celu nehnutelnost nepreda a ako spoluvlastnik mas predkupne pravo.
@stanulienkat ono zase takto... Muž môže užívať autorkine dedičstvo zadarmo? Akoze pôjde bývať do domu za 270000 a teda nájom určite platiť nebude. On dostane svoje dedičstvo tiež,len v peniazoch. A tie autorka ani deti užívať nemôžu keďže ich nechce použiť na zveľadenie domu v ktorom zostávajú žiť?...
a ako máte podelené financie?
Lebo ty si bývala v jeho byte nejaký čas. On byt dá do prenájmu a z tých peňazí budete aj žiť alebo to bude považovať za JEHO peniaze za JEHO byt a bude si ich odkladať? Peniaze, ktoré získa z predaja podielu domu po jeho rodičoch si chce niekde uložiť? Z týchto peňazí by sa malo akože investovať do tvojho domu, alebo z nejakých spoločných peňazí? Tu aj ťažko radiť, keď človek nevie, ako to máte doma finančne podelené.
Ono sú vzťahy, kde je všetko spoločné a neriešia, koho bolo dedičstvo, kto má, ten prispeje do spoločného. A sú vzťahy, kde každý má svoje a to si chráni a zveľaduje.
@michelle567 stale riesis jeho. Ona neuzivala jeho byt zadarmo? Keby to bolo opacne, tiez by si bola taka stedra? Ano, ten chlap by mal urcite prispiet na prerabku. Je to manzel a otec. Duplom, ak bude mat z predaja peniaze. Ale tu maju zeny stale nerovnaky meter.
Skor nechapem, preco vsetko okolo dietata plati zena.
@stanulienkat ale to bol jeho byt a tak sa dohodli. Tak to bolo doteraz. Teraz je situácia iná. On pôjde zadarmo bývať k autorke a vďaka tomu bude mať zisk z bytu z prenájmu.
Čiže vďaka tomuto dedičstvu aj on bude mať zisk zo svojho majetku
Fér by teda ešte mohlo byť keby sa prerabka zaplatila z peňazí z toho prenájmu, aby to nešlo čisto z mužovych peňazí. Ale z týchto keďže je to zisk vďaka tomu že odídu bývať do domu.
ako pekne napísala @0silvia0 sú vzťahy, kde je všetko spoločné a neriešia, koho bolo dedičstvo, kto má, ten prispeje do spoločného. A sú vzťahy, kde každý má svoje a to si chráni a zveľaduje.
Ja žijem v manželstve č. 1 takže ti neviem poradiť keďže si situáciu vôbec neviem predstaviť. Ani nechápem, ako môže mať manžel "svojich" 20 tis - v manželstve sú prostriedky spoločné. Rozumiem, že za investovanie chce podiel na dome, len ma prekvapila suma 20 tisíc, to mi príde smiešne - ale ak si každý z vás hľadí iba svoj majetok a čo je koho tak asi jeho postoj chápem.
Ale teda muž peniaze má a začne sa vyhrážať keď nič neprepise nedá nič na prerábku? To akože si má žena vziať z banky pôžičku s úrokom a sama prerábať? Aj pre jeho pohodlie?... Nie. Ja by som to nespisovala ani ako dlh. Porozmýšľaj si autorka o tom aj o argumentoch ktoré sú tu popísané a sadnite si ešte s mužom. Teraz jednoducho treba zainvestovať do domu v ktorom chcete zostať bývať. O 10rokov možno budete zasa investovať do jeho bytu, kde tiež sa môže niečo zničiť kým bude v prenájme....
Aka je hodnota domu a aka bude prerabka?
@liv1 270 000 dom a prerabka 20 000
Nemusíš mu dať polovicu ,podiel sumy ktorú vloží do prerábky čiže pri prerábky 20tis podiel 10% Ja by som tiež neinvestoval do niečoho čo moje nie je a nikdy nebude
@michelle567 jaj mala som precitat komentare. Dik. Autorka, to ani omylom, neprepisuj ho na neho, ved keby dom stal 100 a on dal 50 tisic na prerabku ok. Ale takto? Navyse bude mat vdaka tebe financie z prenajmu jeho bytu.
Môj názor je, že keď tam dá peniaze, tam má právo na podiel.

zeny vy ste fakt mimo… preco by jej on mal prepisovat polku bytu? len preto ze tam ona byva a uziva ho cize “ znehodnocuje”??! To Vam pride vazne fer? Ak jej dom je stara chajda do ktoreho treba vliat kopu penazi je uplne normalne ze chce podiel…
Keby tu prisla zena a povedala ze muz ma dom, nema na prerabku a ci ma do toho ist ked dom ostane len jeho, totalne by ste ju zakopali pod ciernu zem ze nech si to vybavi papierovo.
Ako ono dost zavisi kolko sa toho bude prerabat, moze sa to vyriesit aj nejakou zmluvou kolko do toho dal ze v pripade rozvodu mu to vyplatis.
Uplne sa mi teraz ukazalo ze zeny su fakt vychcane stvorenia co si narokuju nieco co nie je ich, ale na ich majetok nesmie nik siahnut 🤦♀️ smutne a ubohe zaroven.. rovnako ako ked sa tu riesi manzelske “spolocne” , muzova vyplata je spolocna, ale moja je moja 🤦♀️ hanba by ma plieskala