icon

Ako riešiť podiel na rodinnom dome?

14. nov 2024

Ahojte baby, chcem sa len spýtať na Vaše nestranne názory na vec, ktorú momentálne riešime. S mužom žijeme v jeho byte, ja som zdedila rodinný dom a on zdedí tiež, len tým ze ma súrodenca bude ho musieť vyplatiť. On dom odmietol a nechce tam žiť. Muž chce dom predať a rozhodli sme sa ze byť dá do podnájmu a pôjdeme bývať do môjho domu. Lenže dom treba samozrejme prerobiť. A môj muž žiada aby som mu prepisala podiel na dome. A to ja nechcem. A on mi nato povedal, že tam nedá ani korunu. Ja som mu vravela, ze ved to robíme pre naše dieťa. Ale chápem aj jeho stranu z časti. Teraz neviem co je správne. Chcem aj Vás názor. Ďakujem

michelle567
15. nov 2024

Podľa mňa nie. Keby sme si len porovnali tieto dve dedičstva. Žena dostala dom za 270000 kde pôjde bývať celá rodina aj muž. Všetci budú ťažiť z tohto dedičstva. Aj muž. Muž dostane ako dedičstvo peniaze. Ale teda opačne z tohto dedičstva už jeho rodina, žena ťažiť nemôžu? Nemôžu použiť nič z tých peňazí trebárs na tú prerábku lebo muž nedá?.... Plus ešte muž bude mať zisk zo svojho bytu ktorý bude mať vďaka dedičstvu jeho ženy. (To že autorka užívala jeho byt doteraz zadarmo sa zasa vyrovná, to tu nemusíme porovnávať lebo po presťahovaní aj muž bude dom užívať zadarmo a s vecami ktoré už prerobené sú...) A mužovi sa celkovo zvýši štandard bývania z bytu do moderného domu v centre mesta..takže tých 20000 by na prerábku dať mohol aj bez prepísania a nejakého dlhu

sense
15. nov 2024

@michelle567 zrejme zadarmo tam bývať nebude, aj v dome treba platiť prevádzku o dom sa starať, a teda na dome je aj viac práce ako v byte.
Pozri muž nemá potrebu sa sťahovať keďže byt má, takže áno aj on si môže klásť podmienky,povedať svoj názor nielen žena.a keď sa žena oháňa že veď to dostanú deti tak sa môžu dohodnúť aj tak že ten podiel ktorý on vloží do prerábky prepisu na dieťa už teraz a rovnaký podiel prepise aj autorka

bielasovicka
15. nov 2024

Nič naňho neprepisuj. Ale ináč tvoj muž má pravdu. Musíte sa dohodnúť nejak inak.

michelle567
15. nov 2024

@sense samozrejme manželstvo je aj o kompromisoch. Nejako sa už dohodnúť musia

opica_skorica
15. nov 2024

@ibajaanikiny presne. Ziadna vychcanost.

Pre autorku:

Ty by si investovala do “cudzieho”?

Ved staci prepis 1/12-iny, to bude zodpovedat cca. sume 22500 eur, co on vlozi do zhodnotenia t.j. prerabky domu.

Jasná matematika. Ty 11/12-in domu, on 1/12-ina domu. A vsetci spokojni. Dom bude zrekonstruovany.

3petka
15. nov 2024

Akože ja som v danom prípade na strane manžela. Prerábka domu nie je lacná záležitosť a keďže do toho bude investovať prevažne on má pravdu. Mala by si mu prepísať pol domu.Ak to robíte pre deti a budú dediť tak sa na veci nič nemení. Budú dediť po vás dvoch. Ale ak je nejaký náznak pochybnosti že by ste sa mohli rozísť....

Zase ak má on byt a je jeho a nič si do neho nedala načo by ti ho mal prepisovať???

Ešte je možnosť že rovno prepíšete dom na deti s doživotným právom bývania..

opica_skorica
15. nov 2024

@mk1111111111 presne. Ona neprepise ani kusok, on nech neinvestuje do toho. Su si kvit.
Ale ak maju rozum, sadnu si spolu, pozru sa na to ocami druheho, pochopia a dohodnu sa spolu.

opica_skorica
15. nov 2024

@3petka prepisat cast, netreba hned polovicu, ved tam nejde investovat sumu 135000, ale 20000.
Staci 1/12 alebo 1/13-ina doma.

kiki68
15. nov 2024

Dom by som nepustila a postupne robila dalsie upravy. Pomalicky, ak ked to bude 10 rokov trvat. Alebo si vezmi uver na 20tis a sprav to tam tak, ze to budes vediet bud prenajat, alebo tam byvat. 20 tis nie je tak vela. Muzovi nic neprepisuj. Pre mna by toto jednanie bol znak nedovery a zacala by som si chystat zadne vratka

kiki68
15. nov 2024

@3petka ten prepis na deti by som radsej nerobila, jedine s pravom dozitia. Ale nasi susedia takto prisli o dom. Dieta dospelo a dalo sa na gambling. Dosla tam nejaka bezkrka mafia, ze habu dom, nakolko je dietata.

betulinka1
15. nov 2024

Vy ste manželia alebo je to tvoj priatel? Ono si v prvom rade musite sadnut k číslam. Akú hodnotu má dom a aká bude cena prerábky. Lebo ak dom ma hodnotu 300tis. a cena prerábky má 20tis. tak isto by som mu dom neprepisovala. Radsej by som mu podpísala zmluvu, že dal do toho domu 20 tis.. Sumy sú iba ako príklad. A aj tých 20 tisíc by som mu splatila postupne a časom, nech to mám z krku. Ak chce muž/priateľ za 20 tisíc prepísať polovicu domu za 300 tis. mne by už svietila kontrolka, že to nie je takto v poriadku a prediskutovala by som si to ním. Môj príklad. Kupila som dom za slobodna ale priateľa som mala. Dom bol nový v standarde. Skladala som vysoku akontáciu (priateľ nemal takú sumu, čiže všetko ja ) + časť som financovala uverom. Priateľ bez slova ale investoval do plota, plus nejaké veci exteriér, išlo to z jeho peňazí, nebola to zase malá suma. My sme sa časom zobrali a on časom získal nejaké peniaze a navrhol mi, že mi vyplatí polovicu penazí, ktoré som do domu dala iba ja a či ho napísem na LV. Čiže mne reálne vyplatil polovicu toho, čo som dala do domu a polovicu na neho prepísala. Na uver mi dava polovicu a ked bude budúci rok končiť fix, tak budeme brať hypo už ako manželia. Ale ja som teda nemala citový vzťah k domu ako ty. Lebo si napríklad viem predstaviť, že mu polovicu prepíšes ak ti zaplatí polovicu hodnoty domu, čiže napríklad zo sumy 300 tis. ti da 150 tis.. Potom každý dáte polovicu na prerábku, ostatné si necháš a za zvyšok prípadne kúpiš byt. Ale pozor ak ste manželia, tak by si ten tvoj byt za odkúpenie domu, daj vyňať s BSM pred notárom. Čiže v prípade rozvodu, on má svoj byt, ty svoj byt (ak ho dáš vyňať s BSM) a ostal by na vyporiadanie jeho podiel z domu. Potom ho vies z domu vyplatiť predajom toho tvojho bytu. Skoc za právnikom a on ti všetko vysvetli.

michelle567
15. nov 2024

Ešte je otázne akú mal on predstavu o prepise domu. Možno chce byť rovnakým vlastníkom a s 1/12 súhlasiť ani nebude

pikachu999
15. nov 2024

Ja byť tebou si zoberiem pôžičku na prerabku alebo mu napíšem 1 dvanastinu 😁

3petka
15. nov 2024

@opica_skorica nevieš koľko ale určite to nebude len 20000.

3petka
15. nov 2024

@kiki68 no veď to som písala s pravom dožitia a tým pádom nemá nik pravo vyhodiť ich aj keby dom zhabali.

liv1
15. nov 2024

@3petka 20 tisic a dom ma hodnotu 270 tisic. Akoze keby sa medzi nimi nahodou nieco stalo, autorka by si hlavu mohla buchat, kedze ona s jeho dedicstvom ktore nadobudne len on nema nic a on by za 20 tisic ziskal 135 tisic. Celkom vyhodne ze. A este vdaka nej aj svoj byt prenajme a z neho bude mat peniaze

3petka
15. nov 2024

@liv1 to je jedno. Sú dospelý a musia sa vedieť dohodnúť ale zrejme si neveria. A ich vztah nie je taký ako si mysleli. Majetky vždy úkažu pravdu.

sidicek
Autor odpoveď zmazal
opica_skorica
15. nov 2024

@3petka podiely sa mozu zmenit. Uz som videla aj 3/5 a 2/5, dokonca aj 1/9 a 8/9. Je to o ich dohode.

kitycat
15. nov 2024

Takze co tam treba opravit ked je to prerobene a obyvatelne? Ake detaily? Neoacia sa mu vypinace a vymalba ci treba nove radiatory a kotol?

liv1
15. nov 2024

@3petka vobec to nie je jedno. Nemozes tusit ako sa clovek zachova o 10, 20 rokov. To je to iste ako prepisat majetky na deti. No tak v drvivej vacsine asi nie je problem, ale uz aj mnohi olutovali. A to mozes dietatu doverovat 100% a milovat ho. Niektore veci sa proste nerobia.

martinadomianova
15. nov 2024

Na tvojom mieste by som mu rozhodne polku domu neprepisovala. Nikdy nevieš čo sa môže stať.

sidicek
15. nov 2024

To je veľmi malá investícia v porovnaní s cenou nehnuteľnosti, v tomto prípade by som mu nič neprepisovala, ale spisala s právnikom sumu, ktorú mu vrátiš ak sa náhodou rozidete.

sono2
15. nov 2024

20 tisíc prerabka? Ved za to sa prerábajú byty. To je gratis. Chcem tým len povedať, že to by sme si napríklad my vedeli okamžite dovoliť. Mate obrovský majetok v rukách. Dohodnite sa.
Samozrejme musí byť v konečnom dôsledku bývanie na oboch. Či sa chystáte rozísť?

sono2
15. nov 2024

@sidicek áno. Ale počítam, že mužov byt z prenájmu bude profitovať aj ona. Taktiež aj z predaja jeho domu polovice, myslím, získaní prostriedkov. Či si on chce potom strčiť všetko do kapsy. Ak áno, mňa by toto cele nebavilo.
My máme s mužom už vyplatený byt taktiež v hodnote štvrt milióna, čakajú na nás dedičstva, ale plánujeme kúpiť okamžite nehnuteľnost v budúcnosti. Žiadne strkanie po účtoch. Ja toto neznášam.

barju
15. nov 2024

Napíšem náš prípad. Ja som zdedila byt. S manželom sme ho spoločne zrekonštruovali a dokonca investoval do prerábky viac ako ja. Ja budem ešte dediť po mojich rodičoch som jedináčik, on nemá čo dediť. Nikdy odo mňa nechcel aby som naňho niečo prepísala. Povedal že som matka jeho dieťaťa a on investoval do toho aby dieťa malo pekný domov. Keď som povedala že v prípade rozvodu by som mu dala tie položky čo kúpil, tak povedal že po tých rokoch by nemali žiadnu cenu a že by mi všetko nechal. Ale to je môj muž.

Vo vašom prípade, by mi prišlo fér, keď ty si neinvestoval do prerábky jeho bytu, aby si aj ty prerobila dom za svoje, LENZE... Rekonštrukcia bytu a domu nie je to isté, rekonštrukcia domu je náročnejšia, časovo aj finančne, navyše za ten čas čo on pracoval, ty si vychovávala vaše dieťa a nemala si z akého platu našetriť na rekonštrukciu. Predpokladám, že peniaze z prenájmu bytu tiež pôjdu len do jeho penazenky. Takže on bude zarábať ešte viac a neprispeje ničím? To je nespravodlivé voči tebe. Alebo by ste mali ísť na polovicu pri rekonštrukcii alebo by sa k tomu mala postaviť ako chlap a zrekonštruovať to pre rodinu a nič nepýtať. Žena vždy ťahá za kratší koniec. Treba myslieť na to, že v prípade rozvodu musíš zabezpečiť strechu nad hlavou dieťaťu. Určite by som naňho polovicu neprepisovala. Mozno sa skúsiť dohodnúť, že nech zaplatí rekonštrukciu a že mu to budeš splácať, ale to mi príde tiež divné, lebo peniaze sú v manželstve spoločne.

hefo
15. nov 2024

Takéto naťahovačky v manželstve sa mi príliš nepáčia, delenie mojich a tvojich majetkov a síce mám dom a byt za sto tisíc, ale usmolených 20 tisíc nechcem dať na dom, kde budeme bývať spolu (a manželka do toho možno nevrazí toľko peňazí, ale zas viac práce)... myslím, že v manželstve sa očakáva istá veľkorysosť manželov k sebe navzájom, takéto vyrátavanie je skôr vo fáze rozchodu.

Keď sa manžel takto správa v čase, kedy by mali oprávnene očakávať, že spolu budú do smrti (načo by sa inak brali, síce sa polovica manželstiev rozpadne, ale ktoré to budú, nie je na základe žrebovania, ale toho, ako sa partneri vo vzťahu správajú), tak to rozhodne nerobí dobrotu.

Predpokladám, že chalanko ani svoj príjem nedáva do spoločnej kasy, ale žene vydeľuje. Divil by som sa, ak by to bolo opačne.

sono2
15. nov 2024

@hefo strašne. My fungujeme s mužom od chodenia spoločne. Ja mam proste kasu a tak to je fajn

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená