icon

Ako riešiť podiel na rodinnom dome?

14. nov 2024

Ahojte baby, chcem sa len spýtať na Vaše nestranne názory na vec, ktorú momentálne riešime. S mužom žijeme v jeho byte, ja som zdedila rodinný dom a on zdedí tiež, len tým ze ma súrodenca bude ho musieť vyplatiť. On dom odmietol a nechce tam žiť. Muž chce dom predať a rozhodli sme sa ze byť dá do podnájmu a pôjdeme bývať do môjho domu. Lenže dom treba samozrejme prerobiť. A môj muž žiada aby som mu prepisala podiel na dome. A to ja nechcem. A on mi nato povedal, že tam nedá ani korunu. Ja som mu vravela, ze ved to robíme pre naše dieťa. Ale chápem aj jeho stranu z časti. Teraz neviem co je správne. Chcem aj Vás názor. Ďakujem

3petka
15. nov 2024

@barju presne ja mám s mužom tiež rovnaký vztah. Všetko je písané na mna od začiatku až do teraz a to väčšinu peňazí do všetkého vrazil on. Nikdy po mne nechcel nič prepisovať. Dôverujeme si sme spolu a meniť sa to nebude. Aj ak keby neviem akou náhodou by sa dačo stalo sme rozumný dospelý ľudia a určite sa podelíme.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
vikiki29
15. nov 2024

Ja by som určite neprepisovala žiadny podiel. Žiadny! Predpokladám, že muž sa takto chce poistiť, aby pri prípadnom rozvode dostal svoje peniaze naspäť. Ale rozvody väčšinou nikdy nekončia v dobrom a keď bude mať podiel na dome, tak sa môže rozhodnúť napríklad, že sa neodsťahuje a bude robiť problémy a naprieky, čo sa môže ťahať roky. Určite sú aj iné možnosti ako to poriešiť.

katik22
15. nov 2024

Mám dve kamarátky, ktoré toto riešili tiež.. jednej manžel vráža do domu na prerabku, bez toho, aby chcel od nej podiel na dome, pretože to robí pre deti !!! Druhý manžel si nárokoval na pól domu.. kamarátka mu ju napísala .. a dnes sa po 2 r manželstva rozvádzajú … dom sú nútení predať… lebo ona ho nemá z čoho ako vyplatit … takze tak

barbie1981
15. nov 2024

@hefo ani ja nechápem takéto vydelovanie, máte majetky za 500000 ste manželia, máte dieťa a kôli 20000 idete naháňať právnika?

0kristina0
15. nov 2024

Ak sa jedna naozaj o 20 000, zobrala by som si pozicku a nic neprepisovala.

sense
15. nov 2024

@lonely66 napisala som to ako priklad, tak nech da 27000 a bude to 10 perc.. alebo nech mu da 6-8perc. Alebo kolko to presne je v percentach Preco by mao ostat len kvazi pri "dlhu" Tou prerabkou sa zvysi hodnota domu a ked sa nedajboze o 15 rokov rozvedu tak ta zs tych 20 tis si kupi poddtstne menej.
Mne je to v podstate jedno. Tu v tomto pripade je vidno ako kazdy jeden z nich len kalkuluje

V konecnom dosledkuu mozu ostat v jeho byte a ona dom moze prenajat

hefo
15. nov 2024

@sense Tipujem, že to posledné práve on nechce, lebo si chce príjem z prenájmu SVOJHO bytu pchať do SVOJHO vrecka (nie do spoločného).

sense
15. nov 2024

@hefo nuž tu je vidno ťa manželská "súdržnosť". A keď to chcú robiť pre dieťa nech to napíšu na dieťa .alebo nech idú bývať zatiaľ bez prerábky. Veď autorka píše že dom je prerobený a doladiť môžu aj postupne casom

daniela1911
15. nov 2024

Ak má dom skutočne hodnotu 270.000€, neváhala by som a zobrala by som si úver/hypo na prerábku. Prerobila by som ho a prenajala. Úver budeš platiť z nájmu, splátky by nezasiahli váš rozpočet. Úver splátíš, nehnuteľnosť ti ostane. Uver by som riešila zúženim BSM aby nebol manžel dlžník.

opica_skorica
15. nov 2024

@lonely66 moze robit prieky a nemusi. A ako to vnima on? Jeho zena mu neveri. Chce zhodnotit svoj dom, ale zadarmo. A dieta? Ma rodicov, ktori si neveria. Ozaj vyhra.
A keby to bolo naopak? Zena sa tu opyta, ze ked ma vrazit 20000 do domu muza, ktory nie je ochotny jej napisat ani len 1/13-inu, je to v poriadku?
Nieje.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
h2
15. nov 2024

@lonely66 A kde je napísané, že ten chlap chce na seba napísať polovicu?

lonely66
Odpoveď bola odstránená
opica_skorica
15. nov 2024

@lonely66 nechce polovicu. Kde si to citala? Nepise, ze chce polovicu, ale chcel by podiel. To je obrovsky rozdiel.
A ked je pre teba - 20000 eur smeťou, tak nech si tú smeť nájde autorka na ulici. Zdvihne 20000 a prerobi si svoj dom. Bude klud. Nik nebude chciet podiel, lebo autorka si sama zhodnotila jej dom.
A myslim si, ze vyslovil normalnu poziadavku, ktoru si oni dvaja maju sami doma vyriesit k ich spokojnosti. Dieta dokazali stvorit a starat sa oň. Teraz nech si vyriesia dom.

opica_skorica
15. nov 2024

Pre autorku:

Vo vedlajsej obci zije zena, ktora zdedila dom, ktori vlastnili jej rodicia.
Muz investoval, ale ona to neriesila podielom na “jej” dome, ale riešila to, že svojho muža dala zapisat na katastri ako vecne bremeno s pravom zitia a dozitia v jej dome.
Toto je tiež jednou z mnohych mozností.

tiezjedna
15. nov 2024

Manžel alebo priateľ?

h2
15. nov 2024

@opica_skorica Toto sa mi zdá byť ešte horšia možnosť. 😳

culienka
15. nov 2024

No v tvojej situacii by som mu určite nič neprepisovala. Keby bol dáky chudák co ma na účte posledných 20 000 tisíc eur a inak nemá nič tak by to bola úplne iná situácia, ich od neho pýtať, ale on bude mať byt ešte pol domu sam a napriek tomu chce ešte aby si mu napísala časť z tvojho domu . Za relatívne smiešnu sumu. A okrem toho ako tu baby písali ak by si mu to napísala a niečo by sa stalo tak by ti mohol robiť problémy. Mne to príde podozrivé ozaj akoby chcel aby si sama nic nemala. Dokym si nemala dom tiež si sa mohla sťažovať ze keď sa niečo stane tak ty nebudeš mať z jeho bytu nič a trvas na tom aby ste si kúpili niečo spoločné. Ak nemáte vážne problémy tak nechápem prečo v jeho situácii chce dačo prepisovať. A okrem toho ak by sa ti dačo stalo tak zdedí polku domu čiže by sa mal skôr tešiť, byt môže prenajať to ma ďalší príjem čiže ste si v podstate prilepšili. A on takto...😕

tiezjedna
15. nov 2024

@culienka o polovici domu nikde nikto nič nepísal...

gab1sol
15. nov 2024

Autorka, z čoho sú tie úspory? A kto bude hradiť chod domu (napr. energie…)? A ako si odhadla hodnotu rekonštrukcie? Čo ak sa pri prerábke príde na to, že tých 20 tis. nebude stačiť?
Podľa môjho názoru, manžel je v práve a myslím si, že mu v prípade investície patrí adekvátny podiel na dome. Predpokladám, že tou investíciou zhodnotí ten dom. A že to má robiť pre vaše deti? Však aj ten jeho byt pôjde vašim deťom, nie?

sidicek
15. nov 2024

@sono2 z môjho pohľadu si polepsia obaja ak prerabku zaplatí muž, bude mať lepšie bývanie a aj byť mu zostane v prípade " keby" a takisto žena s detmi budu mať bez problému bývanie bez naťahovania s bývalým.Ale samozrejme, ze najlepšie bude ak zostanú spolu a nič sa nebude deliť.

culienka
15. nov 2024

@tiezjedna ja neviem ci som to dobre pochopila ale autorka písala ze on zdedí ešte dom so surodencom.

sono2
15. nov 2024

@culienka áno
Ale ma aj byt

oli18
15. nov 2024

Dom prerobiť nemusíš. Skús ho najprv ponúknuť na prenájom firme. Ak sa nejaká nájde, úpravy si urobí sama podľa potreby. Firma ti dá vyššie nájomné, ako súkromná osoba. Poznám také prípady. Ale aj taký, kde rekonštruovali interiér za 20 tis. e a prenajali rodine. Len pár rokov bude trvať, kým sa im vložená investícia vráti, až tak začne zarábať. O opotrebovaní ani nehovorím. Preto radšej nižší nájom, ale hneď-

vakatko
15. nov 2024

Autorka, manžel je sebec, kým si nič nevlastnila a bývali ste v jeho byte bol OK.
Teraz si zdedila dom v centre mesta, mne príde, že manžel žiarili, chce časť tvojho majetku, aby si nevlastnila viac ako on.
Nepíš na neho žiadny podiel, bude ti robiť problémy v prípade rozchodu.
Keď je taký hajzlík, že nechce investovať 20000 zo svojho dedičstva na luxusné bývanie v dome, ktorý mu zabezpečí príjem z prenájmu jeho bytu, tak si zoberte úver, ktorý budete splácať z prenájmu bytu. V prípade rozchodu sa nasťahuje do svojho bytu a úver budeš splácať sama.

tiezjedna
15. nov 2024

@culienka to áno, to máš pravdu. Ja som to pochopila tak, že myslíš ten jeho "nárok" na podiel na jej dome. Pardon🙏

taktotedanie
16. nov 2024

Nic by som neprepisovala, je to tvoje ? Je
Absolutne si neverite a to je smutne v manzelstve

h2
16. nov 2024

@culienka "...dáky chudák co ma na účte posledných 20 000 tisíc eur..." Toto na MK ani nepíš! 🙈😂

lonely66
Odpoveď bola odstránená