icon

Ako riešiť prebytočné nákupy manžela?

15. jún 2025

Pred mesiacom sa mi pokazil telefón. Čiže bolo nutné si nejaky zaobstarať. Manžel mal dobrý telefón. Hneď ako som si kúpila ja tak si aj on išiel kúpiť ten istý. Dcéry dostali od starých rodičov inteligentné hodinky. Na druhý deň došiel aj on na ruke s takými. Stále sa predvádza s tým aké je to super. Pritom nešportuje ani nič na čo by to využíval za mňa v takom prípade zbytočnosť. Už hovoril dnes, že objednal aj mne také. No ja to vôbec nechcem aj som mu to povedala zbytočných skoro 200e. A nie nie sme bohatý trochu sa nam polepšilo ked prišiel daňový bonus a to som povedala, že peniaze nechame na leto na zážitky, keďže dovolenku si dovoliť nemôžeme. Pritom máme sporák, kde nám ide len jedna platnička z troch. Takže najprv varím mäso potom prílohu potom zvlast prikrm pre dcéru. Už dva roky o tom hovorím, že to potrebujem ale totálne to ignoruje. Mne už z toho tečú nervy. Čo mám robiť ?

any_soj
15. jún 2025

Nemáš prístup k tým peniazom... Ale k nejakým prístup máš, či k žiadnym? Tak z tých, ku ktorým máš prístup, kúp sporák. A mrzí ma, že to máte takto. Za mňa šialené, ak sú v rodine rozdelené peniaze :( Nehovoriac o tom, že zo zákona sú vaše spoločné.

sasa1310
15. jún 2025

žiješ horšie ako ktorékoľvek maloleté dieťa, ktoré dostane na svoj účet mesačné vreckové od rodičov. Ďalšia žena, ktorá rieši malý problém a obrovský problém nevidí. Ja už keď čítam takéto príspevky, tak ja vám takých chlapov prajem. Lebo naozaj už neviem na základe čoho sa nechávate takto obmedzovať vlastnými mužmi. Dobre ti tak, keď si necháš posielať rodičovský na jeho účet a nechávaš sa manipulovať vlastným mužom. Pri tvojom probléme ti naozaj môže byť jedno či si kúpi hodinky za 200 eur alebo za 500 eur.

any_soj
15. jún 2025
@viestta

@sova7 musim skonstatovat, ze tieto nepodarky su dosledkom vychovy. Zal nerastu na stromoch, niekde a niekym boli vychovani. A co je horsie, v takychto rodinach su vychovavane dalsie generacie pripecenych macov a poslusnych submisivnych zienok domacich. V podobnej rodine bola vychovana aj autorka, inac by vedela uz na samom zaciatku, ze toto urcite NIE a tento chumaj by vypadol z vyberu uz v prvom kole, skor ako by sa vzali a spolodili deti.

@viestta súhlasím, že to vzniká výchovou, len doplním, že často nielen výchovou čo tí muži zažili doma ako deti/mládež, ale aj "výchovou", ktorú zažívajú vo vzťahoch pred manželstvom - kde si zvyknú, že s jednou, dvoma, piatimi ženami postupne žijú akože ako manželia, hrajú sa na manželstvo, ale s tým, že každý má svoje vlastné peniaze. A ženy s tým súhlasia, a ešte sú aj na to hrdé a chcú to tak mať, lebo veď hádam ma nebude živiť - a mnohé si ešte aj (ako som tu často čítala) dopredu nasporia na čas, kedy budú na materskej, aby využili z rodičáku, lebo veď muž ma nebude živiť... A po takejto výchove mladý (alebo už aj nie tak mladý) pán uzavrie manželstvo, a ďalej očakáva, že sa tak bude fungovať.

any_soj
15. jún 2025
@mischy00

V poslednej dobe ani neprispievam, pretože tieto témy mi iba zdvihnu tlak. Mám pocit ze polovica žien je polodementnych, bez chlapa sú nič a vedia si život zabezpečiť iba plodenim detí s takými induviduami.
To žiadna predtým nepracovala, nemala príjem, svoj život, svoje rozhodnutia? Co si Vás chlapi zobrali v 18- tich rovno z domova všetky??? Inak neverím ze nejaká aspoň priemerne inteligentná a sebavedomá žena by dokázala takto sklopiť oči a žiť ako kuchynský spotrebič. A čakať, čo pan tvorca povie a rozhodne🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

@mischy00 mne to tiež príde neuveriteľné. Ale poznám zopár skvelých, inteligentných žien, ktoré sa žiaľ stali obeťou narcisa (lebo nevedeli, aké znaky si vopred všímať, resp. ani netušili, že také niečo existuje) - a po pár rokoch s ním samé veria, že sú nanič a sú neschopné. Ale potrebujú pomoc, nie ďalšie ponižovanie, že ako sa môžu nechať ponižovať.

sova7
15. jún 2025
@any_soj

@mischy00 mne to tiež príde neuveriteľné. Ale poznám zopár skvelých, inteligentných žien, ktoré sa žiaľ stali obeťou narcisa (lebo nevedeli, aké znaky si vopred všímať, resp. ani netušili, že také niečo existuje) - a po pár rokoch s ním samé veria, že sú nanič a sú neschopné. Ale potrebujú pomoc, nie ďalšie ponižovanie, že ako sa môžu nechať ponižovať.

@any_soj určite potrebujú pomoc ale nasilu ich s toho nikto nevytiahne. Je to princip zavyslosti dokonca sa väčšina ešte pár krát vráti kým konečne ukončia vzťah. Sú tam deti čo tiež sťažuje situáciu. Nemáme možnosti ako týmto ženám pomôcť a prevencia tu neexistuje. Ak je žena v takomto vzťahu roky je tak zblbnuta že cesta von je strašne ťažká a psychopat vie čo a ako robí aby jej všetko sťažil a aby ju zlomil. Poznám ženu ktorá už ani nemá vlastnú osobnosť

any_soj
15. jún 2025

@autorka už som prečítala tvoje reakcie. Mrzí ma to... Naozaj si ekonomicky týraná žena. Presne ako ti tu píšu - hneď zajtra si otvor účet a na sociálke nahlás tam rodičák a prídavky. A z toho kupuj výlučne veci ako ten sporák a veci, ktoré nevyhnutne potrebuješ a zvyšok odkladaj (odkladaj pre vás všetkých, ale teda že proste ty sporíš, aby sa všetky vaše spoločné peniaze nepremrhali). Na stravu pre manžela a deti, veci pre deti, drogériu a podobne to v žiadnom prípade nemíňaj. Na to nech dáva manžel. Ak odmietne, daj ho na súd na určenie výživného (áno, robí sa to aj v manželstve, presne v takýchto prípadoch, keď mužovi nedochádza, že vaše peniaze sú zo zákona spoločné). Najprv možno skús mediátora, alebo niečo na ten štýl, že len sa s manželom pred ním, alebo pred právnikom a podobne porozprávať, nech mu vysvetlí, že VŠETKY vaše peniaze sú spoločné. A snáď mu trkne a nebude to treba hnať na súd. Ak by si potrebovala pomoct, poradiť ako a kde začať, napíš mi správu, zistíme spoločne, aké sú možnosti u teba v okolí. U nás napríklad v meste na úrade práce je k dispozícii zadarmo právne aj sociálne poradenstvo, tak tam by som šla najprv sama a následne aj s manželom.
A hej, chápem, že ťa vytáčajú hodinky. Naozaj sa správa ako decko, že keď to niekto má, tak hneď aj on. Preto ich kúpil aj tebe, a preto aj nový mobil ti dovolil, lebo to vidno, vidia to ľudia, môže sa tým chváliť, je to akoby jeho vizitka.

earlgrey
15. jún 2025
@mischy00

V poslednej dobe ani neprispievam, pretože tieto témy mi iba zdvihnu tlak. Mám pocit ze polovica žien je polodementnych, bez chlapa sú nič a vedia si život zabezpečiť iba plodenim detí s takými induviduami.
To žiadna predtým nepracovala, nemala príjem, svoj život, svoje rozhodnutia? Co si Vás chlapi zobrali v 18- tich rovno z domova všetky??? Inak neverím ze nejaká aspoň priemerne inteligentná a sebavedomá žena by dokázala takto sklopiť oči a žiť ako kuchynský spotrebič. A čakať, čo pan tvorca povie a rozhodne🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

@mischy00 Neviem, či to je dobou, alebo čím..ale je veľa takých mužov...ja keď som sa zoznamovala s mužmi, tak 90% mužov sa vyjadrilo, že načo mi chlapa, keď mám kde bývať, mám peniaze, mám všetko čo k životu potrebujem...že oni preferujú ženy, ktoré nemajú nič, aby boli na koni...a aby ženy boli od nich závislé...no kašlať na takých chlapov...

mmoonna
15. jún 2025
@sova7

Ďalší sebec a narcista kde sa toľko týchto vadnych kusov berie?

@sova7 asi niekde majú hniezdo, keď sa ich toľko koti

mischy00
15. jún 2025
@earlgrey

@mischy00 Neviem, či to je dobou, alebo čím..ale je veľa takých mužov...ja keď som sa zoznamovala s mužmi, tak 90% mužov sa vyjadrilo, že načo mi chlapa, keď mám kde bývať, mám peniaze, mám všetko čo k životu potrebujem...že oni preferujú ženy, ktoré nemajú nič, aby boli na koni...a aby ženy boli od nich závislé...no kašlať na takých chlapov...

@earlgrey aj ja si viem všetko zabezpečiť sama, napriek tomu som vo vzťahu. Pretože sa navzájom obohacujeme a podporujeme, mam sa s kým porozprávať, riešiť veci, poradiť....a v neposlednom rade sa citim milovaná. Som si naivne myslela, ze vzťahy sú o tom, nie niekoho vlastniť a manipulovať s ním a dokazovať si svoju za mňa obmedzenosť. No, tým ze nerandim, tak asi som už mimo týchto zmysluplných myšlienkových pochodov u mužov 🤦‍♀️

cukroska
15. jún 2025

Však sporák kúp ty a neostane mu na iné sprostosti.,

earlgrey
15. jún 2025
@mischy00

@earlgrey aj ja si viem všetko zabezpečiť sama, napriek tomu som vo vzťahu. Pretože sa navzájom obohacujeme a podporujeme, mam sa s kým porozprávať, riešiť veci, poradiť....a v neposlednom rade sa citim milovaná. Som si naivne myslela, ze vzťahy sú o tom, nie niekoho vlastniť a manipulovať s ním a dokazovať si svoju za mňa obmedzenosť. No, tým ze nerandim, tak asi som už mimo týchto zmysluplných myšlienkových pochodov u mužov 🤦‍♀️

@mischy00 Úplne súhlasím...ale veľa veľa mužov zmýšlajú presne tak, ako som napísala..chcú mať pocit, že sú viac...že žena je od nich závislá...len škoda, že to málo žien vidí a potom dopadnú tak ako autorka a mnoho ďalších...

tenerifka
15. jún 2025
@mmoonna

@sova7 asi niekde majú hniezdo, keď sa ich toľko koti

@mmoonna 😁

nerko
15. jún 2025

Odopieranie prístupu k spoločným financiám je ekonomické násilie.

any_soj
15. jún 2025
@earlgrey

@earlgrey to fakt ti priamo povedali? Kokso.... Čítala som nedávno Dostojevského a tam presne takto jedna postava zmýšľala, aj sa tak vyjadril pred nevestou, že preto chce ju, aby si ju zaviazal vďačnosťou, aby na neho vzhliadala ako na dobrodinca. Samozrejme si ho nevzala. Očividne to nie je len moderný problém, takéto zmýšľanie.

earlgrey
15. jún 2025
@any_soj

@earlgrey to fakt ti priamo povedali? Kokso.... Čítala som nedávno Dostojevského a tam presne takto jedna postava zmýšľala, aj sa tak vyjadril pred nevestou, že preto chce ju, aby si ju zaviazal vďačnosťou, aby na neho vzhliadala ako na dobrodinca. Samozrejme si ho nevzala. Očividne to nie je len moderný problém, takéto zmýšľanie.

@any_soj Áno, priamo...tiež som čumela...ale myslím, že to boli nevyzretý jedinci...keďže mňa nezaujímalo ani ich auto, ani ich peniaze a ani to, že chodia 5x do roka na drahé dovolenky a neviem čo...a ja som im potom povedala, že načo mi chlapa? no lebo živé mäso je živé...🤣🤣🤣

cukroska
15. jún 2025

Zbytočné nákupy, nie prebytočné

natalka13
15. jún 2025

ja som na rodicovskom a všetky peniaze chodia na účet mužovi ja nemám prístup. On nákupy čo treba ale pre seba si nemozem nič kúpiť. Iba keď sa jeho opýtam.

Preco s tymto suhlasis? Chod a zmen to, uz ti kocky pisali ako a kde. Ucet si snas zvladnes zalozit niekde.

natiblaskova
16. jún 2025

Nechaj ho jeden deň navariť. Sám pôjde kúpiť nový 😅

natalka13
16. jún 2025

Jo a prestan varit. Nech je hladny.

simcas75
16. jún 2025
@cukroska

Však sporák kúp ty a neostane mu na iné sprostosti.,

@cukroska A začo ho má kúpiť, keď nemá pristup k peniazom? Kúpiť si nieco môže len keď jej on dovolí... pisala autorka

karolinakr
16. jún 2025

ked nemaš pristup k peniazom, prečo ťa to trápi? daňovy bonus odkladaš, pritom ti nepatri, lebo nepracuješ
a on kupuje blbosti a ty nemôžeš do domacnosti nič kupovat
ako sa stalo, že si odstrihnuta od peňazí? si moslimka, či manžela maš despotu? nemaš ani vreckove? nemaš pravo rozhodovat? danovy bonus ti nepatrí?
ked sa pohadate, budeš chciet odist, nebudeš mat ako, ani peniaze, ani byt, ani nič..a deti asi ostanu uňho, tak pozor na to..
kopeš si vlastný hrob

romino
16. jún 2025

Sa pytas ci je nutnost take hodinky. Dobre teda: ano, je to nutnost, predsa viac ako funkcny sporak. Neviem ako mohli generacie pred nami zit bez takych hodiniek.
No dobre, koniec ironie.
Inak ked niekto chce pocitat kroky, na to su dobre aj take len 20eurove skoro akoby naramky.

Pobrat faktury a snazit sa vratit do obchodov kde to bolo kupene

viera012345
16. jún 2025

Riešenie je jednoduché: Nemám na čom variť, tak nevarím...a potom s prázdnym bruchom p.manzelovi dôjde,že čo je podstatnejšie, rôzne vychytávky,či vybavenie domácnosti

apolka77
16. jún 2025

Si ekonomicky týraná osoba !
A to manželom, ktorý je finančne negramotny ., keďže kupuje somariny hoci vám nejde sporák .
Totálny idiot.
Teraz si predstav, že začne nakupovať viac a viac somarin...jeho dlhy sú aj tvoje.
Buď buchnes po stole a nastavite nové pravidlá alebo odchod.
Na tvojom mieste prestanem variť .
Dokym nebudem mať prístup k všetkým financiám ako on.
A nie, ty nič nemusíš .
Ani variť, ani držať hubu.
Ste manželia a tak peniaze su spoločne aj rozhodovať sa má spoločne.
Darmo zobrala si si nezrelého paka.

mischy00
16. jún 2025

Sporák nájdeš aj na bazosi, za symbolickú cenu alebo za odvoz. Keď máš prístup k internetu, da sa zariadiť hocičo. Nie čakať a písať na koňa.
To ze máš doma vola, to snáď ani netreba riešiť....ak nemáš peniaze, pekne mu povedz, ok drahý, idem do roboty aj ja, deti sú aj tvoje, takže je mi jedno ako si to zariadis, ja si to žiaľ musím tiež.

kalifka
16. jún 2025

Veľmi rýchla rada, založiť nový účet na svoje meno a prehlásiť rodičovský na svoj účet...

tiezjedna
16. jún 2025

riešiš úplné blbosti... rieš predovšetkým to, že nemáš prístup k spoločným peniazom. To čo je za haluz???

mantilka
16. jún 2025

Ja sa ti divím, že si ochotná variť. Po 3 dňoch by som odmietla. Nech si vari on, keď mu to neprekáža.
Žasnem ako podporuješ jeho hlúposť. Ak sa nedá platiť, že nemáte. Mala si vybaviť sporák na splátky a bolo by.
Pri takom chlapovi zbytočne nechať peniaze na kopke.
Keď takto budeš pokračovať začneš všetko ručne prať a keď nepôjde vida, pošle ťa k rieke prať.

mantilka
16. jún 2025

A teraz k veci ..okamžite urob s ním poriadok. V manželstve sú spoločné peniaze. Čo sa dá vrátiť a hlavne od dnes sa sporáka ani nedotkni.Ked nemáš gule na odmietnutie variť,
uzatvor prívod plynu a povedz, že je pokazený. 😵‍💫
Keďže na to se.e, pochybujem že skontroluje prívod plynu.
Hneď objednaj sporák cez net a vybavené.

mantilka
16. jún 2025

No aj prístup k peniazom sa dá vyriešiť, zriadis si nový účet v ktorejkoľvek banke a pôjdeš na sociálku /úrad práce ( neviem ako to je teraz) nahlásiť zmenu účtu. Pekne vypíše tlačivo, podpises a bude.
Svojmu manželovi povieš, že s takýmito pravidlami rozhodne nesúhlasis. V manželstve je dôležitá rovnocennost a hlavne zodpovedný prístup k peniazom. Na prvom mieste je zabezpečiť základné potreby ! ...zaplatiť hypo, všetky poplatky, bývanie, školy, stravu, lieky a oprava/nákup základných spotrebičov v domácnosti . Az v ďalšom rade sa rozhodujete čo s ušetrenými peniazmi.