icon

Ako riešiť problémy so svokrou?

5. dec 2023

Ahojte, prosím poraďte mi čo so svokrou alebo kľudne aj napíšte že preháňam a som neobjektívna, lebo ja už sama neviem :/ Svokra je svojim spôsobom dobrý človek, ale mna extrémne vytáča, hlavne jej spôsob komunikácie.. Mame dcéru (a ich prvá a jediná vnučka), ma 15mesiacov. Od začiatku problémy čo sa týka stravy, že daj je to, daj jej tamto, keď som jej aj vravela, že čo malej dať jesť, nechala som ju s malou chvíľu samu hneď jej pchala iné veci (napr solene s čím nesúhlasím) atd.. Ale dobre, predychala som.. No teraz je mala chorá, 1x v podstate vysoké horúčky a svokra mi stále píše, čo mám / nemám malej dať, čo robiť. Ale žiadne take že super triky ale bezne veci čo podla mna vie 99% mám ako napr nedávaj jej tabletky kým nemá 38st, keď ma horucku rob závaly a pod. Nonstop ma bombarduje sms že zavolaj lekárke, daj jej zábal, daj jej piť, nedávaj vodu, daj jej dzus a pod. Keď nereagujem tak vola mužovi.. Včera bola mala s mužom a prídem a už vo flaske dzus. Vravím že čo to? A on že mama mu kázala dať malej dzus a že on jej chcel dokázať, ze mala dzus nechce (čo je pravda) tak to malej nalial a naháňal ju po dome nech sa napije :/ Tak vravím, ze na čo, ze keď už sa mala odhodlá konečne napiť (boli ju hrdlo) tak nech tam ma vodu na ktorú je naučená a nie experimentovať teraz. Tak mi hneď volala svokra, ze vodu nie lebo v džúse je vitamín C… Dnes som sa dozvedela, ze volala aj mojim rodičom, lebo ze sme jej nezodvihli telefón a ona nevie ako sa ma mala a ze či nemá ísť k nám, či to zvládneme aj sami.. Ide ma poraziť.. Nehovoriac o tom, ze sme ich volali na Vianoce, vravela, ze k nám nejdú, ze mame malé dieťa tak ze bude u nás nuda a ona chce ešte žiť (lebo som zarazila od kedy mám dcéru ožran party u nás doma aby mi tu o pol noci netancovali a nespievali). A včera sa jej muž pyta, ze kedy prídu, ze im dáme darčeky a ona, ze veď na Vianoce… A my ze či zmenili názor a hneď začala na nás útočiť, ze veď keď nechceme tak ona nepride a pod. (pričom sama odmietla prísť na pozvanie). Takze ani neviem kedy prídu a na ako dlho ostanú… Mám pocit, ze nás ma za 12 ročne deti čo nič nezvládnu a zaroven ze nami citovo manipuluje (napr Vianoce).. Rovnako mužovi stále klame, ze som niečo odsúhlasila a pod a ja o ničom neviem. Napr mi napíše, ze mala môže mat chytene hrdlo ale mužovi to prezentuje, ze mi napísala, ze ma angínu a ja som to neriešila.. Už som sa jej x krát snažila vysvetlit, ze mám inú výchovu ako ona, ze malej nedávam sladké a pod a naposledy keď sme boli u nich mi svokor do oči povie, ze “veď Ty raz na malú nedáš pozor a jej jej ten koláč dám”. A malej vkuse reči, ze mama Ti ani koláč nedá, tu tá núti jesť zeleninu a tu sú dobre cukríky, ale ja Ti dám, neboj sa a podobne.. Čo ste robili v podobnych situáciách? S mužom ani neratam, lebo ten je hrdina pri hádke so mnou ako všetko rodičom povie a pred nimi je ticho a mne potom povie, ze on nepočul, ze by niečo hovorili :/

Strana
z2
lienka.7
5. dec 2023

@zorana999 ale prosím ta, co zje 400g??? Olizne a to je všetko. Učí sa spoznávať chute. To skôr potom dá deti utrhavaju z reťaze keď si môžu kúpiť co chcú same. Lebo dovtedy poznali len bio-eko-raw hovadiny. Mimochodom, v skolke a škole co tvojej dieta konzumovalo?

simca06022011
5. dec 2023

Autorka kludne vybuchni a uvidis ten klud co u vas bude... :D

kamatopo
5. dec 2023

Koľko má svokra rokov???

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
mili2016
5. dec 2023

@ninka297 aký kompromis prosím ťa 😂 veď mňa by s takej svokry už porazilo a duplom s muža ktorý si nevie zastať názory vlastnej ženy. Svokra si svoje deti už vychovala, tak teraz nech nechá teba aby si si vychovala svoju dcérku. Jasne jej povedz že ak neprestane s teba robiť neschopnú matku tak obmedzis vzťahy a nech sa aj na hlavu postaví.

luccija
5. dec 2023

https://najmama.aktuality.sk/clanok/70Bz13p/zna...

Tu máš odpoveď.Mam presne taku istú svokru pár rokov som to vydržala takému človeku sa nedajú dať hranice stále skúša...a teraz sa nestretávame a je svätý pokoj.Muz s dcérou tam chodí občas.
A môj muž je taký istý ako tvoj nikdy nikdy jej nepovedal nič, lebo sa jej celá rodina svokor, dcéra, syn boja, lebo čo mama povie je sväté a nechcú provokovať.
Tebe radim iba jedno čím skôr povedať nech vás nestresuje, viete čo máte robiť.Detto do bodky ako moja v roku jej chcela dávať koláče, lizatka, lebo mama nič nedovolí story by som mohla pisat

finett
Autor odpoveď zmazal
oskvarka
5. dec 2023

coo moji rodicia byvaju vyse dve hodiny autom a chodia k nam na poobedie.. viac by to asi na nich bolo privela predsa len 4 mal deti :D.. normalne si to zriadia .. ku sestre do prahy chodia na jednu noc.. to su vyhovorky .. kazdy to ma inak .. a hranice si drzat treba veru aj ked babky roymaynavaju ale ved ked ste s nimi menej tak sa nic nestane neboj z toho ze babka da obcas somarinu si dieta navyk neurobi.... a tie telefony a sms by som obmedzila a oni prestanu.. prestala by som dvihat a odpovedat na sms telefony nie su na to aby sme kazdych 5 minut o kaydej blbosti spolu volali... oni si zvyknu ak to budete dosledny... staci menej volat a vtedy slusne vysvetlit ze si nemala cas volat .. ja keby dviham mojej svokre tak mi vola 150 krat za dej o kazdej blbosti.. takze jej dvycham tak dva krat do tyzdna a tak mi vola asi cca 2-3 krat za den (zvoni) ked je to niekedy viac ya sebou tak odhadujem ze je to nieco surrne aj ked nie vzdy je to pravda :D... ale statisticky ... a mali sme tiez boje ked som nastupila do prace ze dvoj rocnej davala cely balicek gumovych medvedikov... a tak.. a dostali sme sa na smotanovy sladky jogurt hrozienka a ovocie... ale pre nas to bolo dolezite vyriesit lebo byva 10 km od nas a sama takze rada pride alebo aj muz chodi s detmi ku nej... moji rodicia su daleko oni donesu igelitku sladkosti .. tam sa mi vyjednavanie nepodarilo moc ale neriesim prevezmem sladkosti dam detom jednu a ostatne mame na turistiku na cely rok pripadne rozdam darujem... le n oni su u nas tak 5 krat za rok cca a nie uplne vzdy donesu privela sladkosti nastastie len tak kazdy druhy raz :D dobre rady nam uz nik nedava lebo sme sa zapisali u mojich rodicov ako ty co si nedaju poradit ... na zaciatku ma to trochu trapilo teraz som rada... ale tak uz mame 4 deti vsetky ziju tak asi uz veria :D

nika9125
5. dec 2023

Jaaaaaaj bože tie svokry 😁😁😁 Moja svokra ma tiež námietky a vytáča ma do biela ale zatiaľ som ticho lebo mne do očí nič nepovie len svoju synovy😁 Stopni ju okamžite a razne si povec svoj nazor.... Svojmu synovy svokra povedala ze sa malej veľmi venujem a nieje samostatná že sa nevie hrať sama,že v každom počasí mam z nou chodiť vonku ci prší alebo sneží furt stále... Stopni si svokru a povec svoje alebo neraguj na spravy telefonáty nech si vola aj do tramtarie... Moja mala ma 9 mesiacov 😊

oskvarka
5. dec 2023

no s tym alkoholom to je smutne a este aj zly priklad.. to by som ako u seba doma nedovolila a oni si ten alkohol prinesu.. mi alkohol doma nedrzime ziadny nepijeme a ani nikomu neponukame... tiez sme za aoutsiderov tu trochu kedze sme na kysuciach ale neriesim ponuknem caj kavu (co ani tu nepijeme ale tak mame )

liv1
5. dec 2023

@ninka297 ze ste boli ukrateni o sladkosti, za to dakuj rodicom, ruky im vybozkavaj. Nie je nic horsie, akurat s chipsami a sladenymi napojmi. Mna toho uchranili rodicia, ale babky nie a zostal zo mna vtedy na roky rokuce zavislak na sladkom. Cele zle. Kto sa do vyzivy nevyzna, povie ze v pohode. No nie je to v pohode a ani nie je v pohode ucit 15 mesacne na sladkosti, ak netreba. Uz vobec nie na dzus, ktory sa s vitaminmi ani nestretol..
Nepoviem vacsie deti, ktore sa s tym i tak stretnu skolka/navstevy/oslavy.

Autorka, nie si zvlastna, ale tvoja svokra vas absolutne nereapektuje, bez ohladu na nejake sladkosti. Tu nic nepomoze, len slusny rozhovor kde bude aj tvoj muz aj svokor

ninka297
Odpoveď bola odstránená
basska_b
5. dec 2023

Ty koky, riadna stíhačka. Akoze okej,neni to nic dramaticke, ale ja keby som sa starala o chore dieta a niekto by ma bombardoval telefonatmi a keby som nezdvihala, volal by muzovi a potom mojim rodicom... sak to je teror. Autorka, ked bude mat svokra dve, tri dalsie vnucata, uvidis, ze jej zaujem (aj o to prve vnuca) rapidne klesne. Chudaci prvorodeni, na nich sa cela rodina "vyzúri" a potom uz daju dalsim nasledovnikom aky taky pokoj

denithestrange1993
5. dec 2023

Pri mudrych radach vzdy hovorim,ze ok ale ja som citala napr od odbornikov,pediatrov,psychologov,ze xyz. Podla mna sa tvoja svokra citi nepotrebna,nema ine zivotne vyzitie tak ti ide robit samozvanu koučku. Skus sa jej normalne podakovat,za jej radi,ale dodat,ze ty to a to robis tak a tak. Pri poznamkach ohladom "zlej mamky,co dava tu zlu zeleninu", by som odvrkla,ze ale ved nechceme mat velke brusko ako dedo,vsak nie? 😂

liv1
5. dec 2023

@ninka297 napisala autorka vek dietata je to v piatok riadku 😉. Chapem ale aj teba, tu frustraciu, do 10 rokov je to naozaj dost. Pozerat sa na to co ini maju a ja nikdy..

ninka297
Odpoveď bola odstránená
princezna_bosorka
10. dec 2023

@melanta jj, presne, svokre treba nastavit jasne hranice. A ak ma tendenciu "zabudat", tak aj pisomne. Cukrik a cokoladku jej obcas dat mozu (ked to rodicia schvalia). A manzelovi vysvetli, ze bud bude aj vo vztahu k rodicom trvat na nastavenych pravidlach alebo budes rodine sefovat ty.... Btw - tlacit takemu malemu dietatu silou-mocou dzus, to je ozaj pekna blbost... radsej nech si da ovocie.

leni1405
12. dec 2023

Nuž je to veľmi ťažké posúdiť, keďže svokru nepoznám, neviem akú má povahu, motívy. Môže byť na jednej strane dobrá žienka, ktorá je akurát premotivovaná a neuvedomuje si, že tým správaním už zasahuje do života iných ( rada je ok, ale neustále telefonáty a pátracia akcia...kde si keď nezdvíhaš telefón...to už je za hranicou) , alebo na druhej strane je to žena ktorá si myslí že vie všetko lepšie , celkom slušne psychicky manipuluje a manželovi sa v podstate ešte "neprestrihla pupočná šnúra s maminou" ,ako sa hovorí. Kamarátka mala niečo podobné a to boli doslova galeje. Svokra bývala vedľa, nepomohlo nič len v Tom prípade zamknúť dvere a ignorovať zvonček, žiaľ. Manžel bol tiež ten prípad že nedokázal mame povedať "nie",ale po čase, keď už to bolo neúnosné, vedel za už aj vzoprieť. Myslím si že je rozhodne dôležité sadnúť si v pokoji, porozprávať sa a vysvetliť že tak a tak. Na začiatku sa môže svokra uraziť...ale ak je to ten prvý prípad starostlivej žienky...po čase to pochopí.

Strana
z2