icon

Ako riešiť spor o byt s rodičmi?

23. mar 2025

Ahojte, čo by ste robili na mojom mieste? Som pár mesiacov po škole a len pár mesiacov zamestnaná na TPP, čiže nemám nejaké extra našetrené peniaze. Problémom je, že rodičia kúpili pred rokom byt na úplne okraji mesta a my reálne bývame na opačnej strane. Prácu aj koníčky kam chodím by som mala odtiaľ veľmi daleko. Do súčasnej práce by som musela cestovať hodinu a ráno aj dlhšie.. Rodičia na mňa tlačia aby som zariadila ten byt, ktorý kúpili, avšak ja na to nemám financie. Vždy keď im to poviem, oni túto tému vytiahnu o mesiac. Zariadenie takého bytu bude x tisíc, nieje tam nič. A ja tie peniaze nemám. Prenajímať ten byt nehcú, vraj je pre mňa. Čo ma štve je, že oni každému hovoria, že ten byt je môj ale nechcú ho na mňa prepísať, dôvody sú úplne absurdné, nechcem konkretizovať. Ja by som najradšej bola ešte chvílu doma a potom si vzala hypotéku a kúpila vlastný byt a na to mi celá rodina hovorí, že veď mi jeden naši kúpili, že čo vymýšlam. Lenže oni ho na mňa nechcú prepísať a ja tam nechcem bývať roky za energie a oni ho potom predajú alebo čo a nebudem mať nič. Keby idem aj teraz do podnájmu, tak by som išla do úplne inej lokality ako je ten byt, pre mňa je to neskutočne odveci..Toto keby spravím, tak vyvolám obrovskú hádku a môj otec je ješitný egoista. Mala som aj návrh, že by som ho časom odkúpila a ich odpoveď bola, že je to moje dedičstvo ale u nás v rodine sa už stali také prípady, že malo byť niečo niekoho a dotyčný nedostal nakoniec nič a toho sa bojím...

zltalienka
24. mar 2025

@petulda333 tak zariadenie ako zariadenie...aj gauc moze stat "niekolko tisic".
Odkial ma mat autorka peniaze na "zariadenie" holobytu, ked pracuje maximalne tak od leta 2024? Ved to je uplne mimo....

petulda333
24. mar 2025

@zltalienka pise,ze tam nic nie je,tak logicky prazdny byt. Inak ano,je to blbost,aby si ho zariadila ked pracuje par mesiacov

eva8
24. mar 2025

@opica_skorica jednemu dietatu by oficiialne kupili byt, ostatnym detom len vypomohli. Cize v ich pripade by bolo vhodne zvolat "rodinnu radu" a dohodnut sa, co sa tyka prepisu. Ja, ako rodic, by som problem s prepisom bytu nemala. Ale v tomto pripade hrozi, ze by ho autorka predala a peniaze rapidne stracaju na hodnote. Riesenim je hladat spolocne nejaky vhodny byt, ktory bude vyhovovat autorke a potom tento predat/ vymenit.
@autorka na druhej strane ti uplne rozumiem

eva8
24. mar 2025

@petulda333 holobyt vs. platenie len za energie, nedava logiku.

zltalienka
24. mar 2025

@eva8 aj keby byt prepisali na autorku, ako si ho zariadi? mozno jej este ani hypoteku nedaju, aby ziskala dostatok penazi.

zltalienka
24. mar 2025

@petulda333 pod pojmom "prazdny byt" som si predstavovala, ze tam nie je chladnicka, pracka, telka a nabytok. Vsetko veci, co sa daju kupit aj low cost a co si vie odniest, ak by bolo treba.

eva8
24. mar 2025

@zltalienka holobyt to urcite nie je. Kupelnu s toaletou asi ma. A pravdepodobne aj kuchynu. No a zvysok sa da zariadit aj z mala. Pochybujem, ze v rodicovskom byte usporiadava "party" v detskej izbe. Preco by mala kupovat gauc za niekolko tisic? Nepise kolkoizbovy je to byt. Zatial 1 izba moze sluzit ako satnik, staci kupit tie tycove vesiaky, nejake policky, bude tam chodit len ona., nemusi luxusny nabytok.. Treba investovat do pracky, kuchynskeho zariadenia, mozno do chladnicky a sporaka, ak nie je, neskor televizora. Moze si postupne zariadovat podla svojho obyvacku. Ak zaraba, da sa. Rozdelit vyplatu tak, ze si cast odlozi, cast minie na zariadenie.. Aj poprosit rodicov o dotaciu na elektrospotrebice, ako "kompenzaciu" stahovania 🙂 Az po osamostatneni sa deti zistuju, ze "ako vsetko zdrazelo" 😉

eva8
24. mar 2025

@zltalienka prave som spomenula tie zakladne spotrebice aj ja. S tym plny suhlas

eva8
24. mar 2025

@cacianka ano, ako sa rodicia rozhodnu, je to ich vec

janababana
24. mar 2025

Rodicia nahodou nekupili ten byt nejak super vyhodne? Inak mi nedava zmysel preco ta tlacia do byvania tam, ked k tej lokalite nemas vztah ani nic. Ved ak ti chcu poriesit byvanie, mozu ten byt predat a kupit v lokalite, ktora ti je srdcu blizsia.

zltalienka
24. mar 2025

@eva8 autorka napisala holobyt. Asi mas viac info ako ostatni, ked vies co v byte ma alebo nema.

petulda333
24. mar 2025

@zltalienka tak pre mna prazdny byt je prazdny,cize tam nie je vobec nic

softiesofie
24. mar 2025

Ak tam mas kupelnu, kuchynu a zakladne spotrebice, tak by som ti doporucila tuta sancu vyuzit. Najmy su vysoke, takto mas moznost usetrit a popri si kupit vlastnu nehnutelnost a prenajimanim splacat hypoteku na nu. Ak je viacizbovy, mozes dokonca prenajimat jednu izbu nejakej studentke (dalsi prijem).

Ja by som ako rodic (aj ak by si bola jedinacik) na teba tu nehnutelnost tiez neprepisala. Si este mladucka. Moze ti prepnut a nehnutelnost predat a peniaze prejest, peniaze pozicat. Mozes si najst partnera ktory ta zmanipuluje na akekolvek podivne transakcie.

Vies, ono viem, ze chces mat na seba tu nehnutelnost prepisanu (a tlacis, ze inac tam nepojdes byvat), ale ti rodicia sa k nej nejak museli dopracovat.
A nejak pomohli tvojim surodencom, tebe pomahaju tym, ze nemusis platit drahy najom a mozes sa zariadit.
Ak je to ale holobyt v zmysle ziadna kuchyna, kupelna a spotrebice, tak potom je to tazko.

eva8
24. mar 2025

@zltalienka holobyt casto nema ani wc

bosorkabb
24. mar 2025

Ja sa rodičom ani nedivím že na teba ten byt prepísať nechcú. Hneď by si ho chcela predať pravdepodobne.
Ale vždy máš možnosť ísť bývať do iného bytu a platiť nájom. Je to len o tom rozhodnúť sa čo vlastne chceš.
Podľa tvojich komentárov chceš ostať bývať s rodičmi zatiaľ. Smola je že oni to nechcú tiež.

zltalienka
24. mar 2025

@eva8 prave preto sa to vola holobyt. Lebo tam nie je ani wc, ani kupelna, ani kuchyna. To sa neda zariadovat postupne popri byvani.

eva8
24. mar 2025

@zltalienka holobyt sa da zariadovat postupne, len ak byva niekde inde. Nepredpokladam, ze ju rodicia posielaju byvat niekde, kde bude platit len energie (teda elektrinu) a kde nema ani zakladne hygienicke podmienky. Je rozdiel medzi holobytom a prazdnym (nezariadenym) bytom

bosorkabb
24. mar 2025

@zltalienka autorka píše prázdny byt,nie holobyt.

eva8
24. mar 2025

@bosorkabb napisala aj holobyt v jednom prispevku:
Dnes o 07:
ide o holobyt

zltalienka
24. mar 2025

@eva8 nie, jej rodicia chcu, aby ten autorka najprv zariadila. Sama, za vlastne. Byt, ktory je (ako autorka sama napisala) v stave holobytu. Investicia v sume 10000+ eur (realne tazko odhadnutelne, nemame info)

@bosorkabb ja som si tiez myslela, ze byt je iba "prazdny" teda bez nabytku a pracky, chladnicky. Autorka dnes rano doplnila informacie, ze ide o "holobyt".

eva8
24. mar 2025

@zltalienka o.k. 🙂 Ale na druhej strane, v uvode autorka pise, ze prenajimat ten byt nechcu. Da sa prenajimat holobyt? Samozrejme, da sa vsetko

bosorkabb
24. mar 2025

@zltalienka stále sa tu stočíme v kruhu.
Autorka nechce ísť bývať do daného bytu aj keby bol zlatom zariadený.
Rodičia chcú aby už s nimi nebývala. Ona však chce.
Tak iné riešenia ako platiť si vlastný podnájom tam kde ona chce neexistuje. A že sa rodičia nahnevaju? Veď je dospelá. Hnevať sa budú tak či tak.
Problém však je že autorka chce ostať doma a rodičia to nechcú.

zltalienka
24. mar 2025

@bosorkabb tak autorka sa nevyjadrila explicitne, ze rodicia chcu aby s nimi nebyvala. Autorka napisala: "Ja sa sťahovat nechcem zatial, keby nieje tohto bytu nechceli by aby som šla niekam. Oni len nechcú platit prázdny byt"
Jej rodicia chcu, aby isla byvat do toho konkretneho bytu, ktory aktualne ani nie je v obyvatelnom stave a ona nema ani realne moznosti ho zobytnit. Cize chcu po nej nemoznu vec. Ale oni chcu....a kazdy mesiac vytahuju tuto vec dokola.

bielasovicka
24. mar 2025

To si tu fakt myslíte, že ju rodičia vyháňaju do nejakého holobytu bez ničoho? Ved oni tiež nie sú padnuti na hlavu. Tomu ja neverím. A tu autorka niečo zamlčala. Mimochodom, v úvode pise"nechcu ho na mňa prepísať, dôvody sú absurdné, nechcem konkretizovať ". Pýtam sa, prečo to nechce povedať? Lebo ten dôvod chce zamlčať. Preto jej neverím všetko čo píše.

zltalienka
24. mar 2025

@bielasovicka samozrejme, je to mozne. Ved aj komplet cela tema moze byt vymyslena.

bosorkabb
24. mar 2025

@zltalienka ešte raz. Je dospelá predkokladam že svojpravna. Ak sa jej nepáči čo rodičia požadujú má ústa a odíde. Na to nepotrebuje súhlas rodičov. Oba byty sú ich, rozhodujú o nich. Prepísať na ňu ju nechcú, nedivím sa im. Tu si však myslím že autorka nehovorí celú pravdu.

autor
24. mar 2025

@bosorkabb odpisem Vám neskor na všetky detaily, som v práci a nemám moc času, a napisem teda aj dovod kedze za ten ma tu idete súdiť. Otec sa boji ze ma o ten byt oberie buduci manzel😂ktoreho este nemam, nemam momentalne ani partnera.

autor
24. mar 2025

A dodám v tom byte nieje nic a vcera otec hovoril ze ak budu stupat ceny bytov by to aj predal mozno

autor
24. mar 2025

@bielasovicka joj ty moje tupelko😂

zltalienka
24. mar 2025

Vsak nech preda.