icon

Ako riešiť spory s bratom ohľadom financií pre rodičov?

22. okt 2024

Prišla som si sem po radu, čo by ste robili na mojom mieste.

Hádam sa s bratom ohľadne peňazí pre rodičov. Obaja rodičia sú na dôchodku (ja a brat sme deti z otcovho druhého manželstva, pred mojou mamou mal otec ešte jednu ženu).
Rodičia bývajú v Bratislave v 4 izbovom byte v ktorom sme ja a môj brat vyrástli, dostali ho za minulého režimu. Nie je to žiadna novostavba ale prerábalo sa celé jadro asi 10 rokov dozadu, kým rodičia pracovali. Obaja sú ešte celkom vitálny aj keď pomaly prestávajú vládať. Mama má 71 otec 76. Celé hádky začali, pretože moja mama začala s tým, že ten byt je veľký a ona už nevládze upratovať. Chodila som doteraz 2x do týždňa pomôcť im nakúpiť a upratať. Bohužiaľ častejšie nemôžem. Mám manžela a dve vlastné deti (mám 29), deti 2 a 3 roky. Môj bezdetný brat tam nechodí vôbec a že ani nebude. Tak moja mama začala, že zaplatia niekoho kto to bude robiť. Samozrejme peniaze na tom im mám dať ja. Strašne ma to naštvalo, lebo jediný argument môjho brata je, že má "vysokú hypotéku".
Môj brat si dva roky dozadu zobral hypotéku na 3i byt v Bratislave na ktorý reálne nemá. Rodičia založili ich byt na jeho hypotéku, lebo nemal našetrené nič. Samozrejme ja keď som si brala hypotéku s manželom (vtedy ešte priatelom), nepomohli mi nijako, povedali ich klasické "nedá sa".
Teraz sme v situácii, že rodičia potrebujú pomoc, on tam chodiť nechce, ja nestíham ale rodičia pýtajú peniaze odo mňa. Nie že by som im ich nechcela dať ale s manželom máme tiež pomerne vysokú hypotéku, mám dve malé deti a pracujem len na polovičný úväzok. Zároveň nerozumiem prečo by peniaze môjho manžela mali ísť na upratovanie bytu mojich rodičov. Ja som navrhla, nech sa rodičia presťahujú do menšieho ale to sa samozrejme nedá, lebo byt je založený pre môjho brata.

Budem vám vďačná za návrhy na riešenie.

Strana
z5
lusyc
28. okt 2024

A neustúp ani milimeter. Takéto vzťahy človeku netreba.

som_realistka
28. okt 2024

Nie, nie kvôli upratovačke. A aspoň vieš, za čo ťa má tvoj otec. Rat keď povedal ze on nič robiť nebude, tak dostal vynadane do lenivych kok...ov? Tipnem si ze nie. Držím palce aby si nasla silu v sebe a oporou Ti bude aj Tvoj muž, ale už by som tam nechodila, iba 2x do roka na zdvorilostnu návštevu. Nechoď tam, nenakupuj, neposielaj peniaze, ak ta ma otec za "p..u" tak ti nestojí za pohľad, kým sa neuvedomí. A nebrala by som ohľad ani na žiadne vydieranie, pri takomto správaní sa otca a brata tém byť aj tak na 99% dá bratovi. Nenechaj sa vydierať. Veľa síl prajem.

cacianka
28. okt 2024

@luba98 pomáha. Ale pracuje na smeny, nemáme to ďaleko , asi 30 km, bez auta a vodičákov, takže vlakom. Vláči nákupy, vybavi poštu, šeky, mobil aj telefón, vybehne k lekárke, porobi v dome aj na dvore koľko stihne. On ani ja nepotrebujeme vďačnosť, ale normálne ďakujem stačí, alebo ani to netreba. Ale obaja majú 80+, svoje diagnózy, a už su tam aj črty stareckej demencie, svokor má potvrdené počiatočný alzheimer. Svokra si neuvedomuje svoje a jeho limity , tak je unavená, stresovaná, frustrovaná a začala vyvádzať. Že sme nevdacni, že po nočnej tam ani prach neutrie, že len spí (zo 4 hodiny až !), a ani neviem čo potrepala. Ona chce ísť do DSS, svokor ani za svet. Ešte si myslí, že druhý súrodenec sa presťahuje naspäť na Sk, len tak keď ona luskne, pritom v ČR žije cca 30, má tam rodinu a celý stred záujmov . Vytkla že jej nikto nepomohol pri chorobe, vytkla aj 15r staré akozekrivdy... Svagrovcom vytkla že syna vyhodili z bytu , až ziapala, tak už švagor zvýšil hlas že prrrr,( ich syn sa osamostatnil, veď má 23, pár rokov riadne pracuje, tak išiel s priateľkou do podnájmu, súkromie, a nie sa 4 tlačiť v malom byte), to zase svokra kričala že nie sú zosobášení, prečo mu to dovolili... A tak.
Skrátka je to starecka diagnóza....

luba98
28. okt 2024

@cacianka Rodičia sú už v stave,kedy potrebujú asi dennú starostlivosť.Sú už ako deti o ktoré sa treba starať a už si ani neuvedomujú svoje správanie,len samé príď,urob,dones,výbav,....Vy máte prácu do ktorej musíte chodiť.Je čas to riešiť,lebo vám z toho drbne.Začala by som presvecovať lekárske správy oboch rodičov a podala žiadosť na zbavenie svojprávnosti rodičov,samozrejme po dohode všetkých detí, pokiaľ sa o nich nemôže nik starať.Začať hľadať zariadenie,kde by ich spolu umiestnili ako pár.Súd potom vytýči sedenie kde sa všetci budú môcť k veci vyjadriť,aj rodičia.Sud rozhodne čo je pre rodičov najvhodnejšie pre ich dobro.Aj chlap je len človek a tiež to nemusí vydržať či psychicky,či fyzicky,preto mu byť oporou.Je taká doba, že nie všetky deti sa môžu o svojich rodičov postarať hoci by chceli.Jeho rodičia žijú vo svojom svete a ten súčastný nemienia akceptovať.Čaká vás dlhá a ťažká cesta,tak len môžem držať palce.

mariska1989
28. okt 2024

A to v takom veku dokážu urobiť bordel taký že sa musi upratovať 2 x za týždeň ? . Máme na rovinu povedz že nemieniš nič platiť sama ak chcú oni upratovačku tak nech si ju platia oni prečo by si mala platiť ty však tam nebyvaš , nerobiš brajgel . Alebo pekné na polovicu s bratom a je nech je to fér

lienka.7
29. okt 2024

Milá @autorka ono to často býva tak, ze jedno dieťa sa stara a ma 💩, druhé je len víkendová návšteva a ma hojno. Žiaľ bohu. Ty si na to, ako to máte u vás "rozdelene" prišla pomerne skoro. Cize mas možnosť podľa toho sa zariadiť. PS: Bola by som veľmi opatrná, co sa tyka bytu, aby ten nakoniec ešte neskončil predpísaný na tvojho milého bračeka. Lebo otecko tak povedali... lebo aj také sa v rodinách stáva.

cacianka
29. okt 2024

@luba98 veď ja to viem veľmi dobre, uvedomuje si to aj môj chlap. Ale to zbavenie spôsobilosti nie je cesta, oni nie sú až v takom stave, ani ešte dlho nebudú. Ale naozaj žijú vo svojom svete,myslím tým že už sú takmer 30 rokov v dôchodku, my máme vek keď už oni boli doma ale nás čaká ešte 5 a 10 rokov práce. Oni stavali poschodový dom , tam má otec mozole tak sa nechce vzdať, tvrdá Oravská natura, svokra by odišla hneď, nikdy si nezvykla ,je z iného kraja, iná povaha. Nechcú opatrovateľku ani vidieť, lebo u susedov nejaká kradla, lebo nie sú žebráci... Ani obedy z jedálne pre seniorov nechceli, nie sú žebráci, teraz po operáciách si vychvaľujú, vtedy chcel svokor svojho syna zbiť , keď navrhol takúto pomoc. Takéto sprostosti a blbosti sa už nabaľujú a bude to horšie. Aj my 2 máme svoje zdravotné problémy a hendikepy, dosť veľké a nepríjemné, takže ani silu na opatrovanie ani € na to nemáme.
My to riešiť budeme, len som to tu spomenula, ako vedia rodičia vyvádzať, lebo vek a starecka psychika ... Len to tu moc nespamujme

bnov
1. nov 2024

Chodíš 2x týždenne, žijú dvaja. Ja si myslím, že pre 2 ľudí úplne stačí 2x týždenne upratať, plus keď ešte vládzu ako - tak, vedia si udržať poriadok.
Ja by som upratovačku zatiaľ neriešila.

anonym_db345e
Dnes o 07:12

Toto by ma zaujímalo, ako to dopadlo cele

Strana
z5