Ako riešiť spory s bratom ohľadom financií pre rodičov?
Prišla som si sem po radu, čo by ste robili na mojom mieste.
Hádam sa s bratom ohľadne peňazí pre rodičov. Obaja rodičia sú na dôchodku (ja a brat sme deti z otcovho druhého manželstva, pred mojou mamou mal otec ešte jednu ženu).
Rodičia bývajú v Bratislave v 4 izbovom byte v ktorom sme ja a môj brat vyrástli, dostali ho za minulého režimu. Nie je to žiadna novostavba ale prerábalo sa celé jadro asi 10 rokov dozadu, kým rodičia pracovali. Obaja sú ešte celkom vitálny aj keď pomaly prestávajú vládať. Mama má 71 otec 76. Celé hádky začali, pretože moja mama začala s tým, že ten byt je veľký a ona už nevládze upratovať. Chodila som doteraz 2x do týždňa pomôcť im nakúpiť a upratať. Bohužiaľ častejšie nemôžem. Mám manžela a dve vlastné deti (mám 29), deti 2 a 3 roky. Môj bezdetný brat tam nechodí vôbec a že ani nebude. Tak moja mama začala, že zaplatia niekoho kto to bude robiť. Samozrejme peniaze na tom im mám dať ja. Strašne ma to naštvalo, lebo jediný argument môjho brata je, že má "vysokú hypotéku".
Môj brat si dva roky dozadu zobral hypotéku na 3i byt v Bratislave na ktorý reálne nemá. Rodičia založili ich byt na jeho hypotéku, lebo nemal našetrené nič. Samozrejme ja keď som si brala hypotéku s manželom (vtedy ešte priatelom), nepomohli mi nijako, povedali ich klasické "nedá sa".
Teraz sme v situácii, že rodičia potrebujú pomoc, on tam chodiť nechce, ja nestíham ale rodičia pýtajú peniaze odo mňa. Nie že by som im ich nechcela dať ale s manželom máme tiež pomerne vysokú hypotéku, mám dve malé deti a pracujem len na polovičný úväzok. Zároveň nerozumiem prečo by peniaze môjho manžela mali ísť na upratovanie bytu mojich rodičov. Ja som navrhla, nech sa rodičia presťahujú do menšieho ale to sa samozrejme nedá, lebo byt je založený pre môjho brata.
Budem vám vďačná za návrhy na riešenie.
No, bohužiaľ, tu pomoze iba asertivita a použila by som aj diktaturu, platiť na polovicu, alebo by som bratovi povedala, že si nemusel brat spotrebak na 20%nehnuteľnosti, tak teraz za ušetrené úroky nech platí rodičom gazdinu. A neodpustila by som ani cent.
Rodičia majú určite našetrené nejaké peniažky, tak nech rozbijú prasiatko a platia upratovačku.
Ja by som rodicom povedala, ze sa s bratom budeme striedat. Jeden tyzden ja, druhy on. Ja si svoj tyzden splnim a dalsi tyzden ak nedojde brat, nech rodicia vyvolavaju jemu. Na druhej strane, rodicia mali mat nasetrene na starobu a z toho si to platit. Co budete robit ak ostanu bezvladni? Upratovacka staci aj raz za 2t. Nakup sa da aj objednat online a privezu ho domov.
Teraz citam co si pisala neskor. Takze rodicia su zdravi, obzvlast otec a ked manzelka nevladze plnit umyvacku/pracku, tak ocakava, ze mu bude robit sluzku dcera. No to by som sa na takeho leniveho a vychcaneho otca vykaslala.
Nechodila by som tam, tiez to bolo take u nas, ze som aj prisla aj nakupila, aj si uvarila pre nas, aj pre dieta, ked som mala este jedno, od otca som mala vykricane, ze mam sa o mamu starat, upratovat jej skrine a podobne, ze sa im chladnicka pokazila (asi som mala kupit novu)... nebudem to tu cele rozpisovat, ale my mame inu rodinnu situaciu, otec je alkoholik a mamina ma zas psychické ochorenie, takze teraz je mamina uz v zariadeni, otec ostal doma sam, uz ma nejaku priatelku, co sa tyka zariadenia vreckove posielam mamine ja, lebo dochodok jej nepostacuje na vsetko. Tiez mam dve sestry, platim len ja, ani otec sa nema k nicomu. Ale ja som mame vybavovala to zariadenie, lebo som sa uz nemohla pozerat, ako doma trpi, tam je jej lepsie. To, ze jedna sestra velmi nema peniaze je jedna vec, druha ma, ale neprispieva, len obcas ieco mame prinesie, ale vzdy lepsie, ako nic. Ja mam tiez 2 deti, jedna sestra nema deti a druha ma jedno a o neter sa stara moj otec, takze ostalo to na mne 🤷♀️ aj ked mam co robit aj sama so sebou popravde.
Chodíš im upratovať dva krát do týždňa a to nestačí, chcú ešte aj upratovačku? Moji rodičia majú domisko, otec robí iba v záhrade, mama všetko sama, občas im zanesiem navarené, keď prídem v čase, keď mama upratuje, pomôžem. Z toho dôvodu mama upratuje, keď som v práci. A keby sa dostala k mojim kľúčom, upratala by aj mne. Moju pomoc si šetria a odkladajú na časy, keď ju budú naozaj potrebovať. A dvaja dochodci majú spolu dobrý príjem, nech si teda zaplatia slúžku na každý deň, keď je to nutné
ešte jedna malá poznámka - s bratom sa nehádaj.
staraj sa o svoju rodinu, venuj deťom všetok čas a sily, aj €,, rodičia nie sú nevládni starci nad hrobom, bežnú údržbu okolo seba vedia zvládnuť, čo tvoje malé deti veru nie, a ked budeš mať raz za čas silu a čas, pomôž rodičom aj to iba tie naozaj ťažšie práce. q hlavne sa im neboj povedať na ich vedomie a svedomie ako sme ti tu radili. ty nie si slúžka ani otrokyňa tvojich rodičov. a ak pomoc potrebujú, nech si ju pýtajú od toho komu ju poskytli oni...
Ďakujem všetkým za rady.
Mala som teda rozhovor (resp. hádku) so všetkými. Stretli sme sa u mojich rodičov. Povedala som im, že mi to nepripadá fér. Ja mám vlastnú rodinu a aj tak im chodím pomáhať. Viac ale nestíham a rozhodne si nemyslím, že potrebujú upratovačku. Nakoľko založili svoj byt môjmu bratovi a mne nedali nič, nebudem im ja dávať peniaze na upratovačku. Pomáhať im samozrejme budem ale tak ako pomáham ja má povinnosť pomáhať aj môj brat. Ak to nerobí nech si to vybavia s ním. Ak nestíhajú nech riešia menší byt ale vzhľadom na to, že ho založili bratovi, nech sa dohodnú. Nech sa oni presťahujú do bratovho menšieho a brat tam.
Tak som dostala vypi*****, že som (citujem môjho otca) sebecká p**a, ktorá nič pre rodičov neurobí. Môj brat povedal, že on nič robiť nebude. Tak som povedala, že v poriadku v tom prípade tam nemám čo robiť. Takže záver je asi že prerušené vzťahy s rodičmi aj bratom. Kvôli upratovačke 🙂
Hlavu hore, drž sa!!! ❤
Síce mama s otcom nevládzu, ale ja neverím že je na byte malo 2 krát do týždňa upratať a navarit, moja 87 ročná babka býva na byte sama a nikto jej s ničím nepomáha, ja to vidím tak že máš lenivu mamu, tvoj brat je lenivý a vychcany po nej a ty si sa podala ako rodinná popoluška. Smutne je že je to tvoja vlastná mať a nie macocha.
Dobre si spravila že si si dala hranice. A tvojho otca čo ti do píč vynadal nebudem komentovať. Vlastne budem. Nech nepičuje a poupratuje si svoje hovná sám
Za dobrotu na žobrotu....
Takže za to že si u nich makala, tak si dostala riadny preplesk a významné pomenovanie " sebecká pi..".
Ten ktorý im nič nepomôže, ešte mu aj obrovsky pomôžu, je velebený . Kruté precitnutie, neželám ti ho, ale aspoň vieš na plnú paru ako na tom všetci ste.
Bodka.
Ži pre svoju rodinku a týchto toxíkov ignoruj. Nie sú ťa hodný.
Mmch. nie kvôli upratovacke, ale kvôli ich chrapunskemu egu a manipulácii.
Hlavu hore, zbavila si sa chrapúňov. 💖💖👍🍀🍀
Dobre si urobila, treba sa postaviť za seba. Tvoj otec je dobre mimo. Smutné. Ale nemáš za čím banovat. Nech si poradia sami.
Nie, nie kvôli upratovacke. Kvôli tomu, že otec s bratom sú (aby som použila otcov láskavý slovník) skur*** mizogyni, zneužívajúci ženy (matku i teba). Gratulujem, zbavila si sa toxického odpadu v tvojom živote. Len si nerob ilúzie, že sa na tejto situácii nieco zmeni. Skôr pošlú matku, aby ta ako zena ženu trochu povydierala ona. Tieto dva narcistické pohlavné orgány nie sú sebareflexie schopné, oni si nič neuvedomia ani nepochopia, takže si nedaj nakukat zlé svedomie. Ani od matky nie.
Ja by som povedala, že keď nedá brat, nedám ani ja. Resp. ešte lepšie - Ty už si si svoje odbila, keď si tam chodila doteraz a keďže mladý pán založil ich byt, táto povinnosť prechádza na neho. Bodka. Bez výčitiek. Evidentne ich nemajú ani rodičia voči Tebe. Držím palce.
A budeš pokračovať chodiť upratovať raz do týždna? Doteraz si chodila 2x týždenne, rozdelené napolovicu s bratom je 1x týždenne. Nedalo sa dohodnúť s bratom aspoň tak, že on bude riešiť nákupy a ty raz týždenne upratať?
Ale tvojich rodičov fakt nechápem, čudní ľudia, to vždy boli takíto nespravodliví?
Smutné. Rozhodne by som im upratovačku neplatila. Máš 2male deti, polovičný úväzok, hypotéku. Ty si im pomáhala svojou prácou a časom, nákupmi. Brat ničím. A ešte aj to im bolo od teba málo
Fuh , spravila si dobre!! Drz sa a prajem vsetko dobre!
Hodnota bratovho bytu stupne. Ale na to by potreboval zasa spraviť znalecký ktorý by musel zaplatiť. Pri tomto jeho opise to nebude chcieť podľa mňa riešiť. Rodičia nech si ustriehnu cca kedy môžu požiadať o odňatie ich bytu z hypoteky...tu žiadosť dávajú banke oni, nie brat. Oni podpisovali banke zmluvu. Myslím že by sa to mohlo dať keď bude mať brat splatenych aspon 10% z hypotéky. Jeho byt zatiaľ banke nebude stačiť keď nemal žiadne peniaze pri kúpe a ešte prešli len 2roky..
Urcila si im hranice, treba ich dodrzat.
a netrap sa tvoju hodnotu neurcuju oni si dobra a laskava dcera len oni si ta nevazia
Vravela som, že je to len využívanie. Nemajú ťa za nič. Možno mama áno, ale otec je riadne vymetené čudo, pre ktorého sú ženské práce mimoriadne ponižujúce, takže potreboval slúžku, teda teba. Ber to ako to je, kompletne budeš mimo rodiny, pokiaľ si sami uvedomia, že sa k tebe nesprávajú rovnocenne. Brat bude varený, pečený, pretože je muž. Možno bude raz všetko jeho. Tak sa drž a neponizuj sa.
Akože pardon? Brat ma vysokú hypoteku. No a? Veď aj vy máte hypoteku a navyše k tomu dve deti. Tak kto je na tom v podstate horšie? Vy.
Tak teda nebudes tam chodit uz? Uplne ta chapem autorka veru, lebo u nas to bolo podobne a este som tiez dostala vynadane doma ... je mi to luto. 😑
Čo na to manžel?Nemala by si sa teraz s rodičmi kontaktovať.Počkaj ,možno im časom z riti do hlavy dôjde .Kým sa ti neospravedlnila ,nerob nič,konečne budeš mať viac času pre svoje deti.A ešte by ma zaujímalo aký vzťah mali tvoji rodičia k tvojim deťom.Možno si uvedomia, že by ich už nemuseli vidieť vyrastať a tak zmenia svoj postoj.Počkaj si až oni urobia prvý krok,ale hneď im neskoč na lep.
@luba98 presne, ja by som sa im vôbec neozvala. Ani telefón, ani návšteva. Až keď sa ozvú sami, slušne a kľudne, prípadne sa ospravedlnia, ale toto by som naozaj neprehltla.
Aj u nás bolo v sobotu čóro moro. Svokra vytykala také hovadiny, že to až zuby bolelo, trepala sprostosti, že chlap odtiaľ prišiel totálne zdeptaný. Vek + demencie....

Neviem si vobec predstavit ze sa takto vedia zachovat rodicia k vlastnej dcere?🤦🏻♀️ Moji rodicia su v podobnom veku, byvaju v rodinnom dome s velkou zahradou. Ale nikdy od nas neziadali pomoc, ked vidia ze mame obaja s bratom male deti a svoje starosti.
A upratovat 2x tyzdenne dvom dospelym 🙄 ved to nie su male deti, ze urobia neporiadok.
Dobre, mamina je po operacii kolien ale hadam otec zvladne nalozit mycku, ked vidi, ze mama nemoze.
Neviem, ale na toto by som nepristupila. Otec ani prstom nepohne, brat tiez nie a ty mas platit upratovacku 2xtyzdenne. Ved to uz budes potom platit stale, rodicia mladnut nebudu. A casom tie naroky budu rast, bude potrebna vacsia starostlivost.
Nepristupila by som na to - ak potrebuju pomoc s upratovanim, ok ale max raz tyzdenne. Nakupy a umyt riad nech sa nauci otec. A s bratom platit na polovicu, ziadne ze on nic neda.
Treba si to hned teraz takto vyjasnit, lebo o 2-3 roky budu potrebovat odviezt k lekarovi, aj navarit,atd a to sa zblaznis, ak by si to mala sama zabezpecovat.