icon

Ako riešiť svokru, ktorá chce obdarovať synovcov na oslave?

27. dec 2023

Ahojte, dopredu hovorím že mi nejde o hodnotu veci ale o princíp, dcéra má v sobotu oslavu 5 rokov, sú pozvaní starí rodičia a švagriná s rodinou. Darčeky pre dcéru som vyberala ja alebo teda ja a muž každý sa pýtal čo má kúpiť, žiadne drahé veci od mojich rodičov knihu a takú knihu omaľovánok čo chcela, od svokrovcov farbičky a stojan na farbičky a od švagriny výkresy, pečiatky je dosť kreatívna a nechcela som ju tesne po vianociach zahlcovat ďalšími darmi. Problém je že svokra chce u nás na oslave dať synovcom ich vianočné darčeky (bývajú ďaleko a prídu len na oslavu na sviatky doma neboli kvôli problémom čo mala švagriná) sú to elektricke autíčka, bojím sa aby dcéra nežiarlila, svokru sme prosili ja aj muž nech im to dá po oslave doma alebo pred nech ich pozve k nim ale nie u nás keď bude dcéra oslavovať. Jej odpoveď je len že ja mám môjmu dieťaťu vysvetliť že oni dostanú u nás darčeky od Ježiška a že ona dostala na Vianoce a aj teraz a chlapci len na Vianoce. No je mi blbé aby oni dostávali auta z ktorých sa budú tešiť a hneď skúšať keď ma dcéra oslavu a verím tomu že by bola sklamaná ak by sa celý tento pre ňu veľmi špeciálny deň točil okolo jej bratrancov. Ako reagovať na svokru? Je tvrdohlavá poznáme ju aj tak spravi po svojom. Čo urobiť ak tie autíčka donesie. Muž má v pláne nepustiť ju za bránu s nimi, rázne jej vysvetlil že u nás nech to nedáva ale ona si ide svoje že aspoň sa deti pohraju spolu na nich.

denkatn
27. dec 2023

@zorkahorka ako sa bude citit oslavenec riesim... ten kto sa nebude citit dobre na oslave niekoho ineho nemusi na buduce prist alebo moze ist skor domov. ved to nie je jeho oslava.

elizabeth175421
27. dec 2023

Ja nerozumiem, prečo sa teraz tie oslavy tak prežívajú. Mám 25. Keď som bola dieťa, rodičia mi zagratulovali, dostala som nejakú maličkosť a bolo vybavené. Ak niekto chcel prísť, tak prišiel. Mám dve deti a nikdy na oslavy nikoho nepozývame. Jednoducho kto chce a uzná za vhodné, ten príde. My doma si vyhradíme jeden deň, kedy dieťa dostane tortu a darček a vybavené. Žiadne výzdoby ani nič. Aspoň vidím, akým konfliktom sa vyhýbame a som rada. teraz k danej situácií. Ak deti nie sú rozpišťané, tak pochopia, že ideme na oslavu a jednoducho ak niečo dostanú, môžu si to pozrieť, ale hrať sa s tým budú doma. I keď nevidím nič zlé na tom, že by sa šli previezť, spojí sa to s prechádzkou a dcérke to podľa mňa nijako neuškodí. To, že nemá rada auta nie je prekážkou toho, aby šla von. Ale tak to je môj názor.

negymama
27. dec 2023

no tak super, oslava s kamaratmi nech je ta hlavna, s programom, naplanovane aktivity, balony, torta atd, tam bude hviezda... a s babkou len "pooslavove" posedenie a tym padom neriesit co budu ci nebudu robit bratranci, babky, auta, kacky macky...

denkatn
27. dec 2023

@aliaray1 laska je niekomu doprait to po com tuzi, a dievcatko sa tesi na svoju oslavu. co je na tom prehnane?

katkami123
27. dec 2023

@aliaray1
Spomenula som si na tohto pána, Zlobra, ako sa naťahovali o cigarety.

https://www.youtube.com/watch?v=UWAw_svjcVk
eternity24
27. dec 2023

Ja si myslím, že to riadne preháňaš. Moja dcéra mala narodeniny v novembri, no oslavu z rodinných dôvodov až teraz na prvý sviatok vianočný. Darček odo mna dostala už v deň narodenín, ja jej vždy keď ma sviatok sa snažím urobiť krajší deň, donesiem jej raňajky do postele , kúpim balón, dám darček… a teda keďže na oslavu bola pozvaná aj moja sestra s detmi, tiež si chlapci rozbaľovali darčeky od Jeziska. Nikto nikomu nezávidel. Deti nevnímajú či je to darček za 100 Eur alebo za 20. Keď dcéra dostane na oslave to, čo si želala, nemyslim si, že sa bude hnevať. A svokra ma pravdu, vysvetlí jej, že bratranci dostanú Jeziska, lebo bývajú ďaleko. Čo je na tom? Netreba zo všetkého robiť vedu.

denkatn
27. dec 2023

@elizabeth175421 pytala si sa svojich deti, ci by nechceli peknu oslavu s vyzdobou a gratulantami?

autor
27. dec 2023

@eternity24 nejde o to že dostanú darček.....ale o to že sa budú celú oslavu venovať autám budú vonku a z jej oslavy čo si pripravuje bude nič

irusa
27. dec 2023

@moonlight1210 sú to ešte len deti... Hlavnou podstatou je aby sa spolu zahrali.. Len rodičia to nejak prežívajú
A veta,,
Muž má v pláne nepustiť ju za bránu s nimi, rázne jej vysvetlil že u nás nech to nedáva ale ona si ide svoje že aspoň sa deti pohraju spolu na nich.,, tak to už fakt je mimo

araavdva
27. dec 2023

chcete mi tu všetky povedať, čo tu nakladáte autorke, že necháte svokru alebo aj svoju mamu robiť vo vašom byte čo chcú? Že nemusia rešpektovať vo vašom dome, byte vaše pravidlá?
Tak to vám gratulujem. Ja napríklad mám vo svojom byte svoje pravidlá a ano dodržiavajú ich.. Komu sa nepáči nechodí. Ja tiež nejdem k niekomu a nezačnem mu tam napríklad fajčiť keď si to neželá.
Tam nieje problém matka, otec ani 5 ročné dievča ktoré sa chce raz do roka cítiť výnimočne. Tam je obrovský problém SVOKRA ktorá si myslí, že je pupok sveta a môže si robiť čo chce kde chce.

ukulela
27. dec 2023

@janinah ja by som nemala problem s darcekmi - ale to su dariska, velke elektricke auta. mala dostane po dohode peciatky, vykresy, pastelky .... ok, bude mat tortu atd - sfuknu sviecky ta daaaa - a babla da bratrancom dve autiska a vsetci ich pojdu skusat na dvor/ulicu. mala sa na nich vozit nechce. nebavi ju to. svokra tie auta moze dat pred/po oslave, ale ona ich chce doniest akurat na oslavu - lebo deti sa prehraju., no prehraju sa chlapci a nie oslavenkyna, ona ostane sama dnu, alebo ju oblecu a bude na ulici sa pozerat ako sa chalani vozia, resp dozadovat pozornosti od dospelych ... svokra bude spokojna, lebo dala chalanom vysnivany dar, chalani sa budu tesit a oslavenkyna sa moze kukat a ked jej bude zima, moze si ist dnu peciatkovat. decka, ked sa na auta tesia (nevedia, ze dostanu na oslave) - tak sa budu vozit do vybitia bateriek .... a uz vidim, ako premotivovana starka bude behat, ze nabuite auticka, tak ich to bavi ... a mala moze dnu sama tancovat. podakovat za svokru, co nerespektuje syna a zrejme ani dceru.

autor
27. dec 2023

@negymama táto oslava je naplánovaná dlho teší sa na ňu....každý rok oslavuje s rodinou má 5 rokov nie 15...

autor
27. dec 2023

@ukulela presne takýto scenár každý očakáva, preto chceme tomu predísť

negymama
27. dec 2023

chapem. vsak ale to su obrovske predmety, to svokra nedonesie v taske. musia to vykladat z auta ...tak svagrovci nech su pritom prelozia auta k sebe do auta, nech to ani chlapci nevidia. keby chceli - pomohli by ti s tym...nie sa tvarit pasivne, ze co uz ked ich babka donesie a chlapci sa chcu hrat.

nikinikiniki8
27. dec 2023

Necitala som žiadne komentáre takže neviem k čomu ste sa tu už dostali… ale myslím že riešiš blbosti ktoré tie deti vôbec nezaujímajú 🙂 netreba tak všetko preháňať…

aliaray1
27. dec 2023

@ukulela mas pre autorku aj riesenie?

negymama
27. dec 2023

naco robis dve velke planovane oslavy tych istych narodenin, ak je rodina neprisposobiva. nestaci malej jedna oslava s kamaratkami?

tianna
27. dec 2023

@mamamasama aha a teda mi chces povedať že sa vždy v živote bude cítiť len skvelo? No kiež by.. ale realita je samozrejme úplne iná a deti treba pripraviť aj na ňu..

moonlight1210
27. dec 2023

@irusa autorka viackrat napisala, ze jej dceru tie auta nezaujimaju a nechce sa s nimi hrat.

Takze sa bude ona bud hrat vnutri sama a bratranci vonku s autami, alebo bude vonku stat a pozerat na nich spolu s dospelymi, alebo na vynukovanie, aby nestala a pridala sa, sa teda parkrat zvezie. Velka zabava.
Ak ju chlapci vobec pustia a nestrhne sa zvada. Co sa obcas stava pri novej vytuzenej veci, ak ju ma dieta hned aj pozicat. Ze to tazko nesie. Ale zalezi samozrejme od povahy.

hipuska
27. dec 2023

@denkatn a kde vidíš, že sa rieši, čo dieta chce? Je 5 ročná, posadiť si ju a opýtať sa jej: babka chce priniesť.....bude ti to vadiť, keď to bude na tvojej oslave? (Žiadne reči o tom, že oni budu stredobodom). Ak by dieta povedalo nie, prestala by som to riešiť. Ak áno, riešila by som to. Cele to je o tom, čo chce mama, nie o tom, čo chce dieťa. Deti väčšinou takéto veci vôbec neriešia. A aj tak, ako veľmi bude stredobodom dcéra, je v rukách rodičov...ide oslavenkyna, pod nakrájať tortu....atď. Do stredobodu ju dostanú oni. Sú vonku na autíčkach? Podava sa zmrzlina..všetci dnu! Teraz sa vozi oslavenkyna, hura....A pochybujem, že tam budu všetci stepovat vonku a ochkat nad autickami. Možno tak rodička tých detí.

moonlight1210
27. dec 2023

@nikinikiniki8 tak si precitaj komentare aspon od autorky. Su oznacene zltou. Budes viac v obraze.

lulu8491
27. dec 2023

Autorka, ani nevieš, ako ma teší, že berieš do úvahy pocity svojho dievčatka. Čo sa týka tunajších názorov, nerieš ich, a už sa aj vykašli na ďalšie odpovedanie. Nemá to zmysel a kto nechce, ten tvoje zmýšľanie nepochopi. Tvoja dcéra má len 5 rokov a kto iný má za ňu "bojovať", ak nie jej matka? Ak sa inak nebude dať, vysvetlí jej vopred, čo sa na jej oslave môže udiať. A vysvetli jej aj, že ju ľúbiš a že si sa to snažila poriešiť, ale jej babka si nedá povedať. Nech vie, že ste ju nezradili a že ona sama nie je ten problém - ale jej babka, ktorá nechce rešpektovať priania svojej vnučky, syna, dcéry a nevesty

aliaray1
27. dec 2023

@lulu8491 jasne, zapojit 5 rocnu do konfliktu dospelych je co za rada?

Mas vecnu radu pre autorku ako to vyriesit bez toho, aby jej motala hlavu konfliktom s babkou?

deniseee
27. dec 2023

Poviem ti to takto: moje krstniatkomalo krstiny v den, ked moji mladsi oslavovali narodeniny. Aj im bolo na krstinach gratulovane, aj oni dostali male torticky a napriek tomu nijako nezatienili krstniatko a to, ze ta oslava bola v prvom rade oslavou tych krstin. Robis okolo toho zbytocne halo. My bezne oslavujeme naraz aj niekolko ludi a nikto nikdy nikomunezavidel a nikomu nikdy nic nebolo luto.

autor
27. dec 2023

@negymama načo? Lebo sme tak zvyknutý? A zatiaľ 4 roky nebol problém
@hipuska už vidíš ako idú chlapci od vytúžených aut dnu a babka sa teší pomaly viac ako oni

autor
27. dec 2023

@lulu8491 ešte uvidím čo vyrieši švagriná, sama to vidí ako blbý nápad ak nie určite ma čaká veľký rozhovor s dcérou

irusa
27. dec 2023

@moonlight1210 ma 5 rokov tak asi je načase sa prispôsobiť... Tiež nemyslím, že chlapci sa budú chcieť hrať s bábikami alebo kresliť..

autor
27. dec 2023

@deniseee dostali malé tortičky nie mega auto

autor
27. dec 2023

@irusa vždy sa spolu pekne zahrajú

abbey1
27. dec 2023

@araavdva Vieš čo? Asi má každá rodina určité svoje a svojské pravidlá. Avšak, nejdeme sa zblázniť z nejakej maličkosti, všetci sme radi, že sme spolu, nerobíme oslavu storočia z narodenín, vieme sa tešiť navzájom zo vzájomných darčekov, nedávame podmienky kto komu aký dar a za koľko môže, nesmie priniesť.
Proste len tak spolu sme. Potom ani 5 ročné, ani 15 ročné nemusí mať pocit, že padne svet, keď sa niekto prevezie v autíčku. Buď sa prevezie s ním, alebo sa aspoň bude tešiť s ním.
Zjavne však mnoho rodín robí sa somár z komára a od mala tomu učia i svoje deti. Potom sú tu neustále témy, ako im ubližuje mama, svokra, kamarátka, suseda, celý svet.