icon

Ako riešiť urazenú rodinu pri malej svadbe?

jdkkskskks
Dnes o 05:06

Ahojte, potrebovala by som nestranný názor na celú situáciu pretože už neviem či je problém v nás alebo v tom že niekto nevie rešpektovať naše rozhodnutia.
O chvíľku sa ideme brať. Máme len posedenie(obed, torta, koláče) po obrade pre najbližšiu rodinu - rodičia, krstný rodičia a súrodenci. Ideme sa brať na úrade takže žiadne orácie okolo. A prichádza problém že z jeden strany sa “urazili” pretože nebude klasická svadba ale len pohostenie po obrade a vraj chceme šetriť - pričom už takto nás to pre pár ľudí vychádza okolo 2000€ a z druhej strany sa urazili že prečo ten/ta idu a oni nie. Máme z obidvoch strán presne tak isto dané kto ide a naozaj nejaku tetu z hornej dolnej s ktorou sa nikto nestretáva mi pride pri posedení zbytočne pozývať ak by išlo o veľku svadbu tak ok. Ďalšiej rodine máme nachystané aspoň koláče ktoré sa im pôjdu po svadbe dať. Taktiež ideme tento tok ešte na jednu svadbu a vraj keď oni pozvali nás - idú robiť obrovskú svadbu so 100 ľuďmi takže sa stratíme + sa im aj tak idú dať € do obálky sme mali pozvať aj my ich pričom nás bude dokopy asi len 12 a samozrejme keby sme pozvali ich musíme aj z druhej strany pozvať pretože prečo tam oni boli a ďalší zas nie. Ja som introvert a naozaj mám čo robiť aby som vôbec bola ok s tými pár ľuďmi aj keď sú z rodiny. Takže vlastne teraz mame akurat urazenú rodinu zato že sme sa rozhodli si našu svadbu urobiť po svojom- všetko si hradime sami.
Myslite že je napzj až taký problem že sme nepozvali všetkých ale len 10 ľudi?

danica2711
Dnes o 08:42

@jdkkskskks kašlite na to, urobili ste vaše vlastné rozhodnutie (za mňa správne) a rodine dajte čas, oni sa "odrazia"... Prajem peknú svadbu!

anonym_4d2241
Dnes o 08:44
@anonym_29bcdf

@anonym_4d2241 nemáš celkom pravdu. Veľa "hostí " vycaluje za oblečenie, účesy, mejkap viac ako dá do obálky.

@anonym_29bcdf Ale aj tak si myslim, ze takmer kazdy da do obalky viac ako zje na svadbe. Teda aspon vascina ludi. Tu isli o to, ze diskutujuca pisala, ze sa tam idu niektori len nazrat. Pritom to nazranie ich vyjde ovela viac, ako keby sa isli ako rodina niekde najest a zabavit. Ale ludia to urobia pre zenicha a nevestu, ze idu na svadbu a riadne si to aj zaplatia.

jdkkskskks
autor
Dnes o 08:48
@anonym_04ef6a

@janinah asi nie, pozvala by som ich na kavu a pokec 🤷‍♀️
Ja keby som to takto riesila, zeby som niekomu priniesla kolace, ze sme mali svatbu, tak by som urcite neocakavala nejaky dar… to fakt nemoze niekto nieco robit nezistne?

@anonym_04ef6a My samozrejme takisto neočakávame nič. Robim to preto aby videli že síce sme sa rozhodli svoj deň osláviť tak ale nezabudlo sa na nich.

wiwi28
Dnes o 08:52

Pozri my sme mali veľkú svadbu s celou širokou rodinou z oboch strán. Po polnoci nás bolo 150. Ale ja som si to takto želala (manžel nebol proti) a všetko som si v tomto duchu aj zariadila. A aj tak sa našlo pár ľudí čo neboli spokojný: že musia ďaleko cestovať, že prečo nemám klasické biele svadobné šaty (šila mi ich švagriná podľa môjho návrhu a sú nádherné aj po 10 rokoch, len teda základom bola fialová s bielou čipkou (bol to hold mojej mame, ktorá sa vydávala so svetlo zelených a v tejto "tradícií" bude pokračovať aj sestra). Vtedy som si povedala, že nie je možné sa zavďačiť všetkým. Je to Vaša svadbu, ktorú si Vy platíte. Vypočuj si a pošli druhým uchom von...

anonym_04ef6a
Dnes o 08:58
@jdkkskskks

@anonym_04ef6a My samozrejme takisto neočakávame nič. Robim to preto aby videli že síce sme sa rozhodli svoj deň osláviť tak ale nezabudlo sa na nich.

@jdkkskskks za mna mile gesto 🙂

oblecenie99
Dnes o 09:07

Trochu na odľahčenie: vychádzajúc z obsahu minulej diskusie (koľko vlastne vychádza jedna svadba z pohľadu hosťa) by som už ja aj bola vďačná a veľmi by sa mi uľavilo, že nás nepozývate, lebo si ušetríme minimalne sumu rodinného wellness pobytu 😂

Pozri: aj keby ste robili najväčšiu svadbu roka, aj keby si neviem ako chcela vyhovieť každému, od špeciálne upraveného jedálnička po hudbu, ubytko a neviem čo .. vždy, vždy budú frflosi a takí, čo sa urazia, lebo.... VŽDY. A môžeš si byť istá, že by ich bolo minimálne toľko ufrflanych, ako teraz. Inými slovami: je to jedno 😉 užite si svadbu podľa seba.

jdkkskskks
autor
Dnes o 09:15

Ešte teda by som rada dodala že svadbu máme nabudúci víkend čiže tam už veľa nezmením. Ale teda čo ma veľmi zamrzelo a bolo aj dôvodom prečo som sem napísala je že takmer všetci o tom že sa budeme brať vedeli už od januára-marca aj keď neoficiálne ale vedeli aj to ako to ideme organizovať a proste boli ticho a teraz mi necelé 2 týždne predtým niekto doslova vynadá za to ako si to riešim a doslova sa urazí s tým že šetrime na nich keď o tom vedeli dopredu a mali možnosť sa ozvať vtedy a určite by sme to nejako vyriešili. Z mojej strany sú všetci ok až na jedného čo toto povedal a z mužovej tí čo sú pozvaní nás taktiež rešpektujú. Ale samozrejme čo sa týka toho čo mal problém tak obed preňho tiež necháme tak ako bolo pôvodne a budem teda dúfať že sa odrazi a príde.

oblecenie99
Dnes o 09:29
@jdkkskskks

Ešte teda by som rada dodala že svadbu máme nabudúci víkend čiže tam už veľa nezmením. Ale teda čo ma veľmi zamrzelo a bolo aj dôvodom prečo som sem napísala je že takmer všetci o tom že sa budeme brať vedeli už od januára-marca aj keď neoficiálne ale vedeli aj to ako to ideme organizovať a proste boli ticho a teraz mi necelé 2 týždne predtým niekto doslova vynadá za to ako si to riešim a doslova sa urazí s tým že šetrime na nich keď o tom vedeli dopredu a mali možnosť sa ozvať vtedy a určite by sme to nejako vyriešili. Z mojej strany sú všetci ok až na jedného čo toto povedal a z mužovej tí čo sú pozvaní nás taktiež rešpektujú. Ale samozrejme čo sa týka toho čo mal problém tak obed preňho tiež necháme tak ako bolo pôvodne a budem teda dúfať že sa odrazi a príde.

@jdkkskskks Mne (a podľa mňa každému, kto už svadbu robil) urobili to isté, presnejšie urobili to aj PO svadbe, dokonca aj takí, ktorí boli pozvaní, prišli, usmievali sa, zabávali sa, ešte sme im vyšli v ústrety a kvôli diéte mali špeciálne upravené menu (samozrejmosť), boli aj osobne pozvaní a i tak nás poohovárali. Pred svadbou sa urazil bratranec môjho otca (bratranec z druhého kolena či ako sa tomu hovorí, aby som bola presná), že jeho sme nepozyvali. Bola to svadba pre 50 hostí, vrátane nás, DJ-a, a fotografa. Nie, nepozvali, lebo nemáme blízke vzťahy. Ver mi, že i tak, pri tej malej svadbe (alebo sestra pri veľkej - mali viac ako 100 hostí) sme mali čo robiť, aby sme zostavili zoznam hostí tak, aby sme ľudí neurazili, ale zároveň tam mali tých, ktorých tam mať chceme. Aby to bolo tiež vyvážené z dvoch strán, lebo síce už ani svokra netušila, že mužove sesternice sú vlastne kde vo svete, ale bol oheň na streche, lebo ja s mojimi sesternicami vychádzam dobre a moje tam samozrejme mali byť (aj boli) a ako to teraz bude v rodine vyzerať, že z mužovej strany tak pomaly nebude nikto - toto sa nám uráčila povedať cca dva tyzdne pred svadbou. A potom aj takí, čo sa urazili na to, že sme im neposlali výslužku, lebo to bola nejaká známa známej kolegyni spolužiačkina sestra, pre ktorú moja babka v 88- om poslala zákusky, keď sa ženil môj otec s mamou, a my sme na nich zabudli 😱 (nezabudli, mala by som vies kde výslužky, keby na tom netrvá mama a svokra, ani netuším, kde všade sa rozdali a kedy a čo a koľko - lebo som to odmietala robiť pri tak malej svadbe ale oni sa silou mocou držali tradície, a že napecu... tak piekli ako bláznivé viac dní, za čo im samozrejme ďakujem, ale my doma nebývame už roky, a nemali sme šancu to doriešiť a ešte aj ľuďom rozdávať). Ľuďom nevyhovieš, čiže vy si len pekne užite svadbu.

anonym_29bcdf
Dnes o 09:34
@janinah

@biba_18
@anonym_04ef6a
A dali by ste nejakou formou dar?

@janinahna sa nepytas, ale dala by som. Neviem či kartu s hotovosťou, alebo vecný darček, záleží od toho komu.

0kristina0
Dnes o 09:34
@jdkkskskks

@anonym_607622 Máš pravdu, práve o to tu ide že si niesom istá či sme spravili dobre keď máme také reakcie od rodiny 😄 Akože ja si na jednu stranu uvedomujem že sa nezavďačíme všetkým.. ale ak sa urazí niekto zato že nie je pozvaný a druhý je urazený a nepríde len zato že sa ide “len” na obed a on chcel aj zábavu tak už sa zamýšľam či nie je problém v nás. A teda úprimne ja už som to chcela celé zrušiť.

@jdkkskskks keby som mala ja toto zazivat, tak to zrusim, zoberiem sa na urade s dvoma svedkami a hajde domov.

motylik2559
Dnes o 09:35

@jdkkskskks Ahoj, vy mozete mat svatbu taku aku chcete a na aku mate. Je to vyslovene vasa vec a druhí vam nemaju do toho co pindat. Dalsia vec, tí co sa rozkrikuju a urazaju, ze nerobite väcsiu svatbu lebo setrite, tak nech vam tu väcsiu zaplatia, ked su takí mudri🤷‍♀️ Och boze "milujem" takychto idiotov, co "vidia" do vasej kasy a planov...Vyser sa na nich. Je to vasa svatba a je to hlavne o vas. Aj keby ste sa brali len o dvoch svedkoch, je to vasa vec, nie je povinnost vsetkych pozyvat na svatbu, len za to,ze su urazliví a nevedia pochopit jednoduche veci🤷‍♀️🤦‍♀️🙂

januska12323
Dnes o 09:40

Ja som teda bola len na pár svadbách ale na každej bolo vidieť koho pozvali "lebo sa patrí". Takí ľudia sa nezabávali, neusmiali a očividne by boli spokojnejší doma pred telkou. Nenechaj si pokaziť váš deň. Každý si môže spraviť svadbu akú chce. Keď sa tetka z východu urazí je to jej vec, ty sa tým vôbec nezaťažuj. A ak bude pindať ani koláče by nedostala.

cacianka
Dnes o 09:41
@jdkkskskks

@jdkkskskks netráp sa, je to vizitka toho človeka, ale nie lichotivá. Je to sprostá nevychovaná osoba, a neboj sa ju poslať do PPP.

jdkkskskks
autor
Autor odpoveď zmazal
tomiholjubavi
Dnes o 09:48

Bola som na svadbe exovmu brantrancovi na Pagu. Mali 300 ľudí, troch kameramanov/fotografov, živú kapelu, program do rána, ubytovanie pre všetkých.. a ľudia furt komentovali, že krokantová torta bola tvrdá a jahňacina o stupeň studenšia ako by sa patrilo.
Ľuďom nevyhovieš.

anonym_c8ce54
Dnes o 09:48
@jdkkskskks

@o__o Praveže presne to sme vraveli že súrodenci nám idu za svedkov.. a teda minimálne krstných rodičov sa tiež patrilo pozvať a potom tetka z hornej dolnej ktorú ani nepoznám povie že prečo tá ide a ona nie.. pričom “tá” je krstná a je tam preto a nie žeby sme chceli robiť rozdiel.

@jdkkskskks tetka nech ti zavolá a spýta sa ťa prečo nejde
a keď nemá kontakt na teba tak je jasné prečo nejde

keď si chcete svoj deň užiť v úzkom rodinnom kruhu majú to akceptovať
a v dnešnej ekonomickej situácii robiť veľké okázalé drahé svadby je nerozumný štart do spoločného života

nikaeli
Dnes o 09:50

Pozri, môj ex sa druhýkrát oženil so svojou priateľkou iba za prítomnosti svedkov. Nie že nepozvali ani svojich rodičov, či jeho dcéru, oni to ani nikomu neoznámili. Poobede vycapil na Fb svadobnú fotku a večer doniesol dcére krabičku koláčikov, že tadaaaa, oženil som sa!
Bol sklamaný, že dcéra nejasala s ním. No ona skoro odpadla. Doslova. Mala 15. Tým chcem povedať, že urobte si to tak, ako uznáte za vhodné. Ale pripravte sa na fakt, že to budú ľudia riešiť, lebo na Slovensku sú svadobné zvyky jednoducho iné.

anonym_dc2cf3
Dnes o 10:48

@jdkkskskks Je to vasa svadba, spravne si ju podla vasich predstav a rozpoctu. Nejaka tetka, ktoru si ledva videla, ta nemusi trapit.

rachel36a
Dnes o 11:07
@nikolani

@rachel36a mne to divne nepride. Ja som na svoju svadbu pozvala aj sirsiu rodinu. Bratranec sa potom oženil len v uzkom kruhu. Ani by mi nenapadlo sa urazat ze ma nepozval. Ak by mal "vracat" pozvanie kazdemu komu kedy bol na svadbe, uz by to nebola svadba v uzkom kruhu aku si so zenou priali.

@jdkkskskks urobila by som taku svadbu aku chcem ja s manzelom. V tomto ohlade niesi nikomu nič "dlzna". Je to vasa svadba a mate byt spokojni v prvom rade vy dvaja

@nikolani píšem môj názor...ja mat v jednom roku svadbu a nepozvat niekoho, a on mna pozve, tak slusne odmietnem

anonym_c7e367
Dnes o 11:17
@anonym_36f935

@anonym_c7e367 Kriste na nebi ! Ty máš nejaký cudný pohľad na život. Ešte aby sa mladomanželom do života starala cela rodina. Veď to má byt len ich súkromie a nie aby sa vyjadrovala cela rodina

Nazrat a napiť? Obliecť 4 člennú rodinu, kadernicka pre mna, kvety, dar, cesta…..ďakujem pekne. Mna tá svadba sakra draho vyjde

@anonym_36f935 aky cudny? Nehovorim o starani sa do druhych, ale o tom ze svadba je o mladomanzeloch a ich zivote.. a ich zivot je kazdemu vies kde, ci spolu budu ci nie.. zbytocne sa zo svadby robia ceremonie… hlavne dedinske svadby kde ide 300ludi, kazda suseda, postarka, aj sesternica z 8.kolena, ktora doteraz ani nevedela kde byvaju..
A k tym vydavkom? To ze si potrebujete kupit oblecenie je koho starost? Ja mam doma xy siat, muz kosiel, ze keby aj niekde ideme, nic nekupujeme.. a to ze ty potrebujes ist ku kadernicke tiez nie je ich problem.. sama riesis kolko minies na toto vsetko a pritom naco? Zas sa len ukazovat🤣 tak isto aj presne velke svadby su presne na toto stavane🤣čau pre mna mas cudny pohlad na to ty

jdkkskskks
autor
Dnes o 11:24
@rachel36a

@nikolani píšem môj názor...ja mat v jednom roku svadbu a nepozvat niekoho, a on mna pozve, tak slusne odmietnem

@rachel36a ja už som to tu niekde vysvetľovala ako to bolo v našom prípade.
My sme povedali o tom ako sme sa rozhodli urobiť svadbu a o pár dní nám prišiel mužov bratranec s pozvánkou na ich svadbu pričom teda vedel že u nás ide len o rodičov a malé posedenie.
Ja som mojmu vravela že je to na ňom ale za mňa to bude vyzerať že sú pozvaní len zato že aj oni nás pozvali- nebudeme si klamať bolo by to tak .. Ale teda je pravda že my sme vekovo do 30tky jeho bratranec má dokonca 24..
Takže myslim že aj zato to my mladý neberieme tak že ja som ťa pozval musiš aj ty mňa tak ako staršia generácia..

anonym_d84007
Dnes o 11:38
@jdkkskskks

@rachel36a ja už som to tu niekde vysvetľovala ako to bolo v našom prípade.
My sme povedali o tom ako sme sa rozhodli urobiť svadbu a o pár dní nám prišiel mužov bratranec s pozvánkou na ich svadbu pričom teda vedel že u nás ide len o rodičov a malé posedenie.
Ja som mojmu vravela že je to na ňom ale za mňa to bude vyzerať že sú pozvaní len zato že aj oni nás pozvali- nebudeme si klamať bolo by to tak .. Ale teda je pravda že my sme vekovo do 30tky jeho bratranec má dokonca 24..
Takže myslim že aj zato to my mladý neberieme tak že ja som ťa pozval musiš aj ty mňa tak ako staršia generácia..

@jdkkskskks samozrejme že je to Tvoja svadba ako si ju urobíš tak bude. Nechápem prečo máš potrebu sa tu v kuse obhajovať. S tým že sa niektorí budú hnevať a že to môže ochladiť vzťahy rátať musíš a za mňa je provokácia nosiť zákusky ľuďom ktorých si nepozvala. Tiež to vyzerá akoby si chcela dar. Veď keď si ich nevolala na svadbu tak im nenos ani zákusky.

anonym_6e2393
Dnes o 11:47
@rachel36a

@jdkkskskks je to vaša svadba, urobte ako chcete...ak sa rodina urazila, ich problém...ale to ze vy niekomu idete na svadbu a vy ich ns svadbu nevolate mi príde divne....ja by som nešla, ak ich tiež nevolam

@rachel36a ak by ma nezavolali na svadbu napriek tomu, že ja ich ano, vôbec by som sa neurazila. Uplne by som chápala, že niekto si robí malú svadbu s najbližšími ľuďmi. To neznamená, že ja keď budem mať 100 hostí, že si naoplatku nepozvem kamarátku len kvôli tomu, že ja som u nej nebola. Nie každý je hlúpy a ješitný.

jdkkskskks
autor
Dnes o 11:56
@anonym_d84007

@jdkkskskks samozrejme že je to Tvoja svadba ako si ju urobíš tak bude. Nechápem prečo máš potrebu sa tu v kuse obhajovať. S tým že sa niektorí budú hnevať a že to môže ochladiť vzťahy rátať musíš a za mňa je provokácia nosiť zákusky ľuďom ktorých si nepozvala. Tiež to vyzerá akoby si chcela dar. Veď keď si ich nevolala na svadbu tak im nenos ani zákusky.

@anonym_d84007 Ja toto vôbec nepovažujem za obhajovanie.. Je mi jedno či sa teta z hornej dolnej urazí alebo nie skôr myslim že každý z nás by bol veľmi sklamaný z toho že jeho rodič povie mimo iné na svadbu svojho dieťaťa že na nich šetríme a že sa nezúčastní.. jedna sa o diskusiu v ktorej sa len snažim priblížiť celú situáciu..myslim teda že presne na to slúži diskusia? Nemyslim že by sme mali obhajovať naše rozhodnutie už je aj tak neskoro niečo meniť. Len o5 sa opakujem že mi išlo čisto o nestranný názor cudzích ľudí, s tým že niektorým som tu priblížila situáciu. Pretože človek ktorý vás pozná vám reálne nikdy nedá úprimný pohľad na vec.
Ale teda nečakala som že mi toľko ľudí napíše 😅

anonym_42ba83
Dnes o 12:54
@anonym_4d2241

@anonym_c7e367 Kazdy da na svadbu taky dar, ze za tie peniaze by sa isli "nazrat" aj sami bez svadby niekoho. Praveze vela ludi ani nejde na svadbu ako host, lebo velky dar, plus oblecenie pre celu rodinu atd. Takze neviem, komu by sa oplatilo ist sa iba nazrat na svadbu.

@anonym_4d2241 každý nie, to mi ver!

anonym_c656ac
Dnes o 12:58

@jdkkskskks 👏👏👏👏👏👏👍. U nás okrem rodičov a svedkov ani nevedel, že sa berieme. Až po svadbe sme oznámili, teda moja mamka vytárala. Ale aj keď sa niekto urazil, nikto ma s tým neobťažoval, veď načo po 😁😁

rachel36a
Dnes o 13:05
@anonym_6e2393

@rachel36a ak by ma nezavolali na svadbu napriek tomu, že ja ich ano, vôbec by som sa neurazila. Uplne by som chápala, že niekto si robí malú svadbu s najbližšími ľuďmi. To neznamená, že ja keď budem mať 100 hostí, že si naoplatku nepozvem kamarátku len kvôli tomu, že ja som u nej nebola. Nie každý je hlúpy a ješitný.

@anonym_6e2393 ty si to uplne otocila...ja jej nepisem ze ma menit svadbu...chce malu, nech ju ma...ja len pisem svoj nazor, ze ja by som neprijala pozvanie ak som ich ja nepozvala...aka jesitnost? .jednoducho by som slusne odmietla...

anonym_6e2393
Dnes o 13:06
@rachel36a

@anonym_6e2393 ty si to uplne otocila...ja jej nepisem ze ma menit svadbu...chce malu, nech ju ma...ja len pisem svoj nazor, ze ja by som neprijala pozvanie ak som ich ja nepozvala...aka jesitnost? .jednoducho by som slusne odmietla...

@rachel36a Nič som neotočila, pozorne si prečítaj môj príspevok. Presne to tam pojednávam, že ak by som ich ja nepozvala a oni mňa áno, tak idem a naopak.

rachel36a
Dnes o 13:09
@anonym_6e2393

@rachel36a Nič som neotočila, pozorne si prečítaj môj príspevok. Presne to tam pojednávam, že ak by som ich ja nepozvala a oni mňa áno, tak idem a naopak.

@anonym_6e2393 a prečo jw hneď niekto podľa teba hlúpy s jesitny, lebo ma názor, že nechce ísť na svadbu...

anonym_6e2393
Dnes o 13:13
@rachel36a

@anonym_6e2393 a prečo jw hneď niekto podľa teba hlúpy s jesitny, lebo ma názor, že nechce ísť na svadbu...

@rachel36a ocividne si nepochopila moj prispevok.