icon

Ako riešiť úzkosť z partnerovho dieťaťa a expartnerky?

lesana21
16. júl 2019

Ahojte dievčatá,

s partnerom plánujeme spoločnú budúcnosť. Po všetkých stránkach je to pre mňa dokonalý muž, milujúci, starostlivý, verný. Ale... má za sebou rozchod s bývalou, s ktorou má dcéru (má 4 roky; s bývalou neboli manželia). Povedala som mu, že jeho minulosť akceptujem a uvedomujem si, že už navždy budú takpovediac prítomné v jeho, a časom aj v našom spoločnom živote.

Problém je, že po niekoľkých mesiacoch som začala mať pocity úzkosti a nepokoja. Občas si poplačem nad ich fotkami na FB. Cítim úzkosť keď za nimi ide na návštevu a keď s nimi trávi čas. Znervózňuje ma keď im neustále nakupuje nejaké veci v čase keď si niekam vyrazíme. Som nervózna, keď mu bývalá vypisuje a volá, aj z toho ako za ňu všetko rieši a platí. Niekedy ma trápi, že otcovské potreby má naplnené niekde inde a nikdy so mnou neprežije dôležité míľniky ako narodenie prvého dieťaťa, jeho prvé narodeniny, prvý deň v škole, maturity atď... no tie míľniky niesú až také dôležitné. Ďalšia vec, ktorá ma trápi sú financie, ktoré bude musieť deliť medzi dve rodiny a výdavky, ktoré časom budú len narastať (dcérine oblečenie, hobby, výlety, škola, v ďalekej budúcnosti auto, bývanie...) Skrátka nikdy nekončiace výdavky. Pokiaľ viem, tak matka nemá VŠ a zatiaľ nepracuje. V dedine, kde obe žijú to nevidím na nejaké úžasne platené zamestnanie...
Viem, je to predsa jeho dieťa o ktoré sa chce a bude starať, ale ja sa tých negatívnych pocitov a úzkosti nedokážem zbaviť. Hanbím sa za to, že takto rozmýšľam, obzvlášť po tom ako som mu povedala, že dcéru s jej matkou v našom živote akceptujem a nevadia mi. Sú dni keď to zvládam s ľahkosťou, ale aj dni keď ma to zožiera...neviem prečo až teraz, keď na začiatku som s nimi nemala problém. Partner o mojej úzkosti nevie. Bojím sa mu to povedať a radšej sa s tým chcem vyrovnať sama.

Zaujímalo by ma, či má niekto podobnú skúsenosť a ako sa s úzkosťou a trápením vyrovnal. S partnerom chcem ostať, s dcérou ani jej matkou som sa zatiaľ nestretla.
Ďakujem za každú radu.

Strana
z3
martajasna
12. júl 2022

@h2 pises sice pekne ale ja som sa roky snazila, mne napriklad nikdy to ze dieta ma nevadilo , ale dieta je starsie, nataca si mna a moju rodinu do mobilu,chodi po byte cosi foti, moje dieta sa ho donedavna ani dotknut nemohlo a to su surodenci.. lebo ho otstrkoval a to som myslela ze sa rozplacem, ale tak to je moj pripad.. mozno dotycna to tak nema, alebo snad nikdy mat nebude, lebo je to narocne ..

martajasna
12. júl 2022

@h2 to by som aj ja chcela vediet, ako to vsetko s nimi dopadlo.. jaajaj to by som vedela rozpravat, ale raz som tu dala prispevok a zeny ma tu lincovali ze mam drzat hubu a krok , lebo ex tu bola skor a to ze mu stale vypisuje nieje nic nenormalne😂a ano snazila som sa mat vramci moznosti dobry vztah s jeho dietatom, ale pani byvala sa vyjadrila ze na mna nepovie pred svojim dietatom jedno pekne slovo a ja som povedala partnerovi nech to riesi, tak bolo mi povedane ze on sa so svojou ex koli mne natahovat urcite nebude a nemieni..

h2
12. júl 2022

@martajasna To mi je veľmi ľúto. ☹️ Ale vo vašom prípade urobila chybu jeho ex, ktorá sa zjavne z rozchodu nespamätala a naočkovala svojou nevraživosťou aj svoje dieťa. Keď spolu neboli už 6 rokov, to si myslela, že jej ex už zostane navždy sám? Ak dcéry môjho muža sú už staršie, vlastne sú už dávno dospelé. Ale s našim synom majú super vzťah, aj ho berú na prázdniny.

maialeo
12. júl 2022

Chlapa zo second handu nebrať...

martajasna
12. júl 2022

@h2 dakujem pekne za pochopenie, ste jedna z mala tu.. lebo inak tu boli nazory ako sa mozem vyjadrit ze jeho ex by mala mat nejaku hranicu? 😂ze mala by som ju mat ja a tak dalej😂ja som sa vyjadrila ze dieta mi nevadi,ale take tahy typu - ze mala v plane ist byvat do tej istej budovy kde byvame my, chvalabohu byt uz nebol volny .. trasie ju ked bol minule partner doma sam a mal zist po ich dieta dole s nasim a reakcia jej bola ze ci to mysli vazne ze zide dole s malym?? A moj partner mi povie ze nic zle ona nerobi ani nerobila.. uz bolo aj take ze mu pisala kam ma v plane ist s ich dietatom lebo dieta sa vyjadrilo ze so mnou a malym aj partnerom nechce ist na prechadzku ..tak nema ho nutit byt so mnou a malyn mu bolo povedane.. proste jedna hroza.. ale iba ja som ta zla ked poviem ze niektore veci niesu ok co jeho ex pise a robi.

h2
12. júl 2022

@martajasna Určite nie je OK, čo robí ona! Dieťa sa nevyjadrilo, že nechce ísť s tebou a vašim dieťaťom. To sú jej slová. A ak to aj povedal, tak je zmanipulovaný od matky. 😡

martajasna
12. júl 2022

@h2 u mojho partnera je.. a jediny kto je nepohode a ma problem som ja..a ona spravi to ze k narodkam mojho maleho napise mojmu partnerovi ze mu praje vsetko najlepsie a moj partner mi bude rozpravat ake je to od nej pekne.. ale ze maleho vidiet nemoze to je taktiez v pohode.. z mojej strany je to uz take ze odpocitavam dni kedy ztadial oddidem, lebo uz nemam sily to znasat.. a ked sa ozvem tak je ohen na streche a ja som nenormalma iba a iba ja.

basska_b
12. júl 2022

Moja kamoska to takto mala, maly mal 6 rokov... mala uzkosti... isli od seba. Ja som taka povaha, ze po mne vela stečie a muz ma 3 deti, uz dospele, ale odkedy mame spolocne deti, uz na nich ani nemyslim... ani oni na nas 😄 syn videl len to starsie dieta pred 4 rokmi, najstarsia bola u nas 30 minut pred 2.5 rokmi na Vianoce, aj to len zato, lebo daco chcela... ja to uz neriesim.

Ale... ked ma 4 roky, to budu prazdniny, dovolenky, kruzky, strojcek, stuzkova, vodicak... toho bude vela. Myslim ze nad ramec toho, co si ochotna tolerovat a zniest. Nezasluzis si takto trpiet...

martajasna
12. júl 2022

@basska_b tak mozno u vas bolo to dobre ze deti boli uz vacsie, alebo neviem..velmi by ma zaujimalo ako to dopadlo so slecnou v tomto prispevku, lebo ja radim si takyto vztah nezacinat..

Strana
z3