icon

Ako sa chovať k agresívnej dcére ?

janash
3. jan 2020

Ahojte, poradte prosim kde robim chybu...
Som mama dvoch deti, ta starsia je uz dospela vysokoskolacka, mladsia 5 rokov. V minulosti som si presla velkou tragediou, pred rokmi mi zomreli rodicia. Teraz vsak, da sa povedat, ze sme stastna rodina, az na to, ze ked starsej dcere poviem nieco, s cim sa ona nestotoznuje, zacne na mna kricat, vcera mi vulgarne vynadala, chytila alebo udrela ma po ruke tak, az mam modrinu. Len som od nej chcela, aby prisla dopoludnia na novy rok domov - spala u frajera, lebo mladsia dcera necakane ochorela,mala vysoke horucky, museli sme na pohotovost. Od nej som chcela aby prisla a postarala sa o domace zvierata. Tel mi nedvihala, len mi napisala ze nepride. Volala som aj jej frajerovi, tiez mi nedvihol. Na druhy den som jej povedala, ze mi to pride od neho dost nevychovane a egoisticke nedvihnut mame jeho priatelky tel., tak preto tie vulgarizmy na mna a ta modtina. Kde robim chybu? Ako sa ku nej mam po tom vsetkom chovat??

0silvia0
3. jan 2020

@dskjhfdlkdjhl podla mna aj facky v puberte su uz cez ciaru, teda moj je riadne kvitko, ale my sme s muzom nefackali. Ked boli deti mensie, my sme boli vtedy tvrdsi, v puberte sme povolovali a ukazovali, ze s rodicmi sa da normalne komunikovat. Syn je dospely, ale sam od seba je zvyknuty hlasit sa, pise sms, da sa s nim dohodnut a s dcerou tak isto.

dskjhfdlkdjhl
3. jan 2020

@0silvia0 ano, vidim to rovnako, aj to u nas velmi podobne funguje. Len som upozornila, ze tu facku mama teraz nedala, teraz utocila dcera.

lenadka
3. jan 2020

@janash nemala si jej dať facku keď vtedy v noci prišla domov, ona nemôže za to, že ty máš nervy. Bála si sa o ňu? Tak si jej to mala povedať a nie fackovať. Tak isto treba poprosiť, mohla by si prosím ťa prísť ráno domov, lebo potrebujeme ísť na pohotovosť? Nie ty jej nakážeš a ona má skákať ako ty piskneš. Je dospelý tebe rovnocenný človek. Nechytila si ju za ruku aby si ju zadržala a preto ťa udrela? Podľa mňa iba kopíruje tvoje agresívne správanie.

janash
autor
3. jan 2020

@hettinka nikdy neprisla domov opita alebo nadrogovana, sebestacna nie je, vsetko jej platime my, akurat v lete bola na brigade v zahranici, to som jej tiez dohovarala aby neminula vsetko, z tych penazi uz nic nema. Spat u frajera sme jej nikdy nedovolili, prave naopak.
@natalala mala 15 alebo 16, v noci nepride domov ako sme sa dohodli, tel nedviha, dobre slovo na nu neplatilo tak som jej dala facku. Ty by si co robila ked dohovaranie nepomahalo? Viem ze je to nespravne. Ale co mam robit? Ani teraz na nu nic neplati. Ked ma nejaky konflikt s tym chlapcom, staci sa ku nej ozvat, ked s niecim nesuhlasi zvysi hlas a krici, nadava. Neviem uz ako dalej, ako s nou rozpravat. Ona ked sa v minulosti aj ospravedlnila, za nejaky cas sa podobna scena zopakovala.
@kr1st1n4 priznavam, ten chalan sa mi nepaci. Nasla som u nej lieky ktore su na predpis od psychiatra, netusim ako k nim on prisiel, priznala ze su od neho, vraj to pomaha sa sustredit pri uceni. Porozpravali sme sa, tie lieky vyhodila. Mam pocit ze nou manipuluje. Podrobnosti nie je cas tu rozpisovat
@dskjhfdlkdjhl stale sme sa rozpravali, len ona aj ked si niekedy nieco uvedomi, suhlasi so mnou, stava sa casto ze za den, dva na to zabudne, ze je vsetko v starych kolajach
@sissy27 aj manzel jej dohovara, ona si vsak robi po svojom. Robila som poriadky aj na gympli, nedalo sa s nou ani po dobrom ani po zlom, aj domace vazenie mala vtedy, mobil som jej na cely den vzala, prip zrusila net, rozpravali sme sa, dohovarala, ona popocuvala a stale si spravila ako chcela.

dskjhfdlkdjhl
3. jan 2020

@janash a si si ista, ze tie lieky vyhodila, resp. ci nema nejake dalsie? Lebo take lieky, to zrejme nie je sranda a kludne jej spravanie moze byt dosledkom ich uzivania, pripadne abstak, ked ich neberie.

dopolbokaodrata
3. jan 2020

@asia83 wtf? Potom podľa tvojej logiky zasa naopak ak deti budeš látať hlava nehlava, v dospelosti sa ti s láskou a nehou poďakujú a budú ťa nosiť na rukách.

nefertiti5843
3. jan 2020

@janash Ako ona k tebe, tak ty ku nej....mala by si si s ňou urobiť poriadok...Chce byť u frajera ? Nech bude....vymeniť zámok a dovidenia, nech sa o seba stará :( Neviem si ani predstaviť, že by na mňa vlastné dieťa zodvihlo ruku. Mám dvoch synov, 32 a 33r. a puberta bola "o hubu", takže viem o čom to je...

halienka
3. jan 2020

Presne ako píše @nefertiti5843 kým ťa živím a žiješ pod mojou strechou budeš rešpektovať moje pravidlá, ak sa ti nepáči, nech sa páči tam je kufor a tam sú dvere. Nie som povinná chovať nikoho nad 18 rokov, takže... Hneď by sa spamätala, Osobne si tiež myslím, že ste boli na ňu pri výchove od mala príliš mäkkí a teraz sa to vypomstilo, facka v 16 rokoch je už dávno zbytočná. A keby mi vulgárne nadávala a ešte ma aj udrela, ak by som jej ten kufor zbalila sama a hneď. Viem ľahko sa mi hovorí keď nejde o moje dieťa, ale niekedy zaberie len tvrdšie opatrenie, A nie násilie a hádky, proste chceš si žiť po svojom, nech sa páči. Hneď by pochopila, že žiť si po svojom na úkor ostatných sa nedá, a ak to niekto pre ňu robí aj keď už nemusí, tak má byť vďačná a nie vulgárna.

mrkvicka060
3. jan 2020

@dskjhfdlkdjhl ja som narazala na tu konkretnu situaciu, ktoru si spomenula v prispevku, ze ti odpapulovala. Ja mam este male deti, takze len zbieram finty na buduce situacie 😀

dskjhfdlkdjhl
3. jan 2020

@mrkvicka060 ale ja som to pochopila, len nie kazda situacia je rovnaka, aj na odpapulovanie mozes rozne reagovat. Musis postupne zistit, co najlepsie na Tvoje dieta zabera. Ja aktualne so starsou problemy nemam, najhorsie to bolo asi ked mala tak 11-13, teraz bude mat 18 a my uz mame vsetko ujasnene😉

miadi
3. jan 2020

Tak jej povedz ze ked este raz bude vulgarna
Alebo nasilna moze ist zit k frajerovi a školu a vsetko nech si plati sama. Ze je dospela a jej chovanie bude mat nasledky. A ked sa nezmeni tak to urobit.

jajka257
3. jan 2020

@janash no za mna, kebyze v 16 mame dam facku, asi uz nezijem. Nechapem, ako si to tvoja dcera mohla dovolit
@lenadka no mne mama strelila facku dvakrat v zivote. A presne viem za co to bolo. Ani vo sne by mi nenapadlo, ze jej ju vratim. Do dnes viem, ze som obidve zasluzila. A to, ze ona je rovnocenny partner, nuz nie je. Zivia ju, satia ju. Akoze o com tocis, ze rodic sa ma uvedomit, ze mlada si moz robit co chce.🤦🤦🤦🤦

nefertiti5843
3. jan 2020

@halienka Mladá asi potrebuje padnúť na hubu, aby sa spamätala....odstrihla by som jej akúkoľvek podporu a už by neuvidela ani cent.

hettinka
3. jan 2020

@janash stopni prísun peňazí, kým sa slečna nespamätá. Na rovinu jej povedz, že vzhľadom na to, ako sa správa jej odmietaš financovať jej spoločensky život. Zaplatila by som len nutne veci - intrak, stravu ne menze a dosť.

cacianka
3. jan 2020

@nefertiti5843 zakon o rodine jasne hovorí o vyzivovacej povinnosti rodicov voci deťom,aj dospelím, ktore sa pripravuju na budúce povolanie...

Keby niekto takto hucal na mňa a spraval sa ku mne takto, tak zapnem take sireny aj s otcom decka a taky frmol by nastal v mojom dome ze by mlada nevedela kde je sever.ja som kľudna až až ale aby mi niekto sral na hlavu tak to sa nepoznam. Posledna vystraha ze ak sa este raz zopakuje jej ocapena papula tak balim zakladne osobne veci do 2 bananovych škatúľ, vyzivne primerane nasim prijmom na ucet a adios bejby.spravam sa slusne ústretovo komunikujem dávam sance, ale jedneho ex som takto uz vyrazila.
Ale to som ja a teraz cakam ze ma tu zdr.u pod zemsku koru

dilino
3. jan 2020

no keby to urobila mňe čo tebe kufor by mala zbaleny na rozlučku by dostala dve také že zarubňa by jej dala dalšie dve a nech ide tvoj dom tvoje pravidla živite jú, šatite, platite školu, internát, tak bude žiť podľa vašich pravidiel ked nie nech sa páči smer frajer raz by ma udrela viac by sa lyžicou nenajedla mala by ich zlomene aby vedela za čo to je pišeš našla som jej lieky ked sú to nejake hypnotika môže byť agresívna lieky ktore sú na predpis ako pišeš ako k nim prišla išla k lekárovi čo mu povedala že čo jej je vziať ju na vyšetrenie začina to tak nakoniec to môžu byť aj drogy sadnuť si s ňou aj ty aj manžel a povedať jej take veci že ked ešte raz toto urobi že ju vyhodite z domu a nech sa stara o seba sama ale musite byť rázni nie že sa rozplače a už bude vyriešene ked sa jej nepáči čo pre nu robite môže isť k frajerovi nech ju financuje.

stanulik33
3. jan 2020

Podľa mňa s frajerom drogujú, ty o tom vôbec nemusíš vedieť. Veď čo by ti išla pomáhať so zvieratami keď bola na dojazde. Ťažko v tomto radiť, ale všetko aj tá agresivita naznačuje drogy. Chcelo by to prekonzultovať s odborníkmi na drogy, oni ti poradia čo robiť.

0silvia0
3. jan 2020

@janash v tomto dcerinom veku by som isla na vychovne veci cez vreckove, ktore jej davate. Moj syn je tiez taky pozitkar, ale dobre vie, ze ak by nedodrziaval, co dodrziavat ma, ziadne vreckove nedostane. Tak radsej dodrziava pravidla.
Ale ako tu odznelo, tie lieky vyzeraju fakt podozrivo a aj ten tej frajer. Viete o nom nieco? Co je zac?

nefertiti5843
3. jan 2020

@cacianka Teraz nechápem....to patrilo mne? Lebo v podstate to isté som napísala aj ja, len inými slovami.

janynyna
3. jan 2020

No neviem. Moji rodičia na mňa nikdy neboli prísni. A nepamätam,že by ma niekedy môj otec udrel. Ale zato mám k nim rešpekt a v živote by som si nedovolila udrieť ich.

0silvia0
3. jan 2020

@janynyna u nas podobne. V zivote som nedostala facku, nikto na mna nikdy nevrieskal a moji rodicia ani prisni nevedia byt ani nevedeli. Asi su deti a deti. Niektore treba vychovavat, a niektore sa uz vychovane narodia😇

shilou
3. jan 2020

Podla mna nieco berie...

darinkaninka
3. jan 2020

@stanulik33 Súhlasím s tebou, mladú si treba lepšie všímať, či nie sú náhle neodôvodnené zmeny nálady.

sandra1910
3. jan 2020

@janash len tak Vam poviem ze keby ze ja dam decku facku za to ze nieco spravi zle a ono mi to vrati tak by to nerozchodilo..a nie ze ja by som sa ešte rozplakala a stiahla do kuta..ja som len raz zvysila hlas v puberte na mamu ale to ste mali vidiet ten masaker..to je podla mna zasadna chyba..ukazat dietatu ze si take nieco jednoducho nemoze dovolit a v ziadnom pripade mu nedovolit aby malo navrch alebo vam skakalo po hlave..a to je jedno ake je stare..na mna keby teraz zautocila dcera ako na vas tak jej bachnem cez hubu a ešte aj vyrazim z bytu spolu s kopancom do riti..a s oznamenim nech sa mi neukazuje na oci kym sa nebude chciet ospravedlnit..dnes sa vsetko riesi s detmi velmi jemne len aby neutrpela ich psychika a neviem co ešte..by ma zaujimalo ako dosiahli nasi stari rodicia to ze nasi rodicia k nim mali odjakziva respekt...

mrkvicka060
3. jan 2020

Mozno ma psychicke problemy a chodi k psychiatrovi, ktory jej predpisal tieto lieky a nechce vam o tom povedat...? (Viem, som vecna naivka, ale treba zvazit vsetky moznosti) ale kedze pises, ze uz aj pred tym ako mala tohto frajera bola agresivna a ze ti dala facku, tak lieky su uz asi len nejaky "bonus".

nini1010
3. jan 2020

@halienka Ja len informativne.Podla zakona si povknna zivit dieta navstevujuce skolu az do 26 tokov.

karolinakr
3. jan 2020

@sandra1910 moji rodicia este vykali svojim rodicom a oco rad rozpraval historku, ze keby otca oslovil menom krstnym tak taku facku dostane, ze mu hlava odleti

sandra1910
3. jan 2020

@karolinakr moja mama sa ako dieta nemohla na svoju mamu ani skaredo pozriet..hned jej letela facka od jej otca..a mala taky respekt k rodicom ze eššte aj teraz ked su uz obaja na druhom svete tak na nich neda dopustit..

lubiss
3. jan 2020

ona dostala facku lebo neprisla domov nacas, nedvihala ok, ale aby ti ju vratila ?? no dvere by som snou vyrazila. Sopliacka ocividne vie ze chvilkove tutu mutu a je vsetko udobrene a o tyzden sa chovame tak isto ze??? jak by sa moje decko takto mienilo chovat skoncila by s vreckovym a ked sa jej nepaci moze tahat z domu ked je taka hviezda ze mamke modriny robi a nedviha jej mobil ked matka potrebuje pomoc

ivka185
3. jan 2020

Je na tebe zavisla aj financne ked studuje , tak by som jej to dala pocitit ,nedostanes peniaze ,nezaplatim internat a hotovo ,kym si neuvedomi a nezmeni svoje spravanie sa k rodicom, A este raz by to zopakovala tak je z nej bezdomovkyna ,viem ze je to krute k svojmu dietatu ,ale pokial nevie jednat s vlastnou matkou a este dvihnut ruku na nu ,tak nemas sa preco trapit aj ty. A s tymi liekmi by som si az taka ista ze ich vyhodila alebo neberie ine nebola.