Ako sa chovať k agresívnej dcére ?
Ahojte, poradte prosim kde robim chybu...
Som mama dvoch deti, ta starsia je uz dospela vysokoskolacka, mladsia 5 rokov. V minulosti som si presla velkou tragediou, pred rokmi mi zomreli rodicia. Teraz vsak, da sa povedat, ze sme stastna rodina, az na to, ze ked starsej dcere poviem nieco, s cim sa ona nestotoznuje, zacne na mna kricat, vcera mi vulgarne vynadala, chytila alebo udrela ma po ruke tak, az mam modrinu. Len som od nej chcela, aby prisla dopoludnia na novy rok domov - spala u frajera, lebo mladsia dcera necakane ochorela,mala vysoke horucky, museli sme na pohotovost. Od nej som chcela aby prisla a postarala sa o domace zvierata. Tel mi nedvihala, len mi napisala ze nepride. Volala som aj jej frajerovi, tiez mi nedvihol. Na druhy den som jej povedala, ze mi to pride od neho dost nevychovane a egoisticke nedvihnut mame jeho priatelky tel., tak preto tie vulgarizmy na mna a ta modtina. Kde robim chybu? Ako sa ku nej mam po tom vsetkom chovat??
Tu sa bavíme o dospelej dcére... však chodí na VŠ. Toto nie je žiadna pubertáčka. Má minimum cez 20 rokov. Toto nie je dieťa a preto s ňou ani tak nemožno jednať...nebude nič z toho fungovať. Problém je v tom, že ona ti už vedome ubližuje..kričí a chytí ťa tak že máš modriny na tele. Toto je vedomá reakcia...ona sa tak správať voči tebe chce. Toto len tak rozhovorom nevyriešiš. Na toto treba normálne dospelo reagovať...a ty sama veľmi dobre vieš čo to znamená. Ty si psychicky aj fyzicky týraná vlastnou dospelou dcérou. Žiaľ je to tak a verím tomu, že sa to ťažko číta. Ale žiaľ nie si ani prvá ani posledná ktorá sa musí brániť proti vlastnému " decku "...nech je už príčinou čokoľvek už je to viac v jej rukách ako v tvojich. Už nemá zákonného zástupcu.. už sa za svoje činy zodpovedá sama aj pred zákonom a domáce násilie má mnoho tvárí len nie vždy to chceme vidieť.
@cmulinko Uplne suhlasim.
@janash
Mlatit vlastnych rodicov je strasne, bud nejaka porucha spravania, psychicka porucha, nedostatok emocii, drogy ci nieco ine. Bez ohladu na okolnosti toto a ostatne popisovane nie su normalne spravanie a normalny vztah matka-dcera, nie je to ojedinela situacia okrem toho.
Ale agresivita ma rozne priciny, jednou z nich moze byt, ze nieco berie, pises za ma aj dobre chvilky. Nikdy nechodila k psychologovi ci psychiatrovi? Ma kamaratky? Ako vychadza s ostatnymi ludmi? Mala problemy s ucitelmi? Je vseobecne konfliktna? Skus si zodpovedat tieto otazky
Pozri vies co si spravila zle???to co robime vsetci...nase deti su nasimi panmi...robime vsetko pre deti,dame im aj posledne aj ked my ostaneme hladny....chcu novu znackovu bundicku, tenisky, telefon iphone (lebo samsung je srot) peniazky do vacku aby vzdy malo v meste ked pojde so spoluziakmi...a proste ideme sa z nich posrat....a tu je vysledok...deti nemsia nic,ale my musime vsetko!!!takze tak...precitaj a stiahni si knihu 5 dni ktore zmenia zivot vasho dietata...a zistis za co ta dcera ma...
No ja na vasom mieste by som jej dala predpisat atikoncepciu...aby ate nemali coskoro vnuca a dcera sice padne na papaulu...ale vy s nou tiez...co si myslim nezasluzite...
Prepáč, ale dospelá vysokoškolacka? Raz by sa mi to stalo, pekne by sa pobalila a vrátila kľúč od bytu a dovidenia, toto nieje dcéra, ale psychopatka
@maminuska to si napisala vyborne, ze v danej situacii to bol dostatocny komunikacny prostriedok a jasne vyjadril tvoj postoj k danej situacii....uplny suhlas. Cize aj autorka ked vyhodnotila, ze leti facka, nechapem tie komentare, ze je agresivna, ze si dovolia, atd...este nakoniec to vyznieva, ze dobre ze nemala,klaknut na kolena pred dcerou. Ale kazdeho nazor
@janash, za prve nechapem preco si vynadala jej frajerovi, ja by som svokre tiez nedvihla. Lebo ked moj muz s nou nechce hovorit, nebudem ju dvihat ani ja a za druhe, spravanie tvojej dcery je priserne a modlim sa aby som sa nedozila podobneho spravania, lebo je tomozne. Ale keby mi zacne nadavat, alebo nedajboze ma udrie, bud ju dolamem, alebo utecie dobrovolne. Frajera by som neriesila vobec. Mam pubertiacku, uzivame si svoje, pisat sa mi to nechce. Preto pisem, ze toto sa kludne moze stat aj u nas. Ale ja som kruta, pocitila by to.
Cti otca svojho i matku svoju..... Ak toto nie je.... Tak to je začiatok konca.
@eva8 ano, cize zlyhala vychova, podla mna malo spolocnej komunikacie, nijak nenaastavene hranice, darmo ze ma 20, stale je to dieta svojej mamy a kym byva doma - platia pravidla. Ja som dlho studovala na vs, a este ako 25r som sa hlasila smskou, ze som ok, kde som a pod. Lebo samozrejme zw sa o mna rodicia bali.
vydala som sa, je to ine, som si jednak sama sebe panom, ale aj za seba zodpovedna a ta zodpovednost sa nevzala zo dna na den, budovala sa vychovou.... u autorky to cele uz na zaciatku zlyhalo a cele vyvrcholilo
*este dodam, ze tym ze som dlho studovala, rodicia boli stale za mna zodpovedni, lebo som stale byvala doma, ale dodrziavala tympadom aj domace pravidla a teda ano, aj som sa hlasila sms, ako “stara kofa”, neubudlo zo mna, vysmevne pohlady kamosov mi boli ukradnute, lebo teraz ja mam podla mna vybornu vychovu a odovzdavam ju dalej synovi, naucila som sa respektovat a ctit si rodicov, nie sme rozhadani a stale sa podporujeme, kdezto “kamosi” sa uz stihli aj porozvadzat a s rodicmi neprehovoria pol slova..... vsetko ma svoje ovocie
@zuzuliennka1 rozvadzanie sa nie je o vychove, to by bolo prilis jednoduche hodit vsetko na vychovu. Ja napriklad si tiez ctim rodicov, ani jedno dieta nie sme rozvedene, mame vyborne vztahy a vychovu sme mali absolutne liberalnu a benevolentnu.. V zivote som nedostala facku ani ja, ani moji surodenci.
Ono sa to neda zhrnut vsetko podla subjektivnych zazitkov a este aj zaskatulkovat...
Jednoducho u autorky nieco zlyhalo, tazko hladat co...
Ako pise @derdia, ano, aj takto vyzera dnesna vychova, ale na druhej strane, nie kazde decko je pri takejto vychove hned agresivne...
Dcera je vo veki ked je este lahko ovplyvnitelna, zaziva lasku a pod. Skor by som sa spytala aka bola pred tym ako si nasla tohto frajera? Tiez mala take sklony? To ze ti ona nedvihne telefin je divne, ale chalan by sa mal budicej svokry bat a dvihnut telefon. Pises ze je vysokoskolacka, predpokladam ze ju stale zivite. Tak potom by bolo vhodnw jej dat pocitit ze nu zivite a ak planuje zir s frajerom, moze ale zivit sa bude sama. V kazdom pripade by som to asi riesila s odbornikom a chalana si zavolala na pohovor a razne mu urcite veci vysvetlila.
@0silvia0 samozrejme ze som to uviedla uplne nadnesene, ale spravanie jej dcery ma niekde korene a z toho, co uviedla, by som to pripisala prilis tolerantnej vychove a celkovo upustenie od nejakych pravidiel uz na zaciatku.. lebo respekt sa nebuduje fackami a zakazmi a trestami, ale pristupom, komunikaciou a vychovou... pri 20r dcere, uz bude teraz tazko nieco “prerabat”, treba sa vratit niekolo rokov dozadu,ako sa u nich doma riesili a komunikovali veci, ked mala 10 - 15 - 18 rokov
a tiez - co je to v tvojom ponimani liberalna vychova? ze ste mohli ako deti vypadnut na chatu cez pol sveta, alebo na opacny koniec republiky a vasim ste tyzden nedali vediet, kde ste? s kym? dost pochybujem... takze aj u vas nejaka vychova k tomu, co je spravne a nejake moralne smerovania rodicia vybudovali, ale ako som pisala - to sa nerobi len fackami a trestami, to treba vycibrit.... vychova dietata je najnarocnejsia praca na svete a kedze aj ty, aj ja, vnimame vychovu nas ako deti ako v pohode, liberalnu, bez nejakych trestov a zakazov (nikdy som nedostala od rodicov ani len facku), tak to nasi rodicia robili dobre.... u autorky to zlyhalo
Jeeej, nádherné 🤩👏👏 a už tu vidíme dôsledky tej vašej úžasnej ospevovanej výchovy - dieťa je v dome vládca, všetko môže, všetko dostane, nedajboh naňho zvýšiť hlas, však bude straumatizovane do konca života chudiatko, najlepšie je ho živiť do 30 a viac (ja som tiež chodila na VŠ a od hanby by som sa prepadla pod čiernu zem, keby ma mama živila 🙈🙈🙈🙈 pracovala som ako všetci normálni ľudia, VS nie je 8 hodin v škole a ďalších 10 nad knihami doma/na intraku OMG... Možno študuje jadrovú fyziku alebo medicínu, tak sa musí iba učiť a nič iné, ale to si zase nemyslím, že bude prípad autorkinej dcéry).
A hlavne naďalej si maznajte svoje babuliatka a dovoľte im, aby vás tyranizovali a bili (bežne to vidím aj u nás na ihrisku pred domom, že troj-štvorročný sopliak bije mamu a ona ho za to hladká 👌👌👌 super, len tak ďalej, len si tie deti učte, že sa ku vám môžu správať ako k handram... A vlastne prečo by aj nemohli, keď oni sú vládcovia vesmíru? 😉
Ja som dostala veľakrát od svojej mamy. Ci to bolo potrebné a primerane? Neviem posúdiť, ja som to vnímala, že robí drámu zo všetkého (to robí doteraz ale tak to je taka povaha), dnes sa na tom zasmejem. Nemám žiadnu ujmu za to, že ma sem-tam vyplieskala. Ale nikdy by som si veru nedovolila ju plesknut späť 🤦♀️ to už kde sme... A hej, aj sa s ňou pohadam, ale nikdy po nej nekricim, skôr jej rázne argumentujem faktami, ale nekricim, nenadavam jej (ani by mi to nenapadlo) a už vôbec na ňu nebudem útočiť predsa... Nemusím s nou súhlasiť a aj jej poviem, že nesúhlasím a podložím to argumentami, prečo nesúhlasím. Ale je to moja mama a vážim si ju a nikdy by som ju neudrela. A nie, moja mama nebola nikdy moja kamoška. Kamošky som mala v škole, na hudobnej, v tanečnom klube. Mama bola mama. Autorita. Nie kamka, z ktorej som si mohla robiť srandu alebo jej vynadat.
Dnes chcete byť všetci len kamoskovia s deťmi a nemá ich kto vychovávať. Autoritu nemá nikto, lebo mama je rovnaká kamoška ako tá, s ktorou sedím v lavici... Čudná doba 🤷♀️
@elementissa Akoze mas pravdu, ale naco ten expresivno-teatralny ton? Nesnasam teatralnost, skor ma oslovi vecny prispevok
@mircalla môže byť 🙂 pri týchto veciach sa zvycajne neudržím
Zvyčajne tiež odpovedám vecne, ale tu mi to už nedalo 😉 ja som veľmi sarkasticky človek - mnohým to vadí, ale tak neodstrelim sa za to, že ma nemá každý rád 🤣
@elementissa Ja tiez, ale da sa byt sarkasticky aj bez teatralnosti. Teatralnost je pre mna zbytocna drama a hysteria bez pragmatizmu. To nema so sarkazmom nic spolocne
Dlho sa nám zakladateľka témy neozvala.....
@zuzuliennka1 no veď to tvrdím aj ja, že hranice sa nepoložili v skoršom veku a v pubertálnom veku ja osobne si neviem predstaviť rešpekt budovať fackami, pre mňa to je čudné, ale keď to niekomu vyhovuje, tak ok. Ja som také nezažila, takže neviem posúdiť.
No mojich rodičov nemôžem brať za vzor nejakej geniálnej výchovy, ale tiež to asi robili dobre, lebo sme všetky deti normálne, ale moji rodičia išli na to tak, že nám dali voľnosť. A áno, moja vlastná matka mi sama vybavila chatu v 16-tich, išla som s kamoškami. Ja som ani nechcela, ale moja mama si myslela, že som asi divná, lebo ona už v 15-tich randila, behala po zábavách a mňa mala za mumáka. Takže ona ma posielala žiť, kupovala mi lístky na koncerty, čiže ona na to išla úplne inak ako väčšina rodičov. Ale tou voľnosťou vlastne docielila, že tú zodpovednosť sme za seba aj tak akosi prebrali.
@elementissa píšeš zo skúsenosti dieťaťa. So skúsenosťami matky si na začiatku, vidím, že máš malé bábo. A poviem ti, že toto je oveľa ťažšie, nevieš, aká doba príde o 10-15 rokov, keď ti tvoje dieťa príde do puberty, nevieš, s čím budeš musieť bojovať. Jasné, predstavu máš, že budeš autorita, nebudeš kamoška, pevné hranice atď. Predstavy sme mali každá, len tá realita niekedy dosť preplieska. A každé dieťa je iné, niektoré náročné, niektoré ani nevieš že máš... Ja som musela byť oveľa tvrdšia na syna, ako na dcéru. Neexistuje jedna výchova na všetky deti, každému dieťaťu ju treba šiť namieru.
@0silvia0 Povedzme si ale rovno - ak 22 rocny clovek nema problem udriet druheho cloveka (k tomu vlastnu matku), uz je zodpovednost za take konanie vo velkej miere na nom samom nez vo vychove. Dokaze si do hlavy vtlkat VS ucivo a nedokaze rozoznat, ze udriet vlastnu matku (hoci aj ako protireakciu za facku od nej) je absolutne cez ciaru?...
@0silvia0 tak ci onak, buduje sa to uz v detstve - pocas dospievania, tak, ze ta mama pustila, lebo vedela, ze sa budes vediet o seba postarat a ze sa nedajboze neobjavis vo vecernych spravach... ale nejako sa to vybudovalo..... zobudit sa ale pri dospelom cloveku, ktory facka rodica, to uz je cez ciaru a bohuzial zlyhanie, tam sa uz nic nenapravi, tak lahko
@zuzuliennka1 spravanie a agresia tejto vysokoskolacky rozhodne nie je ok. Urcite sa to malo riesit davno, musel byt nejaky spustac, mozno by stacila navsteva psychologa, niekde a nejako to zacat muselo...
@0silvia0 ved prave.... uz je neskoro “prevychovavat” a toboz dospeleho 20r cloveka.
odcitujem z prispevku - “ Len som od nej chcela, aby prisla dopoludnia na novy rok domov - spala u frajera, lebo mladsia dcera necakane ochorela,mala vysoke horucky, museli sme na pohotovost. Od nej som chcela aby prisla a postarala sa o domace zvierata. Tel mi nedvihala, len mi napisala ze nepride. Volala som aj jej frajerovi, tiez mi nedvihol. Na druhy den som jej povedala, ze mi to pride od neho dost nevychovane a egoisticke nedvihnut mame jeho priatelky tel.,” - to je take tutu mutu, mne ked rodicia nakazali sa nacas odniekial vratit, tak som domov proste prisla.... lebo by mi to teda riadne vytmavili (nie bitkou!) mala som respekt a nedovolila by som si to... autorka?..... s kludom anglicana jej len “povedala, ze jej to nepride ok, nevychovane a egoisticke”.... okej a?? nejaky dosledok? nejake ponaucenie pre nu? evidentne nie, slova do vetra, ktore dcera pustila jednym uchom dnu a druhym von.... to nie je vychova, rodic ma byt rodic, nie rovnocenna kamoska

Divím sa názorom, že nemala mladej dat facku keď sa flakala a prišla ráno domov. Jasné že mohla, keby mi vrátila späť, tak nejde von do nevidím. Raz dostane facku a už ide o agresiu? Veď to je smiešne. Ide von, nepríde na čas, má zavolat a dvihath telefón. Rodičia sa boja a to ona by mala chápať nemá 5 rokov. Rovnako keď žije doma a treba pomôcť tak ma byt na mieste podľa dohody, alebo aspoň dať vedieť. Tieto strihy má.z liekov alebo možno aj iného... Moja mama si tiež nevšimla keď sestra chodila zhulena domov každý týždeň, ružové okuliare...