Ako sa osamostatniť od rodičov?
ahojte vsetci nenasla som tu este taku temu tak sa pytam Ako ste sa osamostatnili?rada budem za nejake nazory ci postupy ako to zvladnut. Moja situacia a určite aj niektorých z vas je ta že po svadbe sme stale v rodicovskom dome + 2surodenci, a už je to na nevydržanie, som sice doma ale aj tak mama mi neda vydýchnut ]-ciže ako by ste to riesili?a este ide o to že peniažkov nieje vela, manžel pracuje u sukromnika ciže nikdy nema rovnaky plat raz ma tolko, inokedy viac ci menej, ja pracujem v skolstve ale zmluva sa mi predlžuje iba na 10mesiacov a cez prazdniny som na urade prace ☹ s tým že neviem ci od septembra nastupim do prace ci nie(maju sa mi ozvat)hladam si aj ine zamestnanie ale bohužial tuna ak nemate znamosti nieje sanca sa zamestnat, ani dokonca do automob.sa nedostanete, ani brigada nic-v každom stud. servise vam povedia že na 1brigadu maju 50zaujemcov, určite tu budu nazory že aby sme odisli, už sme aj to zvažovali ale ist niekam len tak ?snad sa postastí?nie na to nemame odvahu. dakujem budem rada za každý nazor alebo aj ako to zvladate vy?
@kacenka89 to ste nejako "blbo" poriešili,celý dom na vás,aj výdavky a máte len jednu vašu izbu?deti asi ete nemáte?ak prídu,tak potom čo s izbami?svokrovci majú koľko izieb? všelijak sa oddeľte,myslím priestorovo,manžel čo na to? nehnevaj sa,ale vrazili ste tam kopu peňazí pre jednu izbu???
vieš čo,popíš ten dom,možno vás nejako podelíme....
@janinah oni maju jednu izbu,my mame jednu izbu,jedna izba je prazdna tam chceme urobot detsku izbu,kuchyna,chodba,kupelna aj zachod su spolocne,mame dieta 3,5rocnu barborku a druhe je na ceste som v 5 mesiaci.my sme prerobili vsetko a aj pouzivame vsetko okrem ich izby,dakujem ti ze somnou zabijas cas...pomaha mi to
@kacenka89 no tak ty máš čo robiť pri dvoch deťoch,ty návštevy fakt neobskakuj..menšiu z izieb by som urobila ako detskú,väščiu pre vás dvoch a do tej by som dala taký krátky kuch.dres- linku,priviesť vodu a odpad urobiť tam by sa mohlo dať si myslím...a nejaký pec,dvojplatničku a celé by som to zavrela takými zaťahovacími dverami,že ked je to zavreté tak vyzerá ako veľká skriňa...a možno ani zatrvárať netreba,my to tak máme v mamkinom dome,jedna normálna kuchyňa a v jednej izbe takto malú linku,aby sme nemuseli dolu do kuchyne furt behať..mala by si viac súkromia,nemusela by si stále do spoločnej kuchine chodiť,chladničku vašu by som dala na chodbu..niet tam nejaká komora,kotolňa,kde by sa dala urobiť vaša kúpelňa?
@kacenka89 ahoj, to ste teda v nezavidenia hodnej situacii. Tiez suhlasim s nazorom, ze sa vsemozne pokuste urobit si aspon vlastnu minikuchynu. Tam, kde je kuchyna, tam je domov. Podstatne bude dotiahnut vodu, ostatne si dorobite aj svojpomocne (improvizovat sa da vselijako, rozne police namiesto kuch.skriniek a pod.), aj ked napriklad do garzoniek sa predavaju take celkom sikovne a pomerne lacne minikuchynske bloky.
A aby vam nekorzovala rodina len tak, tak si skuste vyrobit take cedulky na dvere,kde napisete trebars, Tu je nas domov - trochu inteligentnejsim docvakne, ze tam nemaju len tak chodit, ako po vlastnom. Proste sa trochu oddelte, aj ked len opticky. Uz som to v jednej rodine takto videla fungovat a pomohlo im to (Byvali ale v panelaku). Drzim palce.
ja ked som v 19 rokoch skoncila skolu tak som si dala ziadosti o zamestnanie po celom slovensku a kde ma zobrali do prace tam som isla. byvala som v podnajme casom som si spravila VS takze mam zas lepsiu pracu a tiez kde mi dali najlepsiu ponuku tam som sa odstahovala. takze nemam inu radu iba ist tam kde maju pre vas lepsiu pracu. lebo ked vo vasom meste si vyskusila rozne moznosti zamestnania a nic tak nema zmysel tam ostavat
skúste ísť do banky, aby vám vypočítali úver. Či by vám ho vôbec dali, do akej výšky, aké splátky... a potom by som sa rozhodovala ďalej. 😉 Vy sme sa tak osamostatnili len pred 3 mesiacmi. Bývali sme u našich, ale už sme to nezvládali psychicky 😀
@luk25 ak ti mozem poradit, nepustaj sa do stavby domu v takejto situacii ako ste, nenormalne sa zadlzite a budete v strese cely zivot, aj ked pises ze maly domcek, to su nenormalne prachy, my sme teraz stavali a ak nemas aspon 50 000 eur v hotovosti, tak sa do toho ani nepustajte! radsej predaj polovicu pozemku akupte si byt a lahsie potom neskor, ked budete mat lepsi prijem zalozite byt a zacnete stavat... to je moja rada. A ak je pozemok tvoj, neboj sa predat, a kupte si na zaciatok dvojizbovy, pri jednom dietati vam bude stacit, a budes spokojnejsia, sloboda je na nezaplatenie.
@majal . plne s tebou suhlasim. je to fakt tak ked nemas aspon 50 000 tak ani nerozmyslajte ani nad mini domom. nechapem preco si vsetky mlade rodiny bez penazi chcu kupovat domy.
Tomu tiez nechapem preco sa kazdy tak hrnie do hypoteky. To co je za riesenie sa zadlzit do konca zivota, este v situacii ked si ani nevyskusali ake je to byvat sami. Ako mozu vediet kolko budu schopny splacat ked ani nevedia kolko realne minu na domacnost? Ved tieto veci sa clovek uci na vlastnych skusenostiach, co kde kupit, ako hospodarit, kolko mi kazdy mesiac ostane.
@lujza123 lepsie platit na vlastne, ako na cudzie, nie? a nemusi to vobec byt do konca zivota, nie kazdy ma HU na 30 rokov, mozno na zaciatok si to da vacsina ludi na dlhsiu dobu, ale postupne sa daju robit mimoriadne vklady a doba splacania sa da skratit, my sme to tak urobili, samozrejme sa to da, len ak su peniaze
@liz_lemon nikdy nevies ci ten minibytik v panelaku nakoniec bude vlastny. Ani srnka netusi kolko tie stavby vydrzia, komousi im davali 70 rokov, tie ohavy tu strašia niektore uz 30 ....dokedy? Vo vacsine panelakov nenajdes rovnu podlahu, vsetko krive, v case najvacsieho panelakoveho boomu boli stavane z maximalne nekvalitnych materialov...ale nie o tom som chcela...je kazdeho vec do coho investuje peniaze
Ide o to ze vela ludi ma potrebu mat cosi vlastne za kazdu cenu. Ako keby je tragedia platit rok dva podnajom. Beru si hypoteky a vobec pritom nerozmyslaju z coho to budu platit o rok, o dva. To sa da platit z dvoch platov, nie ked planuju zalozit rodinu, mat aspon dve deti..ved to je 6 rokov bez príjmu...
Ja toto proste nechapem, ani zakladatelku temy, do kelu vsak keby mam taky velky pozemok tak z toho spravim tri malicke a dva su hned predane a postavim za to nenarocny domcek a mam pokoj. Ziadne stresy, dlhy, ziaden strach ze ked stratim pracu mozem stratit aj strechu nad hlavou.
Tento príspevok mi príde ako keby ho píše niekto kto nevie sám čo chce. Píše na jednej strane že sa chce osamostatniť, na druhej strane chce dieťa. Býva v dome kde bývajú rodičia a dvaja mladší súrodenci. Píše že v prípade problému sa zatvorí do izby a pri pohľade na dieťa zabudne na problémy. Absolútne táto pani ktorá je akože "učiteľka" nemá ani potuchy o medziľudských vzťahoch. Píše že si je schopná dochovať. Sama musí vedieť že čo napísala, že sliepky na vajíčka je tak rentabilné ako chovať ovcu na vlnu. Táto pani proste hľadá len možnosť ako sa to nedá, a za každú cenu tu chce každého presvedčiť o svojej pravde. Len ešte nevie aká tá pravda je. Som v šoku. Takýto čudný pohľad má na svet učiteľka 😕 ... A ešte ani nevie čo to sú inžinierske siete a čo je to prípojka. Garantujem, že obec vám určite nezaplatí žiadnu prípojku. Pretože prípojka sú meracie hodiny ktoré merajú spotrebu (vody, elektriny, plynu).A tie sú váš majetok. Strašne čudný pohľad na svet.

@kacenka89 je mi luto ale vy ste si neprerobili dom, vy ste vrazili peniaze do domu tvojich svokrovcov ( bezohladu kto je pisany na katastri) to co vas napadlo? prve co by som robila za predpokladu byvania so svokrou je zastavat medziposchodie a vyvalit druhy vchod.
Akurat ta mozem polutovat, ze v muzovom dome mate 1izbu OMG