icon

Ako sa rozhodnúť pre rozvod v komplikovanej situácii?

15. okt 2024

Dospela som do bodu vo vzťahu, kedy je už pre mňa skôr neúnosné správanie partnera. Sme spolu 14 rokov, z toho 4 sme svoji, deti nemáme, máme hypo.
Jeho správanie je v poslednom čase (niekoľko mesiacov) toxické, manipulatívne, psychicky náročné a vyčerpávajúce + ďalšie veci, je toho veľa a mám pocit, že sa to stupňuje. U mňa v hlave už svieti stopka a zvažujem rozvod.
Čo ma brzdí? Ekonomické dôvody a tiež akoby výčitky svedomia? Neviem to asi správne pomenovať ale stále mám pocit, že k nemu mám pozitívne city kvôli spomienkam na tie pekné chvíle, ktoré sme spolu počas tých rokov zažívali. A stále nejak dúfam, že je to prechodné obdobie, že to nie je on, že je to vplyv práce, stresu... asi hľadám výhovorky. Ja viem, čo mi tu niektorí napíšete, že som blbá a mala som byť dávno preč, keď sme bez detí, ale naozaj to nie ej také jednoduché, ja potrebujem skôr vedieť, ako sa k tomu postaviť
Keď chcem počkať, čo a či sa zmení, ako dlho čakať? A čakať musím, pretože ekonomicky sa neviem ihneď osamostatniť. Čo mám vôbec čakať, že na mňa po rozvode čaká - oficiality, emócie?? Navyše mám zdrav. ťažkosti kvôli ktorým sa aj celkom bojím žiť sama ale zase ani spolubývajúcich nechcem. Tiež som teraz veľmi emočne a psychicky unavená a necítim sa dosť silná prejsť si niečim tak náročným ako je rozvod - výčitky zo strany rodiny a pod.
Všetci si totiž budú myslieť ako z ničoho nič to prišlo, pretože on je strašný herec a pred rodinou sa tvári aký je úžasný, ako sa o mňa stará, opatruje ma a pod.
No je toho hrozne veľa, čo by som mohla napísať, ale nikto by to nečítal. Hľadám asi skôr pochopenie, povzbudenie a reálne praktické rady.

Strana
z2
zmrzlinka2021
15. okt 2024

Ak sú to len posledné mesiace, čo to spusitilo?

A aké ekonomické dôvody? Si na invalidnom dochodku?

autor
15. okt 2024

@zmrzlinka2021 nech sa snažím ako vládzem, neviem na to prísť, hľadám chybu v jeho práci, kamarátoch, v sebe... ale naozaj neviem... keby som sa veľmi snažila to nejako časovo skonkretizovať, možno by som prišla hádam aj k letu 2023 (tam kamaráti) ale také veľmi zlé je to cca 6 mesiacov a to je buď práca alebo zhoršenie môjho zdravia

Nie som na invalidnom, ale externe študujem a dosť peňazí ide na školu + kvôli štúdiu si neviem nájsť nejakú extra dobre platenú prácu. Tam kde som mám TPP + brigádu + školu externe a s tým, čo zarobím by som si ledva ledva zaplatila podnájom v garsónke tak, aby mi aj ostalo na ďalšie výdavky

zmrzlinka2021
15. okt 2024

Skús muzovi navrhnut manzelsku poradnu, psychologa.. mozno bude potrebne aj psychiatricke vysetrenie. Ak bol 13 rokov ako medik, uzasny partner, the best priatel, muselo nastat nieco vazne u neho, preco doslo k takej radikalnej zmene. Neries to radikalne rozvodom. Tlac na neho. Navstiv svojich rodicov, jeho rodicov, hovorte o tychto veciach spolu. Ste uz rodina. Ak nebude mat zaujem on uz o nic a o rok budes tam kde si, az vtedy ries rozvod.

januska12323
15. okt 2024

Neviem ako veľmi je to zlé ale priprav pomaly rodinu, že vaše manželstvo nie je také ružové ako si myslia. Nedá sa s ním hovoriť? Kedy končíš školu?

autor
15. okt 2024

Moja mama vie o všetkom a sama mi viackrát povedala, že by mi bolo lepšie, keby sme to ukončili. Ja ale presne chcem o tom hovoriť a riešiť to, on je ale taký - a to je len moja teória - že on o tom všetkom veľmi dobre vie a možno ho to samého hnevá, ale je to pre neho citlivá téma, tak keď poukážem na to, čo mi prekáža, urazí sa (on tvrdí, že nie), nahnevá, kričí, odíde mi v polke vety fajčiť... nedá sa s ním hovoriť, nemá záujem a vtedy prichádzajú tie manipulácie - to sa nestalo, nebolo to tak, to nerobím atď. + mám pocit, že sa snaží na mňa teraz našiť nejakú údajnú neveru... lebo s ním nechcem sex - prosto nechcem, neviem sa prinútiť keď je taký.. ale baby ja som s nikým iným nikdy nič, ja ani nemám bývalých, on bol prvý... ja sa ani s nikým nebavím, nekomunikujem, píšem si len s mamou, 1 kamoškou a jeho sesternicou... len on miesto toho aby hľadal v sebe chybu, že nechcem sex, tak hádže na mňa neveru, že som si začala už myslieť, že on niekde niečo pletie s niekym...

školu ešte tento a budúci ŠR mám

autor
15. okt 2024

A teda on je taký, že keby vedel, že o tom vie mama, chráň boh keby o tom vedela jeho mama, tak to by bolo baby peklo, čo by on porobil, o tom som presvedčená, to by moja psychika neuniesla

unicornlady
15. okt 2024

Koľko máte rokov? To ste sa veľmi mladí sobášili?

autor
15. okt 2024

@unicornlady 30 máme obaja

egonsk
15. okt 2024

30tka je vek, kedy sa u zien zacnu veci lamat a si zacnu uvedomovat, ze by sa mali stat zodpovednymi a prehodnocuju svoj doterajsi zivot, ci ich naplna, alebo nie. Vela z nich sa stava slobodnymi mamickami, ci uz rozvodom, alebo rozchodom. Na teba to teda prislo uz tiez, iba mas vyhodu, ze nemas dieta ...

zmrzlinka2021
15. okt 2024

@egonsk Rozvodom sa nestanes slobodnou mamickou ale rozvedenou mamickou. Slobodna mamicka je zena, ktora je slobodna, a teda nikdy nebola vydata.

januska12323
15. okt 2024

Vieš nikto ti neporadí lebo nepozná všetko čo sa deje musíš si sama dať pre a proti. Podľa mňa každá žena, ktorá dokáže chodiť do práce na plný úväzok a ešte aj do školy zvláda viac si myslí. Zvládla by si aj garsónku alebo spolubývajúcich. Držím palce

stanulienkat
15. okt 2024

Nemate deti, chod za svojim stastim. Lepsie to nebude.

unicornlady
15. okt 2024

Veľmi sa nedá vyjadriť k vašej situácii, keď si neuviedla, čo presne robí (okrem toho, že svoju chybu si neprizná).
Ono, keď ste spolu začínali, mali ste 16rokov, to ste boli ešte deti. A osobnosť človeka sa vyvíja. Možno, že ste nemali čas rozvinúť sa ako individuality. Alebo zistil, že chce niečo iné od života. Neviem.
Skús uviesť nejaký príklad, ako sa prejavuje jeho správanie.

egonsk
15. okt 2024

@zmrzlinka2021 hej viem, pointa ostava, nechcel som pisat elaborat 😉

betulinka1
15. okt 2024

Ste spolu od 16 rokov, necitis sa vo vztahu dobre, zhoršuje sa ti kvoli tomu zdravie. To, že si si zvykla je úplne normálne a je to dôvod, prečo váhaš sa rozísť. Deti nemáte, čo ti dáva väčšiu slobodu pri rozhodovaní. Odporučam ti zájsť za pschologičkou, ktorá robieva aj manželskú poradnu. Porad sa s nou, povedz jej čo sa deje. Ona ta usmerní, že ktoré jeho správanie je OK a ktoré je nad rámec. Bude to objektívny nazor na niektoré situácie. Potom sa rozhodni....

vevebono
15. okt 2024

Ja by som mu povedala, že zvažujem rozvod, lebo už nevládzem z celej situácie, a teda či má záujem o záchranu, ak áno, určite spoločná poradňa a ak povie nie, tak vieš presne, čo robiť ďalej. Určite ale netreba naletieť na sľuby Ja sa zmením a bla bla. Lebo sami to len ťažko zvládnete.

olimuc
15. okt 2024

Ste spolu od 16 stky … v podstate deti. Clovek sa vyvyja a vy nepoznate nic ine ako byt spolu… svadba bola uz len mozno sila zvyku ale sa to ocakavalo… ty mas strach fungovat samostatne, lebo si od rodicov isla rovno do spolocneho byvania … prepac ale uz len fraza “chran Boh a on by porobil peklo ” je red flag … to vyzera ako by si zobrala prveho idiota, len preto, ze bol. V manzelstve by mali byt partneri a nie, ze mam strach povedat, ze nieco nie je ok … taka detska dedinska laska … zidi s kratsej cesty, detmi sa to len zhorsi … 90% sa nezmeni k lepsiemu ale k horaiemu

karolinakr
15. okt 2024

vyskúšaj si to na nečisto, načo hned rozvod, odsťahuj sa, k mame sa nemôžeš ? a postav na vlastne nohy, uvidíš, či sa cítiš lepšie alebo mizernejšie, či na to máš alebo nemáš a podla toho uvidíš, či sa chceš alebo nechceš vratiť, či rozvod unesieš alebo neunesieš.. na pol roka si dajte odluku a potom s chladnou hlavou sa rozhodnite

lily246
15. okt 2024

Ak sa snaží obviniť ťa z nevery, pravdepodobne on bol/je neverný, alebo má vo výhľade inú a teba už nechce a takto si to na tebe vybíja.
Ste spolu od puberty, tieto vzťahy sa vydaria iba občas, väčšinou nie.

janickacrazy
15. okt 2024

Rozved sa, si mladá, toto lepšie nebude. Váš vzťah je prechodeny, deti nemáte, nič vás spolu nedrží. Môžeš sa na nejaký čas vrátiť k rodičom, kým dokoncis školu. Potom sa osamostatnis. Držím palce.

hylary
15. okt 2024

Nemáte deti tak sa nudíte... To je cela vaša "diagnóza"

deti95060810
15. okt 2024

30 ročný muž už pozerá po mladších... ste spolu pomerne dlho a nikde ste sa neposunuli - nemáte deti - ale zas je to možno aj dobré...
ak je to ozaj zlé tak sa rozveď - nemá zmysel trpieť celé roky.

0kristina0
15. okt 2024

Ako dlho uz nemate sex? Nebude to pricina jeho zmeny? Chlap vie byt velmi protivny ked to nema.

autor
15. okt 2024

Ďakujem vám všetkým za rady. Ja by som vám tu isto mohla vypisovať, čo všetko sa mi doma deje ale bolo by to na strašne dlhé litánie - od jeho nadmerného pitia, cez presviedčanie ma o inom deji udalostí, než sa stali... už som si to musela začať zapisovať, lebo som začala mať pocit, že som blázon, až po tie obviňovačky s neverou a plno ďalšieho vrátane neschopnosti alebo neochote racionálne komunikovať o veciach. Najviac mi z toho vychádza skúsiť najprv osloviť odborníka a ísť na to touto cestou, to som ešte neskúsila.
@0kristina0 - 2 týždne!! Nie všetky tie mesiace.. ale posledné 2 týždne už sú pre mňa naozaj vyhrotené a proste si to ani len neviem predstaviť... ani sa naladiť a ani nič

ahhola
15. okt 2024

Ty budes Ing? Nezavidi ti, ze makas, mas ciel a on bez titulu? Su chlapi, ktori zene nedopraju ani mgr😅, lebo oni na to nemaju a potom taki, ktorii sa zo zeninym titulom pysnia... Dnes mu daj, prekvap ho, zober to ako rozluckovy sex, premoz sa... Uvidis reakciu, ci to pojde ako za mlada😅ci chytis podozrenie, ze prasi niekde nejaky novy objav, alebo je len frustrovany z nedostatku od teba... Daj vecer vino a styk💥

maciatkolulu
15. okt 2024

To ste sa dohodli,že ty nebudeš pracovať a budeš študovať? Také zvláštne tiež... Mama ti radi rozchod a akože nemáš kam ísť? Tiež zvláštne. Nejde tu tak trochu o pohodlie?

egonsk
15. okt 2024

@ahhola no po 2 tyzdnoch to bude ani nie 5minutovka, leda by si dala este take 2 repete, aby si aj trosku uzila 😁😉

0silvia0
15. okt 2024

Nema on nejaku poruchu osobnosti? Mne ten opis sedi na narcisticku poruchu osobnosti.

derdia
15. okt 2024

Moze byt psychicky chorý dostane lieky a opäť to bude super clovek😊skus ho donútiť ist k dr. Aj pod zámienkou rozvodu.

lenadka
15. okt 2024

@ahhola uhm, ešte otehotnieť jej teraz treba, ďasa rada... 🤔 😱

Strana
z2