Ako sa rozhodnúť pri sťahovaní z vidieka do mesta?
Bývam s manželom a našimi dvoma malými deťmi v novostavbe. Máme pekný dom, veľkú záhradu, všetko sme si tu urobili sami a ozaj je to tu super, cítime sa tu dobre. Deti tu chodia do škôlky, majú tu kamošov, ja tu mám otca a kamarátov, známych, lebo som tu vyrástla. V okolí je krásna príroda, možnosti športovania, do mesta to máme 20min autom. Dom máme bez hypotéky, nemáme žiadne dlhy.
Môj muž sa odtiaľto chce silou mocou presťahovať do mesta. On vyrástol v meste a argumentuje tým, že keď budú deti väčšie a budú chodiť na strednú školu, budú odkázané na dochádzanie. Že skrátka pohodlie mesta, mať všetko poruke a mať dostupnú MHD a väčšie možnosti. Aj s ohľadom na prácu. On teraz robí z domu a 2x do týždňa dochádza, cesta tam mu trvá 1h20min. Ja robím z domu.
Tak sme sa teda začali obzerať po niečom novom v meste. Všetko, čo som doteraz videla, ma odradilo. Staré plesnivé domy na zbúranie alebo mini stavebné pozemky za astronomické ceny. Na jednej strane chápem môjho manžela, na druhej strane je nám tu fakt dobre. Riešili ste niekto podobnú dilemu? Ako sa rozhodnúť správne?
Ja nechapem na co sa chce stahovat, ked ty a aj on pracujete z domu. 2x do tyzdna sa da dochadzat absolutne v pohode... a ci dochadza hodinu 20 alebo hodinu je tak uplne jedno... navyse to je LEN 2x tyzdenne
@danieli išli sme z dediny, skôr mestskej časti do mesta, priamo do mesta do domu a neľutujem ani minútu.nie som taxikár,všetko máme poruke.aj deti spolužiakov, obchody,park, všetko na dosah na pešo,na bicykli v teplejších mesiacoch
Pre mňa bývanie v meste, v pokojnej štvrti by som za nič nevymenila
Nechoďte do mesta, je tam zlý vzduch a nuda. Nič pre zmyselnu činnosť
Ahoj autorka, my to mame veľmi podobne, sme 20 minút od Nitry ( smer Vráble) tiež u nás nič nie je…. Malá dedina ale za to krásny, nový, veľký dom bez hypo. Tiež som pred materskou dochadzala do Ba 2 krát do týždňa, aj chápem tvojho muža ale ja by som už nemenila. Keď mi chyba mesta tak idem do Nitry, to sa zveziem s mužom a ostávam u maminy. Zatiaľ sa to takto dá. Napríklad do bytu by som už nešla, príde mi to tam malé 😀 a celkovo mesto je také rusnejsie, tu mame kľud a muž by odtiaľto nikdy neodišiel.
Ak mate zakladnu skolu, neriesila by som. 20 minut dochadzania maju casto aj v meste v ramci neho, nie z dediny do mesta. Nezadlzovala by som sa.
Ak máte so mesta dobre spoje nevidím dôvod aby ste sa sťahovali deti sa naučia chodiť autobusom...
@autorka Neporadim ti, len som chcela, ze ja mu rozumiem. Tiez som vzdy chcela zit iba v meste a ked sa nam pocas materskej vyskytla prilezitost odist na dedinu do domu, odmietla som. Muz velmi chcel, ja som mu v ziadnom pripade nebranila, len som povedala, ze nech so mnou nerata. Neskor planoval stavbu domu, kvoli cenam tiez len v okoli BA a ja som fakt nechapala pre koho, aj som sa pytala, ci sam potrebuje dom a ako sa dohodneme s rozdelenim majetku.
Nas by do mesta nedostal nikto. Ale tak my sme take typy ze sa nam paci v dedine. Ja som tu vyrastla,vsetkych tu poznam,mam tu rodicov,muz je z mesta 4km od nasej dediny cize tiez ma blizko rodicov. Ale okresne mesto mame 4km od nas cize vsetko blizko. A krajske mesto 30km od nas a da sa tam ist po dialnici.
A este... Ja ked vidim co sa teraz deje na skolach a vsade tak chcem deti co najdlhsie uchranit od velkomesta. Tu syn aj sam prejde do skoly a zo skoly. Chodila som na VS do Nitry a to bolo hrozne ake individua som stretavala po meste,na autobuske. Vela krat som sa bala.
Byvala som v nitre pred 15r a odstahovala som sa na dedinu,tiez 20min od mesta a poviem ti,mhd trvala tolko isto ako cesta do mesta autom 🤷🏻♀️proste ci sedis v aute sama alebo v buse s x ľuďmi je to za jedno,uz keď ide o to. A behanie skola skolka kruzky tiez podla mna clovek neda mhd ale autom.. moj nazor. Ten kľud na dedine na nezaplatenie
@kukurica13 Toto je inak pravda. Ja som mala spolužiačku zo Serede (chodila autom), a ona bola rýchlejšie doma než ja, čo mi išla MHD 1x za hodinu.
A máte v dedine aspoň základnú školu? Ak áno tak by som nič nemenila. Veď ani neviete na aké stredné škôly sa budú deti hlásiť. Náhodou budú chcieť ísť do BA alebo internát tak vám bude bývanie v Nitre aj tak na dve veci 😃 mužovi to pomôže pri dochádzaní o pár minút a keby deti aj mali chodiť na strednú do Nitry tak budú dochádzať s kamošmi z dediny
@pe_mi Aj my tak bývame v okrajovej časti mesta a dá sa všade dostať MHD, autom za pár minút a vyhovuje nám to, aj syn sa naučil sám cestovať. Ale bývala som aj na dedine, ktorá bola 5 minút od okresného mesta a to bolo tiež dobre, hlavne pre ľudí mladých. Do ZŠ prvý stupeň sme chodili na dedine a druhý do mesta, čo sme už zvládli. V dedine sme mali aj veľa rodiny, čo bolo plus.
Ono zasa čo také extra je v tom meste?...niekto tu spomínal kino. No ok do kina keď aj ideme u nás možno raz za pol roka s dieťaťom tak je to už jedno či tam ideš 10min peši alebo 30min autom 🤷 už ide aj o vaše nastavenie či ste mestské tipy a využívate všetko čo v meste je, kaviarne atď. Alebo aj tak by ste boli doma. Ak trávite viac času doma a v záhrade tak nepotrebujete bývať priamo v meste 🤷 máte zasa okolo seba rodinu priateľov prírodu. Mne skôr príde že muž je tam nejako nespokojný. Ktovie prečo. To by som chcela zistiť. Lebo keď je to novostavba mal by byť spokojný že už máte hotovo, postavené, už môžete mať relatívne klidek. A jeho to ťahá viac preč.... A kvôli deťom neviem či to nie je výhovorka. Lebo ak máte škôlkarov a on už rieši strednú veď to je tak o 10rokov.
To chodi do prace na bicykli? Ved mu pozicaj auto.😄
@betulinka1 ale áno, chodí priamo.
@martinkaaa83 tak super
@1sally12

A prečo ste teda stavali dom tam? Alebo kúpili?
Vieš ja mam deti tiež malé a obzeráme sa po byte, dome...ale v žiadnom prípade nechcem ísť do dein v okolí...lebo deti vyrastú ako nič, aj 10 rokov prejde rýchle a teda vyberám byt v meste, skade budú matbdeti všetko oveľa jednoduchšie, ja tu mam tiež prácu a v meste potom aj oveľa lepšie, alebo skôr predáme ako niekde, kde nie sú pomaly ani potraviny.
Takže ako tu už niekto spomínal, niečo kúpiť v meste a dat do prenájmu, potom sa.mozete sťahovať kedykoľvek vám to príde vhod.