icon

Ako sa vyrovnať s nízkou inteligenciou dieťaťa?

12. jún 2024

Ano, viem, znie to hrozne, ale kazdy ma niekde v hlbke ukryte nejake svoje temne stranky. Mame syna nadovsetko radi, ale predsa nas s muzom skrie, ze je menej inteligentny ako by sme cakali. Je v tretej triede. Skola mu velmi nejde. Nosi dvojky stale, ked sa s nim ucime, vidime, ze pomaly chape. Logicke myslenie nema vrodene. My mame obaja vyssie vzdelanie a cakali sme to iste od maleho. Znie to hrozne snobsky a povrchne, ale som uprimna, je to tak, niekedy som z toho ozaj sklamana. Vam sa niekedy stalo, ze ste nejaki s muzom a dieta nepodedilo z vas nic? Napriklad ste obaja sportovo nadani, kedysi ste pretekali a dieta je uplne nemotoricke? Ako ste sa s tym vyrovnali?

liz_lemon
12. jún 2024

ja som mala 2 ako druhacka, a predstav si, ze aj VS mam, znamky nie vzdy odrazaju realitu, a to ze niekto nema same 1 neznamena, ze je neschopny

minenkak
12. jún 2024

Skús zvoľniť v tom uceni a daj mu priestor na hry a šťastné detstvo ,známky by som vôbec neriešila,ja som sa na ne ani svojho decka nepýtala ,iba či je spokojné s výsledkom

enmery
12. jún 2024

@sense Mne sa to páči, bol to taký neplanovany situačny humor😁Ste sa nepochopili, nič strašné.☺️

autor
12. jún 2024

@sense ale zase, vznikla velmi vtipna situacia, aj som sa dost zasmiala

marianarem
12. jún 2024

Tak mozno sa oplati zamysliet nad tym, preco ste vlastne cakali, ze bude jednotkar a nie dvojkar, co by ste z toho mali, v com by bol podla teba vas zivot lepsi...Moze byt za tym nejaky perfekcionizmus, alebo ze mate vlastnu hodnotu zalozenu na vykone, na IQ, nejake taketo nastavenie sa podla mna za tym moze skryvat.
Mam kamosku, obidvaja s muzom VS, ona je dokonca docentka a jej syn nosil nieze dvojky, ale aj 4ky a 5ky, hrozilo mu takmer prepadnutie, proste absolutne nie je studijny typ. Ale vzdy som mala z nej pocit, ze sa skor sustreduje na jeho silne stranky, chalan je vytvarne nadany a vyborne to vie s ludmi, je a vzdy bol vsade oblubeny, je taky pozitivny, je s nim aj sranda. Tak by to podla mna aj malo byt, ze rodic by sa mal zamerat na tie silnejsie stranky, vyzdvihnut ich, podporit, aj dieta bude mat potom zo seba lepsi pocit.

terry658
12. jún 2024

Fuuuu,ja autorku naozaj chápem. Dcére som sa ako prvému dieťaťu extra venovala. Vedela písmená ako dvojročná, stále sme sa hrali, neustále montessori, baby plávanie. No prosto čo sa dalo,to sme robili. Prišla do školy a bac.....porucha auditívnej diferenciácie, dyslexia a teraz už aj dysortografia. Tam kde ine deti čítali slová,my sme čítali písmenká. Nechápala znamienka plus a mínus. Matiku sme sa učili na legu a gorálkach. Bola som strašne frustrovaná. Úlohy dme v prvej triede robili tri hodiny .. Doteraz sa s ňou musím učiť pebo inak by mala len trojky a štvorky. A pritom je inteligenčne na tom dobre,len má prosto poruchy učenia......

syslik81
12. jún 2024

@autor a ako inteligentny su starky,tety,ujovia , prodicia.. inteligencia sa dedi nielen po rodicoch .. zdravei je dolezitejsie, prekonat pubertu a potom uvidime,co si doma vychovavame ... mozno ta este velmi milo prekvapi .,.a mozno nie

sense
12. jún 2024

@enmery asi je neskoro mala by som ísť spať 😊😂😂😂😂 ale tak keď som si tvoj koment prečítala, som sa sama zasmiala co za hovadinu som napísala 🙈😂😂😂😂 a dôkaz toho ze známky v škole nie sú všetko....

enmery
12. jún 2024

@sense Vidíš, bolo to skvelá chyba, lebo ja som sa ,napríklad, výborne zasmiala😁😁😁Také sa stane určite raz za čas každému 😀

barcinka13
12. jún 2024

Necakala som, že sa tu zasmejem 😅@egonsk ma pobavil že si otvorí šampanské ak dieťa skončí zakladku a@sense s tým ako to nepochopila (nemyslím uštipačne) fakt ma to rozosmiala ale teda autorka za seba musim povedať, že ja na základnej som sa neučila bohvieako o strednej ani nehovorím a musím povedať, že som dokončila VŠ a teda nie nejaku slabo hodnotenu a myslím, že sa mi celkom dari..ale ja ťa chápem úplne a aj tie očakávania sú podľa mňa úplne ok ak ste obaja s mužom proste bystrí, tak si to nečakala..držím palce najmä nech je syn zdravý a spokojný to je v dnesnej dobe tiež dôležité a možno bude vynikať v iných veciach

eliska13
12. jún 2024

Nie je unavený?kedy sa učíte?

colsami
12. jún 2024

Brat bol vzdy v skole spomaleny, velmi zle sa ucil uz na zakladke, spraval sa "divne", bol trochu asocial aj v kolektive deti, nikdy nechcel vystupovat, na telesnej nemehlo, jediny chlapec co za loptou nebehal, len doma si lego skladal, kreslil, proste "mumacik". Ledva zmaturoval s modlitbami vsetkych babiek. Na VS nikdy nesiel a ano je oravda ze pravdepodobne tymto systemom by ju nikdy nevystudoval, proste na toto asi nema hlavu co do ucenia ako takeho. Ale sam sa venoval svojim konickom (bicykle a neskor zacal skladat auta), urobil si vsetky vodicaky, ma dobru, specificku a lepsie platenu pracu ako ja so 6 rocnou VS a rokmi praxe v medic.obore, ma krasnu sikovnu a milu manzelku, je v kolektive oblubeny, ziadny cudak ani blb. Gramatika katastrofa sice to sa nikdy nespravilo od skoly 😃, ale srdce dobre, technicky typ na paradu, je sikovny a uspesny vo vsetkom comu sa venuje. Sikovny mlady chlap, nikdy by si to nepovedala na to "zaostale" decko v skole. A rodinny zaklad mal vyborny, jak ostatni "rychlejsi a bystrejsi" surodenci.

Takze prestan byt sklamana zo svojho syna, je to este dieta a nemas sancu vediet co z neho vyrastie a v com bude dobry a uspesny. A hlavne, nech z neho je dobry clovek, a ostatne sa pouklada.

dadka1997
12. jún 2024

Skôr tento status hovori o vašej inteligencii.. ano máš pravdu je to sebecké... nosí dvojky? Mala by si byť rad, takymto spravaním a nátlakom, môžeš v ňom vyvolať zlé spravanie, a potom ešte ken zistiš , ake znamky bude nosit a nie len to

vanilkovazmrzka
12. jún 2024

No ja ta chapem, tiez by som z toho bola nestastna… tesila by som sa, ako sa dietatko s nadsenim bude ucit, ako sa bude na rozne problemy a tematiky pozerat uplne inym svojskym pohladom, a bolo by mi smutno, keby tak nebolo… mozno je “len” lenivy alebo pomalsi a este sa to casom zlepsi, a mozno je to len taky sebaklam… ale isto sa najde ina silna stranka, ved co ho bavi? Rozvijajte s nim to, k com prirodzene sam inklinuje.

yelena159
12. jún 2024

Ja som mala na základke tiež zlé známky. Hrozné, v treťom ročníku horšie, než tvoje dieťa. V 8 a 9 ročníku som mala 4ky na vysvedčení.
No dostala som sa na strednú a tam som sa uvedomila a v prvých dvoch ročníkoch som bola vyznamenaná. Síce stále viem, že som tupá jak poleno a matiku neznášam pretože mi absolútne nejde. Absolútne a myslím to smrteľne vážne. Niekedy si myslím že mám dyskalkúliu.

vanilkovazmrzka
12. jún 2024

@yelena159 nemozes byt tupa jak poleno, ked si bola vyznamenana 🙂 len nie si 100%na v jednej ciastkovej oblasti

ankare
12. jún 2024

Prijmi synčeka takeho, aký je. Nemôže za to.
Ja som sa vždy ľahko ucila, mám VS 2. stupňa, no a mám synčeka, ktorý je intelektovo spodný podpriemer. Špeciálna pedagogička pri diagnostike povedala, že by sa o ňom vyjadrila, že má mentálne postihnutie, no u psychologicky vyšiel intelekt v norme. A ja by som možno bola radšej, keby chodil do špeciálnej, lebo bežnú školu nezvlada. Ťažko sa učí, ťažko chape, zabuda a má veeeeelke problémy s recou. Nepotrebujem mať z neho mega vzdelaneho človeka, hlavne nech je on šťastný a spokojný.
Vždy to môže byť aj horšie.
Tvoj synček má evidentne intelekt v norme a má super znamky. Tes sa, že je zdravý a s nikým ho neporovnavaj. Ani s Vami.
Držím palce!

yoxinka
12. jún 2024

Zožeň si túto knihu a VEĽMI POZORNE si ju prečítaj! Urob to pre seba aj pre svoje dieťa, lebo žiješ v hroznom blude.

kiki68
12. jún 2024

Budte za to radi, dvojky a malo inteligentny? Ale kludne poslem mojho, ten ma IQ po nas a hlavne muzovi. Je to dieta - dospelak. V 4 rokoch riesi veci, co ine deti neriesia. V 2 rokoch behal okolo lopty s tym, ze on je planeta a obieha okolo slnka. Je uzasny, ale socialne vztahy a vztah k ludom je hrozne pozadu. Teraz Ma konecne prvych kamosov, on predtym nesiel za detmi a stal ako socha, aby si ho nevsimli. Tiez vraj komunikoval v skolke vsetko iba cez jednu dospelu osobu a asi po 3 mes zacal ak a inymi vobec nieco rozpravat. Takze mozno tomu 2/3 karovi bude v zivote lepsie ako niekomu, co si najde mozno dvoch kamosov niekde na uni. Ako moj muz, ten si s beznym clovekom nema co povedat. Ako dokaze viest smalltalk, ale viem ako to je. Tak neviem ci toto chces. Hlavne to, ze v 7 rokoch to dieta moze byt dost dalej ako vacsina ludi. Hlavne je total frustrujuce hrat napr s mojim muzom nejake stolove hry, uz sa tesime, ze ho mlady nabije. Lebo my ostatni sme pri nom iba ako taka banda idiotkov 😂😂😂 jaj ludia, budte opatrni s tym, co si zelate…

dzulli1980
12. jún 2024

Strašne povrchné mi to príde ... keby si mala na výber: - choré no nadpriemerne inteligentné dieťa alebo zdravé, šťastné no kúsok "pomalšie" (v Tvojich očiach) dieťa ... čo si vyberieš? ... neviem, tiež mám dieťa, mám VŠ, kopu diplomov atď., muž takisto, nikdy som pri dcére netlačila na známky, nehysterčila skrz prospech, proste mi stačí, že moje dieťa bude zdravé, šťastné, milované, je mi jedno, či bude kaderníčka alebo právnička ... je to o nastavení.

yelena159
12. jún 2024

@vanilkovazmrzka Skvelé, ale logické myslenie nie je moja silná stránka. Robila som si testy u psychológa. Som si myslela, že ma urve na mieste. Čakala som trojciferné číslo. Aspoň mám niečo nad 90 no. 😅

Edit: Teda dúfala som v trojciferné číslo, isto nie čakala. 😅

autor
12. jún 2024

Dakujem vam vsetkym za pekne slova, budem musiet popracovat na mojom vnimani.

vreckovka2
12. jún 2024

Znamky v skole nevypovedaju nic o inteligencii dietata . Rozumiem, ze ste sklamani, ze sa zatial nenaplnaju vase ocakavania. Miesi sa tu mozno skor strach o jeho buducnost, ci sa bude schopny uzivit, ci bude uspesny. Zamerala by som sa na jeho klady a vynimocne dary, zaujmy a tie by som podporila a dopriala mu, aby sa v nich mohol rozvijat. Nadpriemerne iq naozaj nie je vzdy vyhra. A ani to podpriemerne netreba podcenovat.

vanilkovazmrzka
12. jún 2024

@yelena159 to je v poriadku, nie si mimo priemeru populacie, takze bud uplne pokojna 🙂

autor
12. jún 2024

Len na upresnenie, nie je umelecky nadany, nebavi ho ani lego, kreslenie, sporty nema rad tiez. Neviem, v com by sme ho mali podporit, silne stranky zatial neprejavil, moznoze to pride neskor, ze ho nieco zacne bavit.

yelena159
12. jún 2024

@vanilkovazmrzka Ale aj tak sa cítim trochu menejcenne. Na výšku som radšej nešla.

ivusa1516
12. jún 2024

Na toto ti napíšem jedine aký mám pohľad na toto co píšeš o dieťati.. ... Ako sa hovorí : Vôl co zabudol ze telatom bol

pinkgirl
12. jún 2024

Chápem tvoje "sklamanie" z potomka. Mala si očakávania a tie sa nenaplnili a asi ani v budúcnosti sa nenaplnia. Máš na neho vysoké nároky. Prijmi to, vyrovnaj sa s tým - problém máš ty v sebe, nie je v tvojom dieťati. To že sa zatiaľ neprejavil v určitom smere, stránke - to nič neznamená, je len tretiak na ZŠ. Vyprofilovať sa môže oveľa neskôr. Možno bude manuálne zručný.

ivusa1516
12. jún 2024

Ze v tretej triede dvojky 🤣🖐️moje krsna ma v 1 triede 3jky a ver ze sú tam s odost horšími známkami... Jemu bola diagnistikovana vysoká hyperaktivita, čiže ich psychologicka naučila ako s ním pracovať

sasesoe
12. jún 2024

Ahoj, keď som si prečítala názov diskusie, myslela som, že máš dieťa v špeciálnej škole, ktoré nemôže ísť ani na strednú...
Ak sa Ti niečo nezdá, možno by som zvážila návštevu cpp, pokec s psychologičkou/ špeciálnou pedagogičkou, či náhodou tam nie je nejaký problém, teraz je kopec dys-, adhd, pas atď a je lepšie to zistiť skôr a možno nejako zmeniť prístup /niečo. Na druhej strane sú inteligentní napr aspergerom s problémami v sociálnej oblasti...
Škola/dobré známky nie sú zárukou šťastia ani dobrého života a neodporúča sa plniť si na deťoch svoje sny, ani do nich naprojektovat svoje ocakavania. Nechaj ho žiť jeho život. Buď pozorovateľ. Skúmajú, kde aké má talenty. Neporovnavaj ho s rovesníkmi, ale jeho výkon v čase (v čom sa zlepšil za posledný mesiac/rok, aký cieľ si nastavíte na ďalšie obdobie, na kt oblasti idete pracovať...). A zameriavaj sa na tom, v čom vyniká, nech tam exceluje. Nie v tom, kde je podpriemer, aby bol priemer.